Mobile Version
Desktop Version
ELVIRA ÖBERG fick stå bredvid pallen då hon var 4:a på JVM i Osrblie i Slovakien. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
ELVIRA ÖBERG fick stå bredvid pallen då hon var 4:a på JVM i Osrblie i Slovakien. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Elvira Öberg 4:a på JVM i skidskytte

Marginalerna var inte på Elvira Öbergs sida när hon blev fin fyra i dagens sprint i Osrblie med fullt skytte, endast två tiondelar från pallen. Annie Lindh åkte snabbt och blev 12:a, medan Emil Nykvist var bäst av herrarna på 25:e plats.

 

Herrarnas sprint
Precis som i distansloppet var Emil Nykvist en dryg halvminut från täten in till det liggande skyttet. Han inledde starkt med fem fullträffar och gick ut på mellanrundan som 22:a, och avancerade två placeringar in till stående. Trots en snabb serie på 27 sekunder blev det en bom, vilket gjorde att Emil lämnade vallen som 24:a, och i mål var han en placering sämre. I spåret var han snabbast av svenskarna, 1,40 efter Roman Yeremin från Kazakstan - ännu en fin insats av den lovande Boreåkaren, även om han inte har fått till den riktiga fullträffen. Men den kommer kanske i morgondagens jaktstart - det är mindre än 40 sekunder upp till en plats bland de 10 främsta...
Viktor Brandt tappade en dryg minut på det första varvet och åkte därefter på en bom i det liggande skyttet, och lämnade vallen som 60:e man. Han var 13 placeringar sämre in till stående, men lyckade skjuta fullt i en supersnabb serie på 19 sekunder. Tack vare det fina jobbet på vallen gick Viktor ut på det sista varvet på 49:e plats och blev 52:a i mål, knappt tre minuter efter segrande norrmannen Vebjörn Sörum. Tyvärr förlorade han mycket tid i spåret där han var långsammast av svenskarna, 3,12 efter bäste åkare, men på skjutvallen var Viktor snabbast av alla, efter två serier på 44 sekunder. I jaktstarten får han i första hand satsa på poängplats - dit är det bara en dryg straffrunda.
Snabbast av svenskarna på det inledande varvet var Oskar Ohlsson, tre sekunder före Emil. Han lämnade vallen som 44:a efter en bom i det liggande skyttet, och avancerade fem placeringar på vägen till stående. Tyvärr åkte Oskar på hela tre bom och föll till 69:e plats, och trots en kämpainsats på slutvarvet gick han i mål som 62:a, inte mer än en dryg sekund från en plats i söndagens jaktstart. Det var en trist avslutning på Junior-VM för Oskar som inte har fått till skyttet under veckan. Dessutom har åkformen inte heller varit på topp, utan även idag var han långsammare än Emil, vilket inte brukar vara fallet. Totalt var Oskar åtta sekunder efter landsmannnen och 1,48 bakom bäste åkare.
I det inledande distansloppet imponerade Henning Sjökvist med endast två bom på fyra skjutningar, men i dag inledde han med tre missade skott i liggande och var drygt två minuter från täten på 91:a plats.På det andra varvet tappade han hela 1,16 och åkte sedan på ytterligare två straffrundor i det stående skyttet. Henning gick ut på slutrundan på 87:e plats och var två placeringar bättre i mål. I spåret var han 3,06 efter Roman Yeremin, men var i alla fall sex sekunder snabbare än Viktor. Vi får hoppas att Henning får till åkningen framöver, för han kan betydligt bättre.
Damernas sprint
Elvira Öberg inledde oväntat försiktigt i spåret och var nästan en halv minut från täten in till det liggande skyttet, men lämnade vallen 16 sekunder bakom som 11:a. På det andra varvet tappade hon två placeringar, men efter fem nya fullträffar i stående gick hon ut på slutvarvet som fyra, nio sekunder från pallen. Vid den sista mellantiden hade Elvira minskat avståndet med hälften, men trots en suverän finish var hon futtiga två tiondelar för sen i mål som fyra, 14 sekunder bakom segrande ukrainskan Ekaterina Bekh. Lite surt för Elvira, men ändå en riktigt stark insats och ett lysande utgångsläge inför jaktstarten, där hon i högsta grad är med och slåss om segern. Fullt skytte imponerar, och i spåret hade hon 12:e tid, 47 sekunder långsammare än polskan Kamila Zuk - betydligt bättre än i distansloppet.
Redan på det första varvet satte Annie Lindh högsta fart i spåret och var snabbast av svenskorna in till det liggande skyttet som femma, 22 sekunder från täten. Det tog lite tid på vallen, men efter fem fullträffar gick hon ut på mellanrundan som åtta, sekunden före Elvira. Annie höll både placering och avstånd riktigt bra på vägen till det stående skyttet, men tyvärr blev det en bom vilket gjorde att hon lämnade vallen som 12:a, och den placeringen hade hon också i mål. Idag var det en helt annat sting i åkningen och totalt hade Annie så bra som sjunde tid i spåret, 34 sekunder bakom snabbaste åkare och 13 sekunder före Elvira. Hon är bara en halvminut från täten inför morgondagens jaktstart, så en pallplats är fullt möjlig även för Annie.
Amanda Lundström var två sekunder långsammare än Elvira på det inledande varvet, och åkte tyvärr på en bom i liggande och lämnade vallen på 39:e plats. Hon avancerade sedan nio placeringar på vägen til stående, men tvingades åter in i straffrundan efter ytterligare ett missat skott. Amanda gick ut på det slutvarvet som 30:e åkare, men plockade fyra placeringar och blev 26:a i mål, 1,14 från segern. Precis som de andra svenskorna var det betydligt bättre fart i spåret idag, och totalt var hon en knapp minut efter Kamila Zuk, men bara 12 sekunder långsammare än Elvira. Med sitt stabila skytte kan Amanda säkert avancera ordentligt i jaktstarten - det är bara drygt 40 sekunder upp till topp 10.
Den som hade det tuffast på det första varvet var Nicolina Lindqvist. Hon var 48 sekunder från täten in till det liggande skyttet, och efter två missade skott gick hon ut på mellanrundan som 76:a, men avancerade tre placeringar in till stående. Där tog Nicolina revansch med fem fullträffar och lämnade vallen på 55:e plats, men tappade en knapp minut på slutvarvet och blev 61:a i mål, två tiondelar från en plats i jaktstarten. Precis som Elvira hade hon marginalerna emot sig idag, men hon får ta med sig det fina ståskyttet. Nicolina var 2,25 efter snabbaste åkare i spåret, en aning bättre än i distansloppet.
I morgon avslutas Junior-VM med fyra jaktstarter. I första hand får vi sätta vårt hopp till Elvira Öberg och Annie Lindh som har skaffat sig fina utgångslägen för medalj!

 

Del |
20191024, ATMOSPHERE FALUN 003 (kopia)

Falun ensam VM-sökare 2027

Enligt det internationella skidförbundet FIS är Falun den enda sökare till VM i nordiska grenar 2027. Det är fyra som vill arrangera alpina VM, men nordiska VM kommer med stor sannolikhet att hamna i Sverige när ingen utmanar Falun.

 

Les mer
20171202, AUDIENCE ÖSTERSUND 002 (kopia)

Extra världscuphelg i skidskytte i Östersund

En mindre ändring i världscupprogrammet för nästa säsong gör att Östersund får en extra helg med skidskytte.
IBU gav nämligen finska Kontiolahti den helg som Minsk i Belarus skulle haft 3-6 mars 2022 och därmed tar Östersund över också öppningshelgen som skulle ha arrangerats i Finland.

 

Les mer
20210206, DYVIK, Anna 001 (kopia)

SM-segraren vill till OS – utan landslaget

Hon vann SM i Borås.
Hon vann Volkswagen Cup totalt.
Hon har två guld från U23-VM tidigare.
Hon var 7:a i världscupen i Falun.
Men till VM i Oberstdorf kom hon inte.
Nu vill Anna Dyvik, 26 till OS i Beijing. Men hon vill dit utan landslagets hjälp!

 

Les mer
20180304, NYGAARD Andreas VL002 (kopia)

Nygaard åkte i 103,6 km/t på längdskidor

Fd vasaloppssegraren Andreas Nygaard är inte bara bra på att spurta. Han klockade in på en ny rekordtid på en 1 km lång utförsbacke i Tromsø – högsta hastigheten i backen var enligt Strava 103,6 km/t – på längdskidor!

 

Les mer
08.01.2021, Oberhof, Germany (GER):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribution is pro

Skidskyttet slår nya TV-rekord i Sverige

Under säsongen som gått är det inte bara de svenska skidskyttarna som har slagit rekord, utan även publiken hemma i TV-sofforna. Fler än någonsin har följt världscupen genom SVT under vintern, med snitt över en miljon tittare under varje tävling.

 

Les mer
Emma anno 1922 (kopia)

Vasaloppet återskapar det första loppet

Har du det som skall till för att åka som i 1922?

Träskidor med tårem, vadmalsbyxor, tjärvalla och packad snö på skogsvägar och stigar. Nästa år firar Vasaloppet 100 år och vad passar då bättre än att åka skidor som om det vore 1922? Lördag 12 februari 2022 arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp – ”Jubileumsvasan” – med målsättning att försöka efterlikna det första loppet så långt som möjligt. Ansökan till århundradets utmaning öppnar onsdag 12 maj och en jury väljer sedan ut 139 skidåkare som får chansen att delta i Jubileumsvasan.

Les mer
20210510, Lager 157 lagbild (kopia)

Stora ändringar hos Lager 157 Ski Team

Lager 157 Ski Team redo gör för sin åttonde säsong.
I dag presenterade Lager 157 Ski Team sitt lag inför säsongen 2021/2022, och det blir en hel del förändring mot det lag som tog hem den gula västen på herrsidan i våras.

 

Les mer
20210210, KVARNBRINK, Gustav 003 (kopia)

Team Svenska Spel og juniorlandslagen klara

18 längdåkare är uttagna till Team Svenska Spel inför den kommande säsongen. Dessutom är åtta åkare uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget.
– Årets Team Svenska Spel består av ett starkt gäng med en härlig blandning av yngre och mer erfarna åkare på väg framåt i sina karriärer, säger Ida Ingemarsdotter, samordnare och landslagstränare för Team Svenska Spel.

 

Les mer
20210209, ERIKSSON, Mia 004 (kopia)

Mia Eriksson avslutar sin skidkarriär

Mia Eriksson har meddelat Piteå Elit att hon inte kommer fortsätta sin längdskidssatsning nästa säsong. Mia har tävlat för klubben i 10 år och är med det den åkare som varit längst i Piteå Elit av nuvarande åkare.

Les mer
KEKs-kronika

SK Bore inte ensamma – klubbarna sliter

Krönika:

SK Bore kastar in handduken och lägger ner elitverksamheten.
Flera landslagsåkare och andra toppåkare står plötsligt utan klubb.
Men värmlandsklubben är inte ensamma. Klubbarna – som är ryggraden i den svenska tävlingsverksamheten – sliter tungt för att få verksamheten att gå runt. I slutändan är det dom elitaktiva som drabbas och för alla utom dom som är i A-landslaget är det ekonomiskt tungt.

 

Les mer
2015 TIV, Therese på toppen (kopia)

Therese Johaug 8 sekunder från OS-gränsen

Therese Johaug lyckades inte greja OS-kvalgränsen på 31,25 minuter på 10.000 meter under lördagen. Men skidstjärnan satte nytt personligt rekord och kom i mål på 31.32,88 på anrika Bislett stadion i Oslo.
32-åringen sade efteråt att hon aldrig haft några planer om att starta under OS i Tokyo i sommar.

