Mobile Version
Desktop Version
ELLA HALVARSSON var en av dom bästa svenska åkarna på årets  JVM i skidskytte i schweiziska Lenzerheide. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
ELLA HALVARSSON var en av dom bästa svenska åkarna på årets JVM i skidskytte i schweiziska Lenzerheide. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Inga blågula medaljer på JVM i skidskytte

Det blev en stark svensk laginsats av de äldre juniorerna i lördagens sprinttävlingar, i ett varmt och soligt Lenzerheide. Oskar Ohlsson och Ella Halvarsson kom båda på 19:e plats, medan Tilda Johansson hamnade på placeringen bakom.

 

Herrarnas sprint
Det var spännande att se om Oskar Ohlsson skulle lyckas följa upp den fina insatsen i stafetten, där han sköt fullt och var snabbast på sin sträcka. Han startade starkt även idag som sjua på det första varvet och  trots en bom i liggande var Oskar bara en dryg halvminut från täten på 20:e plats när han gick ut på mellanvarvet. På vägen till stående plockade han sju placeringar och hade fortfarande stora möjligheter till ett toppresultat med fullt skytte. Tyvärr blev det två bom i stället, vilket gjorde att Oskar lämnade vallen som 27:a. Tack vare fortsatt fin fart avancerade han rejält på slutvarvet och blev 19:e man i mål, 1,37 bakom segrande Vebjörn Sörum. Totalt hade Oskar 11:e åktid, 42 sekunder efter norrmannen som också var snabbast i spåret - och han hade faktiskt varit på pallen med samma skytte som i stafetten.

Malte Stefansson var bara 17 sekunder långsammare än Oskar in till det liggande skyttet och efter ett missat skott lämnade han vallen på 47:e plats, 53 sekunder bakom ledande norrmannen Vetle Paulsen. På nästa runda avancerade Malte sex placeringar och var 41:a in till stående - och trots ytterligare en bom gick han ut på slutvarvet som 34:a. Malte avslutade också starkt och klättrade till 30:e plats i mål, 2,06 från segern och en knapp halvminut bakom Oskar. I spåret var det betydligt bättre fart än senast, för den här gången var Malte bara drygt 50 sekunder långsammare än landslagskompisen, totalt 1,33 efter snabbaste man med 27:e åktid.

Inför det första skyttet var Henning Sjökvist drygt 50 sekunder från täten, men inledde fint med fem fullträffar och gick ut på mellanrundan som 55:a. Där tappade han ytterligare en dryg minut och låg på 65:a plats in till stående. Trots en lovande start med fyra snabba träffar missade Henning tyvärr det sista skottet och gick ut på slutvarvet som 61:a. Vid sista mellantiden låg han fortfarande strax utanför de 60 som får åka i söndagens jaktstart, men efter en sista kraftansträngning klättrade han till 55:e plats i mål, 3,11 bakom Vebjörn Sörum. Totalt var Henning knappt tre minuter långsammare än norrmannen i spåret.

Viktor Brandt var sex sekunder snabbare än Henning på det första varvet och lyckades också skjuta fullt i liggande. Han lämnade vallen som 36:a, men förlorade mycket tid i spåret och låg på 62:a plats inför det stående skyttet. Där imponerade Viktor med ytterligare en nolla och gick ut på slutvarvet som 46:a. Vid sista mellantiden hade han fortfarande god marginal till en plats i jaktstarten, men tvingades sedan avbryta loppet. Det var verkligen tråkigt efter det fina nollskyttet  - dessutom med sjunde snabbaste tid, efter två serier på 50 sekunder.

Damernas sprint
På väg in till liggande var Ella Halvarsson 40 sekunder från täten och lämnade sedan vallen som 34:a, efter ett missat skott. Däremot klättrade hon fem placeringar på det andra varvet och lyckades sedan skjuta fullt i stående. Det gjorde att Ella avancerade till 19:e plats - och efter att ha varit fem placeringar bättre vid sista mellantiden blev hon också 19:e i mål som bästa svenska, 1,47 bakom ryskan Anastasia Shevchenko som sköt fullt och vann med drygt 40 sekunders marginal. Ella var 1,43 långsammare än bulgariskan Milena Todorova som var klart snabbast i spåret, men det var betydligt bättre fart än i distansloppet - och skyttet var fortsatt imponerande.

Tilda Johansson var fyra sekunder snabbare än Ella på det inledande varvet, men lämnade vallen en sekund bakom landslagskompisen på 36:e plats, även hon efter en bom i liggande. Hon avancerade sedan tre placeringar på det andra varvet - och tack vare fem fullträffar i stående gick hon ut på slutvarvet som 23:a. Där höll hon jämna steg med Ella som ändå lyckades hålla undan, för i mål var Tilda drygt två sekunder bakom henne på 20:e plats, 1,50 från segern. Däremot var hon tre sekunder före i spåret som snabbaste svenska, totalt 1,40 efter Milena Todorova. Precis som för landsmaninnan var Tildas skytte klart godkänt även den här gången.  
 

Efter en snabb start i spåret kom Amanda Lundström in till det liggande skyttet bara en knapp halvminut från täten - och med fem fullträffar lämnade hon vallen på 13:e plats, 20 sekunder efter slovenskan Nina Zadravek. På det andra varvet fick Amanda släppa tre åkare förbi sig, men låg fortfarande på 16:e plats in till stående. Tyvärr missade hon det första skottet, men lyckades sätta resten och gick ut på slutvarvet på 15:e plats. Där tappade hon nästan en minut och fick nöja sig med 26:e plats i mål, drygt två minuter bakom Anastasia Shevchenko.  Amanda var 1,56 efter snabbaste åkare, men gjorde en stabil insats på skjutvallen. 

 

Junior-VM i Lenzerheide avslutades med fyra spännande jaktstarter där Ella Halvarsson klättrade hela 11 placeringar och blev åtta i mål - och dessutom hamnade både Alva Sköld och Amanda Lundström på 16:e plats i sina olika åldersklasser.
 
Herrar yngre juniorer
Anton Ivarsson avancerade fem placeringar på vägen till första liggande och tog dessutom in drygt 20 sekunder på täten med fjärde åktid. Tyvärr inledde han med två bom och lämnade vallen som 32:a. På nästa varv höll Anton sin placering och låg fortfarande på 32:a plats efter ytterligare en straffrunda i det andra skyttet. Tack vare fem fullträffar på 24 sekunder i första stående klättrade han sedan till 25:e plats. Inför det avslutande skyttet var Anton en placering bättre och lämnade också vallen för sista gången på 24:e plats, trots ytterligare en bom. På slutvarvet lyckades han sedan passera två åkare och spurtade i mål som 22:a, 2,55 efter norrmannen Martin Nevland. I spåret hade Anton så bra som 11:e åktid,  55 sekunder långsammare än Martin Uldal, även han från Norge.

Damer yngre juniorer
När Alva Sköld gav sig av var det bara en straffrunda upp till topp 10, så det fanns alla möjligheter att klättra med fortsatt starkt skytte. Hon avancerade också en placering till 19:e plats inför första liggande, men åkte på en bom och lämnade vallen som 26:a. På det andra varvet fick Alva släppa en åkare förbi sig, men med fullt i andra liggande var hon tillbaka på 20:e plats. I första stående blev det ytterligare en bom, vilket gjorde att hon föll tre placeringar - och Alva låg kvar på 23:e plats in till det sista skyttet. Men tack vare fem fullträffar avancerade hon till 16:a plats och höll placeringen in i mål med 12:e tid på slutvarvet, 2,05 bakom österrikiskan Anna Gandler. I spåret var Alva bara en dryg minut långsammare än snabba fransyskan Camilla Coupe - och två bom på fyra skjutningar är ett klart godkänt resultat.  

Erika Österman hade ett betydligt sämre utgångsläge än Alva, men avancerade till 47:e plats på det första varvet och inledde med fem fullträffar i liggande. Det gjorde att hon gick ut på den andra rundan som 36:a och låg kvar på samma placering inför det andra skyttet. Där imponerade Erika med ännu en nolla och lämnade vallen på 29:e plats, men var fyra placeringar sämre in till första stående. Tyvärr åkte hon på två bom och föll till 37:e plats och efter ett tredje missat skott i det avslutande skyttet gick Erika ut på slutvarvet som 38:a. Hon hamnade till sist på 40:e plats i mål, knappt fyra minuter från segern. Erika var 1,33 efter snabbaste åkare och en knapp halvminut långsammare än Alva.

Herrar äldre juniorer
På vägen till första liggande hade Malte Stefansson näst bästa åktid och avancerade fem placeringar - och klättrade sedan vidare till 18:e plats efter fem fullträffar. På nästa varv fick han draghjälp av italienaren Tommaso Giacomel och var 16:e man in till det andra skyttet med fjärde tid i spåret - och trots en bom lämnade Malte vallen på 19:e plats. Tyvärr föll han rejält i resultatlistan efter tre missade skott i första stående och kom in till det avslutande skyttet som 29:a. Men tack vare ytterligare en nolla avancerade han sex placeringar och blev 22:a i mål, efter att ha passerat tyske distansvinnaren Max Barchewitz på slutvarvet. Malte var 2,10 bakom hans segrande landsman Danilo Riethmüller - och i spåret var han 56 sekunder långsammare än ryssen Said Karimulla Khalili med 12:e åktid -hans klart bästa insats i Lenzerheide.  

Oskar Ohlsson klättrade till 17:e plats på det inledande varvet, men åkte på hela fyra bom i första liggande och lämnade vallen som 42:a. Han plockade sedan fem placeringar på vägen till det andra skyttet - och efter fem fullträffar var Oskar 33:a ut på det tredje varvet. Där fortsatte han starkt med sjätte tid i spåret och avancerade nio placeringar. I första stående blev det tyvärr ytterligare två bom och när Oskar lämnade vallen var han tillbaka på 33:e plats. Inför det sista skyttet låg han tre placeringar bättre, men avslutade med tre bom till och fick nöja sig med 37:e plats i mål, 3,28 från segern. I spåret hade Oskar 10:e åktid, 51 sekunder efter snabbaste man och fyra sekunder före Malte. Han får glömma det här loppet snabbt och framförallt ta med sig den imponerande stafettsträckan.  

Henning Sjökvist hade ett trist utgångsläge när han gick ut bland de sista i startfältet. Han höll sin 55:e plats in till första liggande, men var en placering sämre ut på det andra varvet efter ett missat skott. Där låg han kvar även efter en bom i det andra skyttet och ytterligare två missade skott i första stående. Det var långt både framåt och bakåt i resultatlistan och efter att Henning avslutat med en femte bom blev han just 56:a i mål, nästan sju minuter efter Danilo Riethmüller. Åkmässigt var han drygt fyra minuter långsammare än Said Karimulla Khalili.

Damer äldre juniorer
Ella Halvarsson inledde med fem fullträffar i första liggande och avancerade till 18:e plats. I det andra skyttet sköt hon en bom, men behöll ändå placeringen. När Ella sedan lyckade sätta alla skotten i första stående klättrade hon rejält och gick ut på nästa runda som 10:a. Hon tappade visserligen fyra placeringar på vägen till det avslutande skyttet, men efter sin tredje nolla gick Ella ut på slutvarvet som sensationell sjua. Hon var fortfarande kvar på samma placering vid sista mellantiden, men fick släppa tyskan Juliane Früwirth förbi sig och spurtade i mål på åttonde plats, 2,11 bakom nollskytten Anastasia Shevchenko från Ryssland. Idag var Ella snabbast av svenskorna i spåret, 1,17 efter polskan Joanna Jakiela. Det var imponerande med endast en bom på fyra skjutningar - och dessutom var hon nia i själva jaktstarten.

Med sjätte åktid klättrade Amanda Lundström sju placeringar på det inledande varvet och lämnade vallen på 15:e plats, efter fem fullträffar i första liggande. Tack vare fullt även i det andra skyttet avancerade hon sedan ytterligare tre placeringar. På det tredje varvet fick Amanda släppa fyra åkare förbi sig, men trots en bom i en snabb serie på 21 sekunder i första stående låg hon fortfarande på 15:e plats. Inför det avslutande skyttet var Amanda tre placeringar sämre, men efter en felfri serie på 22 sekunder lämnade hon vallen på 11:e plats. På slutvarvet blev hon sedan passerad av fem åkare och hamnade på 16:e plats i mål, 2,31 från segern och 15 sekunder bakom Ella. I spåret var Amanda 14 sekunder långsammare, men hade så bra som åttonde tid i själva jaktstarten - och var dessutom snabbast av alla på skjutvallen, efter fyra serier på 1,41.  

Tilda Johansson kom in till första liggande på 18:e plats, strax före de andra svenskorna - och efter fullt skytte lämnade hon vallen på 14:e plats.  Hon var däremot tre placeringar sämre på väg in till det andra skyttet , där hon dessutom åkte på två bom. Det gjorde att Tilda gick ut på den tredje rundan som 29:a, men avancerade sedan en placering, trots ytterligare ett missat skott i första stående. Glädjande nog avslutade hon på bästa sätt med fem fullträffar i det sista skyttet och klättrade till 22:a plats, men blev 25:a i mål, 3,13 bakom Anastasia Shevchenko. De tre svenskorna var ytterst jämna i spåret, för Tilda var 12 sekunder efter Ella, men knappt två sekunder före Amanda - totalt 1,29 långsammare än Joanna Jakiela.  

Därmed kan vi summera ett Junior-VM som har bjudit på en stark svensk laginsats, även om vi blev utan medaljer den här gången. Men Ellas åttondeplats och ytterligare nio placeringar bland de 20 främsta är ändå ett fint facit och lovar gott inför framtiden!

 

Del |
20210129, BOLSHUNOV Alexander (kopia)

Ny operation för Alexander Bolshunov

OS-favoriten Alexander Bolshunov, 24 har inte fått någon perfekt uppladdning till säsongen under dom senaste veckorna. Nu har han fått avbryta träningslägret i Ramsau för att genomgå en ny operation i käken.
Operationen skedde enligt ryska medier i fredags.

 

Les mer
20211018, Martin o Hanna (kopia)

Kjærlighetsdrama i skidskytte-landslaget

Hanna Öberg står i centrum för det som Aftonbladet omtalar som ett kärleksdrama i skidskyttelandslaget.
Hon var ju som bekant länge ihop med landslagskollegan Jesper Nelin. Det tog slut förra säsongen, nu har hon dykt upp med världsmästaren Martin Ponsiluoma som sin nya kärlek.
Och i tillägg har Jesper Nelin blivit ihop med Martins gamla tjej…

 

Les mer
Luleå universitet studie

Du kan hjälpa Sverige till flera medaljer

Nu kan du hjälpa Sverige till flera medaljer, som t ex i vinterns OS
På Skid- och Snölabbet vid Luleå tekniska universitet genomför man just nu en studie om skidåkares erfarenheter om skidglid/friktion i olika fören och genom att svara på en enkät om dina erfarenheter kan du bidraga till bättre glid för dom svenska längdåkarna och skidskyttarna i kommande tävlingar.

 

Les mer
PØLSA TIV 2014-1 (kopia)

”Pølsa”, 38 drabbades av hjärnblödning

OS-mästaren flögs akut till sjukhuset:

Den populära OS-mästaren Øystein ”Pølsa” Pettersen har drabbats av akut hjärnblödning och flögs med helikopter från Lillehammer till Rikshospitalet i Oslo.
Längdåkaren med det goda humöret är nu utskriven och säger själv att han hade tur som överlevde och han har bestämt sig för att bli lika bra som före det hände.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

SVT kan lära av Dyviks vlogg

Krönika:

SVT-dokumentären ”Bäst när det gäller” höjer pulsen inför skidsäsongen. Men det blå-gula kollektivet i all ära.  I nästa dokumentärsatsning om längd i SVT, eller i annan kanal, hoppas jag vi får följa en eller flera ”utbrytare” som valt att utvecklas efter egen filosofi. Som till exempel Anna Dyvik, 26.
Det skulle säkert vara minst lika lärorikt.

 

Les mer
20191024, ATMOSPHERE FALUN 003 (kopia)

Mixad stafett i världscupen i Falun

Falun blir lite av provkanin i vinterns världscup när man kommer att testa mixad stafett också inom längdåkningen. Det är ju något som skidskyttet haft under en ganska lång tid, nu kommer det också inom längdåkningen.
Det var en av nyheterna under FIS’ höstmöte tidigare den här månaden.

 

Les mer
28.02.2017, Lahti, Finland (FIN):Marit Bjoergen (NOR) - FIS nordic world ski championships, cross-country, 10km women, Lahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Bjørgen fick dopingchock på VM 2017

– Det var helt jäkligt, säger Marit Bjørgen om händelsen efter skid-VM i Lahtis 2017 då hon trodde att hon åkt fast i ett dopingtest.
Det kommer fram i den nya boken om skiddrottningen som kommer ut på tisdag. Dopingprovet efter den avslutande tremilen i Finland 2017 visade nämligen spår av ett otillåtet medel.

 

Les mer
SKIDSKYTTE SM SPRINT - IDRE

Tuffa fighter i Moras skidskytte

Det blev hårda dueller både i dam- och herrklassen när Mora Ski Festival tjuvstartade säsongen under lördagen.
Vi har tidigare berättat om längdtävlingarna, men det blev nästan ännu jämnare i skidskyttet.

 

Les mer
20211009, DYVIK-HAGSTRÖM 001 (kopia)

Anna övertygade i rekordtidig premiär

Anna Dyvik tog dubbla segrar när IFK Mora SK bjöd in till rekordtidig premiär på sparad snö på skidstadion under lördagen. Hon vann både supersprinten och masstarten över 4,5 km.
– Det känns jättekul, jag är som sagt väldigt taggad på att åka skidor och tävla. Jag tänker stanna här någon dag extra bara för att åka lite till, sa Anna till Aftonbladet efter vinsten.

 

Les mer
20190922, FLETEN, Emilie 001 (kopia)

Världsmästarens kommentar ändrade allt

Långloppstjärnan om ätstörningarna:

I vintras blev Emilie Fleten trea i Visma Ski Classics totalt, men vägen dit har inte varit spikrak. Nu berättar 27-åringen för norska VG om hur hon var svårt sjuk med ätstörningar i yngre dagar och om hur hennes tidigare klubbkompis, världsmästaren Pål Golberg fick henne att förstå att hon var tvungen att ta tag i problemen.

 

Les mer
03.01.2020, Val di Fiemme, Italy (ITA):Jens Burman (SWE), Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), (l-r)  - FIS world cup cross-country, tour de ski, mass men, Val di Fiemme (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable

Längdåkning i TV6 blir på betal-tv

Nent Group tar i vinter över rättigheterna att sända dom flesta världscuptävlingarna i längdåkning. Nu gör man om TV6 – en av kanalerna som man tänker använda till längdsändningarna – till en betal-tv-kanal.
Det är det samma som sweski.com varnade för i en krönika förra veckan.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Öberg behöver få hela SSF i båten

En polischef för östra Norrbotten kan vara precis vad Svenska skidförbundet behöver som längdchef. Men det är inte bara Lars Öberg, 55, som ska visa vägen framåt för skid-Sverige. Kalix-sonen behöver ha alla med sig, inte minst förbundsdirektören Ola Strömberg.

 

Les mer
20101007, ÖBERG Lars tillbaka (kopia)

Lars Öberg tillbaka som längdchef

Det blir Lars Öberg som blir ny längdchef i Svenska Skidförbundet. Lars Öberg har en gedigen och flerårig erfarenhet av Svenska Skidförbundet som tidigare vallare, vallachef, och även som förbundskapten inom längdorganisationen.

 

Les mer
20211006, SVT-dokumentar (kopia)

SVT-dokumentär om längdlandslaget i höst

Den fem timmar långa dokumentärserien med namnet Bäst när det gäller börjar visas i SVT1 med start 11 oktober.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamn får världscup i december 2023

Det står nu helt klart att det inte blir några världscuptävlingar i längdåkning i Ulricehamn säsongen 2022/23. I stället blir det tävlingar säsongen 2023/24 med sprinttävlingar i december 2023.
Efter två publiksuccéer 2017 och 2019 samt välarrangerade publikfria tävlingar under pandemiåret 2021 tvingas Ulricehamn ställa om siktet mot säsongerna 2023/24 och 2024/25.

 

Les mer
20210206, SMEDAAS-HAGSTRÖM 002 (kopia)

Norsk toppåkare förlorade pappa i olycka

Den norska toppåkaren Magni Smedås fick ett oerhört tragisk besked förra veckan.
Hennes pappa Inge Morten Smedås dog efter en trafikolycka i Tynset i Østerdalen, strax söder om Røros. Han blev 60 år gammal.
Olyckan inträffade den 29 september och Smedås dog den 1 oktober i sviterna efter olyckan.

 

Les mer
2021_1001_jan-wall

Nytt medicinskt team klart för säsongen

Längdlandslaget gör ändringar:

Det medicinska teamet för svenska längdlandslaget inför kommande säsong, ändrar form. Per ”Pliggen” Andersson lämnar över huvudansvaret till Jan Wall, tidigare ansvarig för Team Svenska Spel och Team Svenska Spel juniorlandslaget.
Jan Wall, som tillträder som Medicinskt ansvarig för längdlandslaget, kommer inifrån organisationen och är ett välkänt ansikte för aktiva och ledare.

 

Les mer
RULLSKIDTÄVLING SOLLEFTEÅ SM RULLSKIDSKYTTE SPRINT

Stina älskar skidskytte-resan

Stina Nilsson älskar sin skidskytte-satsning och längtar inte tillbaka till längdåkningen. Hon satsar vidare med bössan på ryggen och i en intervju med internationella skidskytteförbundets hemsida biathlonworld.com berättar hon om hur det varit att byta idrott.

 

Les mer
20190126, KRÜGER, Simen Hegstad 009 (kopia)

Vill vinna OS igen – Krüger ändrar träningen

Simen Hegstad Krüger var en av dom stora överraskningarna i OS i Pyeongchang i Korea för snart fyra år sedan. Han föll i starten men reste sig och efter att ha passerat alla i fältet vann han skiathlon-tävlingen.
Men förra vintern gick inte enligt planerna och nu ändrar den 28-årige norrmannen på träningen för att kunna försvara OS-guldet.

 

Les mer
20210930, Vasaloppet målgång (kopia)

100-åriga Vasaloppet ut på turné

Vill ha alla folk i rörelse:

År 2022 fyller Vasaloppet 100 år. Redan nu drar Vasaloppet igång sitt 100-årsfirande på allvar. Och det görs med en turné genom hela Sverige – ”Vasaloppets rörelseturné” – där målet är att få folk att röra på sig. Oavsett om det sker med hopprep, skejtboard, skidgång, löpning, rullskidor eller på enduro får alla gå i mål under den klassiska målportalen med devisen ”i fäders spår för framtids segrar”.

 

Les mer