Mobile Version
Desktop Version
20190904, HÖÖK, Martina 005
MARTINA HÖÖK är tillbaka som tränare i Team Svenska Spel igen. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

”U-landslaget” får ingen ålderbegränsning längre:

Hela 22 åkare i Team Svenska Spel

I dag kan Svenska skidförbundet presentera 22 åkare till det nya Team Svenska Spel. Nytt för i år blir att satsningen inte längre är åldersbegränsad och att den utgår från förbundets tre elitmiljöer i landet. – Vi vill skapa ännu bättre förutsättningar på hemmaplan samtidigt som vi minskar resdagarna, säger en av tränarna, Martina Höök.

 

Satsningen Team Svenska Spel blir denna säsong något annorlunda än tidigare år, då laget enbart varit till för juniorer och U23-åkare. Nu får de som är äldre än 23 år chansen att vara med samtidigt som satsningen görs i samarbete med de elitmiljöer som redan finns: Falun, Östersund och Umeå.

Att satsningen nu görs i samarbete med existerande miljöer är en viktig del i att skapa träningsgrupper som blir givande och effektiva eftersom resurserna samlas för att gynna fler.

– Vi har sett över strukturen och hur vi bäst kan prioritera det som känns viktigt – att få en hemmamiljö med samlade resurser, god sparring och stöd från tränare. Universitetsverksamheten i kombination med Team Svenska Spels verksamhet gör att vi kan få fler som utvecklas tillsammans, säger landslagschef Anders Byström. Martina Höök, som är en av de fyra tränarna för teamet, fyller i:


– Vi vill skapa ännu bättre förutsättningar på hemmaplan samtidigt som vi minskar resdagarna. Det är fler dagar som tränas hemma under ett år och därför kommer vi lägga mer fokus där istället för att satsa på några enstaka läger, säger Martina Höök.

 

Tillbaka i tränarteamet
Martina har varit föräldraledig ett halvår men är nu tillbaka och ska tillsammans med Ida Ingemarsdotter ansvara för elitmiljön i Östersund. Förra landslagstränaren Mattias Nilsson blir ansvarig tränare i Falun och den tidigare elitåkaren Andreas Domeij blir ansvarig för Umeå. Antal uttagna i Team Svenska Spel är ungefär detsamma som tidigare år med både tjejer och killar som redan presterat på internationell nivå. En blandning mellan U23-aktiva och äldre åkare med världscuperfarenhet.
– Det känns jättebra. Det är ett spännande gäng med ett brett åldersspann. Jag tror man har mycket att lära både av de äldre och yngre åkarna, säger Martina Höök.


En av de nya i laget är Olle Jonsson från Trillevallen SK, som bor i Östersund. Han gladdes när han blev erbjuden en plats i laget.

– Det är väldigt roligt att äntligen få kliva in i laget. Nu kommer det bli ännu bättre tryck på hemmaplan och att få stöttning och vässa till passen i vardagen är ju verkligen en kvalitetssäkring av träningen, säger Olle. 


Efter ett lyckat första år fortsätter alltså satsningen på Team Svenska Spel men med lite nya former och liksom Olle Jonsson, ser Svenska Spel fram emot en ny vinter med laget. 

– Första året med teamet blev verkligen succéartat och det känns därför väldigt roligt att hälsa ett nytt gäng välkomna in i teamet. För oss på Svenska Spel, som verkligen brinner för talangutveckling, ska det bli otroligt spännande att se alla åkares utveckling och jag är övertygad om att vi kommer få se flera genombrott, såväl personliga som nationella och internationella, också i år, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

 

Team Svenska spel 2020/2021

Damer:

Rebecca Öhrn, IFK Umeå

Moa Molander Kristiansen, Falun/Borlänge SK

Maria Nordström, Borås SK

Lisa Vinsa, Piteå Elit SK

Sofia Henriksson, Piteå Elit SK

Louise Lindström, Falun/Borlänge SK

Alicia Persson, Stockviks SF


Herrar:

Johan Herbert, IFK Mora SK

Karl-Johan Westberg, Borås SK

Anton Persson, SK Bore Torsby

Jonas Eriksson, IFK Mora SK

Leo Johansson, Falun/Borlänge SK

Gustaf Berglund, IFK Mora SK

Eric Rosjö, IFK Mora SK

Filip Danielsson, SK Bore Torsby

Björn Sandström, Piteå Elit SK

Viktor Brännmark, Piteå Elit SK

Marcus Ruus, Åsarna IK

Johan Ekberg, Nacka Värmdö SK

Olof Jonsson, Trillevallen SK

Hugo Jacobsson, Falun/Borlänge SK

Gustav Aflodal, Offerdals SK

 

Del |
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Edvin Anger går till Åsarna IK

18-årige Edvin Anger från Hedemora är en av Sveriges mest lovande längdåkare.
Nu meddelar Åsarna IK att segraren från ungdoms-OS i vintras är klar för ”guldklubben”.
Ett viktigt steg för Edvin som därmed lämnar moderklubben IFK Hedemora i Dalarna.

 

Les mer
01.03.2017, Lahti, Finland (FIN):Martin Johnsrud Sundby (NOR), Iivo Niskanen (FIN), Niklas Dyrhaug (NOR), (l-r) - FIS nordic world ski championships, cross-country, 15km men, Lahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded pict

Sundby och Dyrhaug med eget team

Kontrakt värt 6 miljoner över två år:

Båda förlorade sin plats i det norska landslaget.
Båda har VM-guld sedan tidigare och vill gärna ha ytterligare VM-guld i Oberstdorf 2021.
Nu slår sig Martin Johnsrud Sundby och Niklas Dyrhaug ihop och bildar ett eget privatlag för att ta tillbaka sin plats i finrummet bland dom norska toppåkarna.

 

Les mer
20200618, Kalla

Landslagen till Alliansloppet Action week

De svenska längdlandslagen med både A-laget och Team BAUHAUS samt det nationella rullskidlandslaget meddelar i dag att de ställer upp i de rullskidstävlingar som kommer arrangeras under Alliansloppet Action week.

Les mer