Mobile Version
Desktop Version
Nicklas Olausson
TVÅ SEGRAR på hemmaplan i helgen för Emma Nilsson. Foto: NICKLAS OLAUSSON

Skidskytte:

Emma vann dubbelt i Sverige-cupen

Emma Nilsson tog sin andra seger för helgen i söndagens sprint för damseniorerna, på hemmaplan i natursköna Torsby. Det blev även nya segrar för juniorerna Belle Spets och Mari Fosse Vaksdal.

 

Damer 16/17
Moras Ida Eriksson var ute efter en ny triumf i damernas yngsta juniorklass. Hon tog också täten med 14 sekunder efter fullt i det liggande skyttet och hade fortfarande fem sekunder tillgodo på närmaste åkare när det var dags för stående. Trots en bom lämnade Ida vallen i fortsatt ledning, tre sekunder före Greta Seldahl från Tullus som imponerade med två nollor. På slutvarvet var Greta däremot den starkaste och tog till sist hem segern med nio sekunders marginal. Ida var i sin tur 24 sekunder före Luleås Lisa Hörnquist som tappade 17 sekunder mot snabbåkande Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund på vägen till mål, men klarade tredjeplatsen med fem tiondelar tillgodo efter en bom mot Astrids fyra.

Herrar 16/17
Det blev en komfortabel seger för hemmaåkaren Filip Eriksson från SK Bore i herrarnas yngsta juniorklass. Han var visserligen bara trea efter en bom i liggande, men passerade en åkare på mellanrundan och tog sedan en klar ledning efter fem fullträffar i det stående skyttet. På vägen till mål drygade Filip dessutom ut segermarginalen till 26 sekunder före Kimstads Morgan Pettersson som nog ändå kände sig nöjd med andraplatsen, efter två missade skott. Alexander Wärne från I 19 var ytterligare fyra sekunder bakom som trea med samma skjutresultat, medan OK Landehofs Martin Höiby passerade fyra åkare på slutvarvet, men var 19 sekunder från pallen på fjärde plats i mål efter sammanlagt fem bom.

Damer 18/19
Belle Spets från Anundsjö har haft en lyckad helg i Sverigecupen. Hon följde upp vinsten i lördagens masstart med en ny seger i dagens sprint, mycket tack vare sin snabba åkning. Belle inledde med två bom i det liggande skyttet, men var ändå i täten med 12 sekunder på väg in till stående. Där klarade hon sig med ett missat skott och hade fortsatt ledningen när hon lämnade vallen, men bara en sekund före Mälarös Vera Edvardsson som sköt fullt. På slutvarvet drog Belle däremot ifrån till drygt 15 sekunder i mål. Alice Pettersson från Kimstad missade bara ett skott och var ytterligare 10 sekunder bakom som trea, men hade 14 sekunder tillgodo på Olivia Grönkvist från IF Hallby som hamnade på fjärde plats efter fyra bom.

Herrar 18/19
Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet tog Samuel Dunder från Mora ledningen med fem sekunder, men blev däremot passerad av fyra åkare på vägen till stående. Medan flera av konkurrenterna åkte på straffrundor nollade Samuel på nytt och lämnade vallen 20 sekunder före Tullus Henning Lindh Ten Berg som hade två bom mer. På slutvarvet plockade Henning in halva avståndet, men Samuel lyckade hålla undan och ta hem segern med 11 sekunders marginal. Hennings lagkompis Vincent Grein var ytterligare fem sekunder bakom på tredje plats i mål efter två missade skott - och hade samma avstånd ner till Luleås Albert Marjeta som blev fyra, precis som Vincent med två bom.

Damer 20/22
Johanna Nordqvist från I 21 inledde med fullt i liggande och lämnade vallen nio sekunder före Finnskogas Mathilda Evaldsson - och drygade dessutom ut ledningen med ytterligare tre sekunder på vägen till det stående skyttet. Där blev det en bom vardera, vilket gjorde att Johanna behöll täten, 10 sekunder före Mathilda. Mari Fosse Vaksdal var ytterligare 10 sekunder bakom, efter totalt tre bom. På slutvarvet kunde norskan åka på Johannas tider och närmade sig alltmer - och spurtade till sist i mål på exakt samma tid - så Mari och Johanna fick helt enkelt dela segern. Mathilda var 18 sekunder bakom duon på tredje plats, men hade en dryg halvminut tillgodo på Olivia Norberg från I 19 som missade tre skott och blev fyra i mål.

Herrar 20/22
Det blev norsk dubbelseger i herrarnas äldsta juniorklass genom Kjerand Tronerud Kvelvane och Christian Bucher-Johannessen som var tillbaka bland jämnåriga efter att ha tävlat med seniorerna i lördagens masstart. Kjerand tog en klar ledning efter fullt i det liggande skyttet och lämnade sedan vallen 24 sekunder före Christian, trots en bom - ett avstånd som var i stort sett oförändrat i mål. SK Bores Eric Westberg blev bäste svensk på tredje plats, 1,36 bakom Kjerand efter ett missat skott - medan Fabian Hermansson från Finnskoga var 23 sekunder bakom Eric som fyra i mål, efter sammanlagt två bom.

Damer seniorer
Det blev en rafflande duell om segern i damernas seniorklass. Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund ledde efter fem fullträffar i liggande, två sekunder före SK Bores Emma Nilsson som också lyckades skjuta fullt. Men när båda lyckades nolla på nytt i stående var det Emma som tog över täten med en halv sekund. På slutvarvet kunde Felicia åka på konkurrentens tider, men var en sekund för sent ute i mål som tvåa. Det gjorde att Emma tog sin andra seger i helgen till hemmapublikens glädje. Ingela Andersson från K4 blev trea, 39 sekunder bakom efter totalt tre bom - medan Ella Halvarsson från Biathlon Östersund imponerade med fullt skytte, men var sju sekunder från pallen på fjärde plats i mål.

Herrar seniorer
Norrmannen Martin Femsteinevik var på väg mot en ny vinst i herrarnas seniorklass efter fullt i det liggande skyttet. Han hade ledningen med 14 sekunder på väg in till stående, men åkte på en bom och fick släppa landsmannen Fredrik Bucher- Johannessen förbi sig med knappt två sekunder. På slutvarvet drygade Fredrik ut segermarginalen med ytterligare en sekund, medan Martin fick nöja sig med andraplatsen. Henning Sjökvist från Biathlon Östersund lämnade vallen tre sekunder efter Dala-Järnas Gabriels Stegmayr, men passerade honom på slutvarvet och var 14 sekunder före i mål som trea efter tre missade skott. Gabriel hade samma skjutresultat, men hamnade alltså utanför pallen.

 

Del |
SVERIGEPREMIÄR SPRINT

Linn från Sverige dagens namn i Blink

Linn från Sverige var lördagens namn i Blinkfestivalen i norska Sandnes.
Linn Sömskar vann damernas sprint i längdåkning och tog sin tredje seger på tre dagar.
Linn Persson vann damernas supersprint i skidskytte i kamp mot stora delar av världseliten.

 

Les mer
20220225, MODIG Lovisa 001 kopiera

SM-silver på 10.000 m för Lovisa Modig

Lovisa Modig gjorde en helgjuten insats på friidrotts-SM i Norrköping. Hon belönades med ett SM-silver med sluttiden 34.53,22 och hade bara Samrawit Mengsteab från Hälle IF för sig.

 

Les mer
Soemskar_arrivo (kopia)

Linn Sömskar dominerade totalt igen

Linn Sömskar dominerade totalt igen i Blinkfestivalen i norska Sandnes när damerna under fredagen körde 10 km fristil med masstart.
Hon tog alla inlagda spurtpriser og var överlägsen i spurten om totalsegern.
– Jag är i god form för tiden, menade IFK Umeå-stjärnan som åker för Team engcon.

