Mobile Version
Desktop Version
Valltruck 001
FIS VILL BEGRÄNSA dom rika nationernas dominans. Bland annat genom att begränsa valltruckarnas storlek och förbjuda flyttbara slipmaskiner. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Vill stoppa dom rika nationernas dominans:

FIS stoppar slipmaskinerna

Vid den pågående FIS-konferensen i Kroatien fattas beslut som får stora konsekvenser för dom stora skidnationerna, som till exempel Norge och Sverige.
Nu förbjuder man slipmaskinerna som dom rika nationerna har i sina vallalastbilar vid både OS, VM och världscup. Dessutom skall man inte kunna testa banorna långt i förväg som dom rika gör och som dom med mindre pengar inte har råd med.

 

Allt det här för att jämna ut skillnaderna inom längdåkningen. Norge använde till exempel nästan 15 miljoner kronor i ett glidprojekt inför OS i Pyeongchang 2018. Det är deras nationalidrott och inga andra länder kan spotta in samma mängd pengar.
Därför kommer alltså FIS den här veckan att förbjuda slipmaskinerna vid OS, VM och världscup samt att stänga banorna för tester år i förväg.
Det slår hårt mot nationer som Norge, Ryssland och Sverige i första hand. Länderna som dominerar i internationell längdåkning.
– Vi vill flytta fokuset i tävlingarna från vallaboden till banan, säger längdkommitténs ordförande Vegard Ulvang till norska Dagbladet. Nu vill han att man handlar istället för att bara prata.
Utrustningshysterin inom längdåkningen har blivit för dyr. Enligt Dagbladet visar en ny undersökning att dom stora nationerna använder 33 procent av sina pengar på valla mot endast 15 procent på träningsläger för dom aktiva.
Över hälften av utgifterna i världscupen används enligt tidningen idag till valla. Lön och utgifter till personalen kring landslagen blir ett problem både för nationerna och arrangörerna. Och dom allra bästa åkarna har även privata vallare som dom betalar själva. En större klasskillnad skall man leta länge efter.
Nu kan man diskutera om dom ändringar FIS nu gör verkligen är dom rätta. Att man bara får testa banan en kort tid före start är en ändring som testades vid världscupen i Drammen senast. Kanske inte det mest innovativa för att nå målet.
Det blir också förbjudet att inspektera OS- och VM-banor på förhand. Det är ju något som dom stora länderna praktiserat i lång tid. Det kommer man att märka av redan inför OS i Beijing 2022 då det inte är någon vits att åka till Kina året innan för att testa banor och valla.
I tillägg förbjuds flyttbara slipmaskiner som dom största nationerna har i sina vallalastbilar. Norge skickade till exempel sin slipmaskin med båt till OS i Korea 2018. FIS bestämmer också att vallalastbilarnas storlek och energiförbruk skall begränsas.
– Målet är inte att stoppa Norge. Det gäller lika mycket Ryssland och Sverige, men dom olika tävlingsförutsättningarna säger att vi måste göra något, säger längdcupens tävlingschef Pierre Mignerey till Dagbladet.
Dom nya reglerna kommer att påverka landslagen både i Norge, Ryssland och Sverige samt säkert också andra länder. Målet är alltså att få en mera rättvis idrott där man tävlar på lika villkor.

 

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer