Mobile Version
Desktop Version
20190817, Allians men sprint
DRAMATIK i Smart Energy Cup också på rullskidor för första gång i sommar. Alliansloppet (bilden) är med på programmet. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Tre tävlingsorter, här är reglerna:

Dags för Smart Energy Cup sommar

Nu är det snart klart för den första Smart Energy Cup på sommartid. Tre tävlingsplatser är klara och alla tävlingar går att följa på olika TV- och streamingkanaler.
Vinner man samtliga sju deltävlingar så vinner man en ”Grand Slam” och belönas med 50.000 kronor.
Falun-Borlänge, Linköping (SM) och Trollhättan (Alliansloppet) är platserna där våra bästa åkare skall kämpa på rullskidor.

 

Totalt omfattar cupen sju deltävlingar och alla räknas i totalen. Samtliga deltävlingar kommer tv-sändas på Expressen (Falun), SVT (Linköping, SM-veckan) och TV 4 (Trollhättan).

En nyhet som lanseras är möjligheten att vinna en "Grand Slam" utöver de 165 000 kr som delas ut i den totala cupen. Den åkare, i både dam- och herrklassen, som vinner samtliga sju deltävlingar vinner en "Grand Slam och belönas med 50 000 kr.

Det blir en spännande sommar där vi har fina möjligheter att sprid längd- och rullskidåkningen både geografiskt och tv-mässigt!

Här är regler och tävlingsinfo
Svenska Skidförbundet med arrangerande föreningar inbjuder härmed till Smart Energy Cup sommar 2022 – omstarten av den officiella svenska cupen på rullskidor.

Cupen har tidigare arrangerats under namnet STS Roll Cup och efter par års frånvaro och i och med rullskidornas expansion som tävlingsform så byter cupen namn och ingår nu i Svenska Skidförbundets övergripande arbete kring hållbarhet med målet att det ska vara möjligt att åka skidor även om 50 år.

Cupen är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet och lokala arrangörsföreningar i syfte att sprida längd- och rullskidsporten året om och lyfta fram Svenska Skidförbundets hållbarhetsarbete.

Tävlingar: Cupen består av sju deltävlingar för seniorer, varav alla räknas i den totala cupen. Den dam och herre med flest poäng efter sista deltävlingen vinner cupen. Enligt gällande regelverk kan juniorer klassa upp sig och delta i tävlingarna.

Juniorklasser kan arrangeras i samband med de olika tävlingarna, respektive arrangör informerar om detta. Eventuella juniorklasser ingår inte i cupen.

Tävlingsdatum:

2 – 3 juni Falun

30 juni och 1 juli Linköping (även SM)

26 – 28 augusti Trollhättan

Klasser: D 21- och H 21-

FIS-kod: Tävlingarna i Falun och Linköping är nationella tävlingar och kräver ingen FIS-kod.
Den individuella tävlingen och sprinten i Trollhättan är nationella tävlingar och kräver ingen FIS-kod.
Alliansloppet (27 augusti) är FIS-tävling och för att en åkare ska seedas in i elitledet samt för att tilldelas FIS-punkter för loppet så krävs en aktiv FIS-kod.
Samma FIS-kod som används på längdtävlingar är giltig för rullskidtävlingar. FIS-kod förlängs eller nytecknas enligt SSF sedvanliga hantering.

Distans/Teknik: Se tablå i slutet av inbjudan, tävlingskalender online eller respektive arrangörs PM/webbplats eller inbjudan.

Anmälan: Varje arrangör bestämmer anmälningssätt, se respektive arrangörs inbjudan.

Poäng: Enligt FIS poängskala för etapplopp, samtliga deltävlingar i cupen räknas i slutresultatet.
1.a 50p, 2.a 46p, 3.a 43p, 4.a 40p, 5.a 37p. 6.a 34p, 7.a 32p, 8.a 30p, 9.a 28p, 10.a 26p, 11.e 24p, 12.e 22p, 13.e 20p, 14.e 18p, 15.e 16p, 16.e 15 p, 17.e 14p, 18.e 13p, 19.e 12p, 20.e 11p, 21.a 10 p, 22.a 9 p, 23.e 8 p, 24.e 7 p, 25.e 6 p, 26.e 5 p, 27.e 4 p, 28.e 3 p, 29.e 2 p, 30.e 1 p.

Vid samma slutpoäng efter sista deltävling gäller följande:
Högsta antal segrar placeras före.
Bästa delresultat placeras före (flest 2a platser, flest 3e platser osv).
Om åkare fortfarande har samma poäng delas slutplaceringen.

Utländskt deltagande: Utländska åkare äger rätt att delta i deltävlingarna i Falun och Trollhättan

På SM-tävlingarna kan åkare som varit bosatta i Sverige i minst ett år och representerar en klubb ansluten till SSF delta enligt SSFs allmänna tävlingsregler.
Utländska deltagare räknas inte med i den totala cupställningen.

Priser: Prispengar betalas ut vid samtliga deltävlingar enligt respektive arrangörs prisstege.

Prisstege för den totala cupen är 215 000 kr, pengarna fördelas enligt följande i respektive klass:

1.a                 30 000 kr

2.a                 20 000 kr

3.a                 15 000 kr

4.a                 10 000 kr

5.a                 5 000 kr

6.a                 2 500 kr

Kontrolluppgift kommer att lämnas till Skatteverket på prispengar.

Grand Slam: För att ytterligare uppmuntra till deltagande så finns även möjligheten att vinna en ”Grand Slam”. Detta innebär att om en åkare lyckas vinna samtliga tävlingar som ingår i cupen så faller en bonus om 50 000 kr ut till åkaren. Priset gäller både för dam- och herrklassen.

Hjul: Samtliga tävlingar kommer genomföras med låneskidor från Swenor. Respektive arrangör kommer informera detaljerat kring låneskidorna i sina inbjudningar/PM.
Respektera hjulreglementet – kontroller av hjul kommer att genomföras.

Säkerhet: Alla deltagare måste enligt FIS och SSFs reglemente använda täckande hjälm (cykelhjälm) och skyddsglasögon (splitterfritt glas) på samtliga deltävlingar.
SSF vill göra alla deltagare att nya regler gällande stavspetsar träder i kraft under sommaren.

Spetsar måste vara utformad enligt följande:
396.2.6
Stavar för längdskidåkning med trugor för längdskidåkning skall användas. Alternativt skall trugor med rigida säkerhetsskydd i plast med diametern över 30 mm användas. Skydden måste vara placerade maximalt 45 mm ovanför metallspetsen.

Regeln träder i kraft från och med 2022-07-01.

Då stavspetsar i nuläget kan vara svåra att köpa så har SSF beslutat att på tävlingarna i Falun och Linköping och de nationella tävlingarna i Trollhättan endast kontrollera och provmäta spetsar, åkare kommer på dessa tävlingar inte få startförbud på grund av felaktiga spetsar.

På Alliansloppet 27 augusti gäller regeln för deltagarna som seedas till elitledet. För övriga deltagare i tävlingen kommer kontroller av spetsar utföras enligt tidigare beskrivet förfarande.
SSFs starka uppmaning är dock att samtliga deltagare på sommarens tävlingar redan från början av sommaren försöker ordna regelrätta spetsar.
Under sommaren 2023 kommer reglementet gälla fullt ut och åkare med felaktiga spetsar kommer inte tillåtas starta.

Seedning: Seedning i Falun och Trollhättan sker enligt respektive arrangörs PM.
Vid SM i Linköping sker seedning efter FIS-punkter enligt gällande reglemente för SM-tävlingar.

Resultat: Publiceras på www.smartenergycup.se, på respektive arrangörs webbplats samt i FIS och SSFs tävlingskalendrar.

Övrigt: Övrig information om respektive deltävling se respektive arrangörs PM/inbjudan eller webbplats.
Vid eventuell flytt av tävling har arrangören rätt att ta ut ytterligare 50 % av anmälningsavgiften i flyttningsavgift enligt SSF:s regler.
Vid inställd tävling återbetalas 50 % av anmälningsavgiften enligt SSF:s regler.

