Mobile Version
Desktop Version
Mora 220813Cykelvasan Emil och SandraFoto Nisse Schmidt
EMIL LINDGREN, Serneke Allebike CK och Sandra Salinger, Mix Sports Club, Årets kranskulla och kransmas är Wilma Björkman (IFK Mora) och Edvin Nilsson (Sälens IF). Foto: VASALOPPET/Nisse Schmidt

Emil och Sandra vann Cykelvasan 90

Cykelvasan 90 2022 blev dramatisk. Herrsegraren Emil Lindgren, Serneke Allebike CK, ledde länge ensam loppet. Han blev upphunnen i Oxberg men gick loss igen efter Hökberg och avgjorde i en duell på upploppet. Sandra Salinger, Mix Sports Club, var sist in på upploppet i damklassen men hon var först i mål. Totalt är nära 9 000 deltagare anmälda till Cykelvasan 90 och de sista väntas gå i mål runt 20.00 i kväll i Mora.

Damer elit

Det var 14 grader och vackert väder när damstarten gick i Sälen klockan 07.30 på lördagsmorgonen. En fin dag i Vasaloppsarenan väntade. 55 elitdamer gav sig iväg på de 94 kilometerna mot Mora.

En klunga på elva cyklister nådde den första kontrollen i Smågan med Petra Kjellberg som tog spurtpriset. Nästa spurtpris i Mångsbodarna vann den nyblivna svenska mästarinnan Nellie Larsson.

47-åriga Jennie Stenerhag gjorde sin tionde och sista start i Cykelvasan. Nu var hon först till kontrollen i Risberg. Täten bestod nu av bara sju cyklister och det var full fart fram mot Evertsberg, så vägdammet yrde på den torra och fina banan.

De sju damerna höll ihop och Bergspriset efter halva loppet togs av Terese Andersson. Övriga var Nellie Larsson, Hildegunn Hovdenak, Sandra Salinger, Ebba Granqvist, Clara Lundmark och sist Jennie Stenerhag. Flera gånger såg det ut som om Jennie skulle behöva släppa, men hon åt sig ikapp hela tiden.

Hildegunn Hovdenak drog upp för Lundbäcksbackarna. Ebba Granqvist körde omkull och tätklungan hade snart spruckit upp när Terese Andersson drog hårt. Vid Oxbergskontrollen var de bara fyra i täten: Hildegunn Hovdenak före Nellie Larsson, Terese Andersson och Sandra Salinger.

Nellie Larsson gjorde också sin tionde start i Cykelvasan och hon var först in till Hökbergspasseringen och hon tog även det sista spurtpriset i Eldris.

Men vem skulle vinna den sista spurten på det cirka 340 meter långa upploppet? När de svängde runt Zornmuseet var Terese Andersson först, alldeles före Nellie Larsson, tvåfaldiga vinnaren Hildegunn Hovdenak och sist Sandra Salinger. Men i mål blev det omvänd ordning. Sandra Salinger spurtade ned Hildegunn Hovdenak, som därmed fick sin fjärde andraplats i Cykelvasan.

Sandra Salinger har de senaste åren varit sjua, femma, sexa och femma i Cykelvasan. Hon var rörd efter målgång.

– Jag har drömt om det här och känt att jag har haft kapaciteten i några år och det var ett mål att få vinna i dag. Loppet har varit stentufft och jag har fått gräva djupt från början. Jag var taktisk på slutet och jag låg på Hovdenaks hjul när hon drog iväg spurten, och på upploppsrakan kände jag att jag har det i dag, jag har det i benen och jag kommer att ta henne i spurten och så blev det.

– Jag grävde väldigt djupt och jag var lite dimmig de tio sista och jag käkade gel i hopp om att piggna till och jag drack och jag gjorde allt. Och taktiskt tänkte jag att det är bäst om jag får ligga längst bak.

 

Herrar elit

De 426 elitherrarna startade 45 minuter efter att elitdamerna gett sig iväg. Det blev attack och hög fart redan från början. Allra snabbast var ”Mr Cykelvasan” själv Emil Lindgren, som ensam kom först in till den första kontrollen i Smågan, 16 sekunder före klungan. Emil körde odämpat för att vara bäst på upploppet, som han själv menade innan loppet. Men han var alltså bäst från start.

I Mångsbodarna hade Emil utökat ledningen till hela 47 sekunder innan alla andra rullade in där och vidare längs fäders spår. I Risberg ledde Emil med 57 sekunder och bland de efterföljande fanns många av Emils stallkompisar i Serneke Allebike.

Emil fick också Bergspriset i Evertsberg och återigen hade han utökat sin ledning, nu 1,08 före klungan. Skulle en cyklist för första gången ta hem samtliga spurtpriseri Cykelvasan? Svaret blev nej. Lindgren tog visserligen även spurtpriset i Oxberg men hans ledning var där bara 11 sekunder. Det var 19 cyklister som snart kom ikapp honom.

Viktor Lindqvist anförde klungan genom Hökbergskontrollen med Emil Lindgren på 20:e plats. men snart sprack det upp igen i en attack när Viktor Henrysson och Emil Lindgren (!) kom loss.

Så plötsligt i Eldris hade de två en klar ledning på en minut och 13 sekunder, där Viktor Henrysson hela tdien drog före Emil. Med sex kilometer kvar kom beskedet i SVT-sändningen att Emil Lindgren skulle bli diskad på grund av att han hade legat i tempoposition på styret. Domarna ändrade dock beslutet på grund av feltolkade regler.

Viktor Henrysson drog hela tiden men Emil Lindgren var överlägsen på upploppet och vann Cykelvasan 2022. Det var faktiskt sjunde gången som han kom på Cykelvasans prispall och precis som Jesper Dahlström har han nu också två segrar.

Det var en trött och känslosam Emil Lindgren direkt efter målgång: – Jag har gjort det absolut värsta man kan göra i det här loppet (att gå loss tidigt). Det ska inte gå att göra detta. Man kör med någonting annat, man gräver djupt. Att vinna är en sak, men när man gör det på det här sättet… Det är nästan omöjligt att göra så här. Jag sa när de andra killarna kom ikapp att ”jag har nog lite kvar kanske”. Sedan hamnade jag med Viktor och det fanns egentligen inte någonting kvar i tolv kilometer. Jag släppte honom två-tre gånger på slutet men kom ikapp igen. Jag har mycket att tacka grabbarna i laget för i dag för ett fantastiskt jobb.

Emil menade att det varit ”suddigt” för honom sedan Oxberg: – Och efter Hökberg var det Erik Mattelin och Viktor Henrysson som köttade på och jag tänkte att jag kör väl ut det sista jag har. Det var typ det sista och det var väl 12–14 kilometer kvar. En fantastisk dag… Man gräver så djupt, det går inte att gräva djupare och man är nere i avgrunden och vänder liksom.

 

RESULTAT Cykelvasan 90 Elit, 94 km Sälen-Mora, damer, 2022-08-13

1 Sandra Salinger, (SWE) Mix Sports Club, 3.04.00

2 Hildegunn Gjertrud Hovdenak, (NOR) Splint IL, 3.04.00

3 Nellie Larsson, (SWE) Bukten MTB, 3.04.01

4 Terese Andersson, (SWE) Serneke Allebike CK, 3.04.01

5 Clara Lundmark, (SWE) Norbergs CK, 3.07.49

6 Jennie Stenerhag, (SWE) Falu CK/Åbro, 3.12.39

7 Ebba Granqvist, (SWE) ML Sports Club, 3.12.41

8 Petra Kjellberg, (SWE) Falkenbergs CK, 3.16.04

9 Anne Helene Reiten, (NOR) Trollheimen SK, 3.16.06

10 Erica Zetterlund, (SWE) Hjo Velocipedklubb, 3.16.09

 

Cykelvasan 90 Elit, 94 km Sälen-Mora, herrar, 2022-08-13

1 Emil Lindgren, (SWE) Serneke Allebike CK, 2.43.00

2 Viktor Henrysson, (SWE) Träningskonsulten SC, 2.43.04

3 Martin Røste Omdahl, (NOR) Team Hunton Hard Rocx, 2.44.57

4 Viktor Lindqvist, (SWE) Kolmården Mtb, 2.44.57

5 Jesper Dahlström, (SWE) Bauhaus Sportklubb, 2.44.58

6 Eric Pedersen, (SWE) UC Monaco, 2.44.58

7 David Risberg, (SWE) ML Sports Club, 2.44.58

8 Axel Lindh, (SWE) Team Ormsalva AC, 2.44.58

9 Richard Larsén, (SWE) Serneke Allebike CK, 2.44.58

10 André Eriksson, (SWE) Varberg Mountainbike Team, 2.44.58

Fotnot: Bergspriserna i Evertsberg vanns av Terese Andersson på tiden 1.41.09 och Emil Lindgren 1.29.21.

 

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer