Mobile Version
Desktop Version
STINA NILSSON – numera skidskytt i landslaget! Foto: NICKLAS OLAUSSON/Skidskytteförbundet
STINA NILSSON – numera skidskytt i landslaget! Foto: NICKLAS OLAUSSON/Skidskytteförbundet

Stina: – Var färdig med längdåkningen

Stina Nilsson ångrar inte att hon bytte från längdåkningen till skidskyttet. Det medger hon i en intervju med Sportbladet.
– Inget fysiskt stoppade mig men jag var klar med att åka längd. Jag kan inte göra något halvhjärtat, det var skidskytte eller inget, säger Stina Nilsson till Sportbladet.

 

Nu väntar hela det skid-tokiga Sverige på Stinas premiär med bössan på ryggen. 27-åringen gick direkt in i landslaget och tränar med Hanna Öberg & co. Vid hennes sida finns schweizaren Jean-Marc Chabloz, sedan länge boende i Östersund, som skall lära Stina skyttet och övergången till hennes nya idrott.

– Jag älskar det, jag älskar känslan och kontrasterna som skyttet ger mig. Lika hög på livet som jag blir när jag träffar, lika mycket tänker jag på hur dålig jag är och hur tråkigt det är när jag missar, berättar den olympiska mästarinnan i längdåkning vidare för Sportbladet.
– Det blir bättre och jag lär mig nya saker varje dag, men jag slår fortfarande bakhuvudet i det hela tiden, säger 27-åringen och skrattar.

Många trodde att Stina bytte för att hon inte var nöjd med livet i längdlandslaget. Men nu berättar hon att tanken funnits där länge. Till tidningen säger hon att hon tänkte köra ett OS till efter Pyeongchang 2018 innan hon bytte idrott. Men hon var så nyfiken, så sugen på något nytt att hon bestämde sig för att ”nu kör jag bara!”.
Ett beslut som chockade rätt många i skidmiljön – inte bara i Sverige men i hela skidvärlden.

Hon säger sig ha blivit en mycket gladare person efter att hon tog beslutet. Den sista tiden som längdåkare var tuff. Hon skadade sig innan VM i Seefeld 2019 med en sträckning i låret. På mirakulöst vis kom hon tillbaka och tog två VM-guld samt individuellt silver.
Och i vintras var oturen där igen med en revbensskada under Tour de Ski. Hon kom aldrig tillbaka efter det.

 

VILKET DRÖMPAR! Hanna Öberg och Stina Nilsson tränar tillsammans nästan varje dag inför den kommande skidskytte-säsongen. Foto: NICKLAS OLAUSSON/Skidskytteförbundet
VILKET DRÖMPAR! Hanna Öberg och Stina Nilsson tränar tillsammans nästan varje dag inför den kommande skidskytte-säsongen. Foto: NICKLAS OLAUSSON/Skidskytteförbundet

– När jag gick hemma och inte kunde tävla i januari/februari så blev beslutet väldigt tydligt. Jag har alltid kunnat visualisera framåt i min karriär. Jag har sett mig själv på OS och VM, säger Stina Nilsson och fortsätter:
– Men nu kunde jag inte se mig själv stå på startlinjen på VM i Oberstdorf nästa år eller tänka ut hur jag ens skulle ta mig dit. Då visste jag att det inte skulle gå mer, att jag ville något annat. Jag är så tacksam att jag vågade välja skidskytte nu när jag har så många år kvar.

Många tycker hon är tuff som tagit beslutet. Men hon är inte den första. Bara i Sverige har vi Magdalena Forsberg och Anna-Carin Olofsson (Zidek) och i utlandet finns namn som till exempel Denise Herrmann från Tyskland.
Och vad många i Sverige inte tänker på är att skidskyttet är en mycket större idrott än längdåkningen i mellan-Europa. Ekonomiskt starka Tyskland är det landet där skidskyttarna är som mest populära, men även i Ryssland och Frankrike står sporten mycket starkt.

Stina Nilsson berättar att hennes vardag nu är annorlunda. Hon kom snabbt in i skidskytte-landslagets träningsmiljö och dom tränar nästan alla dagar tillsammans.
– Jag tycker det är så kul.
Rädd för kritik?
– Jag har faktiskt inte varit rädd för det. Oavsett hur detta kommer gå så kommer jag aldrig någonsin ångra mitt val. För så kul som jag bara har haft denna korta period i livet och det jag nu vet kommer framåt gör att jag aldrig kommer ångra det. Det går gå som det går, säger hon till Sportbladet.

Hur bra blir hon då som skidskytt?
Många tror att hon kan nå världstoppen även här. Rutinerade skidskyttar varnar och säger att det inte bara är att köpa en bössa och åka snabbt på skidorna.
Men inte många blir förvånade om hon är där uppe i toppen ganska tidigt.

Om hon får åka världscupen i Östersund så har åtminstone arrangören vunnit. Då blir det garanterat storpublik på skidstadion!

 

Del |
20200811, UREVC Eva (kopia)

Slovenskt kraftpaket på väg tillbaka

Eva Urevc, 24 kom som en storm in i världseliten i sprint men missade hela den gångna säsongen på grund av skada.
Men nu är kraftpaktetet, som av utseende ofta jämförs med Marit Bjørgen, på väg tillbaka och kan bli en obehaglig konkurrent för Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och dom andra svenska sprintstjärnorna.

 

Les mer
20200811, landslaget rullskidor (kopia)

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Och fler dagar i Torsby kommer det att bli då landslagsledningen idag meddelar att höstens utlandsläger istället kommer ske i Sverige.

 

Les mer
20200807, MYHLBACK, Petter 002 (kopia)

Nya vallachefen städar om i bussen

Petter Myhlback, 43 är ny vallachef för det svenska längdlandslaget.
Överraskande för många.
Petter är inte känd som någon vallare, men som en sprinter på världsnivå.
Men nu städer han om och hoppas att dom blågula åkarna skall ha toppenskidor kommande säsong.

 

Les mer
20200811, Tean Nordic Blink (kopia)

En låååång debut för Linn Sömskar

Linn Sömskar debuterade för sitt långloppsteam Team Nordic Athlete under söndagen.
Och det blev en låååång debut – en stafett med tre åkare i varje lag som totalt skulle åka i 12 timmar.
Linns lag grejade sig bra och slutade tvåa, även om hon själv uttrycker att det är något av det hårdaste hon gjort.

 

Les mer
20180129, WENG, Tiril Udnes 030 (kopia)

Hon slog Johaug i en distanstävling

Det är inte ofta som Therese Johaug förlorar i en distanstävling. Ett av undantagen var Frida Karlssons suveräna seger i Holmenkollen i vintras.
Men under lördagen förlorade världsettan igen – den här gången lite mera överraskande.

 

Les mer
20200809, BUSKVIST, Alfred (kopia)

Sandra och Alfred vann rullskids-SM

Sandra Hansson, Malung och Alfred Buskqvist, Stern vann dam- respektive herrklassen när SM på rullskidor avgjordes i Lidköping under söndagen.
Det var en hård dag då flera åkare först körde den individuella tävlingen för sedan att åka masstart på eftermiddagen. Lidköpings VSK hade lagt in SM-tävlingarna i traditionella Rådarullen.

 

Les mer
20191208, KNOTTEN, Karoline 001 (kopia)

VM-drottningen fick stryk i Blink

VM-drottningen i skidskytte Marte Olsbu Røiseland fick lite överraskande stryk av Karoline Knotten i nya grenen supersprint när Blinkfestivalen i Sandnes i sydvästra Norge fortsatte under fredagen med bland annat både längdåkning och skidskytte.
Johannes Høsflot Klæbo och Maiken Caspersen Falla var inte lika överraskande segrare i längdåkarnas sprint.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Johaug och Krüger bäst i monsterbacken

Det fanns ingen plats för några överraskningar när Blinkfestivalen i Norge öppnade med brutala Lysebotn Opp under torsdagen.

Therese Johaug och Simen Hegstad Krüger var åter igen klart bäst i den 7,5 km långa monsterbacken med 640 meters stigning på dom sista 6,5 kilometrarna.

 

Les mer
20180902, ABRAHAMSSON Hanna 001 (kopia)

Hanna Abrahamsson till Ulricehamns IF

Hanna Abrahamsson, 20, kommer från och med kommande skidsäsong att tävla i längdskidor för Ulricehamns IF efter många år i moderklubben Eksjö SOK.

Les mer
Johan Eriksson tf vd 3 Foto Vasaloppet (kopia)

Johan tillförordnat vd för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad vd för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala varianten Hemmavasan, som över 11 000 anmälda cyklister och löpare ska genomföra på sin hemmaplan under perioden 15–22 augusti.

 

Les mer
HÃ¥kan Blidberg

Stinas möte med gamla kompisar

På läger samtidigt i Torsby den här veckan:

Många såg förvånad på när Stina Nilssons bil dök upp utanför skidtunneln i Torsby samtidigt som längdlandslaget är där på läger.
Men det var en tillfällighet och Stina är på plats tillsammans med skidskyttelandslaget som har läger samtidigt – men som inte tränar med längdåkarna.

 

Les mer
20180131, BYSTRÖM, Anders 006 (kopia)

Äntligen är landslaget på läger igen

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.

Les mer
20200802, COLOGNA bröllop (kopia)

Dario Cologna gift i helgen

Fyrfaldige OS-segraren Dario Cologna gifte sig i helgen med sin långvariga flickvän Laura Bucher. Schweizaren och hans tjej har varit ett par i tio år och i lördags blev dom alltså herr och fru i ett bröllop för dom närmaste i Tessin.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Anton Karlsson är tillbaka

Lager 157 Ski Team får en rejäl förstärkning kommande säsong. Sprintspecialisten Anton Karlsson är tillbaka efter att ha fått hela den förra vintern förstörd på grund av en skada.
Under söndagen vann han teamets drygt fyra och en halv mil långa träningstävling i Liared utanför Ulricehamn.

 

Les mer
Gianfranco Kasper VM2015-2

FIS-kongressen skjuts upp till 2021

Den 52:a FIS-kongressen som skulle hållits i Zürich i Schweiz den 4:e oktober skjuts upp till 5:e juni 2021 i Portoroz i Slovenien.
Det är givetvis pandemin och restriktionerna kring Covid-19 som gör att det internationella skidförbundet tvingas ta det här steget.

 

Les mer
Group

Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget

Ny bok av Grigoriy Rodenchkov med sensationella uppgifter:

Sensationella uppgifter kommer nu i den nya biografien till den ryske avhopparen Grigory Rodchenkov som ledde Moskvas antidopinglaboratorium och som senare hoppade av till USA och avslöjade systematisk doping i Ryssland.
Han skriver bland annat att den tyska skidskytten Evi Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget där hans uppgift var att se till att dom ryska atleterna inte fälldes för doping.

 

Les mer
20200718, GRÄFNINGS Maria (kopia)

Ny utmaning för Maria Gräfnings

Satsar igen efter att ha fått barn:

Maria Gräfnings satsar vidare efter att ha fått barn. Nu har hon klart med ett nytt långloppsteam och kommer troligen att dyka upp i Visma Ski Classics som en tuff konkurrent till Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren och dom andra damerna i långloppscirkusen.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Calle klar för fotboll i division 6

Calle Halfvarsson sadlar om på sommartid och är klar för att spela fotboll för Äppelbo AIK. Troligen debut hemma mot Gagnef på lördag klockan 15.
Det är en överraskning mitt i sommaren att skidstjärnan nu debuterar i division 6.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Nytt benbrott för Ingvild Flugstad Østberg

Oturen fortsätter för Ingvild Flugstad Østberg.
Den norska stjärnan hade precis kommit tillbaka i full träning efter ett benbrott från i vintras när man upptäckte ett nytt brott i foten.
Därmed ryker alla rullskidstävllingarna och det blir ytterligare veckor med alternativ träning och frustration.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Blir det här världscupen i 2020/2021?

Ingen vet om det blir någon världscup som planerat kommande vinter.
Hur ser det ut med Covid-19-pandemin? Vem får resa över gränserna? Kan man tävla som normalt?
Hur som helst, det här är det världscupprogram som än så länge ligger på bordet hos FIS.

 

Les mer