Mobile Version
Desktop Version

OS-hjälten Håkon Brusveen är död

Den norske OS-hjälten Håkon Brusveen är död, 93 år gammal.
Han vann OS-guldet på 15 km i Squaw Valley i USA i 1960 och har under hela sitt liv varit en av dom stora skidhjältarna hemma i Norge.

 

Det var dramatik inför OS 1960 då Brusveen först inte kvalade in i det norska laget. Han var 32 år och hade mer eller mindre lagt av. Därför blev han också endast reserv på hemmaplan. Men precis innan OS levererade Brusveen resultat som gjorde att Kung Olav förespråkade att Håkon Brusveen skulle få en plats i OS-laget.

Och det vågade inte skidförbundet säga emot och Brusveen fick åka med till USA där han alltså vann 15 km i kamp mot andra legender som Sixten Jernberg och Veikko Hakulinen som också båda tyvärr har gått bort.

I OS-stafetten 1960 blev Norge tvåa efter Finland och där åkte Brusveen tillsammans med Harald Grønningen, Hallgeir Brenden och Einar Østby. Brusveen körde sista sträckan.

Efter karriären blev Håkon Brusveen en mycket uppskattad reporter i NRK Radio där han med sin speciella dialekt från Vingrom söder om Lillehammer vann folkets hjärtan. Han jobbade i många år med den legendariska radiokommentatorn Bjørge Lillelien.

Håkon Brusveen somnade in på ett sjukhem i Lillehammer och han blev alltså 93 år gammal.

 

Del |