Mobile Version
Desktop Version
ANNA MAGNUSSON vann dubbla SM-guld i skidskytte i Lima i helgen. Starkt jobbat av Piteå-tjejen som varit Sveriges jämnaste dam i världscupen i vinter.
ANNA MAGNUSSON vann dubbla SM-guld i skidskytte i Lima i helgen. Starkt jobbat av Piteå-tjejen som varit Sveriges jämnaste dam i världscupen i vinter.

Dubbla SM-Guld för Anna Magnusson

Under lördag eftermiddag var det dags för seniorer och juniorer att fördela SM-tecknen i sprint på Lima skidskyttestadion. Precis som i säsongsöppningen i Östersund med glädjande stora startfält och av hög klass.
Anna Magnusson vann både lördag och söndag i damklassen.

 

I lördags vann Anna Magnusson från Piteå SK sprinttävlingen efter ett imponerade lopp, en dryg halvminut före Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund, och med Mona Brorsson från Finnskoga IF på bronsplats.
Sebastian Samuelsson, I21 IF, körde hem herrguldet före favoriten Fredrik Lindström från Anundsjö SKF,  tack vare aningen snabbare åkning. Peppe Femling, Tullus SG, blev trea.

Damernas sprint
Anna Magnusson skaffade sig ett försprång med 10 sekunder på det första varvet, men åkte på en bom i liggande, precis som Mona Brorsson, Olga Alifiravets, Elisabeth Högberg och Hanna Öberg. I stället var det Chardine Sloof från SK Bore som gick ut i ledning, tack vare fullt skytte, fem sekunder före Anna.
När det var dags för stående hade hon vänt på steken och var åtta sekunder före Chardine, och med Bettan ytterligare sju sekunder bakom. Nu visade Anna verkliga mästartakter och sköt snabbt och fullt, och gick ut på slutvarvet med en ledning på 20 sekunder före Bettan som också fick ner alla skotten. Det fick även Hanna och Mona, men båda var en dryg halvminut från täten.
I mål hade Anna utökat segermarginalen till 32 sekunder, tack vare stark åkning, medan Bettan tog silvret - och bakom dem knep Mona tredjeplatsen med 1,3 sekunder till godo på Hanna.

Herrarnas sprint
Precis som Anna ryckte Sebastian Samuelsson till sig en ledning med 10 sekunder redan på det första varvet. Med fullt i det liggande skyttet höll han avståndet till Fredrik Lindström som också nollade, medan Peppe Femling åkte på en bom och lämnade skjutvallen 36 sekunder bakom som trea. Under det andra varvet utökade Sebastian ledningen med några sekunder, men sköt en bom i stående.
Men Fredrik gjorde detsamma och ut på slutvarvet hade Sebastian sju sekunders försprång, samtidigt som Peppe sköt fullt och lämnade vallen 12 sekunder efter Fredrik, men med god marginal ner till fyran Jesper Nelin.
På vägen mot mål drygade Sebastian ut segermarginalen till 13 sekunder före Fredrik och med Peppe ytterligare tre sekunder bakom. Jesper Nelin var fyra i mål, men fick två minuters tidstillägg efter att ha missat en straffrunda och hamnade på 10:e plats.

 

ELVIRA ÖBERG (mitten) vann D18-19 före Sanna Sjödén, Älvdalen (tv) och Moa Olsson, SK Bore.
ELVIRA ÖBERG (mitten) vann D18-19 före Sanna Sjödén, Älvdalen (tv) och Moa Olsson, SK Bore.

Juniorernas sprint
I damernas äldsta juniorklass, D 20-21, hade Linn Larsson från Hede en klar ledning, trots en bom i liggande. Men efter ytterligare två missade skott blev hon passerad av Anna Hedström, I21 IF, som sköt fullt i stående efter en bom i det liggande skyttet. Men Linn vände ett underläge med tre sekunder till en säker seger med nästan 40 sekunder före överraskningen Anna som ändå höll undan för trean Amanda Simonsson från Lima SKG, trots att avståndet minskade från 26 till åtta sekunder på slutvarvet.
SK Bores Sebastian Olsson och Oliver Gabrielsson från Biathlon Östersund var i en egen klass i H 20-21. Båda sköt fullt i liggande, med Sebastian 12 sekunder före ut från vallen, men med nästan 40 sekunder ner till resten av de svenska konkurrenterna. Men när Oliver nollade även i det stående fick han ett försprång på sex sekunder till Sebastian som sköt en bom - ett avstånd som växte till närmare 18 sekunder i mål. Bronset gick till Johan Stridsman som var 1.40 efter, trots bara en bom.

JVM-medaljören Elvira Öberg, Piteå SK, ledde med sex sekunder in till det liggande skyttet i D 18-19, men efter en bom lämnade hon vallen som fyra - 14 sekunder efter Sanna Sjöden från Älvdalens SKG som sköt fullt, precis som Cordelia Melen Olsson, Häverödals SK, och Amanda Lundström från I19 IF. Men tack vare stark åkning och fullt i stående gick Elvira ut på slutvarvet i en klar ledning som hon dessutom utökade till dryga minuten i mål. Sanna Sjöden lyckades säkra silvret, åtta sekunder före SK Bores Moa Olsson.

H 18-19 blev en tät historia där Hampus Bexelius från Lima SKG tog ledningen efter fullt i det liggande skyttet, tre sekunder före Ornäsåkaren Henning Sjökvist, med en straffrunda. In till stående var Henning några sekunder före, men åkte på ytterligare två straffrundor medan Hampus klarade sig med en. Avståndet mellan dem var 25 sekunder, men i mål hade Hampus segermarginal minskat till nio sekunder. Viktor Brandt från I2 IF blev bronsmedaljör med två bom, ytterligare 11 sekunder bakom.

Alva Sköld från Häverödals SK både åkte snabbast och sköt bäst av de svenska tjejerna i
D 16-17 - damernas yngsta juniorklass. Hon ledde redan efter det liggande skyttet och vann SM-guldet med nästan 1.20 i mål, med bara en bom i protokollet, före Älvdalens Lina Andersson som missade tre skott och trean Johanna Nordkvist från I21 IF som fick besöka straffrundan två gånger. 

SM-vinnare i H 16-17 blev Love Strömqvist från Tullus SG som låg tvåa efter en bom i det första skyttet, tre sekunder efter Joel Andersson, Mora BK. Men när Love sköt ytterligare två bom i stående åkte Joel på fyra. Love lämnade vallen med en ledning på över en halv minut, som minskade till 28 sekunder i mål. Joel var hotad bakifrån, men grejade silvret med fem sekunder tillgodo på den snabbåkande klubbkompisen Malte Stefansson som blev trea.

 

Anna och Fredrik i jaktstarten
Anna Magnusson behöll ledningen hela vägen i söndagens jaktstart, där hon sköt serien 0+1+0+1 och med totalt två straffrundor fick hon det samma som tvåan Elisabeth Högberg. ”Betten” var 34,6 sekunder efter och hade över minuten till Hanna Öberg på bronsplats.
Bäst av värmländskorna var Chardine Sloof på fjärde med Mona Brorsson på placeringen efter.
Herrarnas jaktstart blev en uppvisning av Fredrik Lindström, som visat jättefin form i dom sista världscuptävlingarna. Nu sköt han bara två straffrundor och var överlägsen. I mål hade han 1,39 minuter till godo på tvåan Peppe Femling.
Peppe å sin sida hade 20 sekunder till Sebastian Samuelsson, som sköt hela 5 bom mot Peppes 4.

Alla resultaten från jaktstarten hittar du här.

Fullständiga resultat hittar du på Lima SKG:s hemsida.

 

 

Del |
20211205, KALVÅ Anne Kjersti 001 kopiera

Ny norsk damtränare klar

Norge har anställd ny landslagstränare för sina längddamer. Det blir 40-årige Sjur Ole Svarstad. Han gör comeback efter att ha varit med i dom gyllna åren när Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen var på topp.

 

Les mer
20220311, WC TROPHY 001 kopiera

Äntligen är världscupprogrammet här

Det har dröjt länge, men nu verkar FIS ha enats om världscupprogrammet för den kommande säsongen. Svenska Skidspelen i Falun 17-19 mars är enda gången världscupen i längd gästar Sverige och finalen går i Lahtis veckan efter.

 

Les mer
START LADIES 002 Falun17 (kopia)

Damer och herrar skall åka lika distanser

FIS längdkommitté går för ändringarna:

FIS längdkommitté sade ja till förslaget om lika distanser för damer och herrar. Det är ett historiskt beslut även om det måste godkännas av FIS Council, något som dock normalt bara är en formalitet.
Därmed fick den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang sin vilja i ett av sina förslag till kommittén.

 

Les mer
20191208, INGESSON, Lisa 001 (kopia)

Lisa Ingesson tas upp i Piteå Elit

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit den lovande lokala åkaren Lisa Ingesson kontrakt med klubben. Lisa kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där hon haft en lovande juniorkarriär med flertalet framskjutna placeringar på junior-VM och junior-SM. Lisa blev i dagarna även uttagen till Skidlandslagets Team Bauhaus.

Les mer
20220518, HOFER Lukas med SWE kopiera

Italienska stjärnan tränar med Sverige

Det svenska skidskytteförbundet och det italienska skidskytteförbundet kommer att samarbeta kring den världscupmeriterade skidskytten Lukas Hofer kommande sommar. Lukas stod så sent som förra säsongen överst på pallen vid världscupen i Östersund och kommer vara med på flera träningsläger och bidra med sparring till laget.

 

Les mer
20220326, SM sprint 3 bästa kopiera

24 aktiva i A-landslaget och Team BAUHAUS

Svenska Skidförbundet längd presenterar tillsammans med Svenska Spel landslaget inför kommande säsong. Totalt 24 aktiva är uttagna till A-landslaget och Team BAUHAUS med siktet inställt mot VM i Slovenien.

 

Les mer
20220205, SKOGLUND, Måns 003 kopiera

Nio talanger i Team Svenska Spel

Svenska Skidförbundet presenterar tillsammans med Svenska Spel nio talangfulla längdåkare som är uttagna till Team Svenska Spel inför säsong 2022/2023.

 

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Linn Svahn ut ur landslaget

Satsar mot VM på egen hand:

Senaste året har handlat om ihärdig rehabilitering. Nu väljer Linn att satsa vidare mot VM utanför längdlandslaget.

 

Les mer
KEKs-kronika

Nya FIS-presidenten trampar rakt i salladen

Krönika:

Den nya, svenska FIS-presidenten Johan Eliasch har redan orsakat höga vågor inom det internationella skidförbundet.
Det gäller i första hand kring TV-rättigheterna. Flera, bland annat den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang efterlyser öppenhet och samarbete i den nya FIS-organisationen.
Klimatet har helt klart hårdnat och världscupprogrammet för kommande säsong är ännu inte 100 procent klart.

 

Les mer
05.02.2022, Beijing, China (CHN):Emilien Jacquelin (FRA), Quentin Fillon Maillet (FRA), Anais Chevalier-Bouchet (FRA), Julia Simon (FRA), (l-r) - XXIV. Olympic Winter Games Beijing 2022, Biathlon, mixed relay, Beijing (CHN). www.biathlonworld.com © Ma

Här är Frankrikes landslag för 2022/23

Frankrike har tagit ut sina landslagsgrupper både i skidskytte och längdåkning inför den kommande säsongen.
Landet går sakta genom en generationsväxel men dom flesta stjärnorna från den gångna säsongen är kvar.

 

Les mer
20181216, JACOBSSON, Hugo 001 (kopia)

Sprintåkaren Hugo Jacobsson lägger av

Hugo Jacobsson har beslutat för att lägga av. 25-åringen från Falun-Borlänge SK har under flera år varit ut och in i det svenska världscuplaget och han har många starka placeringar både nationellt och några också internationellt.
– Det känns konstigt, men jag är också nyfiken på livet som väntar nu, säger Hugo i en intervju med den egna klubben.

 

Les mer
LAMPIC, Anamarija 010 kopiera

Anamarija Lampic gör ”en Stina Nilsson”

Längdstjärnan byter till skidskytte:

Längdstjärnan Anamarija Lampic, 26 gör ”en Stina Nilsson”, det vill säga att byta från längd till skidskytte.
Det meddelar Radio Slovenia och Lampic förväntas meddela beslutet på en presskonferens på måndag.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vill se Frida och Ebba i femmilsdueller

Krönika:

En rafflande femmilsduell mellan Frida Karlsson, Kerttu Niskanen, Jessie Diggins, Ebba Andersson och Heidi Weng är väl lika god underhållning som om Simen Hegstad Krüger, Iivo Niskanen och William Poromaa gör upp om segern på samma distans...

 

Les mer
20190817, Allians men sprint (kopia)

Dags för Smart Energy Cup sommar

Tre tävlingsorter, här är reglerna:

Nu är det snart klart för den första Smart Energy Cup på sommartid. Tre tävlingsplatser är klara och alla tävlingar går att följa på olika TV- och streamingkanaler.
Vinner man samtliga sju deltävlingar så vinner man en ”Grand Slam” och belönas med 50.000 kronor.
Falun-Borlänge, Linköping (SM) och Trollhättan (Alliansloppet) är platserna där våra bästa åkare skall kämpa på rullskidor.

 

Les mer
X

Falun kommer att få skid-VM 2027

Avgörs på FIS-kongressen 25 maj:

Nästa vecka är det FIS-kongress då man bland annat skall bestämma arrangör av skid-VM 2027.
Det blir givetvis Falun som får detta.
Orsak: Det är bara en sökare till mästerskapen!
Och visst uppfyller Falun alla dom kriterier som FIS ställer på en VM-arrangör.

 

Les mer
06.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Johannes Hosflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross country, photoshooting, Lillehammer, Norway (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johannes Høsflot Klæbo fortsätter med Fischer

Johannes Høsflot Klæbo och Fischer fortsätter samarbetet också framöver. Det är känt att Klæbo har testat andra skidor, bland annat Atomic efter säsongen, men han har nu alltså valt att fortsätta med Fischer både på skidor, pjäxor och bindningar.

Det som Fischer kallar ett komplett Speedmax-paket.

Les mer
20190226, ØSTBERG, Ingvild Flugstad 004 (kopia)

Flugstad Østberg satsar vidare ensam

31-åriga Ingvild Flugstad Østberg förlorade sin plats i det norska längdlandslaget inför den kommande säsongen. Världsstjärnan har inte fått godkänt hälsoattesten med förbundet och hon har numera varit borta från allt tävlande under två säsongern.
– Men jag ger inte upp, jag vill komma tillbaka, meddelade då hon mötte pressen i Oslo under onsdagen.

 

Les mer
20220510, EDSTRÖM Eddie kopiera

Eddie Edström också till Team Engcon

Igår berättade vi att Ida Dahl går från Team Ramudden till Team Engcon.
Nu meddelas också att Eddie Edström kommer till teamet. Han har den senaste säsongen åkte för Lager 157.
Det händer mycket på långloppsfronten just nu.

 

Les mer
20220115, DAHL Ida kopiera

Ida Dahl klar för Team Engcon

Långloppsstjärnan Ida Dahl har klart med nytt lag efter att hon som vi tidigare meddelat lämnar Team Ramudden.
26-åringen skall nästa säsong tävla för Team Engcon.

 

Les mer
20210116, LINA o JENNY (kopia)

Jenny Larsson ersätter Marit Bjørgen

Joel Andersson till Team Eksjöhus:

Jenny Larsson är klar för det norska topplaget Team Ragde Charge inför nästa långloppsäsong. Därmed kommer hon också att ersätta Marit Bjørgen som lägger av.
Team Eksjöhus fortsätter också sina värvningar och har gjort klart med segraren i den svenska långloppscupen den gångna säsongen.

 

Les mer