Mobile Version
Desktop Version
IMG_4925
FÖRRA NHL-PROFFSET Daniel Sedin provar på en rejält utmaning: Ultravasan 90 den 20 augusti. Foto: VASALOPPET

Daniel Sedin i rekordstor Ultravasan 90

Med knappt två månader kvar till Ultravasan 90 den 20 augusti står det klart att det blir nytt anmälningsrekord i år. I dagarna har nämligen 1 500 anmälda deltagare passerats. De ska alltså springa hela sträckan från Sälen till Mora.
– Jag har alltid gillat utmaningar och det här känns verkligen som en sådan, säger förre NHL-proffset i ishockey Daniel Sedin.

I dagsläget är också cirka 750 deltagare anmälda till Ultravasan 45. Även för Trailvasan 30 och Trailvasan 10 som i år får premiär på plats, är intresset stort. Aldrig tidigare har så många individuella löpare sprungit i Vasaloppsarenan! Dessutom är över 200 lag anmälda till 30-årsjubilerande Vasastafetten. 

En av de anmälda till Ultravasan 90 är tidigare NHL-stjärnan, OS- och VM-guldmedaljören med mera, i ishockey, Daniel Sedin. När han och tvillingbrodern Henrik avslutade sina karriärer efter 17 säsonger i Vancouver Canucks 2018 började de springa olika lopp hemma i Vancouver, bland annat Vancouver Marathon i maj 2019. I oktober 2019 väckte Daniel Sedin sedan stor uppmärksamhet när han sprang Amsterdam Marathon på 2.57.36, det vill säga ”sub-3” – under tre timmar. 

Vasaloppsarenan är dock ingen ny bekantskap för Daniel Sedin. Han har tillsammans med sina bröder genomfört Cykelvasan flera gånger. Tillsammans med Henrik har han även sprungit flera traillopp i bergen ovanför Vancouver. För nu är det alltså löpning som gäller. Henrik är inte anmäld, däremot ska storebror Peter också delta Ultravasan 90. Dessutom är Daniels fru Mariette anmäld till det nya loppet Trailvasan 10.

Daniel Sedin, från hockeyspelare till, snart, ultralöpare, hur har den här resan gått till? När och varför började du springa långt? 
– Jag har alltid tyckt att det är roligt att springa, även som sommarträning när jag spelade ishockey. Som ung spelade jag även fotboll så löpningen kommer nog därifrån också. När hockeykarriären var på väg att ta slut så pratade jag och Henrik om att det skulle vara kul att springa ett maraton under tre timmar. Sen vi lade skridskorna på hyllan så har vi båda sprungit i stort sett dagligen.

Och flera maraton har det ju blivit, på riktigt fina tider, när väcktes tankarna om att springa Ultravasan 90? 
– Vi har alltid gillat utmaningar och Ultravasan 90 känns verkligen som en sådan. Tankarna på att anmäla mig kom i våras när jag skadade mig och i stort sett bara kunde springa långsamt, då blev det längre pass men väldigt långsamt. Och då kom idén om Ultravasan 90, som ju är lång och kommer att gå långsamt. 

Hur har, och hur ser, ditt träningsupplägg inför Ultravasan 90 ut? Har du någon speciell målsättning och hur laddar du mentalt? 
– Träningen inför kommer nog mest handla om att vänja mig vid den långa sträckan, det är något jag har stor respekt för. Min målsättning blir nog i första hand att ta mig i mål men jag brukar även alltid ha ett tidsmål, vad det blir får vi se när loppet närmar sig. 

Du springer tillsammans med din äldre bror Peter, hur ser Henrik på er satsning? 
– Vi är fyra bröder och alla gillar att träna, Den här gången fick jag bara med mig Peter men vi har alla cyklat Cykelvasan ett antal gånger. Henrik ville också springa men är tvungen att åka tillbaka till Vancouver veckan innan loppet så han får testa nästa år istället.

Både du och familjen har deltagit i olika motionslopp genom åren, både på cykel och i löpning, vad är det med motionslopp som tilltalar dig?
– Jag gillar ju att röra på mig och det är någonting speciellt med att anmäla sig till tävlingar och få ett specifikt mål att sikta emot.

Tips till andra som är sugna på att springa längre sträckor men ännu inte tagit steget? 
– Ta det steg för steg, kanske börja med kortare sträckor och sen utöka eftersom. Anmäl er också till olika lopp, gärna tillsammans med familj eller kompisar, det gör hela upplevelsen så mycket roligare! 

Till sist: hittills har du klarat av Vasaloppet på cykel och nu snart även till fots, kommer vi även få se dig på skidor mellan Sälen och Mora någon gång? 
– Den enda som åkt Vasaloppet på skidor i vår familj är min äldsta bror Stefan och han är nog den som är mest allround när det kommer till träning. Vi får se om jag står på startlinjen någon gång med skidor på, det får framtiden utvisa.

Del |
20220312, HALFVARSSON Calle 001 kopia

Calle Halfvarsson diskades i Ruka

Calle Halfvarsson får inte behålla sin pallplats från söndagens jaktstart i världscupen i Ruka.
Han har diskats sedan han åkte utanför banan i den sista uppförsbacken.
– Lite typisk Calle, han får ingen stor fördel men det är lite hans sätt att åka på, säger den gamla konkurrenten Niklas Dyrhaug, som nu är expert på Viasat i Norge.

 

Les mer
20211205, HALFVARSSON, Calle 001 kopiera

Calle slutade 3:a – stark avslutning

Svenskarna kämpade i täten i jaktstarten, men kan diskas:

11 man gjorde upp om tätplaceringarna i en spännande jaktstart över 20 km fristil i finska Ruka. Som väntat kunde ingen göra något åt Johannes Høsflot Klæbo som tog sin 51:a världscupseger.
Men bakom spurtade Calle Halfvarsson starkt och nådde äntligen pallen som trea. Men han kallades till juryrummet efter tävlingen.

William Poromaa var bara sekunden efter och i mål som stark 5:a.

 

Les mer
20221127, KARLSSON, Frida 002 kopiera

Frida fick revansch och ny blågul dubbel

Tok över ledningen i världscupen också:

Ny svensk dubbel i damernas längdvärldscup i finska Ruka.
Ebba Andersson och Frida Karlsson höll ihop i drygt 5 av dom 6 varven i jaktstartsloppet över 20 km fristil. Då tackade Frida för sällskapet och vann till slut med över halvminuten.
På kuppen fick hon också den gula ledartröjan i världscupen.

 

Les mer
20221119, MYHLBACK, Alvar 007 kopiera

Alvar, 16 vann långloppspremiären

Det blev ingen världscup för 16-åriga jättetalangen Alvar Myhlback.
Istället passade han på att vinna långloppspremiären i Edsåsdalen där han spurtade ner självaste Emil Persson, tidigare totalsegrare i Ski Classics.
Ida Dahl behövde dock inte spurta för att vinna damklassen.

 

Les mer
20220312, HALFVARSSON Calle 001 kopia

Klæbo tog 50:e världscupsegern

Calle och Wille spände bågen, men Norge tog pallen:

Calle Halfvarsson og William Poromaa fixade svensk dubbelledning efter 3,1 km i herrarnas 10 km klassisk i världscupen i finska Ruka.
Men till slut blev det som vanligt: Tredubbelt Norge med Johannes Høsflot Klæbo i topp. Det har hans 50:e världscupseger.

 

Les mer
20210106, ANDERSSON Ebba (kopia)

Svensk dubbel i Rukas damlopp

Ebba och Frida i ny superduell:

Det blev en repris på thrillern från Bruksvallarna:
En superduell mellan dom gamla klubbkompisarna Frida Karlsson och Ebba Andersson.
Och åter igen var Ebba 5 sekunder bättre, hennes andra världscupseger någonsin. Dessutom svensk dubbel och en helgjuten laginsats.

 

Les mer
20221125, JONSSON Olle kopiera

Olle Jonsson på pallen i norska cupen

OIof Jonsson, Trillevallen grejade en stark pallplats i den norska cupen i Gålå under fredagen. Han slutade 3:a i fristilssprinten som samlat mycket bra deltagande.
– Skönt med en revansch efter förra helgen, menade Olle som inte lyckades lika bra i Bruksvallarna.

 

Les mer
20211205, KLÆBO, Johannes Høsflot 011 kopiera

Norge lekte – Klæbo i egen division

Calle Halfvarsson bäst i ”övriga världen”:

Johannes Høsflot Klæbo gjorde precis som han ville i världscupsprinten i Ruka.
Den norska storstjärnan lekte hem sin 49:e världscupseger och var faktisk ensam i TV-bilderna på upploppet.
Och om inte det var nog: Norge tog fyrdubbelt medan Calle Halfvarsson var bäst i ”övriga världen”.

 

Les mer
20221118, RIBOM Emma 001 kopiera[1]

Riboms första – Maja föll från en trippel

Dom svenska damerna dominerade världscupsprinten i Ruka totalt.
Det gick mot en svensk trippel då Maja Dahlqvist föll vid upploppets början från ledarpositionen.
Istället klev Emma Ribom fram och tog sin första världscupseger med Johanna Hagström på platsen bakom.

 

Les mer
20220130, DANIELSSON, Emil 016 kopiera

Svenska herrarna missade i kvalet

Halva svenska laget försvann redan i prologen under världscupsprinten i Ruka.
Norge dominerade som väntat och hade fyra åkare längst fram med storfavoriten Johannes Høsflot Klæbo i säker pool position.
Emil Danielsson och Edvin Anger var dom svenska ljuspunkten.

 

Les mer
STENSETH, Ane Appelkvist 001 kopiera

Alla svenskor vidare – men dubbelt Norge

Sprintprologen för damer i Ruka:

Dom norska längddamerna har fått ta mycket kritik inför årets säsong, men dom slog tillbaka och vann dubbelt i sprintprologen i Ruka.
Det var dock ingen kris för Sverige som fick alla sina 6 åkare säkert vidare till kvartsfinalen. Bäst var Johanna Hagström som 3:a och Emma Ribom som 4:a.

 

Les mer
20210129, KARLSSON, Frida 040 (kopia)

Frida och Calle första svenskar ut

Världscuppremiär med klassisk sprint i Ruka:

Frida Karlsson och Calle Halfvarsson är dom första svenska åkarna i elden i dam- respektive herrklassen när världscupen öppnar med den traditionella, klassiska sprinten i finska Ruka utanför Kuusamo.
Det blir spännande att se hur dom svenska åkarna grejar motståndet.

 

Les mer
Albin Gezelius och Alice LarssonFoto Nisse Schmidt

Alice och Albin blir kulla och mas

Vasaloppet 2023:

I dag är det 101 dagar kvar till Vasaloppet den 5 mars 2023. För den som vill anmäla sig och åka Vasaloppet finns det fortfarande ett antal platser kvar.

Två som inte behöver anmäla sig är Alice Larsson från Sälens IF, som tävlingsledarna för Vasaloppet nu har utsett till den 99:e kranskullan i ordningen, samt Albin Gezelius från IFK Mora, som tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett till den 35:e kransmasen.

Les mer
KEKs-kronika

Vem vinner världscupen – och vem bryr sig?

Krönika:

Världscupen i längd startar i finska Ruka på fredag.
Vem vinner i vinter? Och är det någon som bryr sig?
Vår redaktör och VM- och OS-speaker Kjell-Erik Kristiansen tittar in i kristallkulan och berättar hur det går. Och ställer också frågan om någon bryr sig.

 

Les mer
20221123, Niskanen covid-19 kopiera

Iivo Niskanen har corona och missar Ruka

Iivo Niskanen har fått corona och därmed får arrangören av helgens världscuppremiär i Ruka det sämsta möjliga beskedet.
Finlands stora stjärna och dragplåster kommer inte till start i helgen och nu blir listan av covid-positiva längre och längre.

 

Les mer
20221117, HAGA, Ragnhild 003 kopiera

Tre norska VC-åkare är covid-smittade

Covid-19 är inte över.
Tre av dom norska åkarna till världscupen i Ruka kommande helg har smittats och kan inte åka. Dessutom sliter en fjärde landslagsåkare i sviterna efter korona och kommer heller inte till start.
Kanske inte så konstigt att skidlandslagen runt om fortfarande använder mask och håller stort avstånd till andra.

 

Les mer
20221120, ANGER, Edvin 003 kopiera

Dessa åker världscuppremiären i Ruka

Jonna Sundling missar två världscupshelger:

Världscuppremiären i Ruka är närmar sig med stormsteg. 25–27 november samlas världseliten i längdskidor i Finland för tre spännande tävlingsdagar. Nu presenteras landslagstruppen som kommer att representera Sverige i Ruka.

 

Les mer
20221121, Oskar S webprojekt 002 kopiera

Oskars sidoprojekt – räddar föreningars hemsidor

Inte bara skidor för landslagsåkaren:

Landslagsåkaren Oskar Svensson är inte bara professionell skidåkare. Tillsammans med kompisen och skidskytten Johan Bergman har de nu startat ett företag där de ska rädda alla de föreningar som efter årsskiftet blir av med sina hemsidor från IdrottOnline.

 

Les mer
20221117, FOSSESHOLM, Helene Marie 004 kopiera

Norges lag till världscupen i Ruka

Norge kommer till helgens världscuppremiär i finska Ruka med ett tungt favoritstämpel nu som Ryssland inte är på plats. Men det är flera utmanare från både Sverige, Tyskland, Frankrike, USA och kanske flera länder.
Det är dock oroväckande för dom övriga nationerna att Johannes Høsflot Klæbo vann båda distanstävlingarna i Beitostølen den här helgen.

 

Les mer
20211205, KALVÅ Anne Kjersti 001 kopiera

Kalvå och Klæbo dubbelsegrare i Norge

Anne Kjersti Kalvå och Johannes Høsflot Klæbo vann båda tävlingarna vardera i den norska längdpremiären i Beitostølen.
Också i söndagens fristilslopp över 10 km triumferade dom båda som nu seglar upp som Norges bästa kort inför nästa helgs världscup i Ruka i Finland.

 

Les mer