Mobile Version
Desktop Version
null
NORGE vann överraskande VM-stafetten för damer med fr v: Anne Kjersti Kalvå, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Øyre Slind och Tiril Udnes Weng, som också vann världscupen totalt. Nu väntar tuffare tider för landslaget. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Måste kapa på flera platser:

Ekonomiska problem i norska landslaget

Norge måste dra ner på landslagsverksamheten. Enligt VG har längdchefen Espen Bjervig informerat dom aktiva om att man måste kapa på flera platser inför nästa säsong.
Den ekonomiska situationen är svår och nu kommer det också att beröra landslagen. Samtidigt spekuleras det i om storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo kommer att välja att satsa utanför landslaget.

Nerskärningarna i ekonomin omtalas som krävande. Dom 24 åkarna som idag finns i längdlandslagen kommer inte alla att få vara med nästa säsong. Dom 13 herrarna och11 damerna blir enligt VG 10 av varje kön.
Det är redan klart att Emil Iversen inte kommer att få någon plats nästa år. Dessutom ser det mörkt ut för dom som skall slå sig in. Alla dom etablerade landslagsåkarna – speciellt på herrsidan – har levererat på högsta nivå.

Espen Bjervig kallade ledningen och åkarna till ett möte i onsdags och landslagen skall släppa på måndag den 24 april.
Samtidigt berättar Bjervig för VM att man tvingas välja bort läkare och sjukgymnaster på läger, man kapar i marknadsaktiviteterna, färre ledare kommer att få följa med när landslaget reser, det blir färre lägerdygn i sommar och alla landslagsåkarna kommer inte att deltaga på det traditionella sommarlägret i Sognefjell.
I tillägg blir man inte lika flexibla på ut- och inresedatum till läger, man vill att lagen åker samlade. Rekrytlandslagets tränare Monika Kørra skall ha mammaledigt, men hennes jobb ersätts inte fullt ut.
Vad man än så länge försöker att behålla på samma nivå är apparaten kring vallning och skidor. Det räknas som något av det viktigaste. Man vill heller inte gå ner på antalet åkare man skickar till världscuptävlingarna.

Förutom att en stor sponsor går ut så har Norge fått oväntade problem med att den norska kronan är ovanligt svag och Euro och schweizerfranc å andra sidan dyrare än tidigare.
Espen Bjervig har tidigare berättat för VG att budgeten för elitlagen ligger kring 33-34 miljoner av en totalbudget på 93 miljoner kronor. Den budgeten innebär all aktivitet som läger, världscup och mästerskap, samt vallatrailern, lön till tränare och servicepersonell.
Ifjol landade man på 37 miljoner, en del av extrautgifterna kom på grund av covid-19 och extra utgifter i samband med det.

VG spekulerar också om Johannes Høsflot Klæbo kommer att skippa landslaget, precis som Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn gjorde i Sverige i vintras. Klæbo önskar att satsa hårt på höghöjdsträning, något han har utvecklat bland annat med hjälp och erfarenhet från Petter Northug jr.
Pappa och manager Haakon Klæbo säger till tidningen att inget är bestämt än. Om landslaget kommer att satsa hårt på höghöjdsträning är mera osäkert med den ekonomiska situationen som man har nu.

Dessa åkarna har varit en del av dom norska landslagen den gångna säsongen:
Harrer distanse:
Didrik Tønseth, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Harald Østberg Amundsen, Martin Løwstrøm Nyenget, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe.
Herrar sprint: Erik Valnes, Even Northug, Håvard Solås Taugbøl, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Sindre Bjørnestad Skar.
Damer elitlag: Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm, Julie Myhre, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng, Ragnhild Haga (har slutat).

 

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer