Mobile Version
Desktop Version
Hakan Blidberg
SEBASTIAN SAMUELSSON vann precis före Jesper Nelin i förra årets premiär. Han är favorit också i helgen. Foto: HÅKAN BLIDBERG/SSSF

Skidskyttarna drar igång med TV-sända tävlingar på Idre Fjäll:

Hanna och Sebbe favoriter i premiären

Under helgen inleder skidskyttarna den nya säsongen med spännande tävlingar på Idre Fjäll. Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann både sprint och kortdistans förra året, men får den här gången hård internationell konkurrens.

 

Det är äntligen dags för de svenska skidskyttarna att dra på sig nummerlapparna för att få ett första formbesked. Har den tunga barmarksträningen gett önskat resultat? Det gäller att visa landslagsledningen direkt att man vill vara med i diskussionen om de eftertraktade platserna till världscupstarten i Östersund, men den här säsongen hägrar dessutom OS i Peking efter nyår. Det är alltså viktigt att vara på tårna redan från början, men samtidigt ha krafter kvar för att vara som bäst i de olympiska tävlingarna.

Förra vintern vann Hanna Öberg den inledande sprinten i tunga och lösa spår på Idre Fjäll, efter fullt skytte och ett slutvarv där hon var drygt 20 sekunder snabbare än tvåan Johanna Skottheim. Hon fortsatte sedan med ett överlägset SM-guld i kortdistans där hon trots dimma och en oberäknelig vind missade ett enda skott på fyra skjutningar och hade en segermarginal på hela 1,16 i mål.
Hanna är naturligtvis den stora svenska favoriten i ett högklassigt startfält med trefaldiga världsmästarinnan Dorothea Wierer från Italien som den namnkunnigaste konkurrenten. Men efter fjolårets rekordsäsong finns det även flera andra svenskor som har kapacitet att vara med i segerdiskussionen.

Elvira Öberg tog SM-silver i kortdistans förra vintern bakom Hanna efter ett starkt slutvarv där hon passerade både Mona Brorsson och estniskan Tuuli Tomingas. Två bom stod visserligen i vägen för en pallplats i sprinten, men hon avancerade ändå tre placeringar till fjärde plats på slutrundan, tack vare fin fart i spåret.
Elvira nådde pallen för första gången i Världscupen några veckor senare och gjorde sedan en stabil säsong där hon var näst bästa svenska. Hon imponerade dessutom med både guld och silver under SM i rullskidor i höstas. 22-åringen från Piteå kommer med ytterligare ett års hård träning i kroppen att bli livsfarlig i vinter.

Linn Persson hade ganska blygsamma resultat vid Sverigepremiären förra året, men höll därefter hög klass under världscupsäsongen. Minns bara klättringen från 21:a till fjärde plats under jaktstarten i Nove Mesto, där hon var ytterst nära sin andra pallplats i karriären. Om Linn bara får åkningen att stämma blir hon att räkna med redan i helgen.

Det blir också spännande att följa Stina Nilssons vidare äventyr. Den forna sprintstjärnan gjorde skidskyttedebut just på Idre Fjäll förra året. Hon inledde lovande med 11:e plats i sprinten efter tre missade skott, men hade det betydligt tuffare i vindarna under kortdistansen där det blev hela 10 bom och 27:e plats totalt.
Det fortsatte sedan på samma sätt med blandade resultat även i IBU-cupen, men när Stina till sist fick chansen i Världscupen imponerade hon med att bli 26:a och 22:a på hemmaplan i Östersund.
Under SM i rullskidskytte visade Stina Nilssson att utvecklingen fortsätter genom att köra hem ett överraskande guld i sprinten, efter att ha passerat båda systrarna Öberg på slutvarvet. Med stabilt skytte kan hon utmana om en av de världscupplatserna i helgen, men rutinerade skidskyttar som Mona Brorsson, Anna Magnusson, Johanna Skottheim och Elisabeth Högberg vill säkert också ha ett ord med i laget...

 

Sebbe blir herrfavorit igen

I herrklassen vann Sebastian Samuelsson båda loppen på Idre Fjäll förra året. I sprinten blev segermarginalen en ynka sekund före Jesper Nelin efter ett missat skott, men han hade mer än en halvminut tillgodo på tvåan i kortdistanstävlingen, trots två bom i det sista skyttet.
Efter Sebastians suveräna säsong med fem individuella pallplatser i Världscupen, varav den första vinsten i masstarten i Kontiolahti, får han gälla som svensk favorit. Den här gången får han extra hård konkurrens av utländska toppåkare som Benjamin Weger från Schweiz som nog gärna vill snuva Sebastian på segern.

Men hotet kommer också från några av hans lagkamrater. Martin Ponsiluoma hade ingen lyckad säsongsinledning förra året med sjätte plats som bästa resultat. Men i Världscupen slog han till med riktigt snabb åkning vid flera tillfällen och under VM i Pokljuka fick Martin sitt stora genombrott efter det överraskande sprintguldet. Räkna med att han kommer rejält laddad till Sverigepremiären för att lägga sig i segerdiskussionen.

Jesper Nelin inledde den förra säsongen riktigt lovande med två pallplatser på Idre Fjäll. Han imponerade framförallt i spåret och var bara en sekund från segern i sprinttävlingen. Det är det ojämna skyttet som oftast står i vägen för topplaceringar, men om Jesper får till jobbet på vallen har han absolut kapacitet att utmana sina lagkamrater. Det gäller också Peppe Femling som var sjua som bäst i Sverigepremiären förra året, men som sedan gjorde sin främsta världscupsäsong hittills.

Bakom den svenska toppkvartetten blir det intressant att se vad ett års ytterligare träning med A-laget har inneburit för Malte Stefansson. Förra året var 21-åringen från Oxberg fyra i det inledande sprintloppet på Idre Fjäll, men åkte på nio bom i kortdistansen och en plats längre ner i resultatlistan. Malte blandade och gav under resten av säsongen, men fick ändå nyttig erfarenhet efter flera världcupstarter. Till årets premiär han bytt stock på geväret och jobbat hårt både i spåret och på skjutvallen för att utvecklas vidare.

Precis som Malte fick Oskar Brandt en utvecklingplats i A-landslaget till den här säsongen. Vi får ett första besked om det har hjälpt honom att höja sig en nivå redan nu i helgen. Oskar gjorde också världcupdebut under förra säsongen och med sex svenska herrplatser finns det goda möjligheter till fler chanser i vinter. 

Sverigepremiären från Idre Fjäll sänds även av SVT i Vinterstudion, med start på lördag kl. 09.00, medan söndagens sändning inleds kl. 09.15.

 

 

Del |
SPRINT 211202

”Sebbe” trodde inte själv det var möjligt

Andra raka segern och ledning i världscupen:

– Jag trodde inte det skulle gå att vinna en sprint med en straffrunda, säger Sebastian Samuelsson eftrer att han åter igen utklassat konkurrenterna i världscupen i skidskytte i Östersund.
Och han tog ledningen i världscupen på kuppen.
– Det är en dröm, säger han.

 

Les mer
SPRINT 211202

Elvira åkte skjorten av alla andra

Personbästa i världscupen trots två bom:

Elvira Öberg är världens snabbaste skidskytt på damsidan idag.
Under torsdagens sprint i Östersund slutade hon tvåa trots två bom och hon åkte 20 sekunder snabbare än någon annan åkare. Förra årets världscupsegrare Tiril Eckhoff tappade minuten bara i åktid.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Landslagen är satta under press

Krönika:

Johannes Hösflot Kläbo vägrar göra reklam för sitt landslags nya sponsor Nent/Viaplay. Jag tror Kläbos protest kan följas av nya stora utmaningar för skidförbunden i både Norge och Sverige.

 

Les mer
20211201, NILSSON Emma (kopia)

Emma Nilsson 9:a i supersprinten i IBU

Emma Nilsson blev bästa svenska på en 9:e plats när IBU-cupen drog igång med en supersprint i norska Sjusjøen under onsdagen.
Dom svenska åkarna lyckades inte riktigt trots att det i damfinalen var hela 5 blågula bland dom 30 som kvalade in från prologen.

 

Les mer
20181204, KLÆBO Johannes Høsflot PK-RZ (kopia)

Klæbo i strid med egna förbundet

Vägrar bära logo för Viaplay:

Johannes Høsflot Klæbo ligger i strid med det norska skidförbundet. Han vägrar att bära en logo för Viaplay på den norska landslagsdräkten då han men att det är fel med tanke på att dom som rapporterar om honom borde vara oberoende och inte en sponsor.
Skidförbundet svarar än så länge med tystnad, men i värsta fall kan Klæbo nekas start i helgens världscuptävlingar i Lillehammer.

 

Les mer
20180316, PÄRMÄKOSKI, Krista 060 (kopia)

Krista Pärmäkoski avstår VC i Lillehammer

Krista Pärmäkoski ligger tre i världscupen efter Frida Karlsson och Therese Johaug efter den första tävlingshelgen i Ruka.
Men den 30-åriga finskan kommer inte att tävla i Lillehammer kommande helg. En förkylning ställer till det för det finska hoppet.

 

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - DISTANS

Vaccinationsbevis i publiktälten i Östersund

Nya krav på världscupen:

Som en följd av nya regler för inomhusevenemang med mer än 100 deltagare från den 1 december kommer krav på och kontroll av vaccinationsbevis att införas i de båda publiktälten under resterande tävlingar i Östersund.

Les mer
20211130, kulla o mas 2022 (kopia)

Wilma och Edvin kulla o mas 2022

Vasaloppet med 100-årsjubileum i vinter:

En sjungande, sportande mångsysslare och en tävlingsinriktad slalomåkare. Båda med en gedigen bakgrund som Vasaloppsfunktionär. 2022 års kranskulla och kransmas, som nu tar sig an det som brukar kallas det mest ärofyllda uppdraget bland alla Vasaloppets funktionärer, heter Wilma Björkman från IFK Mora SK och Edvin Nilsson från Sälens IF Alpina.

Les mer
KEKs-kronika

Ändra reglerna – det här är bara löjligt

Krönika:

Nu måste FIS göra något med sin köldgräns.
När hälften av toppåkarna väljer att inte åka så blir det bara löjligt.
Värst är det för dom unga, lovande som inte vågar säga nej och tvingas ut i sin kondomdräkt i 20 minusgrader.
Många kommer ihåg vad som hände i Visma Ski Classics-tävlingen La Diagonela i Schweiz förra vintern där flera blev långtidsskadade på grund av kylan.

 

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - SPRINT

Stina ut och Johanna Skottheim in i VC-laget

Efter en dramatisk första världscuphelg med två svenska segrar genom Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson fortsätter nu världscuptävlandet i Östersund medan IBU-Cuptävlingarna flyttar till Sjusjön.

Stina Nilsson måste ner i IBU-laget, medan Johanna Skottheim kommer upp i världscupen igen.

Les mer
20210227, POROMAA William (kopia)

Dessa kör världscup i längd i Lillehammer

Emma Ribom och William Poromaa är tillbaka i det svenska landslaget i Lillehammer kommande helg. Men Jens Burman och Oskar Svensson fortfarande fattas. Dessutom debuterar sprintåkaren George Ersson.

Les mer
20200117, Britta o Emil inför La Diagonela (kopia)

Britta och Emil vann långloppspremiären

Långlöparna har också börjat röra på sig i tävlingssammanhang inför vinterns Visma Ski Classics. Under söndagen dominerade Lager 157 Ski Team den egna tävlingen Grönklittspremiären i Orsa.

Emil Persson vann herrklassen och Britta Johansson Norgren damklassen. Inga stora överraskningar.

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - SPRINT

– Mitt bästa lopp i karriären!

”Sebbe” kopierade Hanna Öberg i Östersund:

– Det här var nog mitt bästa lopp i karriären, säger Sebastian Samuelsson och jublar på skidskyttestadion i Östersund.
Han kopierade Hanna Öberg och fixade Sveriges andra världscupseger inom bara några timmar på hemmaplan i herrarnas 10 km sprint.

 

Les mer
20200103, OLSSON, Moa 002 (kopia)

Frida fick släppa förbi Johaug

Svår kyla ställde till det i jaktstarterna:

Efter flera gånger att ha skjutit på starten blev det till slut en jaktstart för damerna i världscupen i längd i Ruka. Men med 23 minusgrader på morgonen valde flera att dra sig ur, ännu flera i herrtävlingen än bland damerna.
Frida Karlsson gjorde ett försök men fick se Therese Johaug passera och återställa ordningen så som vi är vana att se den.

 

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - SPRINT

Vilken revansch för Hanna Öberg!

Vilken revansch och vilket styrkebesked av Hanna Öberg och hela det svenska damlaget.
Från en nattsvart dag på skjutvallen i lördagens individuella tävling till seger och tre bland dom tio bästa i söndagens sprint.
Hanna strålade på skidstadion i Östersund efter att ha vunnit sin 7:e världscuptävling, den tredje i sprint.

 

Les mer
20211112, LÆGREID, Sturla Holm 003 (kopia)

Världsmästaren imponerade också i herrklassen

Också dom svenska herrarna sköt bort sig:

Herrarnas 20 km individuella tävling i skidskyttevärldscupen i Östersund blev nästan en kopia av damtävlingen strax innan.
Världsmästaren sköt 20 träffar och vann klart.
Svenskarna sköt bort sig och hade inte med tätstriden att göra.
Dagens man var Sturla Holm Lægreid.

 

Les mer
20210105, KARLSSON, Frida  (kopia)

Frida var stekhet i iskylan

Knäckte Therese Johaug med superlopp i Ruka:

Frida Karlsson var stekhet i iskylan i Ruka.
Med runt 20 minusgrader var hon klart bäst och slog Therese Johaug med imponerande 13,7 sekunder och vann damernas 10 km klassisk i världscupen.
Ja, så het var Frida att byxorna brann upp efter målgång!

 

Les mer
20211115, DAVIDOVA, Marketa 008 (kopia)

Uppvisning av världsmästarinnan Davidova

Svenskorna sköt bort sig på hemmaplan:

Dom svenska segerhoppen försvann på skjutvallen i Östersund när världscupen i skidskytte inleddes med 15 km individuell tävling.
Istället bjöds publiken på en rejäl uppvisning av den 24-åriga världsmästarinnan Marketa Davidova från Tjeckien. Hon träffade med alla 20 skotten, precis som på VM förra säsongen, och vann med över minuten.

 

Les mer
20190227, NISKANEN, Iivo 002 (kopia2)

Iivo Niskanen före Ryssland och Norge

Dom svenska herrarna hängde inte med:

Iivo Niskanen var starkast i iskylan i Ruka när herrarna körde 15 km klassisk i världscupen under lördagsförmiddagen. Han var den enda bland dom 10 bästa som inte kommer från Ryssland eller Norge.
Dom svenska herrarna hängde inte alls med och Leo Johansson på 22:a plats var den enda som tog världscuppoäng som ges till dom 30 bästa.

 

Les mer
20211120, JONSSON, Fredrik 001 (kopia)[1]

Svenskarna först ut i Rukas distanslopp

Svenska åkare startar första både i herr- och damklassen när längdåkarnas världscup fortsätter med distanslopp i klassisk stil under lördagen.
Fredrik Jonsson som äntligen är tillbaka i världscupen har startnummer 1 i herrarnas 15 km medan Louise Lindström går ut först på damernas 10 km.

 

Les mer