Mobile Version
Desktop Version
Vasaloppets segrare 1922 Ernst Alm
VASALOPPETs segrare 1922 Ernst Alm med segertrofén från Vårt Hem Foto: NORSJÖ SKIDLÖPARMUSEUM.

Var är Vasaloppets första segertrofé?

I februari och mars 2022 firar Vasaloppets sitt 100-årsjubileum då man, förutom ordinarie Vasaloppets vintervecka med tolv olika skidlopp, även arrangerar det historiska loppet ”Jubileumsvasan”, som med 139 deltagare ska återskapa 1922 års lopp. Nu efterlyser Vasaloppet ett av de främsta prisen från 1922, en bronsskulptur av en skidåkande Gustav Vasa, vars öde är okänt sedan den fyrfaldige Vasaloppssegraren Arthur Häggblad i Stockholm sålde sin prissamling strax före sin död 1989. Var finns priset?

 

Vasaloppets historia går tillbaka till 1922, då IFK Mora med bara två veckors förberedelser lyckades arrangera ett nationellt skidlopp som omedelbart blev en jättesuccé. Redan till det första loppet var prisbordet enastående, med priser skänkta av företag, privatpersoner, organisationer och till och med en pokal från kung Gustaf V.

Den legendariske sportjournalisten Sven Lindhagen på Idrottsbladet bevakade det första Vasaloppet och kommenterade senare i livet: ”Priserna garanterade i sitt överflöd och överdåd Vasaloppets framtid.”

Ja, 1922 års prissamling värderades till 11 000 kronor, vilket motsvarar 295 000 kronor i 2021 års penningvärde. Merparten var dock vandringspriser. Segraren fick en guldmedalj, andra till tionde plats silvermedaljer och övriga 107 deltagare som tog sig i mål erhöll bronsmedaljer.

Familjejournalen Vårt Hems vandringspris Ett av vandringsprisen, med central plats på fotot av alla priserna 1922, har ett just nu okänt öde. Det är en bronsskulptur av en skidåkande Gustav Vasa, omkring 25 centimeter hög, ståendes på en träsockel – skänkt av affärsmannen Johan Petter Åhlén som drev postorderfirman Åhlén & Holm (senare Åhléns). Företaget hade 1921 startat familjetidningen Vårt Hem (som 1952 slogs samman med Året Runt).

Inskriptionen på sockeln lyder: ”Familjejournalen Vårt Hems vandringspris till individuelle segraren i Vasaloppet”. Herman Bergmans konstgjuteri i Stockholm utförde bronsgjutningen för 1100 kronor. I de bevarade statuterna för priset framgår att det ”tillfaller såsom ständig egendom den löpare som tre gånger i följd eller fyra gånger utan ordningsföljd hemfört detsamma”. (Johan Petter Åhlén hade till och med tänkt ut vad som skulle hända om två skidlöpare någon gång skulle dela segern i Vasaloppet: ”priset för ett år framåt tilldelas den, som vid målet visar bästa konditionen”, vilket tävlingsläkaren skulle avgöra… Denna bedömning behövde dock aldrig tillgripas.)

Ernst Alm från IFK Norsjö, 22-åringen som vann det allra första Vasaloppet den 19 mars 1922, fick den första inteckningen i Vårt Hems vandringspris och på ett foto syns han sittande bredvid skulpturen, där segrarens namn varje år skulle komma att ingraveras.

Första gången som priset var spårlöst försvunnet var 1925. Fjolårssegraren John Lindgren hade deponerat det hos arrangörerna, men när han visade upp depositionskvittot visste ingen var det fanns. Två dagar före loppet hittade man det dock i ett bankvalv i Mora…

Priset vandrade vidare. Den första som vann Vasaloppet två gånger var Per-Erik Hedlund, men ”Särna-Hedlund” tog aldrig någon tredje seger.

Arthur Häggblad erövrade 1940 priset för alltid På 1930-talet gjorde historiens huvudperson sitt inträde i Vasaloppshistorien: Arthur Häggblad (1914–1989), den färgstarke skidlöparen från IFK Umeå. Det var han som efter femmilen vid SM 1935 i Falun, på frågan från Dalarnas landshövding hur det kändes efter loppet, svarade: ”Åk själv, gubbjävel, så får du känna!”

1936 var Arthur Häggblad nära att ta sin tredje raka seger i Vasaloppet, men han slutade tvåa. Den tredje segern kom istället 1937. Året därpå blev han trea men diskades efter att ha bytt sina felvallade skidor. 1940 vann dock Arthur Häggblad sin fjärde seger i Vasaloppet och tog därmed hem Vårt Hems vandringspris för alltid! Den 15 augusti 1941 flyttade han till Stockholm där han öppnade ”Häggblads sportaffär” på Klarabergsgatan 52, senare ”Häggblads sport” på Slöjdgatan vid Hötorgscity.

Arthur Häggblad blev 81 år och dog den 16 juni 1989. Han hade inga efterlevande barn och 1988 eller 1989 ska han ha sålt sin imponerande prissamling. Men vad hände då med ett av Vasaloppets allra främsta pris, ”Familjejournalen Vårt Hems vandringspris”? Vart tog det vägen? Vem vet?

 

Efterlysning

Vasaloppets samlarklubb har i flera år försökt lokalisera priset, utan att lyckats.

– Till 100-årsjubileet 2022 och Jubileumsvasan den 12 februari vore det väldigt roligt om vi fick veta var priset finns och kanske låna det för att få visa upp det på plats i Mora och Sälen, säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets 100-årsjubileum.

Den som vet något om det försvunna priset får gärna kontakta Mats Rylander på Vasaloppet: Telefon 072-209 05 78 eller e-post mats.rylander@vasaloppet.se

 

FAKTA INTECKNINGAR I PRISET (Vasaloppets segrare)

1922 Ernst Alm, IFK Norsjö

1923 Oskar Lindberg, IFK Norsjö

1924 John Lindgren, IFK Umeå

1925 Sven Utterström, Bodens BK

1926 Per Erik Hedlund, Malungs IF

1927 Konrad Pettersson, Luleå SK

1928 Per Erik Hedlund, Särna SK

1929 J A Persson, Arjeplogs SK

1930 Verner Lundström, Arvidsjaurs IF

1931 Anders Ström, IFK Mora

1932 Vasaloppet inställt

1933 Arthur Häggblad, IFK Umeå

1934 Vasaloppet inställt

1935 Arthur Häggblad, IFK Umeå

1936 Sven Hansson, Lima IF

1937 Arthur Häggblad, IFK Umeå

1938 Elias Nilsson, Östersunds SK

1939 Alfred Lif, Orsa IF

1940 Arthur Häggblad, IFK Umeå

Del |
20210129, BOLSHUNOV Alexander (kopia)

Ny operation för Alexander Bolshunov

OS-favoriten Alexander Bolshunov, 24 har inte fått någon perfekt uppladdning till säsongen under dom senaste veckorna. Nu har han fått avbryta träningslägret i Ramsau för att genomgå en ny operation i käken.
Operationen skedde enligt ryska medier i fredags.

 

Les mer
20211018, Martin o Hanna (kopia)

Kjærlighetsdrama i skidskytte-landslaget

Hanna Öberg står i centrum för det som Aftonbladet omtalar som ett kärleksdrama i skidskyttelandslaget.
Hon var ju som bekant länge ihop med landslagskollegan Jesper Nelin. Det tog slut förra säsongen, nu har hon dykt upp med världsmästaren Martin Ponsiluoma som sin nya kärlek.
Och i tillägg har Jesper Nelin blivit ihop med Martins gamla tjej…

 

Les mer
Luleå universitet studie

Du kan hjälpa Sverige till flera medaljer

Nu kan du hjälpa Sverige till flera medaljer, som t ex i vinterns OS
På Skid- och Snölabbet vid Luleå tekniska universitet genomför man just nu en studie om skidåkares erfarenheter om skidglid/friktion i olika fören och genom att svara på en enkät om dina erfarenheter kan du bidraga till bättre glid för dom svenska längdåkarna och skidskyttarna i kommande tävlingar.

 

Les mer
PØLSA TIV 2014-1 (kopia)

”Pølsa”, 38 drabbades av hjärnblödning

OS-mästaren flögs akut till sjukhuset:

Den populära OS-mästaren Øystein ”Pølsa” Pettersen har drabbats av akut hjärnblödning och flögs med helikopter från Lillehammer till Rikshospitalet i Oslo.
Längdåkaren med det goda humöret är nu utskriven och säger själv att han hade tur som överlevde och han har bestämt sig för att bli lika bra som före det hände.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

SVT kan lära av Dyviks vlogg

Krönika:

SVT-dokumentären ”Bäst när det gäller” höjer pulsen inför skidsäsongen. Men det blå-gula kollektivet i all ära.  I nästa dokumentärsatsning om längd i SVT, eller i annan kanal, hoppas jag vi får följa en eller flera ”utbrytare” som valt att utvecklas efter egen filosofi. Som till exempel Anna Dyvik, 26.
Det skulle säkert vara minst lika lärorikt.

 

Les mer
20191024, ATMOSPHERE FALUN 003 (kopia)

Mixad stafett i världscupen i Falun

Falun blir lite av provkanin i vinterns världscup när man kommer att testa mixad stafett också inom längdåkningen. Det är ju något som skidskyttet haft under en ganska lång tid, nu kommer det också inom längdåkningen.
Det var en av nyheterna under FIS’ höstmöte tidigare den här månaden.

 

Les mer
28.02.2017, Lahti, Finland (FIN):Marit Bjoergen (NOR) - FIS nordic world ski championships, cross-country, 10km women, Lahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Bjørgen fick dopingchock på VM 2017

– Det var helt jäkligt, säger Marit Bjørgen om händelsen efter skid-VM i Lahtis 2017 då hon trodde att hon åkt fast i ett dopingtest.
Det kommer fram i den nya boken om skiddrottningen som kommer ut på tisdag. Dopingprovet efter den avslutande tremilen i Finland 2017 visade nämligen spår av ett otillåtet medel.

 

Les mer
SKIDSKYTTE SM SPRINT - IDRE

Tuffa fighter i Moras skidskytte

Det blev hårda dueller både i dam- och herrklassen när Mora Ski Festival tjuvstartade säsongen under lördagen.
Vi har tidigare berättat om längdtävlingarna, men det blev nästan ännu jämnare i skidskyttet.

 

Les mer
20211009, DYVIK-HAGSTRÖM 001 (kopia)

Anna övertygade i rekordtidig premiär

Anna Dyvik tog dubbla segrar när IFK Mora SK bjöd in till rekordtidig premiär på sparad snö på skidstadion under lördagen. Hon vann både supersprinten och masstarten över 4,5 km.
– Det känns jättekul, jag är som sagt väldigt taggad på att åka skidor och tävla. Jag tänker stanna här någon dag extra bara för att åka lite till, sa Anna till Aftonbladet efter vinsten.

 

Les mer
20190922, FLETEN, Emilie 001 (kopia)

Världsmästarens kommentar ändrade allt

Långloppstjärnan om ätstörningarna:

I vintras blev Emilie Fleten trea i Visma Ski Classics totalt, men vägen dit har inte varit spikrak. Nu berättar 27-åringen för norska VG om hur hon var svårt sjuk med ätstörningar i yngre dagar och om hur hennes tidigare klubbkompis, världsmästaren Pål Golberg fick henne att förstå att hon var tvungen att ta tag i problemen.

 

Les mer
03.01.2020, Val di Fiemme, Italy (ITA):Jens Burman (SWE), Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), (l-r)  - FIS world cup cross-country, tour de ski, mass men, Val di Fiemme (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable

Längdåkning i TV6 blir på betal-tv

Nent Group tar i vinter över rättigheterna att sända dom flesta världscuptävlingarna i längdåkning. Nu gör man om TV6 – en av kanalerna som man tänker använda till längdsändningarna – till en betal-tv-kanal.
Det är det samma som sweski.com varnade för i en krönika förra veckan.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Öberg behöver få hela SSF i båten

En polischef för östra Norrbotten kan vara precis vad Svenska skidförbundet behöver som längdchef. Men det är inte bara Lars Öberg, 55, som ska visa vägen framåt för skid-Sverige. Kalix-sonen behöver ha alla med sig, inte minst förbundsdirektören Ola Strömberg.

 

Les mer
20101007, ÖBERG Lars tillbaka (kopia)

Lars Öberg tillbaka som längdchef

Det blir Lars Öberg som blir ny längdchef i Svenska Skidförbundet. Lars Öberg har en gedigen och flerårig erfarenhet av Svenska Skidförbundet som tidigare vallare, vallachef, och även som förbundskapten inom längdorganisationen.

 

Les mer
20211006, SVT-dokumentar (kopia)

SVT-dokumentär om längdlandslaget i höst

Den fem timmar långa dokumentärserien med namnet Bäst när det gäller börjar visas i SVT1 med start 11 oktober.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamn får världscup i december 2023

Det står nu helt klart att det inte blir några världscuptävlingar i längdåkning i Ulricehamn säsongen 2022/23. I stället blir det tävlingar säsongen 2023/24 med sprinttävlingar i december 2023.
Efter två publiksuccéer 2017 och 2019 samt välarrangerade publikfria tävlingar under pandemiåret 2021 tvingas Ulricehamn ställa om siktet mot säsongerna 2023/24 och 2024/25.

 

Les mer
20210206, SMEDAAS-HAGSTRÖM 002 (kopia)

Norsk toppåkare förlorade pappa i olycka

Den norska toppåkaren Magni Smedås fick ett oerhört tragisk besked förra veckan.
Hennes pappa Inge Morten Smedås dog efter en trafikolycka i Tynset i Østerdalen, strax söder om Røros. Han blev 60 år gammal.
Olyckan inträffade den 29 september och Smedås dog den 1 oktober i sviterna efter olyckan.

 

Les mer
2021_1001_jan-wall

Nytt medicinskt team klart för säsongen

Längdlandslaget gör ändringar:

Det medicinska teamet för svenska längdlandslaget inför kommande säsong, ändrar form. Per ”Pliggen” Andersson lämnar över huvudansvaret till Jan Wall, tidigare ansvarig för Team Svenska Spel och Team Svenska Spel juniorlandslaget.
Jan Wall, som tillträder som Medicinskt ansvarig för längdlandslaget, kommer inifrån organisationen och är ett välkänt ansikte för aktiva och ledare.

 

Les mer
RULLSKIDTÄVLING SOLLEFTEÅ SM RULLSKIDSKYTTE SPRINT

Stina älskar skidskytte-resan

Stina Nilsson älskar sin skidskytte-satsning och längtar inte tillbaka till längdåkningen. Hon satsar vidare med bössan på ryggen och i en intervju med internationella skidskytteförbundets hemsida biathlonworld.com berättar hon om hur det varit att byta idrott.

 

Les mer
20190126, KRÜGER, Simen Hegstad 009 (kopia)

Vill vinna OS igen – Krüger ändrar träningen

Simen Hegstad Krüger var en av dom stora överraskningarna i OS i Pyeongchang i Korea för snart fyra år sedan. Han föll i starten men reste sig och efter att ha passerat alla i fältet vann han skiathlon-tävlingen.
Men förra vintern gick inte enligt planerna och nu ändrar den 28-årige norrmannen på träningen för att kunna försvara OS-guldet.

 

Les mer
20210930, Vasaloppet målgång (kopia)

100-åriga Vasaloppet ut på turné

Vill ha alla folk i rörelse:

År 2022 fyller Vasaloppet 100 år. Redan nu drar Vasaloppet igång sitt 100-årsfirande på allvar. Och det görs med en turné genom hela Sverige – ”Vasaloppets rörelseturné” – där målet är att få folk att röra på sig. Oavsett om det sker med hopprep, skejtboard, skidgång, löpning, rullskidor eller på enduro får alla gå i mål under den klassiska målportalen med devisen ”i fäders spår för framtids segrar”.

 

Les mer