Mobile Version
Desktop Version
Rolf Zetterberg
JOHANNES HØSFLOT KLÆBO tycker inte det är rätt att åka runt och tävla mitt i pandemin. Nu drar han sig ur världscupen. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

– Det känns inte rätt att åka runt och tävla nu:

Klæbo hoppar av världscupen i december

Johannes Høsflot Klæbo hoppar av världscupen i längdåkning resten av året.
Han känner olust efter helgens tävlingar i Ruka och tar inte chansen på att åka i Davos och Dresden. Han vill bestämma sig senare för Tour de Ski, om det nu blir något. Det är i dagsläget osäkert.
Klæbo fruktar att smittas av Covid-19.

 

– Först måste vi se om Tour de Ski arrangeras. Därefter måste jag bestämma om jag skall åka. Det beror på hur smittan är, säger han i ett pressmeddelande.
– Jag har känt på det ett tag. Det startade i samband med världscupfinalen förra säsongen. Osäkerheten förstärktes ytterligare genom uppehållet i Ruka. Det verkade tryggare innan vi åkte än vad som nu blev situationen i Finland.

– Jag känner att skidor och tävlingar blir lite viktiga i förhållande till den pandemi som nu härjar över hela världen. Alla måste göra sitt – och vad dom menar är riktigt. Det är viktigt och riktigt att göra för mig, säger Johannes Hösflot Klæbo vidare i pressmeddelandet.
– Jag känner att det är helt felt att åka till internationella destinationer i dessa tider. Det innebär kontakt med många människor. Det inkluderar flyg, buss, flygplatser och annat. Jag vill inte utsätta mig för det. För mig blir det helt fel. Det tar jag konsekvenserna av och hoppar av för den här gången.

Klæbo har varit mycket försiktig under pandemin. Han har inte flugit och tagit bil istället. Turen till Finland var hans första flygtur sedan förra säsongen. Han ställde inte upp på skidförbundets marknadsdag och han har hållit en låg profil på hemmaplan.

Att nu världscupledaren och helgens suverän i Finland väljer att hoppa av kan få konsekvenser om andra toppåkare väljer det samma. Arrangören i tyska Dresden gick också ut och meddelade i första hand att tävlingen kommer att köras utan publik – om den nu går att köra alls.

Lillehammer har redan sagt ifrån sig världscuptävlingarna den kommande helgen, medan Davos helgen efter fortfarande satsar på att köra. Hur det blir med Tour de Ski är osäkert. Då måste åkarna korsa gränser mellan flera länder.

Klæbos landslagskollega Heidi Weng hoppade av redan efter den inledande sprinten i Ruka, hon var rädd för att bli smittad med Covid-19 och inte mentalt beredd att tävla.

Flera episoder i Ruka gör också att många nu ställer frågetecken vid säkerheten vid internationella tävlingar. Snabbtesterna visade vid flera tillfällen fel svar. Det gjorde att Norges lag höll på att missa alla tävlingarna och att Islands Snorri Einarsson felaktigt inte fick starta i sprinttävlingen.
Men det mest oroväckande var att en rysk åkare i nordisk kombination fick ett negativt testsvar och tränade med övriga åkare innan arrangören såg att provet var positivt ändå. Ingen vet om eller i sådana fall hur många åkaren hann smitta innan han isolerades.

Bli inte förvånad om världscupen i längdåkning blåses av innan den nästan har börjat. Att den största stjärnan hoppar av borde få några klockor att ringa också hos FIS!

 

Del |
08.02.2020, Falun, Sweden (SWE):Linn Svahn (SWE), Jonna Sundling (SWE), (l-r)  - FIS world cup cross-country, individual sprint, Falun (SWE). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Här är åkarna som får köra i Falun

Det har blivit Sveriges tur att stå som arrangör för världscupen när de Svenska skidspelen i Falun ska avgöras i helgen. Ett annars publikfyllt Lugnet får istället för publik nöja sig med extra många svenskar på start.

 

Les mer
Oskar och KJ dubbel (kopia)

Skandinaviska cupen 2020/21 ställs in

Det blir inga tävlingar i Skandinaviska cupen i vinter. Det meddelar Svenska Skidförbundet efter att arbetsgruppen för cupen har ställt in dom resterande tävlingarna för den här säsongen.

 

Les mer
Nilsson

Stina Nilsson i truppen till skidskytte-EM

Stina Nilsson är uttagen till EM i skidskytte i polska Duszniki-Zdroj 27-31 januari. Hon har gjort stora framsteg i IBU-cupen i tyska Arber och får nu alltså en ny chans på EM.

Här är den svenska truppen.

 

Les mer
20210125, Borås skidstadion (kopia)

Borås rustar för skid-SM – har fått snö

Allt faller sakta på plats för att Skid-SM 2021 ska kunna genomföras i Borås. Borås SK, som tillsammans med ett flertal Boråsklubbar arrangerar mästerskapet, har nu den snö som krävs för att kunna säkerställa banan för tävling på Borås Skidstadion.

Les mer
20.01.2021, Antholz, Italy (ITA):Johannes Thingnes Boe (NOR) -  IBU World Cup Biathlon, training, Antholz (ITA). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribution is

Ny uppvisning av Johannes Thingnes Bø

Världscupledaren Johannes Thingnes Bø visade väldigt tydligt att han har en växel mer än alla andra i masstarten i italienska Antholz. Norrmannen växlade om efter det första skyttet och sprängde fältet på bara några meter.
Han vann säkert medan Martin Ponsiluoma blev bäste svensk på en 10:e plats.

 

Les mer
20200118, edvin anger (2) (kopia)

Lisa och Edvin tog JVM-testet i fristil

Lisa Ingesson från Strömnäs vann igen när Åsarna arrangerade nytt JVM-test under söndagen. Dessutom levererade arrangörsklubbens nyförvärv Edvin Anger som tackat sin nya klubb med en klar seger på herrsidan.

 

Les mer
20180322, DYVIK, Anna 004 (kopia)

Anna Dyvik överlägsen också på distans

Anna Dyvik var överlägsen också på 10 km klassisk vid VW Cup i Torsby. Och nu ändrar hon inriktning inför nästa helgs världscup i Falun.
– Jag tänkte mest åka sprint, men nu har jag lust också att åka distanstävling där, säger moraåkaren som har dominerat med två segrar i helgen.

 

Les mer
20210124, Toblach 3 bästa herrar (kopia)

Två svenska pallplatser i Toblach-Cortina

Sverige har definitivt blivit en stormakt i långloppcirkusen Visma Ski Classics.
I söndagens Toblach-Cortina var både Oskar Kardin och Emil Persson på pallen, men dom fick båda ge sig i spurten för ryssen Ermi Vokuev som vann sin andra långloppseger.
Kardin leder nu Visma Ski Classics efter seger i La Diagonela och ”silver” nu i Toblach-Cortina.

 

Les mer
20180317, BOLSHUNOV, Alexander finish 003 (kopia)

Bolshunov tappade huvudet totalt

Världscupledaren och Tour de Ski-segraren Alexander Bolshunov tappade huvudet totalt i inspurten av stafetten i Lahtis. Han slog efter Finlands slutman Jouni Mäki och sedan körde han regelrätt ner finländaren efter målgång.
Ryssland diskades och frågan är nu om Bolshunov utestängs från nästa helgs tävlingar i Falun.

 

Les mer
20181117, RUUS, Marcus 002 (kopia)

Marcus Ruus i ledning hela vägen

VW Cup i Torsby – 15 km klassisk:

Trots en segermarginal på futtiga 7,2 sekunder hade Marcus Ruus ledningen från start till mål i VW Cup-tävlingen över 15 km klassisk stil i Torsby under söndagen.
Värmlänningen i Åsarnas färger har helt klart kommit ut av Tour de Ski i fin form och tog en meriterande seger.

 

Les mer
20210124, Toblach-Cortina 3 bästa (kopia)

Lina Korsgren stack och solovann

Team Ramudden dominerade igen – dubbelseger i Italien:

Dom svenska damerna dominerade åter igen i Visma Ski Classics när Team Ramudden tog dubbelseger i Toblach-Cortina och Lina Korsgren kunde vinna efter ett lång soloutbrytning där hon fick göra allt jobbet själv.
Lagkompisen Ida Dahl spurtade in som tvåa och Sverige grejar sig mycket bra även utan en skadad Britta Johansson Norgren.

 

Les mer
20180317, MODIG, Lovisa finish 001 (kopia)

Sveriges damer stafett-tvåa i Lahtis

Norge var som väntat överlägsna i damernas 4x5 km stafett i världscupen i Lahtis under söndagsförmiddagen.
Men Sverige utan sitt bästa lag grejade en stark andra plats och slog konkurrenter som Finland, Ryssland och USA som alla hoppas på stafettmedalj på VM.

 

Les mer
20170128, CHEBOTKO, Nikolay 001 (kopia)

VM-trea från Kazakstan omkom i olycka

Nikolay Chebotko från Kazakstan blev bara 38 år gammal. Han omkom i en bilolycka där han kraschade in i ett träd med bil, skriver Expressen.
– Vi har drabbats av en oersättlig förlust, skriver det Kazakstanska skidlandslaget på Instagram.
Chebotko har ett VM-brons från 2013.

 

Les mer
02.01.2013, Cortina-Toblach, Italy (ITA): Toblach Nordic Arena ready for the races- FIS world cup cross-country, tour de ski, training, Cortina-Toblach (ITA). www.nordicfocus.com. © Felgenhauer/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Ny bana för Toblach-Cortina i morgon

Det vill sig inte riktigt för Toblach-Cortina i Visma Ski Classics. Förra året fick man ställa in, nu har man skjutit tävlingen från idag lördag till i morgon. Och det sista är att man har fått lägga om banan på grund av stor lavinfara efter det planerade spåret.

 

Les mer
20200311, GISSELMAN Truls 002 (kopia)

Lisa och Truls sprintade bäst i JVM-testet

Lisa Eriksson, Strömnäs och Truls Gisselman, Rehns BK vann JVM-testet i klassisk sprint i Åsarna under lördagen.
Det blev spännande tävlingar och ingen av dom båda segrarna var snabbast på vägen fram till finalen.

 

Les mer
20180318, BURMAN, Jens 001 (kopia)

Jens Burman övertygade i sin comeback

Det ställdes inte så jättehöga förväntningar till Jens Burman inför hans comeback i världscupen i Lahtis. Men svensken visade inget av sina ryggplågor och kämpade i toppen genom hela skiathlon-tävlingen över 30 km.
I mål var Åsarna-åkaren 9:a – slagen av inte mindre än fem norrmän, varav fyra var dom första i mål.

 

Les mer
23.01.2021, Antholz, Italy (ITA):Lisa Theresa Hauser (AUT), Julia Simon (FRA), Hanna Oeberg (SWE), (l-r) -  IBU World Cup Biathlon, mass women, Antholz (ITA). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For

Hanna en tåspets från segern

Hanna Öberg utmanade fransyskan Julia Simon på upploppet men var en tåspets för sent ute för att vinna lördagens masstart i världscupen i skidskytte i Antholz.
Det blev en mycket rafflande avslutning av tävlingen där fem åkare var samlade på slutvarvet.

 

Les mer
20200105, DYVIK Anna 001 (kopia)

Anna Dyvik visade VM-form i Torsby

VW Cup klassisk sprint:

Anna Dyvik var helt överlägsen i VW Cup i klassisk sprint i Torsby under lördagen. Hon var ensam om att visa VM-form och hoppas själv också att hon är aktuell för just den här distansen i Oberstdorf.
Anton Persson fixade hemmaseger till SK Bore i herrarnas sprint där han utmanades hårt av IFK Moras Gustav Eriksson.

 

Les mer
20180318, KALLA, Charlotte 005 (kopia)

Norsk trippel – Ebba strax utanför pallen

Mycket positivt besked från Charlotte Kalla:

Norge är tillbaka i världscupen. Det märkte man direkt.
Therese Johaug lämnade alla och vann överlägset. Helene Marie Fossesholm och Heidi Weng följde upp bakom och då blev det inte plats på pallen för Ebba Andersson även om hon spurtade ner Jessica Diggins.
Mest positivt med svenska ögon: Charlotte Kalla 7:a i sin comeback.

 

Les mer
20210122, La Diagonela köldloppet (kopia)

Fruktar för att förlora kroppsdelar

Fortfarande svåra skador för flera åkare efter köldloppet:

Med ner mot 30 minusgrader i förra helgens långlopp La Diagonela i Visma Ski Classics har fortfarande flera åkare skador som man inte vet hur det kommer att gå med. Några riskerar att förlora kroppsdelar, främst en stortå och några fingrar.
Bland dom som vistats på sjukhus är toppåkarna Britta Johansson Norgren, Linn Sömskar och Andreas Nygaard.

 

Les mer