Mobile Version
Desktop Version
HELENE SÖDERLUND har problem med ryggen och kan för tillfället inte tävla. Här från skid-SM i Söderhamn. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
HELENE SÖDERLUND har problem med ryggen och kan för tillfället inte tävla. Här från skid-SM i Söderhamn. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Helene Söderlund med ryggproblem

IFK Moras elitåkare Helene Söderlund har inte synts till i tävlingsspåret på ett tag. Hon har besvär med ryggen och har tyvärr blivit sämre under vintern. Hon åkte i minitouren i Falun i Intersport Cup, men fick där bryta och har sedan haft problem.
Så här skriver Helene på sin blogg:

 

”Sedan jag skrev senast har mina besvär i ryggen tilltagit ännu mer. Det blir tyvärr inte bättre utan känslan är precis den motsatta, att besvären ökar. Smärtan i ländryggen har vandrat ner i baksida lår, vader och ibland som domningar i fötterna. Efter lördagens lopp på minitouren i Falun, där jag knappt tog mig runt de 5 km på Lugnet, fick jag som sagt nog och kände att måttet var rågat. Jag kontaktade en läkare och fick i och med det en röntgen inbokad. I måndags röntgade man min bröstrygg och ländrygg i en vanlig slätröntgen. Detta för att se hur kotor och avståndet däremellan såg ut, mest för att utesluta eventuella kotglidningar eller någon diskpåverkan.
Idag kom svaret, och till min stora glädje var det ett positivt sådant! Inga tecken på att något är galet med diskarna då ryggraden och kotorna såg helt normala ut. Lättnad!

I samma veva besökte jag en sjukgymnast som noggrant gick igenom min rygg, kontrollerade rörlighet, muskelstyrka och olika funktioner i benen och ryggen. Mina problem är något diffusa och svårtolkade men efter den utförliga undersökningen är det mest troligt en kraftig irritation i nerverna som utgår från korsbenet, ischiasnerverna, som stör. Denna irritation skapar en kraftig trycksmärta i området kring korsbenet och skickar även ut nervsmärtor i baksida lår, vader och fötter, värst på höger sida. Irritationen skapar också ett stort kraftbortfall i höger ben som även är väldigt spänt i området kring gluteus och hamstings. Det primära problemet är alltså nervirritationen och det sekundära att musklerna blir spända och tappar kraft, och att jag får enormt ont. Detta är inget som på något sätt är helt bekräftat och säkert, men känns som en väldigt rimlig och sannolik teori och något som jag väljer att tro på för att ha något att gå efter i min rehabiliteringsprocess.

För att få detta att gå över, och för att få loss nerven som just nu ”klibbat fast” har jag ett antal rehabövningar som jag ska göra varannan timme varje dag. Saker som gör ont ska jag undvika och detta måste jag bli stenhård på. Detta är något som jag tycker känns väldigt svårt och som en stor utmaning. Vad är ”dålig smärta” som förvärrar det hela och vad är ”bra smärta” som jag kan uthärda? Den gränsen känns hårfin i och med att jag flera gånger per vecka på något sätt ”älskar” att pressa dessa gränser lite längre i från mig. Uthärda smärta och på något märkligt sätt lära mig att hantera den och tycka om den. Givetvis smärta som gör gott, och inte ont som det gör i detta fall. Men ja, jag tycker att det är en svår gräns..

Så, tiden framöver kommer att handla om alternativ träning och rehab för mig, och alltså inget tävlande de närmaste helgerna. Det är tydligen svårt att säga hur lång rehabiliteringsprocessen är för denna typ av skada då det är väldigt individuellt och helt beroende på hur irriterad och envis nerven är.”

Vi hoppas Helenes problem snart går över och att vi ser dig i tävlingsspåren igen!

Del |
SVERIGEPREMIÄR SPRINT

Linn från Sverige dagens namn i Blink

Linn från Sverige var lördagens namn i Blinkfestivalen i norska Sandnes.
Linn Sömskar vann damernas sprint i längdåkning och tog sin tredje seger på tre dagar.
Linn Persson vann damernas supersprint i skidskytte i kamp mot stora delar av världseliten.

 

Les mer
20220225, MODIG Lovisa 001 kopiera

SM-silver på 10.000 m för Lovisa Modig

Lovisa Modig gjorde en helgjuten insats på friidrotts-SM i Norrköping. Hon belönades med ett SM-silver med sluttiden 34.53,22 och hade bara Samrawit Mengsteab från Hälle IF för sig.

 

Les mer
Soemskar_arrivo (kopia)

Linn Sömskar dominerade totalt igen

Linn Sömskar dominerade totalt igen i Blinkfestivalen i norska Sandnes när damerna under fredagen körde 10 km fristil med masstart.
Hon tog alla inlagda spurtpriser og var överlägsen i spurten om totalsegern.
– Jag är i god form för tiden, menade IFK Umeå-stjärnan som åker för Team engcon.

 

Les mer
20210905, NOVAK Max 001 (kopia)

Linn och Max hade 75.000 skäl att jubla

Linn Sömskar och Max Novak vann 50 km långa Blink Classic under Blink-festivalen under torsdagskvällen.
Båda hade 75.000 skäl att jubla efter segern, det var nämligen förstapriset i långloppet från Ålgård söder om Stavanger. Stora delar av världseliten både i långlopp och traditionell åkning var på plass, men Sverige tog alltså båda segrarna.

 

Les mer
NOVAK o EKLÖF TIV21 kopiera

Johannes Eklöf fyra uppför Monsterbacken

Johannes Eklöf slutade stark fyra när längdelit och skidskytteelit stakade sig uppför Monsterbacken Lysebotn i sydvästra Norge under onsdagen. Det var starten på den traditionella Blinkfestivalen och långdistansåkarna dominerade i stakningen.

 

Les mer
20180814, Klæbo Trysil (kopia)

Skada i rumpan oroar för Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo har problem med rumpan.
Det hörs kanske ut som en vits, men fakta är att den norska stjärnanas problem i rumpan är allvarligare än man först trodde. Därför riskerar han nu att missa flera läger och tävlingar under sommaren.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Tack, Astrid!

Krönika:

En av sommarens mer uppmärksammade nyheter i Norge var när Astrid Urenholdt Jacobsen, 35, gick ut och berättade att hon älskade en annan kvinna. Det skedde efter massskjutningen mot hbtq-miljön i centrala Oslo.
Jacobsens öppenhet betyder mycket för många.

 

Les mer
20220731, SÖMSKAR, Linn kopiera

Linn Sömskar till Team engcon

Nu är det klart att längdskidåkaren Linn Sömskar kommer att tävla för Team engcon kommande säsong.  Linn blir med sin erfarenhet en av de mest meriterade åkarna i Team engcon.

Les mer
16.02.2014, Sochi, Russia (RUS): Lars Nelson (SWE), Daniel Richardsson (SWE), Johan Olsson (SWE), Marcus Hellner (SWE), (l-r)- XXII. Olympic Winter Games Sochi 2014, cross-country, 4x10km men, Sochi (RUS). www.nordicfocus.com. © NordicFocus. Every dow

Spanien säger nej till vinter-OS 2030

Spanien var en av kandidaterna till att arrangera vinter-OS 2030, men nu har den spanska olympiska kommittén ändrat sig och IOK har tre kandidater kvar till att arrangera spelen.
Det är Salt Lake City (USA), Sapporo (JPN) och Vancouver (CAN) – alla tidigare arrangörer av vinter-OS.

 

Les mer
20220721, KROUWEL Sander kopiera

Sander Krouwel klar för Falun-Borlänge SK

Storklubben Falun-Borlänge SK har gjort klart med en lokal talang inför den kommande säsongen.
20-årige Sander Krouwel kommer från Stora Tuna IK i Borlänge och var med på klubbens läger i Idre förra veckan.

 

Les mer
DOG I HELIKOPTEROLYCKA. Femfaldige juniorvärldsmästaren Igor Malinovsky avled under helgen. ARKIVFOTO

Flerfaldig JVM-segrare dog i olycka

Skidskytte:

Femfaldige juniorvärldsmästaren i skidskytte Igor Malinovsky från Ryssland avled i en helikopterolycka i lördags, endast 25 år gammal.
Hans Robinson Mi-8-helikopter störtade nära Uzon-vulkanen på den östra delen av Kamchatka-halvön.

 

Les mer
20220717, Moa Olsson bröllop kopiera

Två svenska skidstjärnor gifte sig

Sommaren är tiden då många passar på att gifta sig.
I helgen var det två profilerade svenska landslagsåkare som fick sin äkta man.
Hanna Falk överraskade familjen med bröllop på Gotland, medan Moa Olsson hade flera landslagskompisar på plats hemma i Dalarna.

 

Les mer
Kaggen med utmärkelse (kopia)

Niklas Carlsson tillbaka hos FIS

Niklas Carlsson har lämnat jobbet som generalsekreterare för IBU, det internationella skidskytteförbundet och är tillbaka hos FIS, nu som vice generalsekreterare.
Niklas har tidigare jobbat för FIS och han börjar sitt nya arbete i sommar. Han skall jobba tillsammans med generalsekreteraren Michael Vion.

 

Les mer
20220713, Maja o Frida 001 kopiera

Maja och Frida till Toppidrettsveka

Norska Toppidrettsveka i dagarna 25-27 augusti har grejat det som det svenska landslaget inte har fått till – nämligen att få med sig Maja Dahlqvist och Frida Karlsson.
Dom båda svenska stjärnorna är enligt arrangören klara för start där dom kommer att möte både norska och utländska landslagsåkare under tre dagar.

 

Les mer
20220711, Edvin o Lisa Mora-Nisse kopiera

Mora-Nisse stipendiet till Lisa och Edvin

Styrelsen för Mora-Nisses Jubileumsfond har utsett Lisa Eriksson, Strömnäs GIF SK och Edvin Anger, Åsarna IK till mottagare av Mora-Nisse stipendiet för 2022. De får diplom, Mora-Nisse bok samt träningsstipendium på 12 375 kronor vardera för sin fortsatta satsning mot en elitkarriär inom längdskidåkningen. Styrelsen består av Marianne Karlsson-Eriksson, Åsa Mattsson och Erik Svensson.

 

Les mer
Emma Wiken och Fredrik Uusitalo kopiera

Åsarna Ski Academy kommer tillbaka

Åsarna Ski Academy startar äntligen upp igen, start hösten 2022 – en träningsverksamhet för alpin- och längdskidåkning med Fredrik Uusitalo, Emma Wikén och Thomas ”Thompa” Ericson som tränare!

 

Les mer
20220205, TÖRNQVIST, Elin 002 kopiera

Lager 157 fortsätter sin ungdomssatsning

Lager 157 Ski Team fortsätter sin ungdomssatsning och har nu tagit ut ett nytt lag för den kommande säsongen. Det är en viktig del i rekryteringen till långloppen, då man strävar efter att få också yngre åkare att satsa på långlopp – inte bara dom som är i slutet av sin karriär.

 

Les mer
10.03.2022, Ridnaun - Val Ridanna, Italy (ITA):Elisabeth Hoegberg (SWE), Lou Jeanmonnot (FRA), Karoline Erdal (NOR), (l-r) - IBU Cup Biathlon, sprint women, Ridnaun - Val Ridanna (ITA). www.biathlonworld.com © Deubert/IBU. Handout picture by the Inter

Här är IBU-cupen i skidskytte 2022/2023

Här är tävlingsprogrammet för vinterns IBU-cup i skidskytte, cupen på nivå precis under världscupen. Sverige är som vanligt med på progreammet och Idre står som arrangör i månadsskiftet november/december.
IBU-cupen inkluderar också dom öppna EM-tävlingarna i den kommande VM-orten Lenzerheide i Schweiz.

 

Les mer
2022, SM PITEÅ 001 startbild kopiera

Här hålls SM-tävlingar längdskidor 2024

Det står nu klart vilka klubbar och föreningar som kommer stå som arrangörer för SM-tävlingarna i längdskidor 2024. En nyhet som kombineras med att SM-avslutningen blir en del av SM-veckan.

 

Les mer
20180913, 60 åkare i MS biathlon (kopia)

Skidskyttarna fruktar fullt fluorkaos

Testmaskinen funkar fortfarande inte som den skall:

Vad kommer att hända med fluorförbudet för vallor kommande säsong?
I skidskyttemiljön fruktar man nu för fusk och att man inte skall kunna kontrollera förbundet tillräckligt bra. IBU, det internationella skidskytteförbundet jobbar mot klockan i frågan och många undrar hur det hela skall fungera.

 

Les mer