Mobile Version
Desktop Version
RIKARD GRIP har många telefoner att ta innan han har landslagsorganisationen på plats. Men även om inget är klart idag, tror "Gripen" att det kommer att blir bra! Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
RIKARD GRIP har många telefoner att ta innan han har landslagsorganisationen på plats. Men även om inget är klart idag, tror "Gripen" att det kommer att blir bra! Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

“Gripen” satsar på svenska tränare

Rikard Grip har bråda dagar med att få landslagsorganisationen på plats.
- Men vi har bestämt oss för att det får ta den tid den tar. Det viktigaste är att vi får en stark organisation på plats, säger “Gripen” till sweski.com.
Nästa vecka hoppas han ha tränarorganisationen på plats!

- Jag kan inte sticka under en stol att jag är toppmotiverad för det här jobbet. Det är mycket snack om åldern, men det betyder inte så mycket. Här måste man vara en person som får saker att hända och som kan ha flera bollar i luften samtidigt, säger 37-åringen, som tar steget från damtränare till förbundskapten.
Dom senaste dagarna har han samtalat mycket med avgående förbundskaptenen Lars Öberg, samt med flera av landslagsåkarna.
- Vi har snackat med åkarna om vilka typer tränare dom vill ha. Genomgående vill åkarna ha tränare som kan hålla igång gruppen och skapa miljö. Vi kommer att hitta våra tränare i Sverige, säger Rikard Grip, som får sätta semestern på vänt till i juli.

Klart nästa vecka?
- Tidigare har vi sagt att vi skall ha tränarorganisationen på plats den här månaden. Det betyder på tisdag, men på grund av klämdagar och mycket jobb kan det bli fredag nästa vecka, säger “Gripen”, som inte vill kommentera dom namn som nämnts i media.
Där har tidigare förbundskaptenen Jocke Abrahamsson samt bröderna Mathias och Thobias Fredriksson alla lanserats som nya landslagstränare.
- Vi har heller inte bestämt om vi skall ha ett eget sprintlag, om vi skall fortsätta med Team 2015 som det är idag eller om vi skall ha ett rent juniorlandslag. Det är saker som vi diskuterar nu, säger Rikard och nämner utvecklingsansvarige Lars Selin som en viktig partner i det här arbetet.

Grupperna dröjer
Landslagsgrupperna är inte klara och kommer inte att bli det innan dom nya tränarna är på plats. Rikard Grip vill att dom nya tränarna också skall få säga sitt innan man bestämmer sig för vilka åkare som skall tillhöra landslaget nästa år.
- När det gäller lägerprogrammet så är det inte klart heller, men vi börjar med SOK:s läger i mitten av maj tillsammans med dom andra idrotterna. Än har vi inte något resultat av vårt höghöjdsprojekt förra hösten och det blir viktigt när vi skall lägga lägerprogrammet.
Den nye förbundskaptenen hade kanske önskat sig ett extra år för att köra in organisationen innan OS. Det får han inte.

Ny motvation i laget
- Men vi kommer att ta in mycket ny motiavation i laget och det är viktigt, säger han.
På vallasidan kommer det inte att bli stora ändringar, och Urban Nilsson fortsätter som ansvarig för vallateamet också i OS-säsongen 2013/2014.
Rikard Grip tror heller inte det blir svårt att förhålla sig till en ny damtränare, som tar över hans gamla jobb.
- Nej, det gäller att hålla rollerna isär. Det kommer inte att bli något problem, säger en hårdarbetande och toppmotiverad förbundskapten, som skall upp till bevis redan den kommande vintern!
Men han är inte nervös för att man skall hamna i tidsnöd.

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer