Mobile Version
Desktop Version
null
LANDSLAGSCHEFEN Anders Byström har presenterat både A-landslaget och Team BAUHAUS inför den kommande säsongen. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Här är både A-landslaget och Team BAUHAUS

Med en rekordsäsong i bagaget är Svenska Skidförbundet längd nu redo att presentera landslagstrupperna för 2023/2024. Totalt är 28 aktiva uttagna och en del av A-landslaget och Team BAUHAUS som nu påbörjar arbetet mot kommande vinter.

När vinterns världscupsäsong avrundades i finska Lahtis, kunde de svenska längdåkarna summera en säsong med bland annat 46 pallplatser i världscupen, vinst i Tour de Ski, vinst i sprintcupen och VM-medaljrekord.

– Vi är glada att få ta ut en trupp som har starka framgångar i ryggen och som nu ska träna tillsammans för att fortsätta utvecklingen, säger landslagschef Anders Byström.
En glad nyhet är att Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist är tillbaka i landslaget inför kommande säsong.

– Kul också att vi får tillbaka de tre som ifjol stod utanför landslagstruppen. Vi har haft bra dialoger hela vägen och de aktiva själva har varit med och utformat träningsplanerna tillsammans med landslagstränarna och de personliga tränarna i god samsyn, säger Anders Byström.

En annan nyhet är att Edvin Anger, som minst sagt imponerat under sin första säsong som senior, nu tar plats i A-landslaget. Även Johan Häggström är tillbaka i truppen.

 

Team BAUHAUS

I Team BAUHAUS har antalet platser ökat med tre nya stolar att fylla. Här välkomnas nya namn som Ingrid Hallquist, Truls Gisselman och Emil Danielsson. Även förstaårssenioren Lisa Eriksson är ny in i truppen och tar steget upp från Team Svenska Spel Juniorlandslaget, efter en säsong där hon bland annat tagit individuellt brons och silver under JVM i Whistler.

– Team BAUHAUS är en grupp där vi satsar extra på de yngre åkare som visat framfötterna på junior- och U23-VM, eller som är på väg i rask utveckling uppåt. Vi känner att det är viktigt att ge dessa aktiva extra stöttning för att de ska ta kliv fram mot OS 2026 och VM i Falun 2027, säger Anders Byström.

inför säsongen 2023/2024 är att inget specifikt Team Svenska Spel kommer att tas ut. I stället kommer fokus läggas på att brett stötta elitmiljöerna, såväl landslagsåkarna i A-landslaget och Team BAUHAUS boende på orterna, samt de bredare miljöerna i form av Dala Sports Academy i Falun, Längdskidåkningens kompetenscentrum i Umeå och Skiduniversitetet i Östersund.

– Genom att fokusera satsningen fullt ut på Svenska Spel Elitmiljöer kommer vi att kunna vara mer flexibla och ännu bättre kunna anpassa resurserna utifrån de förutsättningar som finns i verksamheterna. Vi ser väldigt mycket fram emot att tillsammans med Svenska Spel fortsätta jobba hårt för att utveckla Sveriges längdskidåkare, säger Anders Byström.
Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024 presenteras under nästa vecka.

 

A-LANDSLAGET

DAMER

Ebba Andersson, Piteå Elit

Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK

Johanna Hagström, Ulricehamns IF

Moa Ilar, Falun Borlänge SK

Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF

Emma Ribom, Piteå Elit

Jonna Sundling, Piteå Elit

Linn Svahn, Östersunds SK

 

HERRAR

Edvin Anger, Åsarna IK

Jens Burman, Åsarna IK

Marcus Grate, IFK Umeå

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK

Johan Häggström, Piteå Elit

Anton Persson, Falun Borlänge SK

William Poromaa, Åsarna IK

 

TEAM BAUHAUS

DAMER

Lisa Eriksson, Piteå Elit

Ingrid Hallquist, Åsarna IK

Moa Hansson, Falun Borlänge SK

Lisa Ingesson, Piteå Elit

Louise Lindström, Falun Borlänge SK

Moa Lundgren, Åsarna IK

Märta Rosenberg, Trillevallens Sportklubb

 

HERRAR

Emil Danielsson, Högbo GIF

Jonas Eriksson, IFK Mora SK

George Ersson, Falun Borlänge SK

Truls Gisselman, Rehns BK

Leo Johansson, Falun Borlänge SK

Eric Rosjö, IFK Mora SK

 

Del |
null

Måns Skoglund klar för Åsarna IK

Måns Skoglund är ett starkt nyförvärv i Åsarna IK inför den kommande säsongen. 21-åringen från Täby deltog i vintras på U23-VM i Kanada och han har tidigare åkt JVM för Sverige.
Nu blir Måns klubbkompis med bland annat William Poromaa, Jens Burman och Edvin Anger.

Les mer
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer