Mobile Version
Desktop Version
20220108, Pustertaler målgång
HÄR DEN spännande upplösningen av Pustertaler Skimarathon i Italien förra säsongen. Max Novak i gult och svart hoppar över linjen i den tajta spurten. Foto: MAGNUS ÖSTH

Här är hela Ski Classics-programmet

Säsong XIV av Ski Classics Pro Tour består av 14 evenemang på 10 evenemangshelger i 6 olika länder.

Den helt nya säsongen har 5 nya evenemang: Bad Gastein PTT och Bad Gastein Criterium i Österrike; Grönklitt Criterium och Grönklitt ITT på samma plats som förra året i Sverige men med nya evenemang och datum; och Ski Classics Finale Summit 2 Senja i Norge.

 

Säsong XIV kommer också att innehålla två nya tävlingsformat, Criterium och ITT – Individual Time Trial. Säsongen startar i Österrike med Bad Gastein Pro Team Tempo lördagen den 10 december, följt av Bad Gastein Criterium nästa dag och avslutas i Nordnorge med 65 km Ski Classics Finale Summit 2 Senja, den 2 april. Touren omfattar totalt 810 racingkilometer.

Säsong XIV börjar med en ny destination i Pro Tour, Bad Gastein i Österrike. Helgen för två evenemang inkluderar ett Pro Team Tempo lördagen den 10 december och ett Criterium söndagen den 11 december. Kriteriet är ett masstartsevenemang som hålls i flera loopar och klassisk teknik. Efter Bad Gastein äger La Venosta Criterium rum lördagen den 17 december och avslutar första delen av säsongen, strax före jul och nyår.

Efter semesteruppehållet återvänder Touren med ytterligare två Pro Tour-evenemang i Italien, med Pustertaler Ski Marathon lördagen den 14 januari och Prato Piazza Mountain Challenge, som röstades fram till det bästa eventet under säsong XII, söndagen den 15 januari.

Följande helg är det dags för ett stopp i Schweiz för Engadin La Diagonela lördagen den 21 januari med ett 55 km långt lopp. Sedan tillbaka till Italien för säsongens första Grand Classics-evenemang, Marcialonga, som äger rum söndagen den 29 januari och avslutar Alpsegmentet på banan.

Pro Tour tar två helger ledigt innan den fortsätter mot nordost till det andra Grand Classics-evenemanget, Jizerská50, söndagen den 12 februari, där den tjeckiska etappen är det central-/östeuropeiska segmentet innan den beger sig till Skandinavien.

Härnäst väntar ännu en back-to-back-helg, nu i Orsa Grönklitt med Grönklitt Criterium lördagen den 18 februari och Grönklitt ITT söndagen den 19 februari. Den individuella tävlingen arrangeras som en tävling med enkelstart, över 15 km.

Sedan är det dags för de två sista Grand Classics-tävlingarna, Vasaloppet söndagen den 5 mars och Birkebeinerrennet lördagen den 18 mars. De avslutande Grand Classics-tävlingarna kommer att följas av Reistadløpet lördagen den 1 april och de helt nya Ski Classics Finale Summit 2 Senja söndagen den 2 april, som avslutar Ski Classics säsong XIV. Därmed blir det alltså ingen final i finska Ylläs-Levi som man haft på senare år.

 

TÄVLINGSPROGRAM FÖR SKI CLASSICS:

10 december:        Bad Gastein Pro Team Tempo, Bad Gastein (AUT), 15 km/C
11 december:        Bad Gastein Criterium, Bad Gastein (AUT), 35 km/C

17 december:        La Venosta Criterium, Val Venosta (ITA), 40 km/C

14 januari:             Pustertaler Ski Marathon, Sexten (ITA), 62 km/C
15 januari:             Prato Piazza Mountain Challenge, Niederdorf (ITA), 30 km/C

21 januari:             Engadin La Diagonela, Zuoz/Engadin (SUI), 55 km/C

29 januari:             Marcialonga, Val di Fiemme (ITA), 70 km/C

12 februari:            Jizerska50, Bedrichiov (CZE), 50 km/C

18 februari:            Grönklitt Criterium, Orsa (SWE), 50 km/C
19 februari:            Grönklitt ITT (SWE), 15 km/C

5 mars:                   Vasaloppet, Mora (SWE), 90 km/C

18 mars:                 Birkebeinerrennet, Lillehammer (NOR), 54 km/C

1 april:                    Reistadløpet, Bardufoss (NOR), 50 km/C
2 april:                    Summit 2 Senja, Finnsnes (NOR), 65 km/C

Del |
20191105, KALLA Charlotte pressträff (kopia)

Charlotte Kalla i Mästarnas Mästare 2023

Nu står det klart vilka som ska delta i Mästarnas Mästare 2023. Bland deltagarna märks bland andra Anja Pärson, Nils van der Poel och Charlotte Kalla. – Det ska bli superkul, säger Pärson.

 

Les mer
20220817, skidskytte på Expressen kopiera

Också skidskytte på Expressen TV

Svenska Skidskytteförbundet ingår ett samarbete med Expressen och Bonnier News lokala tidningar.

Bland annat kommer säsongens SM – tävlingar med landslagsstjärnorna Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och de andra att livesändas.

Les mer
20220815, HATTESTAD Ola Vigen kopiera

Hattestad i sorg efter dödsolyckan på rullskidor

OS- och VM-segraren är tränare för Sloveniens landslag:

OS- och VM-segraren Ola Vigen Hattestad från Norge är i sorg efter dödsolyckan förra veckan där 19-åriga Hana Mazi Jamnik från Slovenien förlorade livet på rullskidor efter att ha  krockat med en lastbil.

Hattestad är tränare för det slovenska landslaget som låg på läger i Norge då olyckan skedde.

Les mer
HannaFalk_2022-08-11 kopiera

Hanna ny sportchef för UIF Skidor

Efter att förra året avslutat den egna elitkarriären tar Hanna Falk nu på sig ledarrollen som Sportchef för Ulricehamns IF Skidor. Uppdraget är att inspirera klubbens skidåkare och ledare med fokus på att stötta junior- och seniortruppen i deras elitsatsning.

Les mer
20220814, Tanumsloppet kopiera

16-årige Alvar tvålade dit Max Novak

16-årige jättetalangen Alvar Myhlback från Dalarna är redan mer än flygfärdig i större sammanhang. Under söndagen vann han det 40 km långa Tanumsloppet i Bohuslän och parkerade en åkare som Max Novak.

Les mer
Mora 220813Cykelvasan Emil och SandraFoto Nisse Schmidt

Emil och Sandra vann Cykelvasan 90

Cykelvasan 90 2022 blev dramatisk. Herrsegraren Emil Lindgren, Serneke Allebike CK, ledde länge ensam loppet. Han blev upphunnen i Oxberg men gick loss igen efter Hökberg och avgjorde i en duell på upploppet. Sandra Salinger, Mix Sports Club, var sist in på upploppet i damklassen men hon var först i mål. Totalt är nära 9 000 deltagare anmälda till Cykelvasan 90 och de sista väntas gå i mål runt 20.00 i kväll i Mora.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Westbergs röst bör lyssnas till

Krönika:

Vi är flera som inte alltid förstår vissa av skidförbundets beslut. Och det är få som har modet att höja rösten och ifrågasätta dem. Men Borås SK:s stjärna Karl- Johan Westberg, 29, kan man lita på.
Han utmanar och säger alltid vad han tycker.
Bra!

 

Les mer
20220811, MAZI Hana kopiera

JVM-åkare dog i rullskidsolycka

19-åriga Hana Mazi Jamnik från Slovenien dog i en tragisk rullskidsolycka i Norge under torsdagsmorgonen. Hon krockade med en lastbil och chauffören är nu åtalad.
Det hela var en tragisk olycka som skedde i Botsheimtunneln i Strand kommun i sydvästra Norge. Det slovenska skidförbundet bekräftar att det är Jamnik som dog i olyckan. Hon deltog i JVM den gångan vintern.

 

Les mer
20220809, MUSGRAVE, Andrew 001 (kopia) kopiera

Pengaproblem för brittiska landslaget

Trots profiler som Andrew Musgrave, Andrew Young och James Clugnet har det brittiska landslaget pengaproblem och det är inte alls säkert att dom kommer att kunna tävla i hela världscupen i vinter.
Dessutom har inte deras norska tränare fått förnyat sina kontrakt och dom har – trots att dom fortfarande hjälper åkarna – inte fått lön sedan i juni.

 

Les mer
SVERIGEPREMIÄR SPRINT

Linn från Sverige dagens namn i Blink

Linn från Sverige var lördagens namn i Blinkfestivalen i norska Sandnes.
Linn Sömskar vann damernas sprint i längdåkning och tog sin tredje seger på tre dagar.
Linn Persson vann damernas supersprint i skidskytte i kamp mot stora delar av världseliten.

 

Les mer
20220225, MODIG Lovisa 001 kopiera

SM-silver på 10.000 m för Lovisa Modig

Lovisa Modig gjorde en helgjuten insats på friidrotts-SM i Norrköping. Hon belönades med ett SM-silver med sluttiden 34.53,22 och hade bara Samrawit Mengsteab från Hälle IF för sig.

 

Les mer
Soemskar_arrivo (kopia)

Linn Sömskar dominerade totalt igen

Linn Sömskar dominerade totalt igen i Blinkfestivalen i norska Sandnes när damerna under fredagen körde 10 km fristil med masstart.
Hon tog alla inlagda spurtpriser og var överlägsen i spurten om totalsegern.
– Jag är i god form för tiden, menade IFK Umeå-stjärnan som åker för Team engcon.

 

Les mer
20210905, NOVAK Max 001 (kopia)

Linn och Max hade 75.000 skäl att jubla

Linn Sömskar och Max Novak vann 50 km långa Blink Classic under Blink-festivalen under torsdagskvällen.
Båda hade 75.000 skäl att jubla efter segern, det var nämligen förstapriset i långloppet från Ålgård söder om Stavanger. Stora delar av världseliten både i långlopp och traditionell åkning var på plass, men Sverige tog alltså båda segrarna.

 

Les mer
NOVAK o EKLÖF TIV21 kopiera

Johannes Eklöf fyra uppför Monsterbacken

Johannes Eklöf slutade stark fyra när längdelit och skidskytteelit stakade sig uppför Monsterbacken Lysebotn i sydvästra Norge under onsdagen. Det var starten på den traditionella Blinkfestivalen och långdistansåkarna dominerade i stakningen.

 

Les mer
20180814, Klæbo Trysil (kopia)

Skada i rumpan oroar för Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo har problem med rumpan.
Det hörs kanske ut som en vits, men fakta är att den norska stjärnanas problem i rumpan är allvarligare än man först trodde. Därför riskerar han nu att missa flera läger och tävlingar under sommaren.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Tack, Astrid!

Krönika:

En av sommarens mer uppmärksammade nyheter i Norge var när Astrid Urenholdt Jacobsen, 35, gick ut och berättade att hon älskade en annan kvinna. Det skedde efter massskjutningen mot hbtq-miljön i centrala Oslo.
Jacobsens öppenhet betyder mycket för många.

 

Les mer
20220731, SÖMSKAR, Linn kopiera

Linn Sömskar till Team engcon

Nu är det klart att längdskidåkaren Linn Sömskar kommer att tävla för Team engcon kommande säsong.  Linn blir med sin erfarenhet en av de mest meriterade åkarna i Team engcon.

Les mer
16.02.2014, Sochi, Russia (RUS): Lars Nelson (SWE), Daniel Richardsson (SWE), Johan Olsson (SWE), Marcus Hellner (SWE), (l-r)- XXII. Olympic Winter Games Sochi 2014, cross-country, 4x10km men, Sochi (RUS). www.nordicfocus.com. © NordicFocus. Every dow

Spanien säger nej till vinter-OS 2030

Spanien var en av kandidaterna till att arrangera vinter-OS 2030, men nu har den spanska olympiska kommittén ändrat sig och IOK har tre kandidater kvar till att arrangera spelen.
Det är Salt Lake City (USA), Sapporo (JPN) och Vancouver (CAN) – alla tidigare arrangörer av vinter-OS.

 

Les mer
20220721, KROUWEL Sander kopiera

Sander Krouwel klar för Falun-Borlänge SK

Storklubben Falun-Borlänge SK har gjort klart med en lokal talang inför den kommande säsongen.
20-årige Sander Krouwel kommer från Stora Tuna IK i Borlänge och var med på klubbens läger i Idre förra veckan.

 

Les mer
DOG I HELIKOPTEROLYCKA. Femfaldige juniorvärldsmästaren Igor Malinovsky avled under helgen. ARKIVFOTO

Flerfaldig JVM-segrare dog i olycka

Skidskytte:

Femfaldige juniorvärldsmästaren i skidskytte Igor Malinovsky från Ryssland avled i en helikopterolycka i lördags, endast 25 år gammal.
Hans Robinson Mi-8-helikopter störtade nära Uzon-vulkanen på den östra delen av Kamchatka-halvön.

 

Les mer