Mobile Version
Desktop Version
GABRIEL STEGMAYR vann herrarnas SM-guld i Östersund under fredagen. Foto: HÅKON BLIDBERG
GABRIEL STEGMAYR vann herrarnas SM-guld i Östersund under fredagen. Foto: HÅKAN BLIDBERG
INGELA ANDERSSON tog SM-guldet i frånvaro av OS-åkarna i damklassen. Foto: HÅKAN BLIDBERG
INGELA ANDERSSON tog SM-guldet i frånvaro av OS-åkarna i damklassen. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Östersund:

Ingela och Gabriel svenska mästare

I skuggan av OS avgörs SM-tävlingar på skidskyttestadion i Östersund, arrangerade av Tullus SG. Ikväll var det distanslopp i svåra vindförhållanden och i seniorklasserna tog Ingela Anderson och Gabriel Stegmayr hem segrarna.

 

Hemmaåkaren Aksel Halvarsson tog sin första seger för säsongen i H 16/17, efter fyra bom och med den bästa tiden i spåret. Segermarginalen blev hela 2.42 före Måns Jernberg från Lima som missade sex skott, medan Oscar Andersson från Älvdalen klarade tredjeplatsen, trots åtta bom, en knapp halvminut efter Måns. Knut Vikström från Sundsvall som leder årets Swecp hade näst bästa åktid, men sköt bort sig och fick nöja sig med femteplatsen.

I damernas yngsta juniorklass drog Häverödals Erika Österman det längsta strået. Hon hade visserligen fem bom, men med snabbaste åktiden räckte det mot klubbkamraten Lisa Melén Olsson som missade ett skott mer och var 1.06 efter i mål. Alva Sköld fullbordade Häverödals dominans genom att lägga beslag på bronsplatsen. Hon hade näst bästa tid i spåret, men nio bom gjorde att hon var drygt tre minuter efter Erika i mål.

Viktor Brandt från I 2 var tillbaka efter JEM-äventyret i Slovenien och lyckades vinna H 18/19, tack vare bäst skytte i startfältet. I skidspåret var han 46 sekunder efter Moras Malte Stefansson, men med två bom mindre var Viktor 44 sekunder före till sist. Oskar Karlsson från Anundsjö blev lite överraskande trea, en minut efter Malte med fem missade skott. Snabbast i spåret var Dala Järnas lovande Alfred Eriksson, men efter hela tolv bom blev han bara sexa.

I Amanda Lundströms frånvaro blev D 18/19 en enkel match för Ella Halvarsson från Mora. Hon var 1,43 före näst snabbaste åkare och efter fem bom vann hon med över två minuter. Silvret gick till Tilda Johansson från Anundsjö med samma skjutresultat, medan Gry Abrahamsson Gjersvold, Biathlon Östersund, klarade tredjeplatsen med 1,6 sekunder tillgodo på Svegs Johanna Grip, trots nio missade skott mot Johannas tre.

Bores Emil Nykvist tog sin femte seger för säsongen i H 20/21, den här gången med en segermarginal på närmare tre minuter. Med idag var han för ovanlighetens skull inte snabbast. Det var i stället JEM-deltagaren Oskar Ohlsson från Tullus, men fastän han var mer än en minut före i spåret fick han nöja sig med silver efter 11 missade skott när Emil klarade sig undan med sju. Samma antal bom hade trean Nicklas Olausson, Tullus, men i mål var han nästan sex minuter efter Emil.

Efter det sensationella JEM-silvret var det upplagt för en seger i D 20/21 för Piteås Elvira Öberg. Hon var också klart snabbast i spåret, men fick se sig besegrad av Annie Lindh från Finnskoga som hade fyra bom mot Elvira sex och vann med en halvminut tillgodo. Moa Olsson från Bore var fem sekunder bakom Elvira på bronsplats, sju sekunder före Häverödals Cordelia Melén Olsson som hade två bom - det bästa skjutresultatet i den kalla kvällsblåsten.

I herrarnas seniorklass saknades flera av förra veckans EM-deltagare. Gabriel Stegmayr från Dala Järna hade konserverat formen bäst och med två bom var han drygt tre minuter före Bores Sebastian Olsson som missade fem skott. Det var ett mer än Victor Olsson från Biathlon Östersund, som gick i mål ytterligare åtta sekunder efter som bronsmedaljör.Limas Simon Hallström var mer än en minut före näst snabbaste man, men sju bom gjorde att han var en dryg halvminut efter Victor som fyra.

