Mobile Version
Desktop Version
SVERIGEPREMIÄR KORTDISTANS
EMMA NILSSON tog steget upp på 1:a plats den här gången. Foto: PER DANIELSSON/PROJEKT P.

Skidskytte:

Tre dubbelsegrare i söndagens Swe Cup

Alice Pettersson, Jacob Larsson och Johanna Nordqvist tog på nytt hem sina juniorklasser när den fjärde deltävlingen i Sverigecupen avgjordes i Lima. Emma Nilsson och Emil Nykvist vann bland seniorerna.

 

Damer 16/17
Lördagens sprintsegrare, Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund, åkte på hela fyra bom i det liggande skyttet och hamnade till slut utanför prispallen som femma i mål. Det var i stället Svegs Ida Backén som lyckades bäst och tog hem segern efter två missade skott, 44 sekunder före Elsa Brandt från Ornäs som blev tvåa på nytt med en bom mer. Wilma Helmersson från Sveg missade också tre skott, men var 15 sekunder bakom Elsa på tredje plats, men sex sekunder före Tullus Klara Sätter som blev fyra efter endast en bom.

Herrar 16/17
Anton Modigs från Ornäs inledde fint med fullt i det liggande skyttet, men åkte sedan på två bom i stående. Han hade ändå en segermarginal på 16 sekunder i mål före SK Bores Filip Eriksson som hade samma skjutresultat. Gårdagens suverän, Martin Höiby från OK Landehof, var klart snabbast i spåret på nytt men fick nöja sig med tredje plats i mål efter sex missade skott, 48 sekunder från segern. Han hade i sin tur 23 sekunder tillgodo på Linus Pettersson från I 21 som sköt tre bom och blev fyra i mål.

Damer 18/19
Vi fick dagens första dubbelsegrare genom Alice Pettersson från Kimstad som fortsatte sitt stabila skytte. Hon missade visserligen ett skott både i liggande och stående, men var ändå 42 sekunder före Tullus Linn Jansson som hade en bom mer. Olivia Grönkvist från IF Hallby var snabbast i startfältet den här gången också, men hade drygt fem sekunder upp till Linn på andraplatsen. Olivia klarade ändå den tredje pallplatsen med god marginal till Tullus Fanny Israelsson som blev fyra efter två bom 1,53 från segern.

Herrar 18/19
Precis som Alice vann Moras Jacob Larsson sin klass för andra dagen i rad. Han följde upp en bom i det liggande skyttet med ytterligare tre missade skott i stående, men var aldrig hotad på allvar. Hans segermarginal blev till slut en halvminut före Loke Sköld från Häverödal som blev tvåa efter totalt tre bom. Tullus Vincent Grein sköt en bom mindre och hade fyra sekunder upp till Loke på sin tredjeplats, medan lagkompisen Henning Lindh Ten Berg hamnade strax utanför prispallen på nytt, en dryg minut bakom Jacob.

Damer 20/22
Det blev samma prispall som igår i damernas äldsta juniorklass. Johanna Nordqvist från I 21 tog en ny komfortabel seger efter ett missat skott i stående och hade 1,06 tillgodo i mål på tvåan, Olivia Norberg från I 19 som sköt en bom mer. Häverödals Linda Louise-Köld missade också två skott och var ytterligare en dryg minut efter, men klarade tredjeplatsen med 10 sekunders marginal före Jonna Hangasjävi från Tullus och Finnskogas Mathilda Evaldsson som var närmast bakom som fyra och femma i mål.

Herrar 20/22
Fabian Hermansson från Finnskoga hade inte samma fart som i lördagens segerlopp utan hamnade utanför pallen som fyra, trots endast en bom  i det liggande skyttet. I stället var det Melker Nordgren från Ornäs som vann herrarnas äldsta juniorklass med samma skjutresultat, en dryg halvminut före Sundsvalls Knut Vikström som missade två skott. Ornäsåkaren Jonas Karlsson hade också två bom och tog hand om den tredje pallplatsen med åtta sekunders marginal före Fabian.

Damer seniorer
Det var överlag starkt skytte i damernas seniorklass med hela fyra nollskyttar. SK Bores Emma Nilsson och Ingela Andersson från K4 var två av dem och hade dessutom fin fart i spåret. På slutvarvet kunde Emma åka på Ingelas tider och lyckades ta hem segern med tre sekunders marginal efter en spännande duell. Ingela var i sin tur 26 sekunder före Ella Halvarsson från Biathlon Östersund som missade ett skott i liggande, men som klarade tredjeplatsen  med tre sekunder tillgodo på lagkompisen Felicia Lindqvist som sköt fullt.

Herrar seniorer
Emil Nykvist från SK Bore fick revansch efter en mindre lyckad insats i lördagens tävling. Han följde upp en nolla i det liggande skyttet med en bom i stående. Viktor Brandt från I 2 missade också ett skott, men Emil höll ett högre tempo i spåret och vann till slut med en segermarginal på 39 sekunder. Limas Simon Hallström var snabbast i startfältet, men hade två sekunder upp till Viktor som tredje man i mål efter totalt tre bom. Johan Bergman missade ett skott och hamnade utanför pallen som fyra, 12 sekunder bakom Simon.

 

Del |
20211205, KRÜGER, Simen Hegstad 014 kopiera

OS-favoriten Krüger också smittad

Nästa chock i det norska OS-laget i längd:
Guldfavoriten och titelförsvararen Simen Hegstad Krüger har också testat positivt för covid-19 och måste i tio dagars karantän i Italien.
Nu förväntar man sig nästan att flera av åkarna skall få samma svar.

 

Les mer
20211218, BJØRGEN Marit kopiera

Marit Bjørgen smittad – missar Marcialonga

Marit Bjørgen är smittad med corona och kan inte starta i helgens Marcialonga i Italien som planerat.
Också Mikael Gunnulfsen och Klas Nilsson är bland elitåkarna som är smittade och inte åker helgens sju mil långa tävling.

 

Les mer
20220127, JOHAUG Therese 001 kopiera

Johaug: – En overklig situation

Therese Johaug säger nu till media att situationen är overklig. Hon har svårt att hitta tröstande ord till dom covid-smittade lagkompisarna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå.
Samtidigt lever det norska OS-laget med en enorm fruktan för att ytterligare tester skall komma tillbaka positiva. Igår bytte man hotell, alla utom Klæbo och Johaug som beslutade att stanna kvar på det gamla hotellet där dom smittade åkarna är isolerade.

 

Les mer
20220126, KARDIN, Oskar kopiera

Oskar Kardin krockade med bil

Långloppsstjärnan på sjukhus i Italien:

Långloppsstjärnan Oskar Kardin, Team Ragde Charge krockade med en bil under träning inför söndagens Marcialonga i Italien. Olyckan skedde i Livigno och jämten hamnade på sjukhus där det ser ut som om han undvikit seriösa skador.

 

Les mer
26.01.2022, Arber, Germany (GER):Anton Babikov (RUS), Sverre Dahlen Aspenes (NOR), Matthias Dorfer (GER), (l-r) - IBU Open European Championships Biathlon, individual men, Arber (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the Intern

Emil bäste svensk i herrarnas EM-distans

Det blev en godkänd start för de svenska herrarna i onsdagens distanslopp vid EM i tyska Arber, med tre åkare på poängplats. Emil Nykvist var främst på 20:e plats, medan Viktor Brandt blev 21:a.
Överraskande nog var det dom svenska herrarna som var bäst och inte dom favorittippade damerna.

 

Les mer
20181201, WENG, Heidi 001 (kopia)

Weng och Kalvå testade positivt

Kris i det norska OS-laget:

Det är kris i det norska OS-laget i längd.
Efter att sprinttränaren Arild Monsen testade positivt för covid-19 vid hemkomsten till Oslo meddelar nu skidförbundet att OS-åkarna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå har testat positivt vid uppladdningslägret i Seiser Alm i Italien.
– Det är en situation som är fruktansvärd för ett lag och förfärlig för dom som drabbats, säger landslagets läkare Øystein Andersen på en presskonferens under onsdagen.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

OS-guldet som födde idén om Marcialonga

Krönika:

Efter italienaren och svenskvännen Franco Nones sensationella olympiska guld på 30 km i Grenoble 1968 föddes idén om en skidmarsch mellan Moena och Cavalese – Marcialonga!
Tack för det.

 

Les mer
20220125, KALLA, Charlotte 001 kopiera

Charlotte Kalla får åka skiathlon på OS

Sveriges två första damlag på OS verkar klara:

Enligt Expressen får Charlotte Kalla åka skiathlon på OS i Kina. Hon var inte alls säker på att få några insatser i Beijing, men nu tyder allt på att den 34-åriga fd OS- och VM-segrarinnan är på startlinjen redan under den inledande distansen, 15 km skiathlon.

 

Les mer
20201128, SKOTTHEIM, Johanna (kopia)

Klart för EM i skidskytte i Tyskland

Det är dags för EM i skidskytte i tyska Arber från och med onsdagen. Uttagningarna, vart du kan följa loppet och info om Arber kommer här.

 

Les mer
20220125, LUNDSTRÖM Amanda kopiera

Sara och Amanda vann på nytt i Swe Cup

Sverigecupen fortsatte under söndagen med spännande sprintdueller i ett milt och vindstilla Östersund. Junioren Sara Andersson tog sin andra seger i rad, precis som Amanda Lundström bland damseniorerna.

 

Les mer
MONSEN, Arild 101 (kopia)

Positivt Monsen-test ett problem för Norge

Kan förstöra för Klæbo och dom norska herrarna:

Norges sprinttränare (och tidigare svensk tränare) Arild Monsen testade positivt för covid-19 vid hemkomsten till Gardermoen utanför Oslo under söndagskvällen. Då riskerar också landslagsåkarna som Monsen haft på höghöjdsläger i Italien att räknas som närkontakter och missa torsdagens flyg till OS i Beijing.

 

Les mer
20190904, HÖÖK, Martina 005 (kopia)

Ökad smitta tidigarelägger uttagning till JVM/U23-VM

JVM/U23-VM avgörs, direkt efter avslutat OS, den 22-27 februari i norska Lygna. Laget som tas ut ska vara redo för avresa till precamp i Budor, Norge den 16 februari. För att inte riskera smittspridning i truppen tidigareläggs uttagningen.

 

Les mer
23.01.2022, Antholz, Italy (ITA):Vetle Sjaastad Christiansen (NOR) - IBU World Cup Biathlon, mass women, Antholz (ITA). www.biathlonworld.com © Vianney THIBAUT/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or

Norges VM-lag vann OS-genrepet

Norges VM-lag från förra säsongen vann OS-genrepet i stafett i italienska Antholz i överlägsen stil. Mest imponerade Johannes Thingnes Bø som är på väg tillbaka till toppformen lagom till OS.
I damernas masstart vann Dorothea Wierer på hemmaplan och också hon verkar ha planerat formtoppen perfekt. Sverige vilade sina bästa.

 

Les mer
21.01.2022, Antholz, Italy (ITA):Mona Brorsson (SWE) - IBU World Cup Biathlon, individual women, Antholz (ITA). www.biathlonworld.com © Vianney THIBAUT/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribut

En av tidernas märkligaste stafetter

Sverige var med i täten efter den första sträckan av världscupen i skidskytte i Antholz. Men laget föll kraftigt och slutade på en 14:e plats.
Istället vann Norge, som ett tag var halvannan minut efter täten.
Damstafetten i italienska Antholz blev en av dom märkligaste vi upplevt på väldigt länge.

 

Les mer
20211121, ERIKSSON, Gustav 006 kopiera

”Gurra” vann före lillbrorsan Jonas

Brödraduell i Moraloppet:

Bröderna Gustav och Jonas Eriksson från Borlänge men tävlande för hemmaklubben IFK Mora tog en stark dubbelseger i Moraloppet under lördagen, den andra deltävlingen i den inhemska långloppscupen.
Fem åkare var med i kampen om segern i herrloppet, medan två damer spurtade om segern där Hanna Falk, Lager 157 var starkast.

 

Les mer
20220122, DAHL Ida seger kopiera

Ida Dahl på segerspåret – vann igen

La Digaonela i Visma Ski Classics:

Ida Dahl har hittat segerspåret i Visma Ski Classics. I lördagens 55 km långa La Diagonela i Engadin i Schweiz drog hon bara iväg och vann överlägset då det blev en svensk trippel i damklassen.
Bland herrarna slog Norge tillbaka mot Sveriges framgångar i vinter och Kasper Stadaas tog sin första seger i långloppscupen.

 

Les mer
20211130, BRORSSON, Mona 004 kopiera

Äntligen – Mona upp på världscuppallen

Mona Brorsson hade som bäst fyra 5:e placeringar i världscupen. 31-åringen från Koppom i Värmland har varit nära flera gånger.
Men idag – med resten av det svenska OS-laget borta – slog hon till och tog sin första pallplats i världscupen över 15 km distans i italienska Antholz.

 

Les mer
20171203, BØ, Tarjei 113 (kopia)

Babikovs första sedan Östersund 2016/17

Tarjei Bø förlorade segern i sista skyttet:

Den 30-årige ryssen Anton Babikov var på topp i Östersund i början av säsongen 2016/2017. Då vann han också sin enda världscupseger och spåddes en stor framtid.
Men det tog en annan väg och Babikov hamnade i IBU-cupen istället. Tills idag då han äntligen vann en världscuptävling igen – fyra år efter triumfen i Östersund.

 

Les mer
JOHANSSON, Leo 007 kopiera

Leo Johansson positiv för covid-19

OS-hoppet Leo Johansson har fått en mardrömsstart på sitt första OS-äventyr:
Smålänningen i Falun-Borlänge SK har testat positivt för covid-19 och det bara en vecka innan avresan till Kina för säsongen stora mål.
Det är flera länder som har problem med positiva covid-19-fall nu precis före OS.

 

Les mer
20211218, ISAKSSON, Alva 001 kopiera

Sveriges och Norges lag till J-landskampen

Efter helgens BAUHAUS Cup i Skellefteå har en trupp som ska representera Sverige i nordiska landslagskampen som avgörs i norska Steinkjer den 28-30 januari tagits ut.  Här ser du också vilka som skall representera Norge.

 

Les mer