Mobile Version
Desktop Version

Hellner: - Det är bara skidor

Marcus Hellner känner lugn inför den kommande säsongen. Kanske för att det inte är några mästerskapstävlingar.
- Det blir en sådan extrem uppladdning under mästerskapssäsonger. För mig är det ändå bara skidor, en skidtävling, säger han till Norrbottens-Kuriren..

Landslagets läger i klassiska Vålådalen är bara ett välkomment avbrott från den dagliga träningen hemma i Gällivare. Det är på sluttningarna kring Dundret som OS- och VM-segraren lägger grunden för nya segrar.
- Jag kände i dag att jag är i ganska bra form. Jag kunde bara åka på utan att ens känna mig trött eller särskilt andfådd. Men det är knappt när jag kör långa intervallerna som jag drar på mig mjölksyra, säger Hellner när han träffar Norrbottens-Kuriren efter ett tungt pass med Tour de France-liknande backar vid Dundrets sluttning.
25-åringen från Lerdala krossade världseliten i sprint och fick medialt sitt namn på sista backen in mot stadion under vinterns VM i Holmenkollen.
Det var där som Hellner satte in dödsstöten och flög ifrån konkurrenterna - inklusive hemmanationens guldgosse Petter Northug.

- Höga förväntningar
Fem månader har passerat sedan dess och Sveriges skidkung tänker tillbaka på VM
i Norge med blandade känslor.
- Jag hade väldigt höga förväntningar. Jag fick absolut ett bra VM med sprinten. Det var en grym känsla och helt otroligt. På sättet allt hände och den känslan jag hade i kroppen har jag inte varit med om tidigare, säger han vidare till NK-sporten.
- Men jag hade gärna velat ha en medalj på tremilen istället för att bli sexa. Det var ganska nära. Jag missade kanske lite formen och jag gjorde väl allt för att det skulle gå vägen, men vi slet med skidorna i början på klassiska. Jag fick jobba mig tillbaka på skaten och det var ett slitsamt lopp. På slutet var jag stum. Jag gjorde ett rejält försök och så mycket mer kan jag
inte kräva av mig själv.

 

MARCUS HELLNER vill vinna Tour de Ski. Då måste han bland annat slå Dario Cologna, som här ligger framför på vägen mot Alpe Cermis. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
MARCUS HELLNER vill vinna Tour de Ski. Då måste han bland annat slå Dario Cologna, som här ligger framför på vägen mot Alpe Cermis. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

- Ville inte vara tvåa
VM-stafetten skulle Sverige vinna. Man skulle försvara segern från OS i Kanada, men det blev silver efter Norge. Northug hånade Hellner genom att åka nästan baklänges över mållinjen.
- Den hade vi velat vinna. Där ville vi inte vara tvåa. Men jag hade inte kunnat
göra så mycket annorlunda. Jag var inte i en sådan dunderform att jag bara kunde dra ifrån Petter och de andra. Jag var jäkligt besviken den dagen att jag inte kunde göra mer för tävlingen och gå för guldet.
- Men det är bara att inse att med den formen jag hade skulle jag ha behövt ett bättre läge. Vi kan inte ha med Norge in på en sistasträcka på det sättet. Sedan var Petter i en fantastisk form och var riktigt duktig hela mästerskapet.
Vad gjorde du efter VM?
- Jag blev sjuk och missade Falun. Jag körde Slottssprinten efter VM, men var egentligen sjuk. Jag blev riktigt dålig efteråt och repade mig aldrig efter Stockholm. Jag hade tänkt köra ganska många lokala tävlingar här uppe, men det blev inte.
Kommande vinter blir annorlunda. Inget VM och inget OS. Därmed riktas fokus mot Tour de Ski och möjligheten att vinna världscupen totalt innan det kommer tre år med två VM och ett OS, där hemma-VM i Falun 2015 avslutar det hela…
- Det är ganska skönt att det inte är mästerskap. Jag får tid att gå in för världscupen. Den blir viktigare och det känns roligt. Det är inga krav på att jag ska vara i form en viss vecka utan jag har hela säsongen på mig.
Hur hårt satsar du på Tour de Ski?
- Som vanligt. Där vill jag alltid vara i form och göra bra ifrån mig. Det kommer inte vara så stor skillnad från tidigare säsonger. Det ena behöver inte utesluta det andra. Även om jag laddar för OS kan jag ändå göra en bra tour. Så kommer det att vara i år också, jag laddar som vanligt.
Marcus Hellner kommer åter igen att ställas mot Norges skidkung Petter Northug vid ett flertal tillfällen, men han har accepterat att han nog aldrig kommer att besegra sin värste konkurrent på upploppet.
- Jag har inte samma explosivitet som Petter och inte samma teknik. Jag jobbar på tekniken och sätter staktajmingen ibland i höga hastigheter, men ibland blir det inte bra.
- Min idé är att ett skidlopp inte alltid behöver avgöras med en spurt. Jag vill gärna komma loss tidigare för om jag hamnar sida vid sida med Petter är han snabbare, säger Marcus Hellner förhoppningsfullt till Norrbottens-Kuriren.


 

Del |
KEKs-kronika

Ändra reglerna – det här är bara löjligt

Krönika:

Nu måste FIS göra något med sin köldgräns.
När hälften av toppåkarna väljer att inte åka så blir det bara löjligt.
Värst är det för dom unga, lovande som inte vågar säga nej och tvingas ut i sin kondomdräkt i 20 minusgrader.
Många kommer ihåg vad som hände i Visma Ski Classics-tävlingen La Diagonela i Schweiz förra vintern där flera blev långtidsskadade på grund av kylan.

 

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - SPRINT

Stina ut och Johanna Skottheim in i VC-laget

Efter en dramatisk första världscuphelg med två svenska segrar genom Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson fortsätter nu världscuptävlandet i Östersund medan IBU-Cuptävlingarna flyttar till Sjusjön.

Stina Nilsson måste ner i IBU-laget, medan Johanna Skottheim kommer upp i världscupen igen.

Les mer
20210227, POROMAA William (kopia)

Dessa kör världscup i längd i Lillehammer

Emma Ribom och William Poromaa är tillbaka i det svenska landslaget i Lillehammer kommande helg. Men Jens Burman och Oskar Svensson fortfarande fattas. Dessutom debuterar sprintåkaren George Ersson.

Les mer
20200117, Britta o Emil inför La Diagonela (kopia)

Britta och Emil vann långloppspremiären

Långlöparna har också börjat röra på sig i tävlingssammanhang inför vinterns Visma Ski Classics. Under söndagen dominerade Lager 157 Ski Team den egna tävlingen Grönklittspremiären i Orsa.

Emil Persson vann herrklassen och Britta Johansson Norgren damklassen. Inga stora överraskningar.

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - SPRINT

– Mitt bästa lopp i karriären!

”Sebbe” kopierade Hanna Öberg i Östersund:

– Det här var nog mitt bästa lopp i karriären, säger Sebastian Samuelsson och jublar på skidskyttestadion i Östersund.
Han kopierade Hanna Öberg och fixade Sveriges andra världscupseger inom bara några timmar på hemmaplan i herrarnas 10 km sprint.

 

Les mer
20200103, OLSSON, Moa 002 (kopia)

Frida fick släppa förbi Johaug

Svår kyla ställde till det i jaktstarterna:

Efter flera gånger att ha skjutit på starten blev det till slut en jaktstart för damerna i världscupen i längd i Ruka. Men med 23 minusgrader på morgonen valde flera att dra sig ur, ännu flera i herrtävlingen än bland damerna.
Frida Karlsson gjorde ett försök men fick se Therese Johaug passera och återställa ordningen så som vi är vana att se den.

 

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - SPRINT

Vilken revansch för Hanna Öberg!

Vilken revansch och vilket styrkebesked av Hanna Öberg och hela det svenska damlaget.
Från en nattsvart dag på skjutvallen i lördagens individuella tävling till seger och tre bland dom tio bästa i söndagens sprint.
Hanna strålade på skidstadion i Östersund efter att ha vunnit sin 7:e världscuptävling, den tredje i sprint.

 

Les mer
20211112, LÆGREID, Sturla Holm 003 (kopia)

Världsmästaren imponerade också i herrklassen

Också dom svenska herrarna sköt bort sig:

Herrarnas 20 km individuella tävling i skidskyttevärldscupen i Östersund blev nästan en kopia av damtävlingen strax innan.
Världsmästaren sköt 20 träffar och vann klart.
Svenskarna sköt bort sig och hade inte med tätstriden att göra.
Dagens man var Sturla Holm Lægreid.

 

Les mer
20210105, KARLSSON, Frida  (kopia)

Frida var stekhet i iskylan

Knäckte Therese Johaug med superlopp i Ruka:

Frida Karlsson var stekhet i iskylan i Ruka.
Med runt 20 minusgrader var hon klart bäst och slog Therese Johaug med imponerande 13,7 sekunder och vann damernas 10 km klassisk i världscupen.
Ja, så het var Frida att byxorna brann upp efter målgång!

 

Les mer
20211115, DAVIDOVA, Marketa 008 (kopia)

Uppvisning av världsmästarinnan Davidova

Svenskorna sköt bort sig på hemmaplan:

Dom svenska segerhoppen försvann på skjutvallen i Östersund när världscupen i skidskytte inleddes med 15 km individuell tävling.
Istället bjöds publiken på en rejäl uppvisning av den 24-åriga världsmästarinnan Marketa Davidova från Tjeckien. Hon träffade med alla 20 skotten, precis som på VM förra säsongen, och vann med över minuten.

 

Les mer
20190227, NISKANEN, Iivo 002 (kopia2)

Iivo Niskanen före Ryssland och Norge

Dom svenska herrarna hängde inte med:

Iivo Niskanen var starkast i iskylan i Ruka när herrarna körde 15 km klassisk i världscupen under lördagsförmiddagen. Han var den enda bland dom 10 bästa som inte kommer från Ryssland eller Norge.
Dom svenska herrarna hängde inte alls med och Leo Johansson på 22:a plats var den enda som tog världscuppoäng som ges till dom 30 bästa.

 

Les mer
20211120, JONSSON, Fredrik 001 (kopia)[1]

Svenskarna först ut i Rukas distanslopp

Svenska åkare startar första både i herr- och damklassen när längdåkarnas världscup fortsätter med distanslopp i klassisk stil under lördagen.
Fredrik Jonsson som äntligen är tillbaka i världscupen har startnummer 1 i herrarnas 15 km medan Louise Lindström går ut först på damernas 10 km.

 

Les mer
20191123, TØNSETH seger Beito (kopia)

Didrik Tønseth har inte gett upp OS-hoppet

Didrik Tønseth krossade allt motstånd i den norska cupen i Gålå väster om Lillehammer under fredagen och hoppas fortfarande blanda sig i OS-diskussionen trots att han har förlorat sin plats i landslaget.
Tønseth fick inte tävla i helgens världscup i Ruka, men han imponerade över 15 km fristil nu.

 

Les mer
TRÄNING - SVENSKT SKIDSKYTTE

Favoritdistans och hemmaplan för Hanna

Nu drar skidskyttarnas världscup igång i Östersund:

Hanna Öberg har perfekta förutsättningar när världscupen i skidskytte drar igång i Östersund klockan 11,45 i morgon lördag.
15 km distans och hemmaplan är två av hennes största favoriter.
Det är i distanstävlingarna på den här distansen hon har imponerat med sina mästerskapsguld.

 

Les mer
20190122, TERENTEV, Alexander 004 (kopia)

Alexander Terentev – lägg namnet på minnet

Svenskarna krockade – Rysslands nya stjärna slog till:

22-årige Alexander Terentev är ett namn att lägga på minnet.
I finalen i den klassiska sprinten i Ruka krossade han Norges två bästa från sprint-VM: Johannes Høsflot Klæbo och Erik Valnes.
U23-världsmästaren från förra vintern är plötsligt stekhet inför OS i Beijing.

 

Les mer
20210206, DAHLQVIST, Maja 021 (kopia)

Maja Dahlqvist helt överlägsen i finalen

Johanna Hagström fixade svensk dubbelseger, men:

Vilken pangstart för dom svenska damerna i världscupen!
Maja Dahlqvist var helt överlägsen i finalen och tog sin första världscupseger i klassisk stil, den andra totalt efter segern i Ulricehamn ifjol.
Johanna Hagström följde upp med svensk dubbelseger. Och Frida Karlsson gick till en sprintfinal.

 

Les mer
20210206, GRATE, Marcus 001 (kopia)

Också 5 svenska herrar vidare i Ruka

Dom svenska herrarna fick också en fin start på världscupen med 5 av 6 vidare från prologen i den klassiska sprinten i finska Ruka.
Bäst var Marcus Grate på en 7:e plats, medan det var Calle Halfvarsson som inte kvalade in till en plats bland dom 30 i kvartsfinalen.

 

Les mer
20210211, DAHLQVIST, Maja finish 010 (kopia)

Bara Diggins före Maja i prologen

Maja Dahlqvist var tvåa och bäst av dom svenska damerna i sprintprologen vid världscuppremiären i längdåkning i finska Ruka.
Bara den regerande världscupsegrarinnan Jessie Diggins från USA var snabbare och fem av dom sex svenska damerna gick vidare. Det var starkt med tanke på att både Linn Svahn och Jonna Sundling inte är med.

 

Les mer
SVERIGEPREMIÄR KORTDISTANS

”Bettan” 10 sekunder från seger

IBU-cup sprint på Idre Fjäll:

Elisabeth Högberg slutade 5:a och var bästa svenska när IBU-cupen i skidskytte inleddes med sprint på Idre Fjäll under torsdagen.
En miss i det stående skyttet förstörde segerchansen för ”Bettan” som bara var 10 sekunder från segern i mål.

 

Les mer
SVERIGEPREMIÄR KORTDISTANS

IBU-cupen startar på Idre Fjäll

40 nationer tävlar från torsdag:

Den internationella skidskyttecirkusen drar helt och hållet i gång i Sverige. Bara ett par dagar innan världscupen startar i Östersund är det full fart med tävlingar på Idre Fjäll – där säsongens första IBU Cup genomförs under de närmsta dagarna.

 

Les mer