Tävlingsprogram 2022

Falun 2 juni

15/15 km ind start F

3 juni sprint F

Linköping (SM-status)

30 juni 15/20 km masstart F

1 juli Sprint F

Trollhättan

26 augusti Sprint F

27 augusti 48 km masstart K (FIS-status)

28 augusti 10/15 km ind start K

Info hittar du också här: https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/tavling/Nationellt/SmartEnergyCup/

 

Del |
20211205, STADLOBER, Teresa 001 kopiera

Tunt i Österrikes landslagsgrupper

Österrike har tunt med stora stjärnor både i sina längd- och skidskyttelandslag inför den kommande säsongen. Endast två åkare har fått den högsta statusen inom träningssystemet och efter dopingskandalen på hemma-VM i Seefeld 2019 har det varit tungt för dom österrikiska åkarna.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Sorry, Norge! Ni är inte bäst i allt

Krönika:

På bara några år har det norska damlaget tappat fyra åkare som vunnit 241 världscupsegrar och massor av OS- och VM-medaljer. En enorm utmaning väntar. Generationsskiftet kan ta tid.

 

Les mer
20211205, KLÆBO, Johannes Høsflot 011 kopiera

Klæbos krav om sin egen vallare

Har varit samarbetsproblem i Norges vallateam:

Johannes Høsflot Klæbo kräver att få med sin fasta vallare fram mot VM i Planica 2023 och Trondheim 2025. Men vallaren Frode Pedersen har ännu inget kontrakt med förbundet och VG skriver att det har varit bråk i det norska vallateamet som gör att det här är en svår fråga.

 

Les mer
20220522, Maja i USA kopiera

Maja tränade med USAs landslag

Maja Dahlqvist har hämtat lite annorlunda inspiration när han har börjat uppladdningen inför den kommande VM-säsongen.
Dalatjejen har nämligen tränade med det amerikanska landslaget med Jessica Diggins i spetsen.

 

Les mer
20220204, DANIELSSON Elias 001 kopiera

8 åkare i svenska juniorlandslaget

Åtta talanger är uttagna när Svenska Skidförbundet längd presenterar Team Svenska Spel Juniorlandslaget inför säsong 2022/2023.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Blå-Gul röra kräver ett aktivt och modernt ledarskap

Krönika:

”Tillsammans är vi dynamit”, sa Marcus Hellner i sitt tacktal på Idrottsgalan i Globen efter att han fått priset Årets manliga idrottare 2011. Tillsammans kan längdlandslaget också bli dynamit i vinter. Men då krävs det ett aktivt och modernt ledarskap som får hela organisationen att dra åt samma håll.

 

Les mer
Jocke  kopiera

Jocke från landslaget till Team Eksjöhus

Joakim Augustsson blir ny vallachef i Team Eksjöhus. På meritlistan finns klassiska OS och VM-ögonblick, över 15 år i svenska skidlandslaget och två säsonger som vallachef i Ski Classics.

Les mer
20211205, KALVÅ Anne Kjersti 001 kopiera

Ny norsk damtränare klar

Norge har anställd ny landslagstränare för sina längddamer. Det blir 40-årige Sjur Ole Svarstad. Han gör comeback efter att ha varit med i dom gyllna åren när Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen var på topp.

 

Les mer
20220311, WC TROPHY 001 kopiera

Äntligen är världscupprogrammet här

Det har dröjt länge, men nu verkar FIS ha enats om världscupprogrammet för den kommande säsongen. Svenska Skidspelen i Falun 17-19 mars är enda gången världscupen i längd gästar Sverige och finalen går i Lahtis veckan efter.

 

Les mer
START LADIES 002 Falun17 (kopia)

Damer och herrar skall åka lika distanser

FIS längdkommitté går för ändringarna:

FIS längdkommitté sade ja till förslaget om lika distanser för damer och herrar. Det är ett historiskt beslut även om det måste godkännas av FIS Council, något som dock normalt bara är en formalitet.
Därmed fick den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang sin vilja i ett av sina förslag till kommittén.

 

Les mer
20191208, INGESSON, Lisa 001 (kopia)

Lisa Ingesson tas upp i Piteå Elit

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit den lovande lokala åkaren Lisa Ingesson kontrakt med klubben. Lisa kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där hon haft en lovande juniorkarriär med flertalet framskjutna placeringar på junior-VM och junior-SM. Lisa blev i dagarna även uttagen till Skidlandslagets Team Bauhaus.

Les mer
20220518, HOFER Lukas med SWE kopiera

Italienska stjärnan tränar med Sverige

Det svenska skidskytteförbundet och det italienska skidskytteförbundet kommer att samarbeta kring den världscupmeriterade skidskytten Lukas Hofer kommande sommar. Lukas stod så sent som förra säsongen överst på pallen vid världscupen i Östersund och kommer vara med på flera träningsläger och bidra med sparring till laget.

 

Les mer
20220326, SM sprint 3 bästa kopiera

24 aktiva i A-landslaget och Team BAUHAUS

Svenska Skidförbundet längd presenterar tillsammans med Svenska Spel landslaget inför kommande säsong. Totalt 24 aktiva är uttagna till A-landslaget och Team BAUHAUS med siktet inställt mot VM i Slovenien.

 

Les mer
20220205, SKOGLUND, Måns 003 kopiera

Nio talanger i Team Svenska Spel

Svenska Skidförbundet presenterar tillsammans med Svenska Spel nio talangfulla längdåkare som är uttagna till Team Svenska Spel inför säsong 2022/2023.

 

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Linn Svahn ut ur landslaget

Satsar mot VM på egen hand:

Senaste året har handlat om ihärdig rehabilitering. Nu väljer Linn att satsa vidare mot VM utanför längdlandslaget.

 

Les mer
KEKs-kronika

Nya FIS-presidenten trampar rakt i salladen

Krönika:

Den nya, svenska FIS-presidenten Johan Eliasch har redan orsakat höga vågor inom det internationella skidförbundet.
Det gäller i första hand kring TV-rättigheterna. Flera, bland annat den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang efterlyser öppenhet och samarbete i den nya FIS-organisationen.
Klimatet har helt klart hårdnat och världscupprogrammet för kommande säsong är ännu inte 100 procent klart.

 

Les mer
05.02.2022, Beijing, China (CHN):Emilien Jacquelin (FRA), Quentin Fillon Maillet (FRA), Anais Chevalier-Bouchet (FRA), Julia Simon (FRA), (l-r) - XXIV. Olympic Winter Games Beijing 2022, Biathlon, mixed relay, Beijing (CHN). www.biathlonworld.com © Ma

Här är Frankrikes landslag för 2022/23

Frankrike har tagit ut sina landslagsgrupper både i skidskytte och längdåkning inför den kommande säsongen.
Landet går sakta genom en generationsväxel men dom flesta stjärnorna från den gångna säsongen är kvar.

 

Les mer
20181216, JACOBSSON, Hugo 001 (kopia)

Sprintåkaren Hugo Jacobsson lägger av

Hugo Jacobsson har beslutat för att lägga av. 25-åringen från Falun-Borlänge SK har under flera år varit ut och in i det svenska världscuplaget och han har många starka placeringar både nationellt och några också internationellt.
– Det känns konstigt, men jag är också nyfiken på livet som väntar nu, säger Hugo i en intervju med den egna klubben.

 

Les mer
LAMPIC, Anamarija 010 kopiera

Anamarija Lampic gör ”en Stina Nilsson”

Längdstjärnan byter till skidskytte:

Längdstjärnan Anamarija Lampic, 26 gör ”en Stina Nilsson”, det vill säga att byta från längd till skidskytte.
Det meddelar Radio Slovenia och Lampic förväntas meddela beslutet på en presskonferens på måndag.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vill se Frida och Ebba i femmilsdueller

Krönika:

En rafflande femmilsduell mellan Frida Karlsson, Kerttu Niskanen, Jessie Diggins, Ebba Andersson och Heidi Weng är väl lika god underhållning som om Simen Hegstad Krüger, Iivo Niskanen och William Poromaa gör upp om segern på samma distans...

 

Les mer