 

Les mer
20210905, NOVAK Max 001 (kopia)

Linn och Max hade 75.000 skäl att jubla

Linn Sömskar och Max Novak vann 50 km långa Blink Classic under Blink-festivalen under torsdagskvällen.
Båda hade 75.000 skäl att jubla efter segern, det var nämligen förstapriset i långloppet från Ålgård söder om Stavanger. Stora delar av världseliten både i långlopp och traditionell åkning var på plass, men Sverige tog alltså båda segrarna.

 

Les mer
NOVAK o EKLÖF TIV21 kopiera

Johannes Eklöf fyra uppför Monsterbacken

Johannes Eklöf slutade stark fyra när längdelit och skidskytteelit stakade sig uppför Monsterbacken Lysebotn i sydvästra Norge under onsdagen. Det var starten på den traditionella Blinkfestivalen och långdistansåkarna dominerade i stakningen.

 

Les mer
20180814, Klæbo Trysil (kopia)

Skada i rumpan oroar för Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo har problem med rumpan.
Det hörs kanske ut som en vits, men fakta är att den norska stjärnanas problem i rumpan är allvarligare än man först trodde. Därför riskerar han nu att missa flera läger och tävlingar under sommaren.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Tack, Astrid!

Krönika:

En av sommarens mer uppmärksammade nyheter i Norge var när Astrid Urenholdt Jacobsen, 35, gick ut och berättade att hon älskade en annan kvinna. Det skedde efter massskjutningen mot hbtq-miljön i centrala Oslo.
Jacobsens öppenhet betyder mycket för många.

 

Les mer
20220731, SÖMSKAR, Linn kopiera

Linn Sömskar till Team engcon

Nu är det klart att längdskidåkaren Linn Sömskar kommer att tävla för Team engcon kommande säsong.  Linn blir med sin erfarenhet en av de mest meriterade åkarna i Team engcon.

Les mer
16.02.2014, Sochi, Russia (RUS): Lars Nelson (SWE), Daniel Richardsson (SWE), Johan Olsson (SWE), Marcus Hellner (SWE), (l-r)- XXII. Olympic Winter Games Sochi 2014, cross-country, 4x10km men, Sochi (RUS). www.nordicfocus.com. © NordicFocus. Every dow

Spanien säger nej till vinter-OS 2030

Spanien var en av kandidaterna till att arrangera vinter-OS 2030, men nu har den spanska olympiska kommittén ändrat sig och IOK har tre kandidater kvar till att arrangera spelen.
Det är Salt Lake City (USA), Sapporo (JPN) och Vancouver (CAN) – alla tidigare arrangörer av vinter-OS.

 

Les mer
20220721, KROUWEL Sander kopiera

Sander Krouwel klar för Falun-Borlänge SK

Storklubben Falun-Borlänge SK har gjort klart med en lokal talang inför den kommande säsongen.
20-årige Sander Krouwel kommer från Stora Tuna IK i Borlänge och var med på klubbens läger i Idre förra veckan.

 

Les mer
DOG I HELIKOPTEROLYCKA. Femfaldige juniorvärldsmästaren Igor Malinovsky avled under helgen. ARKIVFOTO

Flerfaldig JVM-segrare dog i olycka

Skidskytte:

Femfaldige juniorvärldsmästaren i skidskytte Igor Malinovsky från Ryssland avled i en helikopterolycka i lördags, endast 25 år gammal.
Hans Robinson Mi-8-helikopter störtade nära Uzon-vulkanen på den östra delen av Kamchatka-halvön.

 

Les mer
20220717, Moa Olsson bröllop kopiera

Två svenska skidstjärnor gifte sig

Sommaren är tiden då många passar på att gifta sig.
I helgen var det två profilerade svenska landslagsåkare som fick sin äkta man.
Hanna Falk överraskade familjen med bröllop på Gotland, medan Moa Olsson hade flera landslagskompisar på plats hemma i Dalarna.

 

Les mer
Kaggen med utmärkelse (kopia)

Niklas Carlsson tillbaka hos FIS

Niklas Carlsson har lämnat jobbet som generalsekreterare för IBU, det internationella skidskytteförbundet och är tillbaka hos FIS, nu som vice generalsekreterare.
Niklas har tidigare jobbat för FIS och han börjar sitt nya arbete i sommar. Han skall jobba tillsammans med generalsekreteraren Michael Vion.

 

Les mer
20220713, Maja o Frida 001 kopiera

Maja och Frida till Toppidrettsveka

Norska Toppidrettsveka i dagarna 25-27 augusti har grejat det som det svenska landslaget inte har fått till – nämligen att få med sig Maja Dahlqvist och Frida Karlsson.
Dom båda svenska stjärnorna är enligt arrangören klara för start där dom kommer att möte både norska och utländska landslagsåkare under tre dagar.

 

Les mer
20220711, Edvin o Lisa Mora-Nisse kopiera

Mora-Nisse stipendiet till Lisa och Edvin

Styrelsen för Mora-Nisses Jubileumsfond har utsett Lisa Eriksson, Strömnäs GIF SK och Edvin Anger, Åsarna IK till mottagare av Mora-Nisse stipendiet för 2022. De får diplom, Mora-Nisse bok samt träningsstipendium på 12 375 kronor vardera för sin fortsatta satsning mot en elitkarriär inom längdskidåkningen. Styrelsen består av Marianne Karlsson-Eriksson, Åsa Mattsson och Erik Svensson.

 

Les mer
Emma Wiken och Fredrik Uusitalo kopiera

Åsarna Ski Academy kommer tillbaka

Åsarna Ski Academy startar äntligen upp igen, start hösten 2022 – en träningsverksamhet för alpin- och längdskidåkning med Fredrik Uusitalo, Emma Wikén och Thomas ”Thompa” Ericson som tränare!

 

Les mer
20220205, TÖRNQVIST, Elin 002 kopiera

Lager 157 fortsätter sin ungdomssatsning

Lager 157 Ski Team fortsätter sin ungdomssatsning och har nu tagit ut ett nytt lag för den kommande säsongen. Det är en viktig del i rekryteringen till långloppen, då man strävar efter att få också yngre åkare att satsa på långlopp – inte bara dom som är i slutet av sin karriär.

 

Les mer
10.03.2022, Ridnaun - Val Ridanna, Italy (ITA):Elisabeth Hoegberg (SWE), Lou Jeanmonnot (FRA), Karoline Erdal (NOR), (l-r) - IBU Cup Biathlon, sprint women, Ridnaun - Val Ridanna (ITA). www.biathlonworld.com © Deubert/IBU. Handout picture by the Inter

Här är IBU-cupen i skidskytte 2022/2023

Här är tävlingsprogrammet för vinterns IBU-cup i skidskytte, cupen på nivå precis under världscupen. Sverige är som vanligt med på progreammet och Idre står som arrangör i månadsskiftet november/december.
IBU-cupen inkluderar också dom öppna EM-tävlingarna i den kommande VM-orten Lenzerheide i Schweiz.

 

Les mer
2022, SM PITEÅ 001 startbild kopiera

Här hålls SM-tävlingar längdskidor 2024

Det står nu klart vilka klubbar och föreningar som kommer stå som arrangörer för SM-tävlingarna i längdskidor 2024. En nyhet som kombineras med att SM-avslutningen blir en del av SM-veckan.

 

Les mer
20180913, 60 åkare i MS biathlon (kopia)

Skidskyttarna fruktar fullt fluorkaos

Testmaskinen funkar fortfarande inte som den skall:

Vad kommer att hända med fluorförbudet för vallor kommande säsong?
I skidskyttemiljön fruktar man nu för fusk och att man inte skall kunna kontrollera förbundet tillräckligt bra. IBU, det internationella skidskytteförbundet jobbar mot klockan i frågan och många undrar hur det hela skall fungera.

 

Les mer