Mobile Version
Desktop Version
DANIEL RICKARDSSON, här i Hudiksvalls dress under skid-SM i Söderhamn. På lördag byter han ut HIF-kläderna med Team Tynells och kör Birkebeinerrennet i Norge. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
DANIEL RICKARDSSON, här i Hudiksvalls dress under skid-SM i Söderhamn. På lördag byter han ut HIF-kläderna med Team Tynells och kör Birkebeinerrennet i Norge. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Daniel Rickardsson för Team Tynell i Birken

Daniel Rickardsson är precis hemkommen från VM i Lahti. Under säsongen har han ingått i den svenska  landslagstruppen där världscuptävlingarna och vinterns världsmästerskap varit i fokus. Efter att ha tackat nej till helgens världscuptävlingar i Kanada öppnade sig möjligheterna för hälsingesonen att återigen ställa sig på startlinjen i Birkebeinerrennet som är den tionde deltävlingen i långloppsvärldscupen Visma Ski Classics.

 

Efter flera år i landslaget gjorde Daniel Rickardsson en långloppsatsning under ett par säsonger som bland annat resulterade i en seger i Årefjällsloppet 2014 och en fjärdeplats i Vasaloppet 2012. På lördag är det alltså dags igen där han kommer att förstärka långloppsteamet Team Tynell.

-  Jag ser framemot ett fint lopp på lördag. Det är en tuff bana med fjällterräng som jag tror passar mig bra och ett härligt arrangemang.  Man åker med en ryggsäck på 3,5 kilo, vilket är lite annorlunda. Det känns fantastiskt kul att kunna samarbeta med Team Tynell. Jag känner alla åkarna sedan långt tillbaka, ett härligt och lättsamt gäng med ett bra "go" i och ett seriöst och bra upplägg, säger Daniel Rickardsson som kommer att åka i sin klubbdräkt för Hudiksvalls IF men representerar Team Tynell i Visma Ski Classics.

- Jag är tacksam för att få den här möjligheten och att vi kunnat hitta den här lösningen, det känns jättebra säger Daniel Rickardsson. Daniel Tynell, teamcoach för Team Tynell säger såhär om samarbetet:

- Daniel är en fantastisk idrottsman med fina värderingar både som skidåkare och som person. Vi vet att han är en duktig åkare och det känns smickrande att få förfrågan. Jag tror att vi har hittat en bra lösning inför helgen tillsammans med Hudiksvalls IF, det känns jätteroligt att kunna få hjälpa Daniel på lördag, säger Daniel Tynell.   

I jämförelse med några av de andra långloppsteamen är Team Tynell ett av de mindre teamen sett till antal åkare. Idag består teamet av Rikard Tynell, Jerry Ahrlin, Martin Johansson och Laila Kveli som tillsammans har flera medaljer och segrar med sig i bagaget från långloppsvärldscupen. Att representera ett mindre team menar dock Daniel Rickardsson kan vara en fördel.

- Fördelen med ett mindre team tycker jag är att blir lite mer personligt, ingen åkare faller mellan stolarna och alla åkarna får optimal service. Team Tynell är ett familjärt team där släkt familj och vänner finns med i staben och det känns roligt när det finns ett sådant starkt intresse. Daniel Tynell, som numera är teamcoach för Team Tynell, har själv vunnit vasaloppet tre gånger samt varit på pallen i flertalet andra långlopp. Det tycker jag visar prov på att teamet har en bra stab runt omkring sig med allt vad det innebär vilket jag tror är väldigt viktigt, säger Daniel Rickardsson.

Daniel kommer inte att försöka försvara seger i Årefjällsloppet nästa helg då det krockar med SM 5-milen i Umeå.
- Däremot håller jag dörren öppen för det två sista tävlingarna i Ski Classics som är Reistadløpet den 1 april samt cupavslutningen i Ylläs-Levi den 8 april 2017, hälsar Daniel Rickardsson.

 

Del |
20230926, Alliansloppet start herrar kopiera

Stora prispenger på Lugnet i oktober

Siste tävlingshelgen i Svenska Spel Summer Tour:

Den 7-8 oktober arrangeras Kopparskidan av Falun Borlänge SK på Lugnet i Falun. Tävlingen är den sista av tre som ingår i Svenska Spel Summer Tour och det är 50.000 kronor i prispengar per tävlingsdag.
Arrangören meddelar att flera toppåkare redan har aviserat att dom kommer.

Les mer
20230924, COLOGNA maraton kopiera

Stark maraton-debut av Dario Cologna

Dario Cologna måste ha slutat åka skidor på världsnivå, men den 37-årige schweizaren har definitivt inte slutat träna.
Under söndagen debuterade han på Berlin maraton och sprang på en mycket bra tid.
Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Ingen världscup nu, men ger inte upp

Jonas Peterson i ny roll i Ulricehamn:

När skidsäsongen närmar sig lägger bolaget bakom World Cup Ulricehamn i en ny växel och presenterar Jonas Peterson som ny Affärsutvecklare och Event Manager för World Cup Ulricehamn. Trots att det ännu inte finns några besked om nya världscuptävlingar i Ulricehamn satsar arrangören nu på att bygga en organisation för att utveckla verksamheten framåt.
Les mer
20230921, BJERVIG, Espen 004 kopiera

Norges längdchef Espen Bjervig avgår

Norska skidförbundets längdchef Espen Bjervig, 51 avgår. Han har inte längre motivationen.
Det händer mitt i en mycket turbulent period där skidförbundet har många svåra saker att lösa. Bland annat står stjärnan Johannes Høsflot Klæbo utan ett landslagsavtal, sprintkometen Kristine Stavaas Skistad är också utanför landslaget och fd vallaren Frode Pedersen har anklagat vallateamet för att ha en arbetsmiljö där han har mobbats och haft svårt att anpassa sig.
Dessutom är ekonomin kass och det är kanske det största problemet.
Les mer
BOLGER, Kevin 002 kopiera

Kevin får inte återvända till Sverige

Visumkrångel för Falun Borlänges landslagsåkare:

Falun Borlänges amerikanska landslagsåkare Kevin Bolger får inte komma tillbaka till Sverige i tid för säsongen. Han får nämligen inte visum om inget ändrar sig snabbt.
Just nu tränar Kevin i USA tillsammans med sambon Maja Dahlqvist, som liksom sin amerikanska pojkvän är chockad över beslutet.

Les mer
20221203, KLÆBO Johannes Høsflot 001 kopiera

Blev Klæbos skidor saboterade?

Fd vallaren berättar om mobbning i norska vallateamet:

Blev Johannes Høsflot Klæbos skidor saboterade på VM? Försvann viktig valla inför viktiga tävlingar?
Skidstjärnans fd vallare Frode Pedersen kommer nu med hårda ord mot vad han menar är ren mobbning i den norska vallatrailern. Han får inte fortsätta och menar han är orättvist behandlat av skidförbundet.
Nu behandlas det här som ett anmälningsärende i norska skidförbundet.
Les mer
20230918, Klarälvsloppet på TV kopiera

Klarälvsloppet live på SVT och NRK

Nu är det klart att SVT och norska NRK livesänder Klarälvsloppet söndagen den 1 oktober. Rullskidloppet benämns bland många som “sommarens Vasalopp” och är Sveriges längsta rullskidlopp, hela 90 km från Uddeholm till Karlstad. På startlinjen står världseliten i långlopp tillsammans med åkare från både svenska längdlandslaget och svenska skidskyttelandslaget.
Les mer
20230915, Maja o Klæbo i Utah kopiera

Maja tränar med Klæbo i USA

Maja Dahlqvist finns inte med på landslagets läger i Livigno. Hon är i USA med pojkvännen Kevin Bolger och där tränar den svenska sprintstjärnan bland annat tillsammans med Johannes Høsflot Klæbo i Utah.
29-åringen från Falun-Borlänge SK har också instruerat lokala ungdomar tillsammans med Norges skidkung.
Les mer
ALVAR blev Årets bjursing kopiera

Alvar Myhlback blev ”Årets Bjursing”

Supertalangen Alvar Myhlback har fått en fin utmärkelse.
Han har nämligen korats till ”Årets Bjursing 2023” av Bjursås Sparbank.
Bara 16 år gammal blev han sensationellt 8:a i Vasaloppet och nu menar den lokala banken att skidtalangen har satt Bjursås på kartan.
Les mer
null

Här förbereder sig längdlandslaget på höjd

Delar av A-landslaget och Team BAUHAUS är samlade i italienska Livigno för två träningsveckor på höjd. Här tränar och förbereder sig till exempel Linn Svahn, Jonna Sundling och William Poromaa inför kommande världscupsäsong.
Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Olle besökte Ukrainas anläggningar

IBU vill hjälpa till att bygga upp skidskytteanläggningarna:

IBU:s svenske president Olle Dahlin besökte nyligen Ukraina tillsammans med förbundets generalsekreterare Max Cobb för att se på skidskytteanläggningarna och diskutera hur det internationelle skidskytteförbundet kan fortsätta att stödja Ukraina.
Les mer
Newspower.itTrentowww.newspower.it

Linn säkrade världscupen totalt

Två svenska juniorsegrare också i Val di Fiemme:

Linn Sömskar kan kyssa världscupbucklan efter helgens tävlingar i Italien. Det har aldrig varit spännande om vem som skall vinna damklassen i årets världscup på rullskidor.
För trots en förlust i den sista motbackstävlingen i Val di Fiemme har veteranen från IFK Umeå vunnit det mesta internationellt i år.

Les mer
20230908, SÖMSKAR Linn 001 kopiera

Linn vann igen i världscupen

Linn Sömskar vann igen i världscupen på rullskidor när man under fredagen körde 10 km masstart i fritil i italienska Ziano di Fiemme i Val di Fiemme.
Efter att ha fått stryk i några tävlingar här hemma var veteranen från IFK Umeå åter igen på topp i världscupen.

Les mer
20230907, KÖLD, Linda-Louise 001 kopiera

Skidtalangen Linda-Louise i Finnkampen

Initierade skidfans kände kanske igen namnet Linda-Louise Köld Johansson i Finnkampens gångtävling.
Hon är nämligen en talang både inom längdåkningen och skidskyttet, men hon har tagit upp gångsporten där Sverige sliter med att få upp aktiva på nivåa med VM-medaljören Perseus Karlström.

Les mer
null

Daniel tar över paralandslaget

Nu är det klart att Daniel Rickardsson kliver in som förbundskapten för paralandslaget i längdskidor och skidskytte.
– Parasport har en extra dimension som jag tycker är spännande, säger Rickardsson om sitt nya uppdrag.

Les mer
null

Fartfyllt landslagsläger i Meråker

Längdlandslagets sprintherrar har samlats i Meråker för nio dagars träningsläger med fart i fokus. Därmed är ett av höstens två specifika sprintläger i gång – en satsning som fortsätter från i fjol.

Les mer
null

Förbunden samarbetar om världscupen

Unikt arrangement väntar i Östersund:

Svenska Skidförbundet inleder unikt samarbete med Svenska Skidskytteförbundet kring världscupen i Östersund den 9–10 december 2023. Svenska Skidskytteförbundet får ansvar för arrangemanget och med stöttning från Östersunds SK med siktet inställt på att skapa ett fantastiskt evenemang för såväl deltagare som publik.

Les mer
null

Therese Johaug öppnar för comeback

Therese Johaug på startlinjen vid skid-VM i Trondheim 2025?
Ja, helt omöjligt är det inte.
I en intervju med NRK lämnar hon dörren på glänt och säger inte nej till en möjlig comeback. 35-åringen avslutade sin karriär efter OS i Beijing i 2022 men kan alltsåkomma tillbaka.

Les mer
20230902, PERSSON Emil kopiera

Emil och Alvar spurtslog Petter Northug

Värnamorullen:

Petter Northug jr är mest känd för att han alltid var starkast i spurten. Han var fruktad av alla när det kom till en upploppsstrid.
Men i lördagens Värnamorullen fick han se både Emil Persson och Alvar Myhlback några centimeter före sig efter 40 km rullskidor.

Les mer
20190316, NEPRYAEVA, Natalia 002 (kopia)

Natalia Nepryaeva byter namn

Får inte tävlia i vinter heller, men:

Natalia Nepryaeva heter numera Natalia Terentieva.

Den 27-åriga ryska stjärnan har nyligen gift sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev och har tagit hans efternamn.

Men den starka damåkare och hennes man blir inte att se i vinter heller. FIS kommer inte att ta upp avstängningen av dom ryska åkarna på sitt nästa möte.

Les mer