Mobile Version
Desktop Version
20220108, SWE Cup bia dam
INGELA ANDERSSON på toppen av pallen i Sverigecupen lördag. Ella Halvarsson (tv) var tvåa och Emma Nilsson trea.

Ingela och Gabriel seniorsegrare i Swe Cup

Under lördagen avgjordes säsongens tredje deltävling i Sverigecupen med spännande sprintdueller i Lima. Ingela Andersson och Gabriel Stegmayr vann bland seniorerna, båda efter starkt skytte.

Damer 16/17

Precis som i Boden innan jul var det Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund som tog hem segern, Hon följde upp fullt i det liggande skyttet med två bom i stående, men hade ändå en marginal på närmare en minut i mål till tvåan, Elsa Brandt från Ornäs som också missade två skott. Det gjorde även SK Bores Julia Björn som grejade tredjeplatsen med knappt två sekunder tillgodo på Ida Backén från Sveg som alltså hamnade strax utanför prispallen, efter sammanlagt tre bom.

Herrar 16/17

Martin Höiby från OK Landehof åkte på tre bom i liggande och ytterligare en i det stående skyttet, men var klart snabbast i spåret och tog också sin andra sprintseger för säsongen. Han var en halvminut före Ornäsåkaren Gustav Ejnarsson som blev tvåa efter två missade skott, medan Filip Eriksson från SK Bore kom på tredje plats - ytterligare 18 sekunder bakom med en bom mer. Han var i sin tur sex sekunder före Helmer Jöhnemark från Ornäs som missade två skott och blev fyra i mål.

Damer 18/19

Det var mycket tack vare sitt stabila skytte som Kimstads Alice Pettersson lyckades vinna klassen. Hon missade visserligen ett skott i liggande, men lyckades sedan nolla i det stående skyttet och var till slut knappt 10 sekunder före snabbåkande Olivia Grönkvist från IF Hallby som hade två bom mer. Tullus Linn Jansson missade också tre skott och var ytterligare 42 sekunder bakom som trea i mål, men med god marginal till klubbkompisen Frida Eriksson närmast bakom.

Herrar 18/19

Moras Jacob Larsson inledde med fullt i det liggande skyttet, men åkte sedan på tre bom i stående och fick jobba ordentligt för att ta hem segern. Med fin fart i spåret hade han till slut 10 sekunder tillgodo på tvåan, Loke Sköld från Älvdalen som missade två skott. Hemmaåkaren Karl Grönland från Lima hade också två bom och var ytterligare 16 sekunder bakom på tredje plats i mål, medan Tullus Henning Lindh Ten Berg hamnade utanför pallen, 55 sekunder från segern efter tre missade skott.

Damer 20/22

Med fyra toppåkare iväg på internationella tävlingar vann Johanna Nordqvist från I 21 damernas äldsta juniorklass överlägset. Hon följde upp en nolla i liggande med en bom i det stående skyttet och hade till slut en segermarginal på 1,35 före Olivia Norberg från I 19 som missade tre skott sammanlagt. Häverödals Linda-Louise Köld tog hand om den tredje pallplatsen efter två bom, ytterligare 10 sekunder bakom. Hon hade i sin tur 14 sekunder tillgodo på Mathilda Evaldsson från Finnskoga som missade fyra skott och blev fyra i mål.

Herrar 20/22

När hela fem åkare tävlade i IBU-cupen under helgen blev det ett ganska tunt startfält i herrarnas äldsta juniorklass. Finnskogas Fabian Hermansson imponerande med endast en bom och tog hem segern med en knapp halvminut tillgodo på närmaste konkurrent. Däremot blev en tät och spännande duell om andraplatsen mellan Melker Nordgren från Ornäs och Sundsvalls Knut Vikström. Melker hade två bom och var till slut en tiondel före Knut som missade ett skott mer och fick kämpa lite extra i straffrundan.

Damer seniorer

Ingela Andersson från K4 har slitit med skyttet i IBU-cupen under säsongen, men idag var hon säkerheten själv och tog hem segern efter två nollor. Ingela var 24 sekunder före tvåan, Ella Halvarsson från Biathlon Östersund som också sköt fullt i liggande men missade ett skott i det stående skyttet. SK Bores Emma Nilsson hade samma skjutresultat och var ytterligare en halvminut bakom på tredje plats, med sju sekunder tillgodo på Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund som hamnade utanför pallen, även hon med ett missat skott.

Herrar seniorer

Det blev säsongens tredje seger för Dala-Järnas Gabriel Stegmayr efter stabil åkning och endast ett missat skott i liggande. Han var 42 sekunder före Tobias Arwidson från Lima som imponerade med fullt skytte, men som inte hade samma fart som Gabriel i spåret. Viktor Brandt från I 2 blev trea i mål efter sammanlagt tre bom, ytterligare 12 sekunder bakom. Viktor klarade i sin tur pallen med drygt sju sekunders marginal till Henning Sjökvist från Biathlon Östersund som hade samma skjutresultat, men som fick nöja sig med fjärde plats i mål. 

I morgon fortsätter Sverigecupen i Lima med ytterligare en sprint.

 

Del |
21.01.2022, Antholz, Italy (ITA):Mona Brorsson (SWE) - IBU World Cup Biathlon, individual women, Antholz (ITA). www.biathlonworld.com © Vianney THIBAUT/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribut

En av tidernas märkligaste stafetter

Sverige var med i täten efter den första sträckan av världscupen i skidskytte i Antholz. Men laget föll kraftigt och slutade på en 14:e plats.
Istället vann Norge, som ett tag var halvannan minut efter täten.
Damstafetten i italienska Antholz blev en av dom märkligaste vi upplevt på väldigt länge.

 

Les mer
20211121, ERIKSSON, Gustav 006 kopiera

”Gurra” vann före lillbrorsan Jonas

Brödraduell i Moraloppet:

Bröderna Gustav och Jonas Eriksson från Borlänge men tävlande för hemmaklubben IFK Mora tog en stark dubbelseger i Moraloppet under lördagen, den andra deltävlingen i den inhemska långloppscupen.
Fem åkare var med i kampen om segern i herrloppet, medan två damer spurtade om segern där Hanna Falk, Lager 157 var starkast.

 

Les mer
20220122, DAHL Ida seger kopiera

Ida Dahl på segerspåret – vann igen

La Digaonela i Visma Ski Classics:

Ida Dahl har hittat segerspåret i Visma Ski Classics. I lördagens 55 km långa La Diagonela i Engadin i Schweiz drog hon bara iväg och vann överlägset då det blev en svensk trippel i damklassen.
Bland herrarna slog Norge tillbaka mot Sveriges framgångar i vinter och Kasper Stadaas tog sin första seger i långloppscupen.

 

Les mer
20211130, BRORSSON, Mona 004 kopiera

Äntligen – Mona upp på världscuppallen

Mona Brorsson hade som bäst fyra 5:e placeringar i världscupen. 31-åringen från Koppom i Värmland har varit nära flera gånger.
Men idag – med resten av det svenska OS-laget borta – slog hon till och tog sin första pallplats i världscupen över 15 km distans i italienska Antholz.

 

Les mer
20171203, BØ, Tarjei 113 (kopia)

Babikovs första sedan Östersund 2016/17

Tarjei Bø förlorade segern i sista skyttet:

Den 30-årige ryssen Anton Babikov var på topp i Östersund i början av säsongen 2016/2017. Då vann han också sin enda världscupseger och spåddes en stor framtid.
Men det tog en annan väg och Babikov hamnade i IBU-cupen istället. Tills idag då han äntligen vann en världscuptävling igen – fyra år efter triumfen i Östersund.

 

Les mer
JOHANSSON, Leo 007 kopiera

Leo Johansson positiv för covid-19

OS-hoppet Leo Johansson har fått en mardrömsstart på sitt första OS-äventyr:
Smålänningen i Falun-Borlänge SK har testat positivt för covid-19 och det bara en vecka innan avresan till Kina för säsongen stora mål.
Det är flera länder som har problem med positiva covid-19-fall nu precis före OS.

 

Les mer
20211218, ISAKSSON, Alva 001 kopiera

Sveriges och Norges lag till J-landskampen

Efter helgens BAUHAUS Cup i Skellefteå har en trupp som ska representera Sverige i nordiska landslagskampen som avgörs i norska Steinkjer den 28-30 januari tagits ut.  Här ser du också vilka som skall representera Norge.

 

Les mer
20210207, SUNDLING-UREVC 002 kopiera

Eva Urevc kan missa OS – fick covid-19

Eva Urevc, Slovenien är en av dom åkare som kan bli farlig både i sprint och teamsprint i OS i längd. Men den slovenska kraftsprintern har testat positivt för covid-19 och kan nu riskera att missa hela OS i Kina.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Förr tävlade sig våra hjältar i form

Krönika:

Allt var inte bättre förr. Men ett är säkert. Det tävlades mycket, mycker mer. När Wassberg, Ottosson och Svan var på topp körde de 40-50 tävlingar även ett OS-år.
Och höll skid-Sverige kokande. 

Les mer
20220118, BRANDT Viktor kopiera

OS-åkarna står över världscupen

Flera svenska debutanter i Antholz:

Stora delar av den ordinarie truppen byts ut under helgens världscuptävlingar i Antholz. Utöver världscup-rutinerade Mona Brorsson, Johanna Skottheim, Oskar Brandt och Malte Stefansson är det 6 nya åkare som gör vinterns första start i världscupen.

 

Les mer
15.12.2018, Hochfilzen, Austria (AUT):Mona Brorsson (SWE) - IBU world cup biathlon, pursuit women, Hochfilzen (AUT). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Skidskyttarnas OS-trupp är fulltalig

Sista platserna till Mona, Stina och Malte:

Mona Brorsson, Stina Nilsson och Malte Stefansson fick dom sista OS-platserna i skidskytte.
Johanna Skottheim blev den stora förlorare som måste stanna hemma.
Därmed är den svenska OS-truppen i skidskytte full och frågan nu är vem som skall åka vilka distanser i Beijing.

 

Les mer
16.01.2022, Ruhpolding, Germany (GER):Elvira Oeberg (SWE), Marte Olsbu Roeiseland (NOR) and Hanna Oeberg (SWE) - IBU World Cup Biathlon, pursuit women, Ruhpolding (GER). www.biathlonworld.com © Walter/IBU. Handout picture by the International Biathlon

Familjelycka på pallen för Öbergs

Svenska bredden imponerar stort:

Sveriges skidskyttedamer har en bredd som imponerar med bara veckor kvar till OS i Kina.
I jaktstartsloppet i tyska Ruhpolding blev det familjelycka för Öbergs med både Elvira och Hanna på pallen.
Dessutom var Linn Persson stark 5:a och Mona Brorsson visar gryende form med en 11:e plats.

 

Les mer
20211125, ANGER, Edvin 001 kopiera

Edvin Anger lämnade alla bakom

Edvin Anger var den stora favoriten och han lämnade alla konkurrenter bakom sig i söndagens 30 km masstart i fristil i Skellefteå. Åsarna-åkaren vann JVM-testet med över halvminuten och seglar upp som Sveriges största hopp på JVM i Norge i februari.
Måns Skoglund var åter igen närmast men fick hård kamp av en trio som följdes åt nästan till mål.

 

Les mer
20220116, ERICSSON Tove kopiera

Tove Ericsson vann också i masstarten

Tove Ericsson tog en dubbel i det svenska JVM-testet i Skellefteå då hon ryckte ifrån Lisa Ingesson helt på slutet och körde hem segern på 15 km masstart i fristil.
Det var en tuff tävling i kraftig vind och plusgrader där ingen ville dra för mycket i front av fältet.

 

Les mer
20210211, BYSTRÖM Anders (kopia)

Sverige flyttar OS-lägret i längd

Frukt för covid-19-smitta:

Det svenska laget flyttar sitt höghöjdsläger inför OS från Seiser Alm till Livigno i Italien. Allt för att undvika smittrisken i ett område där det för tillfället är mycket covid-19.
Samtidigt väljer Norge att stanna i Seiser Alm – samma plats som Sverige överger.

 

Les mer
20211201, FEMLING, Peppe 003 kopiera

Kaos när Peppe sköt på två tavlor

Världscupstafetten i tyska Ruhpolding fick en mycket konstig och kaosartad inledning.
På den första sträckan sköt nämligen Sveriges startman Peppe Femling tre skott i Norges tavla och den norske startmannen Aleksander Fjeld Andersen förstod inte vad som hände.
Därmed förstördes stafetten i princip för båda lagen.

 

Les mer
20211203, ANDERSSON Sara (kopia)

19-åriga Sara äntligen på pallen

Sensationell upphämtning i IBU-cupen:

19-åriga moratjejen Sara Andersson har varit 4:a och 5:a i IBU-cupen i vinter, men under lördagen slog hon till och fick äntligen sin första pallplats. Två dagar efter sin 19-årsdag slog hon till och var tvåa i jaktstarten i slovakiska Osrblie trots fyra straffrundor.
Hon är en av dom snabbaste på skidorna och spurtade ner två norska åkare i kampen om platsen bakom suveräna Evgeniia Burtasova.

 

Les mer
20200831, Tove Ericsson HIF (kopia)

Tove Ericsson bäst i damjuniorsprinten

Tove Ericsson stack iväg med segern i Bauhaus cup i sprint i Skellefteå. Hon slog Lisa Ingesson med sekunden i finalen efter att Lisa hade varit bäst under början av tävlingen med seger i prologen.
Lördagens sprint såg också Erica Lavén som segrare i den yngre damjuniorklassen.

 

Les mer
20181208, SKOGLUND, Måns 001 (kopia)

Måns Skoglund fick sin revansch

Stockholmaren Måns Skoglund fick sin revansch på Åsarnas Edvin Anger i lördagens sprint i Bauhaus Cup i Skellefteå.
Det blev en tuff final, men Måns vann med 9 hundradels sekund före prologsegraren Anger. Dom var över två sekunder före resten av fältet.

 

Les mer
20220115, GJERDALEN 001 kopiera

Gjerdalen snabbaste herråkare uppför

Det blev dubbelt Norge under herrarnas La Venosta Time Trial i Visma Ski Classics under lördagen.
Superveteranen Tord Asle Gjerdalen slog alla dom nya landslagsåkarna som tillkommit i startfältet och var 19 sekunder före Team Eksjöhus nyförvärv Martin Løwstrøm Nyenget. Max Novak, Team Ramudden slutade 4:a.

 

Les mer