 

Les mer
20210507, HOELGAARD Stian nytt lag (kopia)

Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard till svenskt team

Norske Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard har valt Team Curira för den fortsatta satsningen på långloppscupen Visma Ski Classics. Hoelgaard har lång erfarenhet från Ski Classics på högsta nivå och har bland annat varit på pallen i Vasaloppet fem gånger och har från 2016 till idag samlat hela tolv pallplatser i de största långloppen. I årets säsongsavslutning slutade han på andra plats.

Les mer
20210210, ANTON vinner SM-sprint (kopia)

SK Bore tvingas lägga ner elitsatsningen

Efter en rekordsäsong med VM-uppdrag, världscuprepresentation och nu senast uttagningar till landslaget lämnar elitåkarna SK Bore.

 

Les mer
14.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Therese Johaug (NOR) - FIS world cup cross-country, 10km women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johaug mot kvalgränsen till OS på 10.000 m

Therese Johaug nöjer sig inte med att satsa mot vinter-OS i Beijing. På lördag försöker hon att greja OS-kvalgränsen på 10.000 meter löpning på Bislett stadion i Oslo.
Hon har tidigare sprungit på 31,40 minuter utan speciell banträning och kvalgränsen till OS är 31,25.

 

Les mer
12.02.2021, Pokljuka, Slovenia (SLO):Martin Ponsiluoma (SWE) - IBU World Championships Biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.biathlonworld.com © Thibaut/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or dist

Tre skidskyttar klara för OS i Peking

Tre skidskyttar tas ut till OS i Peking. Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma är klara för vinterspelen i Kina i februari 2022. Fler skidskyttar kommer att tas ut i höst för att skapa slagkraftiga lag i herrstafett, damstafett och mixstafett.

 

Les mer
20210131, SVAHN Linn 001 (kopia)

Första svenskarna uttagna till Peking

Med nio månader kvar till invigningen av OS i Peking presenterar SOK den första uttagningen till vinterspelen. Längdåkarna Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson tas ut tillsammans med fyra stafettlag.

Les mer
20210211, BYSTRÖM Anders (kopia)

Här är landslagen för 2021-2022

Under måndagen presenterade Svenska Skidförbundet nästa säsongs A-landslag och Team BAUHAUS. Totalt har 22 åkare tagits ut i de två olika lagen som nu har siktet inställt på OS i Peking.

Les mer
20180111, HAGA, Ragnhild interview 001 (kopia)

OS-mästaren vräkt från Norges landslag

Ragnhild Haga vann två sensationella OS-guld i Pyeongchang 2018.
Nu har hon vräkts från det norska landslaget och är givetvis mycket besviken. Hon blev också 7:a på 10 km under vinterns VM i Oberstdorf efter stora problem tidigare som vi skrivit om.
Haga slet med en blodpropp i benet och förlorade flera veckor med träning innan säsongen.

 

Les mer
20180316, THORN Viktor 001 (kopia)

Varför alla dessa ryggskador?

Sverige med problem som andra länder inte upplever:

Ett flertal landslagsåkare i Sverige sliter med ryggproblem. Ett problem som andra länder i toppen inom längdåkningen inte upplever.
Bare i vinter har Hanna Falk och Viktor Thorn försvunnit från landslagscenen.
Men varför är det så här? Har någon ställt frågan om vad landslaget egentligen håller på med? Tränar man fel eller är det bara en tillfällighet? Och vad händer med dom åkare som fått problemen?

 

Les mer
Petra o Martin (kopia)

30.000 kr till Petra och Martin

Kungens stipendium för unga ledare på snö:

Elin Jonsson, Martin Persson och Petra Åkerblom tilldelas 30 000 kronor vardera ur "H.M. Konung Carl XVI Gustafs 70-årsfond för unga ledare på snö". Fonden premierar unga ledare som enligt Svenska Skidförbundet har potential att ta steget upp till elit-/landslagstränare. 

Les mer