Mobile Version
Desktop Version
ANDERS BESSEBERG är president i IBU, det internationella skidskytteförbundet, sedan 1992. Nu stormar det kring norrmannen och hela organisationen som haft polisrazzia både på huvudkontoret i Salzburg och i Norge. Foto: NORDIC FOCUS
ANDERS BESSEBERG var IBU-president i 26 år. Nu har 77-åringen åtalats av ekoroteln inom norska polisen. Foto: NORDIC FOCUS

Ex IBU-president Anders Besseberg åtalad

Den tidigare IBU-presidenten Anders Besseberg, 77 har åtalats för korruption av norska Økokrim. Åtalet gäller omfattande mutor för att ha fått klockor, jaktresor och prostituerade.
Besseberg säger sig oskyldig och saken kommer nu upp i rättssystemet.

Det är en långvarig historia som gäller perioden 2009-2018 då Anders Besseberg var president i IBU, det internationella skidskytteförbundet.
– Økokrim menar att det finns bevis för att den åtalade har mottagit mutor sammanhängande över en tioårsperiod. Allvaret understryks genom av det förtroendebrott som skall ses i ljus av hans ställning som president i IBU, säger åklagaren Marianne Djupesland till NRK.

I åtalet menar åklagaren att Besseberg mottog en klocka i 2011, att han tackade ja till tjänster från en prostituerad i 2013 och att han mottog ännu en klocka samma år. Dessutom en jaktresa dit han flögs med helikopter.
I 2014 i samband med tävlingarna i Holmenkollen skall Besseberg ha mottagit ytterligare en klocka och året efter ha fått både en jaktresa och jakttrofé. Något som också enligt åklagaren skedde i 2018.
Det påstås också att han hade en fri leasingbil från Infront i perioden 2011-2018. Infront är sällskapet ett ledande sällskap när det gäller försäljning av TV-rättigheter till sportsevenemang.
Det är ryska ledare som skall ha gett Besseberg dom flesta mutorna enligt åklagaren.

Besseberg bestrider alla anklagelser och säger att han vill förklara sig i rätten. Han har tidigare uttalat till NRK att han aldrig låtit sig muta. Han är dessutom glad för att åtalet inte längre innehåller anklagelser om att han mottagit pengar för att dölja positiva dopingtester från Ryssland.

Anders Besseberg var president för IBU i 26 år. Han har sedan sin avgång efterforskats av myndigheterna både i Norge och i Österrike där IBU har sitt kontor. Det var också österrikisk polis som startade efterforskningen av Besseberg och IBU:s tidigare generalsekreterare Nicole Resch under hösten 2917.
Sex månader senare blev IBU:s huvudkontor i Salzburg genomsökt och Bessebergs gård i Vestfossen i Norge blev också genomsökt i en razzia. Samtidigt har den tidigare IBU-presidenten hela tiden hävdat att han inte gjort något olagligt.

Bessebergs advokat uppger för NRK att hans klient tar saken mycket tungt och att det är och har varit en enorm belastning för honom och hans familj. Dom har nu levt med allvarliga anklagelser mot sig i fem år.

IBU skriver i ett pressmeddelande att man noterar sig Økokrims beslut om åtal och att man jobbar tät med dom norska myndigheterna och vill ge dom fullt stöd i det vidare arbetet.
– Vi i IBU fördömer det åtalet gäller kraftigt, säger nuvarande IBU-president Olle Dahlin från Sverige till NRK.
– Det här är en mörk period som beskrivs. När polisefterforskningen började satte vi ner ett eget externt utskott som skulle gå genom saken och sedan gick vi genom en stor reform i IBU. Vi etablerade den oberoende integritetsenheten (BIU) där alla saker med felaktiga handlingar kan hanteras av en separat enhet med en separat styrelse, fritt från IBU-styrelsen. Vi har nu försökt att gå från en idrott i kris till att vara en idrott som ligger främst när det gäller att styras på ett bra sätt, säger Olle Dahlin vidare.

 

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer