Mobile Version
Desktop Version
ÄNTLIGEN en bild på Pål Jonsson från Strömnäs, killen som vunnit två tävlingar i Scandic cup och som är son till fd landslagsstjärnan Niklas Jonsson. Foto: HÅKAN SVENSSON
ÄNTLIGEN en bild på Pål Jonsson från Strömnäs, killen som vunnit två tävlingar i Scandic cup och som är son till fd landslagsstjärnan Niklas Jonsson. Foto: HÅKAN SVENSSON

Ställningen efter två tävlingar:

Frida och Pål fullpoängare i Scandic cup

Frida Karlsson, Sollefteå och Pål Jonsson, Strömnäs står båda med maximala 100 poäng efter dom två första deltävlingarna i Scandic cup i Boden.
Frida har dominerat sin klass i flera år, medan Pål är en ny stjärna som nu leder H17-18 men som också slog killarna i H19-20.

 

I H17-18 har William Poromaa, Åsarna varit tvåa i båda tävlingarna och ligger därför bara 8 poäng efter Pål inför fortsättningen. Gustav Kvarnbrink, IFK Umeå har dessutom varit trea två gånger och har skrapat ihop 86 poäng mot Påls maximala 100.
Det är jämnare i H19-20-klassen även om dom här killarna alltså fick stryk av Pål Jonsson i distansloppet. Gustaf Berglund, nyförvärv i IFK Mora SK, har övertygat hela säsongen. Nu blev det seger i sprintloppet och en 4:e plats på distansen. Det ger fyra poängs försprång på smålänningarna Leo Johansson, Skillingaryd och Eric Rosjö, Hallby som båda har 86 poäng. Norrmannen Anton Elvseth som vann 10 km klassisk har också hakat på i toppen med 80 poäng.
Om Frida Karlsson är suveränt bäst i D19-20 så är Moa Lundgre, IFK Umeå lika suverän tvåa. Hon har precis som William Poromaa i H17-18 varit tvåa i båda loppet och är 8 poäng efter suveränen Frida. Också här har samma åkare varit trea i båda loppen: Johanna Hagström för sin nya klubb Ulricehamns IF (tidigare Falköpings AIK).
Lite mer omväxlande är det i D17-18 där Småland dominerar så här långt. Stortalangen Moa Hansson, Landsbro har ledningen med 93 poäng, men Eksjös Hanna Abrahamsson närmade sig grannen från Småland med seger över 5 km klassisk. Hon har nu 84 poäng. Sedan följer tre tjejer inom 3 poäng: Svea Holmbom, Sävast Ski Team med 77 poäng, Olivia Alm, Strömnäs med 76 och Hilma Törngren, också Sävast med 75 poäng.
Det är totalt 8 deltävlingar i Scandic cup. Nästa tävlingar går i Östersund 5-7 januari. Då är det också JVM-test.

Ställningen i Scandic cup hittar du här.

 

 

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer