Mobile Version
Desktop Version
TRE JVM-ÅKARE på pallen i D19-20. Suveräna mästarinnan Ebba Andersson flankeras av tvåa Moa Olsson (tv) och trean Moa Lundgren. Foto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET
TRE JVM-ÅKARE på pallen i D19-20. Suveräna mästarinnan Ebba Andersson flankeras av tvåa Moa Olsson (tv) och trean Moa Lundgren. Foto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET

JSM i Kalix startade med masstarter:

Ebba från VM till seger på JSM

Det är tvära kast för supertalangen Ebba Andersson. Mer eller mindre direkt från skid-VM i Lahtis med medalj i stafetten till JSM i Kalix. Masstart i fristil passade som väntat Ebba perfekt och hon vann D19-20 med över två minuter. I några av dom andra klasserna blev det betydligt tuffare.

Den första dagen på JSM i Kalix avgjordes på fina och utslagsgivande banor där Kalix SK fick beröm för sitt arrangemang och banor. Ett lätt snöfall föll under i princip hela dagen, men ett bra föråkarsystem gjorde att förhållandena blev rättvisa.

Banorna bjöd på såväl långa stigningar, tekniska utförslöpor som natursnö, något som inte varit vanligt under de senaste årens SM-tävlingar.

Terrängen var utslagsgivande och favoriterna från Sollefteå Skidor i bägge damklasserna, Frida Karlsson och Ebba Andersson, drog ifrån sina konkurrenter redan efter det första varvet och höll så ända in i mål. I D 17-18 kom Louise Lindström, Högbo GIF, i mål som silvermedaljör. Om tredjeplatsen blev det en rafflande spurtstrid där Elvira Öberg, Hemmingsmarks SK, spurtade snabbast och knep bronspengen före Ebba Larsson, Gellivare Skidallians och Olivia Alm, Strömnäs GIF.

I D 19-20 var ställningen halvvägs in i tävlingen en tydlig ledning för Ebba Andersson, följt av Moa Ohlsson, Falun-Borlänge, på andra plats och hemmahoppet Emma Ribom på tredje plats. Bakom jagade en grupp om fem tjejer, där Matilda Jönsson, Gellivare Skidallians och Moa Lundgren, IFK Umeå, drog ifrån in i den sista långa stigningen. Andersson och Olsson höll sina platser in i mål till guld och silver. Innan den sista utförskörningen var dock Lundgren ikapp och förbi Ribom. Ett övertag som Lundgren förvaltade väl och tog med sig bronspengen hem.

I klassen H17-18 var det en hård strid ända in i mot slutvarvet, där Sundbybergsåkarna Axel Aflodal och Johan Herbert tillsammans med William Poromaa, Johannisbergs AIK och Leo Johansson, Skillingaryds FK, drog ifrån det övriga fältet. Gruppen splittrades under de sista 2,5 km och in mot mål blev det spurt mellan de båda Sundbybergsåkarna där Axel Aflodal spurtade ifrån Johan Herbert med en sekunds marginal. Bronspengen tog William Poromaa med sig hem till Johannisbergs AIK.

Den äldre herrklassen följdes åt i en stor klunga under de första två varven av de fyra som skulle åkas. Under det andra varvet drog Jonas Eriksson, Falun-Borlänge SK, upp tempot ut från stadion. Fältet splittrades upp allt eftersom och in på det sista varvet var det fyra åkare kvar som slogs om medaljplatserna. In mot sista sprintbacken ryckte Eric Rosjö, IF Hallby SOK och Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor IF ifrån de övriga och  på toppen av backen fick Eric ett litet försprång. In mot mål gled Eric först över mållinjen tätt före Fredrik. Bakom tätduon spurtade Jonas Eriksson och Gustav Berglund, Storvreta IK, om bronspengen. Berglund förvaltade sina krafter väl och kämpade sig till sin första JSM-medalj.

Officiella resultat JSM masstart fristil

JSM i Kalix fortsätter under torsdagen med sprint i fri teknik. Första start i prologen är kl. 9:00 och finalerna inleds kl. 11:15.

Livetidtangning kommer att finnas via FIS live eller i FIS app. På tävlingarnas officiella webbplats finns även en livestreaming med ljud och bild.

Tävlingarnas officiella webbplats: www.jsmskidor.se

 

Del |
SVERIGEPREMIÄR SPRINT

Linn från Sverige dagens namn i Blink

Linn från Sverige var lördagens namn i Blinkfestivalen i norska Sandnes.
Linn Sömskar vann damernas sprint i längdåkning och tog sin tredje seger på tre dagar.
Linn Persson vann damernas supersprint i skidskytte i kamp mot stora delar av världseliten.

 

Les mer
20220225, MODIG Lovisa 001 kopiera

SM-silver på 10.000 m för Lovisa Modig

Lovisa Modig gjorde en helgjuten insats på friidrotts-SM i Norrköping. Hon belönades med ett SM-silver med sluttiden 34.53,22 och hade bara Samrawit Mengsteab från Hälle IF för sig.

 

Les mer
Soemskar_arrivo (kopia)

Linn Sömskar dominerade totalt igen

Linn Sömskar dominerade totalt igen i Blinkfestivalen i norska Sandnes när damerna under fredagen körde 10 km fristil med masstart.
Hon tog alla inlagda spurtpriser og var överlägsen i spurten om totalsegern.
– Jag är i god form för tiden, menade IFK Umeå-stjärnan som åker för Team engcon.

 

Les mer
20210905, NOVAK Max 001 (kopia)

Linn och Max hade 75.000 skäl att jubla

Linn Sömskar och Max Novak vann 50 km långa Blink Classic under Blink-festivalen under torsdagskvällen.
Båda hade 75.000 skäl att jubla efter segern, det var nämligen förstapriset i långloppet från Ålgård söder om Stavanger. Stora delar av världseliten både i långlopp och traditionell åkning var på plass, men Sverige tog alltså båda segrarna.

 

Les mer
NOVAK o EKLÖF TIV21 kopiera

Johannes Eklöf fyra uppför Monsterbacken

Johannes Eklöf slutade stark fyra när längdelit och skidskytteelit stakade sig uppför Monsterbacken Lysebotn i sydvästra Norge under onsdagen. Det var starten på den traditionella Blinkfestivalen och långdistansåkarna dominerade i stakningen.

 

Les mer
20180814, Klæbo Trysil (kopia)

Skada i rumpan oroar för Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo har problem med rumpan.
Det hörs kanske ut som en vits, men fakta är att den norska stjärnanas problem i rumpan är allvarligare än man först trodde. Därför riskerar han nu att missa flera läger och tävlingar under sommaren.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Tack, Astrid!

Krönika:

En av sommarens mer uppmärksammade nyheter i Norge var när Astrid Urenholdt Jacobsen, 35, gick ut och berättade att hon älskade en annan kvinna. Det skedde efter massskjutningen mot hbtq-miljön i centrala Oslo.
Jacobsens öppenhet betyder mycket för många.

 

Les mer
20220731, SÖMSKAR, Linn kopiera

Linn Sömskar till Team engcon

Nu är det klart att längdskidåkaren Linn Sömskar kommer att tävla för Team engcon kommande säsong.  Linn blir med sin erfarenhet en av de mest meriterade åkarna i Team engcon.

Les mer
16.02.2014, Sochi, Russia (RUS): Lars Nelson (SWE), Daniel Richardsson (SWE), Johan Olsson (SWE), Marcus Hellner (SWE), (l-r)- XXII. Olympic Winter Games Sochi 2014, cross-country, 4x10km men, Sochi (RUS). www.nordicfocus.com. © NordicFocus. Every dow

Spanien säger nej till vinter-OS 2030

Spanien var en av kandidaterna till att arrangera vinter-OS 2030, men nu har den spanska olympiska kommittén ändrat sig och IOK har tre kandidater kvar till att arrangera spelen.
Det är Salt Lake City (USA), Sapporo (JPN) och Vancouver (CAN) – alla tidigare arrangörer av vinter-OS.

 

Les mer
20220721, KROUWEL Sander kopiera

Sander Krouwel klar för Falun-Borlänge SK

Storklubben Falun-Borlänge SK har gjort klart med en lokal talang inför den kommande säsongen.
20-årige Sander Krouwel kommer från Stora Tuna IK i Borlänge och var med på klubbens läger i Idre förra veckan.

 

Les mer
DOG I HELIKOPTEROLYCKA. Femfaldige juniorvärldsmästaren Igor Malinovsky avled under helgen. ARKIVFOTO

Flerfaldig JVM-segrare dog i olycka

Skidskytte:

Femfaldige juniorvärldsmästaren i skidskytte Igor Malinovsky från Ryssland avled i en helikopterolycka i lördags, endast 25 år gammal.
Hans Robinson Mi-8-helikopter störtade nära Uzon-vulkanen på den östra delen av Kamchatka-halvön.

 

Les mer
20220717, Moa Olsson bröllop kopiera

Två svenska skidstjärnor gifte sig

Sommaren är tiden då många passar på att gifta sig.
I helgen var det två profilerade svenska landslagsåkare som fick sin äkta man.
Hanna Falk överraskade familjen med bröllop på Gotland, medan Moa Olsson hade flera landslagskompisar på plats hemma i Dalarna.

 

Les mer
Kaggen med utmärkelse (kopia)

Niklas Carlsson tillbaka hos FIS

Niklas Carlsson har lämnat jobbet som generalsekreterare för IBU, det internationella skidskytteförbundet och är tillbaka hos FIS, nu som vice generalsekreterare.
Niklas har tidigare jobbat för FIS och han börjar sitt nya arbete i sommar. Han skall jobba tillsammans med generalsekreteraren Michael Vion.

 

Les mer
20220713, Maja o Frida 001 kopiera

Maja och Frida till Toppidrettsveka

Norska Toppidrettsveka i dagarna 25-27 augusti har grejat det som det svenska landslaget inte har fått till – nämligen att få med sig Maja Dahlqvist och Frida Karlsson.
Dom båda svenska stjärnorna är enligt arrangören klara för start där dom kommer att möte både norska och utländska landslagsåkare under tre dagar.

 

Les mer
20220711, Edvin o Lisa Mora-Nisse kopiera

Mora-Nisse stipendiet till Lisa och Edvin

Styrelsen för Mora-Nisses Jubileumsfond har utsett Lisa Eriksson, Strömnäs GIF SK och Edvin Anger, Åsarna IK till mottagare av Mora-Nisse stipendiet för 2022. De får diplom, Mora-Nisse bok samt träningsstipendium på 12 375 kronor vardera för sin fortsatta satsning mot en elitkarriär inom längdskidåkningen. Styrelsen består av Marianne Karlsson-Eriksson, Åsa Mattsson och Erik Svensson.

 

Les mer
Emma Wiken och Fredrik Uusitalo kopiera

Åsarna Ski Academy kommer tillbaka

Åsarna Ski Academy startar äntligen upp igen, start hösten 2022 – en träningsverksamhet för alpin- och längdskidåkning med Fredrik Uusitalo, Emma Wikén och Thomas ”Thompa” Ericson som tränare!

 

Les mer
20220205, TÖRNQVIST, Elin 002 kopiera

Lager 157 fortsätter sin ungdomssatsning

Lager 157 Ski Team fortsätter sin ungdomssatsning och har nu tagit ut ett nytt lag för den kommande säsongen. Det är en viktig del i rekryteringen till långloppen, då man strävar efter att få också yngre åkare att satsa på långlopp – inte bara dom som är i slutet av sin karriär.

 

Les mer
10.03.2022, Ridnaun - Val Ridanna, Italy (ITA):Elisabeth Hoegberg (SWE), Lou Jeanmonnot (FRA), Karoline Erdal (NOR), (l-r) - IBU Cup Biathlon, sprint women, Ridnaun - Val Ridanna (ITA). www.biathlonworld.com © Deubert/IBU. Handout picture by the Inter

Här är IBU-cupen i skidskytte 2022/2023

Här är tävlingsprogrammet för vinterns IBU-cup i skidskytte, cupen på nivå precis under världscupen. Sverige är som vanligt med på progreammet och Idre står som arrangör i månadsskiftet november/december.
IBU-cupen inkluderar också dom öppna EM-tävlingarna i den kommande VM-orten Lenzerheide i Schweiz.

 

Les mer
2022, SM PITEÅ 001 startbild kopiera

Här hålls SM-tävlingar längdskidor 2024

Det står nu klart vilka klubbar och föreningar som kommer stå som arrangörer för SM-tävlingarna i längdskidor 2024. En nyhet som kombineras med att SM-avslutningen blir en del av SM-veckan.

 

Les mer
20180913, 60 åkare i MS biathlon (kopia)

Skidskyttarna fruktar fullt fluorkaos

Testmaskinen funkar fortfarande inte som den skall:

Vad kommer att hända med fluorförbudet för vallor kommande säsong?
I skidskyttemiljön fruktar man nu för fusk och att man inte skall kunna kontrollera förbundet tillräckligt bra. IBU, det internationella skidskytteförbundet jobbar mot klockan i frågan och många undrar hur det hela skall fungera.

 

Les mer