I damseniorernas tävling var det betydligt bättre uppslutning än under de senaste helgerna, även om EM-aktuella Johanna Skottheim aldrig kom till start. K 4:s Ingela Andersson höll ihop skyttet bäst och tog hem segern, 1,15 före Emma Nilsson från Bore som hade fyra bom mot Ingelas tre och som dessutom var 15 sekunder långsammare i spåret. Olga Alifiravets från Biathlon Östersund var mer än en minut snabbare, men fick nöja sig med bronset efter sju bom, drygt tre minuter efter Ingela.
SM-tävlingarna fortsätter med masstart under lördagen. Det blir spännande att se om det blir samma vinnare som idag eller om det dyker upp nya överraskande namn högst upp på prispallen.


Fullständiga resultat hittar du HÄR.

 

Del |
20180304, NYGAARD Andreas VL002 (kopia)

Nygaard åkte i 103,6 km/t på längdskidor

Fd vasaloppssegraren Andreas Nygaard är inte bara bra på att spurta. Han klockade in på en ny rekordtid på en 1 km lång utförsbacke i Tromsø – högsta hastigheten i backen var enligt Strava 103,6 km/t – på längdskidor!

 

Les mer
08.01.2021, Oberhof, Germany (GER):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribution is pro

Skidskyttet slår nya TV-rekord i Sverige

Under säsongen som gått är det inte bara de svenska skidskyttarna som har slagit rekord, utan även publiken hemma i TV-sofforna. Fler än någonsin har följt världscupen genom SVT under vintern, med snitt över en miljon tittare under varje tävling.

 

Les mer
Emma anno 1922 (kopia)

Vasaloppet återskapar det första loppet

Har du det som skall till för att åka som i 1922?

Träskidor med tårem, vadmalsbyxor, tjärvalla och packad snö på skogsvägar och stigar. Nästa år firar Vasaloppet 100 år och vad passar då bättre än att åka skidor som om det vore 1922? Lördag 12 februari 2022 arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp – ”Jubileumsvasan” – med målsättning att försöka efterlikna det första loppet så långt som möjligt. Ansökan till århundradets utmaning öppnar onsdag 12 maj och en jury väljer sedan ut 139 skidåkare som får chansen att delta i Jubileumsvasan.

Les mer
20210510, Lager 157 lagbild (kopia)

Stora ändringar hos Lager 157 Ski Team

Lager 157 Ski Team redo gör för sin åttonde säsong.
I dag presenterade Lager 157 Ski Team sitt lag inför säsongen 2021/2022, och det blir en hel del förändring mot det lag som tog hem den gula västen på herrsidan i våras.

 

Les mer
20210210, KVARNBRINK, Gustav 003 (kopia)

Team Svenska Spel og juniorlandslagen klara

18 längdåkare är uttagna till Team Svenska Spel inför den kommande säsongen. Dessutom är åtta åkare uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget.
– Årets Team Svenska Spel består av ett starkt gäng med en härlig blandning av yngre och mer erfarna åkare på väg framåt i sina karriärer, säger Ida Ingemarsdotter, samordnare och landslagstränare för Team Svenska Spel.

 

Les mer
20210209, ERIKSSON, Mia 004 (kopia)

Mia Eriksson avslutar sin skidkarriär

Mia Eriksson har meddelat Piteå Elit att hon inte kommer fortsätta sin längdskidssatsning nästa säsong. Mia har tävlat för klubben i 10 år och är med det den åkare som varit längst i Piteå Elit av nuvarande åkare.

Les mer
KEKs-kronika

SK Bore inte ensamma – klubbarna sliter

Krönika:

SK Bore kastar in handduken och lägger ner elitverksamheten.
Flera landslagsåkare och andra toppåkare står plötsligt utan klubb.
Men värmlandsklubben är inte ensamma. Klubbarna – som är ryggraden i den svenska tävlingsverksamheten – sliter tungt för att få verksamheten att gå runt. I slutändan är det dom elitaktiva som drabbas och för alla utom dom som är i A-landslaget är det ekonomiskt tungt.

 

Les mer
2015 TIV, Therese på toppen (kopia)

Therese Johaug 8 sekunder från OS-gränsen

Therese Johaug lyckades inte greja OS-kvalgränsen på 31,25 minuter på 10.000 meter under lördagen. Men skidstjärnan satte nytt personligt rekord och kom i mål på 31.32,88 på anrika Bislett stadion i Oslo.
32-åringen sade efteråt att hon aldrig haft några planer om att starta under OS i Tokyo i sommar.

 

Les mer
20210507, HOELGAARD Stian nytt lag (kopia)

Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard till svenskt team

Norske Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard har valt Team Curira för den fortsatta satsningen på långloppscupen Visma Ski Classics. Hoelgaard har lång erfarenhet från Ski Classics på högsta nivå och har bland annat varit på pallen i Vasaloppet fem gånger och har från 2016 till idag samlat hela tolv pallplatser i de största långloppen. I årets säsongsavslutning slutade han på andra plats.

Les mer
20210210, ANTON vinner SM-sprint (kopia)

SK Bore tvingas lägga ner elitsatsningen

Efter en rekordsäsong med VM-uppdrag, världscuprepresentation och nu senast uttagningar till landslaget lämnar elitåkarna SK Bore.

 

Les mer
14.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Therese Johaug (NOR) - FIS world cup cross-country, 10km women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johaug mot kvalgränsen till OS på 10.000 m

Therese Johaug nöjer sig inte med att satsa mot vinter-OS i Beijing. På lördag försöker hon att greja OS-kvalgränsen på 10.000 meter löpning på Bislett stadion i Oslo.
Hon har tidigare sprungit på 31,40 minuter utan speciell banträning och kvalgränsen till OS är 31,25.

 

Les mer
12.02.2021, Pokljuka, Slovenia (SLO):Martin Ponsiluoma (SWE) - IBU World Championships Biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.biathlonworld.com © Thibaut/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or dist

Tre skidskyttar klara för OS i Peking

Tre skidskyttar tas ut till OS i Peking. Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma är klara för vinterspelen i Kina i februari 2022. Fler skidskyttar kommer att tas ut i höst för att skapa slagkraftiga lag i herrstafett, damstafett och mixstafett.

 

Les mer
20210131, SVAHN Linn 001 (kopia)

Första svenskarna uttagna till Peking

Med nio månader kvar till invigningen av OS i Peking presenterar SOK den första uttagningen till vinterspelen. Längdåkarna Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson tas ut tillsammans med fyra stafettlag.

Les mer
20210211, BYSTRÖM Anders (kopia)

Här är landslagen för 2021-2022

Under måndagen presenterade Svenska Skidförbundet nästa säsongs A-landslag och Team BAUHAUS. Totalt har 22 åkare tagits ut i de två olika lagen som nu har siktet inställt på OS i Peking.

Les mer
20180111, HAGA, Ragnhild interview 001 (kopia)

OS-mästaren vräkt från Norges landslag

Ragnhild Haga vann två sensationella OS-guld i Pyeongchang 2018.
Nu har hon vräkts från det norska landslaget och är givetvis mycket besviken. Hon blev också 7:a på 10 km under vinterns VM i Oberstdorf efter stora problem tidigare som vi skrivit om.
Haga slet med en blodpropp i benet och förlorade flera veckor med träning innan säsongen.

 

Les mer
20180316, THORN Viktor 001 (kopia)

Varför alla dessa ryggskador?

Sverige med problem som andra länder inte upplever:

Ett flertal landslagsåkare i Sverige sliter med ryggproblem. Ett problem som andra länder i toppen inom längdåkningen inte upplever.
Bare i vinter har Hanna Falk och Viktor Thorn försvunnit från landslagscenen.
Men varför är det så här? Har någon ställt frågan om vad landslaget egentligen håller på med? Tränar man fel eller är det bara en tillfällighet? Och vad händer med dom åkare som fått problemen?

 

Les mer
Petra o Martin (kopia)

30.000 kr till Petra och Martin

Kungens stipendium för unga ledare på snö:

Elin Jonsson, Martin Persson och Petra Åkerblom tilldelas 30 000 kronor vardera ur "H.M. Konung Carl XVI Gustafs 70-årsfond för unga ledare på snö". Fonden premierar unga ledare som enligt Svenska Skidförbundet har potential att ta steget upp till elit-/landslagstränare. 

Les mer
20191029, BACK Ulrika Eriksson 001 (kopia)

Falun har lämnat in VM-ansökan

Nytt skid-VM i Dalarna 2027?

Nu är den formella ansökan för att få arrangera ett nytt VM i de nordiska skidgrenarna i Falun år 2027 inskickad till det Internationella Skidförbundet (FIS). FIS kommer att ta beslut om arrangör i maj 2022.

 

Les mer
20210428, FALK Hanna Lager 157 (kopia)

Hanna Falk klar för Lager 157 Ski Team

Hanna Falk har gjort klart med Lager 157 Ski Team och blir att se i långloppen i Visma Ski Classics kommande säsong.
Om ryggen håller.
Hon lämnade landslaget efter årets säsong och önskar att satsa på långloppen.

 

Les mer
20180316,TØNSETH, Didrik 003 (kopia)

Didrik Tønseth utanför norska landslaget

Efter 11 år ställs världsmästaren och OS-mästaren Didrik Tønseth utanför det norska landslaget. 29-åringen från Trondheim missade vinterns VM i Oberstdorf men kommer att satsa vidare mot OS i Beijing utan landslagets stöd.

 

Les mer