Mobile Version
Desktop Version
RULLSKIDTÄVLING SOLLEFTEÅ SM RULLSKIDSKYTTE SPRINT
STINA NILSSON vann SM-guld på sprint i sommar. Foto: PER DANILESSON/Skidskytteförbundet

Stina älskar skidskytte-resan

Stina Nilsson älskar sin skidskytte-satsning och längtar inte tillbaka till längdåkningen. Hon satsar vidare med bössan på ryggen och i en intervju med internationella skidskytteförbundets hemsida biathlonworld.com berättar hon om hur det varit att byta idrott.

 

För visst kom det som en chock på dom flesta då den olympiska mästarinnan i längdåkning plötsligt meddelade att hon byter idrott, till något som hon aldrig testat tidigare.
18 månader efter bytet så är Stina Nilsson hela tiden på väg att förbättra små detaljer i sitt skidskytte och hon har redan nått långt – längre än många hade trott på förhand. Hon har vunnit SM, hon har debuterat i världscupen och hon har gjort jättefina resultat i IBU-cupen.
– Bara den känslar av att jag går framåt och blir bättre är allt jag behöver, säger hon till biathlonworld.com.

Flera har gjort det här bytet innan Stina gjorde det, men ingen med så stora meriter inom längdkningen. Hon tog fyra OS-medaljer i Pyeongchang 2018 med sprintguldet som höjdpunkten, hon har två guld och ett silver från skid-VM i Seefeld 2019 och totalt har det blivit 48 pallplatser och 15 segrar i världscupen mellan 2012 och 2019.
Höjdpunkten i skidskyttekarriären är nog kanske sommarens SM-guld på rullskidor där hon slog båda systrarna Öberg och fick en aha-upplevelse med fullt skytte i stående.
– Det var faktisk första gången jag gillade slutrundan efter skyttet. Tidigare har jag alltid haft för många misstag och hade önskat ett bättre resultat. Nu blev det en ny sits för mig, och den gav mig så mycket energi på slutvarvet. Det vill jag göra många gånger igen, säger Stina.

I början gick det upp och ner som en berg-och-dalbana för Stina Nilsson i skidskyttet. Trots att hon fick en landslagsplats direkt och hade allas ögon på sig så var det svårare än hon kanske trodde. Skyttet stämde några gånger, andra gånger gick det inte alls bra.
Hon berättar att det fortfarande varierar mycket också på träning. Hon har blivit van vid det nu.
– Jag hade väntat mig att det skulle bli tufft… och det är det. Men det är lite därför jag gjorde det. Jag ville inte ha allt serverat på ett silverfat. Jag ville kämpa för det. Och det har svarat till mina förväntningar. Jag gillar verkligen den här resan. Jag älskar att utveckla sakerna; bara det att kliva upp på morgonen och sedan träna för något som jag vill bli bättre på. Det passar mig verkligen. Jag är glad att jag gjorde det.
– Det är exakt samma känsla som då jag började med längdåkningen. Det är som att börja från början med allt, att vara nybörjare och lära något nytt varje dag och att ha nya människor att se upp till. Det är verkligen motiverande.

Hon hade tidigare inte hållit på med skidskytte, bara sett det på TV.
– Jag har alltid haft mycket respekt, det är två helt olika sporter med olika fysiska saker som måste vara bra för att du skall komma på en bra nivå. Jag förväntade att det första året skulle vara riktigt tufft för att lära mig idrotten. Jag hade ingen idé om hur det skulle kännas, hur det var att tävla, att köra första eller sista varvet. Jag visste bara att jag behövde tävla så mycket som möjligt förra året och att jag måste veta vad jag måste förbättra.

Övergången var inget som Stina hade planerat länge, men hon blev nyfiken under OS i Pyeongchang då skidskyttestadion låg på andra sidan vägen för längdstadion. Hon hade också fått lite av den känslan att hon inte kunde uppnå mera inom längdåkningen. Hon ville prova något nytt och det var motivationen.
Hon mötte många olika reaktioner då hon valde att byta idrott. Dom allra flesta var dock riktigt förvånade och många trodde hon skämtade.
– Men jag behöver att ha ett liv där det känslan är att jag lever ut min dröm. Det hade inte på lång tid med längdåkningen.

Hon har tagits väl emot i det svenska landslaget och hon framhäver speciellt tränaren Jean-Marc Chabloz som varit hennes specialtränare. Schweizaren som bor i Östersund har dagligen följt upp Stinas utveckling och träning.
28-åringen från Malung är nu redo för nästa steg, det måste bli att nå en riktigt bra placering i världscupen – kanske redan i premiären på hemmaplan i Östersund. Sedan väntar en hård kamp om att få en OS-biljett i sin nya idrott.

Hon har visat att talangen finns där. I den första världscupsprinten var Stina 26:a och hon följde upp med en 22:a plats i den påföljande jaktstarten. Frågan är när den första top-10-placeringen kommer.
Själv tänker hon inte så mycket på det. Stina Nilsson ser på dom små framgångarna och glädjer sig för varje lilla steg hon tar framåt.

 

Del |
20210129, BOLSHUNOV Alexander (kopia)

Ny operation för Alexander Bolshunov

OS-favoriten Alexander Bolshunov, 24 har inte fått någon perfekt uppladdning till säsongen under dom senaste veckorna. Nu har han fått avbryta träningslägret i Ramsau för att genomgå en ny operation i käken.
Operationen skedde enligt ryska medier i fredags.

 

Les mer
20211018, Martin o Hanna (kopia)

Kjærlighetsdrama i skidskytte-landslaget

Hanna Öberg står i centrum för det som Aftonbladet omtalar som ett kärleksdrama i skidskyttelandslaget.
Hon var ju som bekant länge ihop med landslagskollegan Jesper Nelin. Det tog slut förra säsongen, nu har hon dykt upp med världsmästaren Martin Ponsiluoma som sin nya kärlek.
Och i tillägg har Jesper Nelin blivit ihop med Martins gamla tjej…

 

Les mer
Luleå universitet studie

Du kan hjälpa Sverige till flera medaljer

Nu kan du hjälpa Sverige till flera medaljer, som t ex i vinterns OS
På Skid- och Snölabbet vid Luleå tekniska universitet genomför man just nu en studie om skidåkares erfarenheter om skidglid/friktion i olika fören och genom att svara på en enkät om dina erfarenheter kan du bidraga till bättre glid för dom svenska längdåkarna och skidskyttarna i kommande tävlingar.

 

Les mer
PØLSA TIV 2014-1 (kopia)

”Pølsa”, 38 drabbades av hjärnblödning

OS-mästaren flögs akut till sjukhuset:

Den populära OS-mästaren Øystein ”Pølsa” Pettersen har drabbats av akut hjärnblödning och flögs med helikopter från Lillehammer till Rikshospitalet i Oslo.
Längdåkaren med det goda humöret är nu utskriven och säger själv att han hade tur som överlevde och han har bestämt sig för att bli lika bra som före det hände.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

SVT kan lära av Dyviks vlogg

Krönika:

SVT-dokumentären ”Bäst när det gäller” höjer pulsen inför skidsäsongen. Men det blå-gula kollektivet i all ära.  I nästa dokumentärsatsning om längd i SVT, eller i annan kanal, hoppas jag vi får följa en eller flera ”utbrytare” som valt att utvecklas efter egen filosofi. Som till exempel Anna Dyvik, 26.
Det skulle säkert vara minst lika lärorikt.

 

Les mer
20191024, ATMOSPHERE FALUN 003 (kopia)

Mixad stafett i världscupen i Falun

Falun blir lite av provkanin i vinterns världscup när man kommer att testa mixad stafett också inom längdåkningen. Det är ju något som skidskyttet haft under en ganska lång tid, nu kommer det också inom längdåkningen.
Det var en av nyheterna under FIS’ höstmöte tidigare den här månaden.

 

Les mer
28.02.2017, Lahti, Finland (FIN):Marit Bjoergen (NOR) - FIS nordic world ski championships, cross-country, 10km women, Lahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Bjørgen fick dopingchock på VM 2017

– Det var helt jäkligt, säger Marit Bjørgen om händelsen efter skid-VM i Lahtis 2017 då hon trodde att hon åkt fast i ett dopingtest.
Det kommer fram i den nya boken om skiddrottningen som kommer ut på tisdag. Dopingprovet efter den avslutande tremilen i Finland 2017 visade nämligen spår av ett otillåtet medel.

 

Les mer
SKIDSKYTTE SM SPRINT - IDRE

Tuffa fighter i Moras skidskytte

Det blev hårda dueller både i dam- och herrklassen när Mora Ski Festival tjuvstartade säsongen under lördagen.
Vi har tidigare berättat om längdtävlingarna, men det blev nästan ännu jämnare i skidskyttet.

 

Les mer
20211009, DYVIK-HAGSTRÖM 001 (kopia)

Anna övertygade i rekordtidig premiär

Anna Dyvik tog dubbla segrar när IFK Mora SK bjöd in till rekordtidig premiär på sparad snö på skidstadion under lördagen. Hon vann både supersprinten och masstarten över 4,5 km.
– Det känns jättekul, jag är som sagt väldigt taggad på att åka skidor och tävla. Jag tänker stanna här någon dag extra bara för att åka lite till, sa Anna till Aftonbladet efter vinsten.

 

Les mer
20190922, FLETEN, Emilie 001 (kopia)

Världsmästarens kommentar ändrade allt

Långloppstjärnan om ätstörningarna:

I vintras blev Emilie Fleten trea i Visma Ski Classics totalt, men vägen dit har inte varit spikrak. Nu berättar 27-åringen för norska VG om hur hon var svårt sjuk med ätstörningar i yngre dagar och om hur hennes tidigare klubbkompis, världsmästaren Pål Golberg fick henne att förstå att hon var tvungen att ta tag i problemen.

 

Les mer
03.01.2020, Val di Fiemme, Italy (ITA):Jens Burman (SWE), Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), (l-r)  - FIS world cup cross-country, tour de ski, mass men, Val di Fiemme (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable

Längdåkning i TV6 blir på betal-tv

Nent Group tar i vinter över rättigheterna att sända dom flesta världscuptävlingarna i längdåkning. Nu gör man om TV6 – en av kanalerna som man tänker använda till längdsändningarna – till en betal-tv-kanal.
Det är det samma som sweski.com varnade för i en krönika förra veckan.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Öberg behöver få hela SSF i båten

En polischef för östra Norrbotten kan vara precis vad Svenska skidförbundet behöver som längdchef. Men det är inte bara Lars Öberg, 55, som ska visa vägen framåt för skid-Sverige. Kalix-sonen behöver ha alla med sig, inte minst förbundsdirektören Ola Strömberg.

 

Les mer
20101007, ÖBERG Lars tillbaka (kopia)

Lars Öberg tillbaka som längdchef

Det blir Lars Öberg som blir ny längdchef i Svenska Skidförbundet. Lars Öberg har en gedigen och flerårig erfarenhet av Svenska Skidförbundet som tidigare vallare, vallachef, och även som förbundskapten inom längdorganisationen.

 

Les mer
20211006, SVT-dokumentar (kopia)

SVT-dokumentär om längdlandslaget i höst

Den fem timmar långa dokumentärserien med namnet Bäst när det gäller börjar visas i SVT1 med start 11 oktober.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamn får världscup i december 2023

Det står nu helt klart att det inte blir några världscuptävlingar i längdåkning i Ulricehamn säsongen 2022/23. I stället blir det tävlingar säsongen 2023/24 med sprinttävlingar i december 2023.
Efter två publiksuccéer 2017 och 2019 samt välarrangerade publikfria tävlingar under pandemiåret 2021 tvingas Ulricehamn ställa om siktet mot säsongerna 2023/24 och 2024/25.

 

Les mer
20210206, SMEDAAS-HAGSTRÖM 002 (kopia)

Norsk toppåkare förlorade pappa i olycka

Den norska toppåkaren Magni Smedås fick ett oerhört tragisk besked förra veckan.
Hennes pappa Inge Morten Smedås dog efter en trafikolycka i Tynset i Østerdalen, strax söder om Røros. Han blev 60 år gammal.
Olyckan inträffade den 29 september och Smedås dog den 1 oktober i sviterna efter olyckan.

 

Les mer
2021_1001_jan-wall

Nytt medicinskt team klart för säsongen

Längdlandslaget gör ändringar:

Det medicinska teamet för svenska längdlandslaget inför kommande säsong, ändrar form. Per ”Pliggen” Andersson lämnar över huvudansvaret till Jan Wall, tidigare ansvarig för Team Svenska Spel och Team Svenska Spel juniorlandslaget.
Jan Wall, som tillträder som Medicinskt ansvarig för längdlandslaget, kommer inifrån organisationen och är ett välkänt ansikte för aktiva och ledare.

 

Les mer
RULLSKIDTÄVLING SOLLEFTEÅ SM RULLSKIDSKYTTE SPRINT

Stina älskar skidskytte-resan

Stina Nilsson älskar sin skidskytte-satsning och längtar inte tillbaka till längdåkningen. Hon satsar vidare med bössan på ryggen och i en intervju med internationella skidskytteförbundets hemsida biathlonworld.com berättar hon om hur det varit att byta idrott.

 

Les mer
20190126, KRÜGER, Simen Hegstad 009 (kopia)

Vill vinna OS igen – Krüger ändrar träningen

Simen Hegstad Krüger var en av dom stora överraskningarna i OS i Pyeongchang i Korea för snart fyra år sedan. Han föll i starten men reste sig och efter att ha passerat alla i fältet vann han skiathlon-tävlingen.
Men förra vintern gick inte enligt planerna och nu ändrar den 28-årige norrmannen på träningen för att kunna försvara OS-guldet.

 

Les mer
20210930, Vasaloppet målgång (kopia)

100-åriga Vasaloppet ut på turné

Vill ha alla folk i rörelse:

År 2022 fyller Vasaloppet 100 år. Redan nu drar Vasaloppet igång sitt 100-årsfirande på allvar. Och det görs med en turné genom hela Sverige – ”Vasaloppets rörelseturné” – där målet är att få folk att röra på sig. Oavsett om det sker med hopprep, skejtboard, skidgång, löpning, rullskidor eller på enduro får alla gå i mål under den klassiska målportalen med devisen ”i fäders spår för framtids segrar”.

 

Les mer