Mobile Version
Desktop Version
null
JÄTTETALANGEN Elsa Tänglander från Tullus vann dubbelt i D16-17, båda dagarna före Wilma Helmersson, Sveg och Ellen Rydhult, Ramundberget. Foto: SSSF

Swe Cup i skidskytte

Elsa, Karl och Anton dubbelsegrare

Det blev flera jämna och spännande dueller under söndagens avslutande sprinttävlingar i Sverigecupen, ännu en gång med toppenväder och snabba spår i värmländska Torsby. Elsa Tänglander, Karl Grönland och Anton Ivarsson vann för andra dagen i rad.

 

Damer 16/17
Tullus Elsa Tänglander var en dryg halvminut före närmaste åkare redan inför det liggande skyttet där hon dessutom lyckades nolla. Däremot blev det tre bom i stående, men hon hade ändå en klar ledning ut på slutvarvet och tog till sist hem segern med 34 sekunder i mål. Wilma Helmersson från Sveg inledde med två missade skott men tog revansch med fem fullträffar i stående. Hon lämnade vallen strax före Ramundbergets Ellen Rydhult som hade en bom mindre och fixade andraplatsen med 11 sekunders marginal i mål, medan Ellen blev trea. Det var med andra ord samma prispall som i masstarten.

Herrar 16/17
Trots två straffrundor i liggande avancerade Ornäs Anton Modigs fem placeringar till tredje plats på mellanrundan och lyckades sedan nolla i det stående skyttet. Det gjorde att han lämnade vallen två sekunder bakom ledande Oskar Bergman från Mora som hade en bom mindre, men avslutade bäst och var 10 sekunder före i mål som vinnare. Oskar klarade ändå andraplatsen utan större problem, drygt 40 sekunder före trean Oskar Jansson från Häverödal som missade två skott sammanlagt. Han passerade Teo Dolk från I 21 på slutvarvet och var knappt sju sekunder före i mål.

Damer 18/19
Det blev en tuff och spännande duell mellan Tullus Greta Seldahl och Ida Eriksson från Mora. Greta tog ledningen med tre sekunder efter fullt i det liggande skyttet och drygade ut avståndet med ytterligare fem sekunder på vägen till stående. Där imponerade båda med att nolla för andra gången, vilket gjorde att läget var oförändrat. Greta hade fortfarande åtta sekunder tillgodo ut på slutvarvet där hon dessutom kunde åka på Idas tider - och i mål var hennes segermarginal 10 sekunder. Bakom tätduon la Elsa Bergqvist från I 21 beslag på den tredje pallplatsen, 1,11 från segern efter ett missat skott.

Herrar 18/19
Karl Grönland från Lima inledde bäst även i dagens sprint. Han lyckades nolla i det liggande skyttet och lämnade vallen en knapp sekund före Moras Jacob Larsson som missade ett skott, men fick släppa honom förbi sig med drygt 20 sekunder på vägen till stående. Där imponerade Karl med fem nya fullträffar och gick mot ännu en vinst, medan Jacob missade tre skott och var 46 sekunder bakom i mål. Henning Lindh Ten Berg från Tullus sköt tre bom i liggande, men klarade sig med en straffrunda i stående och avancerade tre placeringar på slutvarvet till tredje plats i mål - en dryg minut från segern.

Damer 20/22
Det var Alva Sköld från Mora som tog kommandot efter fullt i det liggande skyttet, 11 sekunder före klubbkompisen Sara Andersson som hade en straffrunda. På mellanrundan behöll Alva ledningen och var fortfarande 10 sekunder före när det var dags för stående. Där fick båda åka ett varv i straffrundan, men Sara sköt lite snabbare och var bara en dryg sekund bakom ut från vallen. Men på slutvarvet kunde Alva åka på Saras tider och lyckades dryga ut segermarginalen till 16 sekunder i mål. Tullus Bente Skåle fick nöja sig med ännu en tredjeplats, 1,44 bakom Alva efter totalt två missade skott.

Herrar 20/22
Anton Ivarsson från Tullus visade att formen fortfarande är god efter sina framgångar i IBU-cupen. Han var klart snabbast på det inledande varvet och lämnade vallen 27 sekunder före Dala-Järnas Alfred Eriksson efter en bom vardera i det liggande skyttet. Däremot klarade sig Anton med ytterligare en bom i stående, medan Alfred fick åka två varv i straffrundan, Det gjorde att Tullusåkaren kunde ta ännu en säker seger med 52 sekunders marginal i mål. Melker Nordgren från Ornäs hamnade på tredje plats för andra dagen i rad trots fyra missade skott. Han var drygt två minuter bakom Anton i mål.

Damer seniorer
Det var Tullus Anna-Karin Heijdenberg som var först ut från vallen efter en bom i det liggande skyttet, sex sekunder före Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund som hade samma resultat - och på mellanrundan växte avståndet med ytterligare nio sekunder. I stående lyckade Anna-Karin nolla och kunde till sist ta hem segern med 36 sekunder tillgodo, medan Nicolina missade ytterligare ett skott och blev tvåa i mål. Finnskogas Annie Lindh hade också två bom sammanlagt, men var 1,24 från segern som trea i mål.

Herrar seniorer
När lördagens vinnare Tobias Arwidson uteblev för att tävla i IBU-cupen i Kanada fick Oskar Ohlsson en behaglig resa mot segern i dagens sprint. Han inledde visserligen med en bom i liggande, men lämnade ändå vallen en halvminut före närmaste åkare och drygade ut avståndet till det dubbla efter samma resultat även i det stående skyttet. Oskar var till sist 1,39 före Limas Sebastian Jansson Saadio som hade en bom mindre, medan Victor Olsson från Biathlon Östersund blev trea, 1,56 bakom Oskar efter fyra missade skott.
Swe Cup sätter punkt för säsongen med masstarter och sprint i Mora 18-19 mars. Då avgörs också vilka som blir vinnarna i de åtta olika klasserna.

 

Del |
20231130, NYKVIST Emil 001 kopiera

Svenska top-10-placeringar i Finland

IBU-cupen i Kontiolahti:

IBU-cupen drog igång i Kontiolahti i Finland under torsdagen. Distanstävlingar både för damer och herrar stod på programmet och Sverige fick en godkänt start med top-10-placeringar både på dam- och herrsidan.
 

PERSSON, Emil 029 kopiera

Vasalopps-segraren också med covid

Samtidigt som stora delar av det svenska längdlandslaget har däckats med covid kommer meddelandet om att också Vasalopps-segraren Emil Persson har fått covid.
Tråkigt för Lager 157-profilen som var förra säsongens stora gigant Ski Classics och som nu var i förberedelser inför långloppsstarten i österrikiska Bad Gastein i början av december.
 

Mixstafett

Hannas kollaps kostade Sverige segern

Hanna Öberg hade matchboll om det varit tennis. Men det handlade om skidskytte, stafett och världscup på hemmaplan.
Då kollapsade världsmästarinnan och bommade fyra raka skott. Det resulterade i en straffrunda och Sverige missade chansen att vinna på hemmaplan.
 

Mixstafett

Spännande damstafett i Östersund?

Sverige ett av flera favoritlag:

Onsdagens damstafett i världscupen i skidskytte i Östersund kan bli en riktigt spännande tävling.
Flera lag har segerchanser och Sverige är så absolut ett av dom. Man kör med sina vanliga fyra stafettåkare men mixar om lite på ordningsföljden.
 

20231128, MYHLBACK, Alvar 002 kopiera[1]

Men Alvar Myhlback, 17 får chansen

Många har väntat på det. Och nu får 17-årige Alvar Myhlback chansen i världscupen på hemmaplan i Gällivare.
Supertalangen som imponerat i långloppen för Lager 157, bland annat som 8:a i Vasaloppet. Helgens tävlingar blir Alvars debut i världscupen – och han kan sätta många rekord där.
 

POROMAA, William 005 kopiera

Världscuplaget sänkta av covid

Fyra har testat positivt, tre är borta från helgens tävlingar:

Covid härjar i det svenska världscuplaget inför den kommande helgens tävlingar i Gällivare.
Jonna Sundling, William Poromaa och Linn Svahn är alla drabbade. Dessutom har Frida Karlsson testat positivt men har inga sjukdomssymptom.

20231127, Ebba-Frida-Moa 001 kopiera

6 blågula åkare bland dom 8 bästa

Sverige och USA dominerar damernas världscup:

Sverige och USA är dom enda nationerna bland dom åtta bästa i världscupen i längdåkning för damer efter den första tävlingshelgen i Ruka.
Frida Karlsson åker från Finland med den gula tröjan, följd av amerikanskorna Rosie Brennan och Jessica Diggins. Sedan följer inte mindre än ytterligare fem blågula åkare.

20231126, VITTOZZI Lisa 001 kopiera

Vittozzi vann med 0,1 sekund i distansloppet

Svenskarna sköt bort segerchanserna:

Dom svenska åkarna bommade för mycket i distanstävlingarna på hemmaplan i Östersund.
Istället blev det en oerhört spännande duell i damloppet där italienskan Lisa Vittozzi vann med 0,1 sekund till tyskan Franziska Preuss – alltså minsta möjliga marginal.
Tyskland hade en stor dag och tog en dubbelseger i herrarnas 20 km.

20231126, HENRIKSSON Sofia 001 kopiera

Sofia vann – Gustaf tog en dubbel

Ford Smart Energy Cup i Idre söndag:

Gustaf Berglund som segrare igen och en rejäl utskåpning från den klassiska specialisten Sofia Henriksson. Det blev slutresultaten när 10 kilometer klassiskt avslutade Ford Smart Energy Cup i Idre.

20231126, JENSSEN Jan Thomas 001 kopiera

Norska reserven slog alla i masstarten

Jan Thomas Jenssen fick en telefon i veckan om att Sjur Røthe är sjuk. Därmed fick den norska reserven chansen i masstarten över 20 km fristil i Ruka.
Han tackade med att slå alla i spurten och vann sin allra första världscuptävling.
Svenskarna hängde inte med och Calle Halfvarsson var bäst helt nere på en 18:e plats.
 

20231126, ILAR Moa seger kopiera

Moa Ilar vann sin första världscuptävling

Moa Ilar spurtade överraskade hem 20 km masstart i fristil vid världscupen i finska Ruka. Dalatjejen tog sin första världscupseger och imponerade oerhört i avslutning då det svenska laget tog sin tredje seger av tre möjliga.
 

20231125, FRIDA i gult kopiera

Frida i gult för att stanna?

Frida Karlsson tog över den gula ledartröjan i världscupen efter lördagens millopp i Ruka.
Nu är frågan om hon är där för att stanna. Hon är en av dom stora favoriterna att vinna världscupen totalt den här säsongen.
 

20231125, Kardin o Fleten kopiera

Fleten och Kardin bäst i långloppspremiären

Långloppsåkarna testade formen för första gången i Edsåsdalen under lördagen.
Oskar Kardin tog sin första seger för Lager 157 medan Emilie Fleten vann bland damerna när det åktes 45 kilometer.
 

"DEN NYA THERESE JOHAUG

Norska supertalangen utklassade alla

Märta Rosenberg och Louise Lindström bästa svenskor i Idre:

Förra säsongens suveräna juniorvärldsmästare Milla Grosberghaugen Andreassen utklassade alla dom svenska damerna när Sverige-cupen fortsatte med 10 km fristil i Idre under lördagen.
Hon var över halvminuten före alla andra och i Norge kallas hon för ”den nya Therese Johaug”.

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

IFK Moras herrar dominerade i Idre

IFK Moras herrar dominerade stort under andra dag av Sverige-cup-tävlingen i Idre Fjäll.
Gustaf Berglund vann 10 km fristil före klubbkompisen Eric Rosjö och med Borås veteran Karl-Johan Westberg som trea.

Sprint

Sverige vann direkt i Östersunds världscup

Världscupen i skidskytte i Östersund kunde inte ha startat bättre för Sverige.
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg vann single mixed-stafetten efter en spännande duell mot Norge.
Över 3.000 på läktaren jublade över en start som arrangören bara kunde drömma om.

20231125, POROMAA William 001 kopia

Poromaa 9:a, Calle 10:a i Ruka

Norge och Finland på pallen i herrarnas lopp:

Norge dominerade som väntat i herrarnas 10 km klassisk i Ruka, men hemmafavoriten Iivo Niskanen grejade en andra plats mellan norrmännen Martin Løwstrøm Nyenget och Erik Valnes.
William Poromaa och Calle Halfvarsson åkte både in bland dom tio bästa och gjorde att den blågula insatsen var bättre än i fredagens sprint.

20231125, TOP-3 DAMER (kopia)

Ebba Andersson vann 10 km klassisk

Svenska damerna dominerade totalt igen:

Ebba Andersson vann direkt när hon världscupsdebuterade för säsongen över 10 km klassisk stil i finska Ruka. Och dom svenska damerna dominerade totalt – precis som i fredagens sprint – men nu med andra namn.
Frida Karlsson var trea och Moa Ilar imponerade som 4:a. Dessutom Linn Svahn också in i top-10.
 

Mediadag

Svensk seger direkt också i skidskyttet?

Två spännande stafetter i Östersund redan under lördagen:

Kan dom svenska skidskyttarna göra som längddamerna och vinna direkt när världscupen drar igång i Östersund under lördagen?
Sverige går hårt ut och startar med VM-hjältarna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg redan i single mixed-stafetten som är första tävlingen.
Också laget i den mixade stafetten har helt klart segerchanser.
 

20231124, RIBOM, Emma kopiera

Ribom vann igen – Sundling tvåa

Sverige dominerade totalt i damsprinten:

Sverige dominerade totalt i damernas sprint vid världscupspremiären i finska Ruka. Emma Ribom upprepade segern från ifjol och fick revansch från Gällivare på världsmästaren Jonna Sundling som var tvåa.
Fyra svenskor i final och världscupen kunde nästan inte ha fått en bättre blågul start på damsidan. Tyvärr gick det inte lika bra i herrarnas sprint.