Mobile Version
Desktop Version
ANDERS HÖGBERG var med i det svenska landslaget mellan 2000-2008, nu är han tillbaka som tränare. Foto/rights: SARI KRISTIANSEN/kekstock.com
ANDERS HÖGBERG var med i det svenska landslaget mellan 2000-2008, nu är han tillbaka som tränare. Foto/rights: SARI KRISTIANSEN/kekstock.com

”Högar’n” tillbaka i landslaget – ny tränare

Anders Högberg var en av Sveriges bästa sprintåkare och tillhörde svenska landslaget 2000-2008.
Sedan försvann han till Norge och ”blev borta” från rampljuset.
Nu är han tillbaka – som tränare för svenska landslaget!

 

– Jag har varit 8 år i Norge och fick en bra inblick i hur dom tränade där när jag kom in i samma klubb som landslagsåkarna Eldar Rønning och Johan Kjølstad, säger ”Högar’n” som har jobbat som tränare i 6 år.
Först var han regionstränare i Nord-Trøndelag, sedan har Anders hjälpt till med satsningen på det kinesiska landslaget som har sin bas i just Norge.
Nu är 44-åriga Högberg, som tidigare tävlade för IFK Umeå, tillbaka i landslaget. Han är ny på tränarsidan tillsammans med Lars Ljung, som figurerat i flera sammanhang både i landslaget och i långloppslaget Lager 157 Ski Team.
”Ljungen” har sin specialitet som analytiker, videoman och teknikspecialist. Han kommer att få ett övergripande ansvar för Team Bauhaus.

Damtränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson fortsätter och får i tillägg ansvaret för herrlaget, då båda lagen kommer att integreras mera och i stort träna tillsammans. Ingen vet ju hur det blir med den kommande säsongen, men Magnus Ingesson säger att landslaget förbereder sig som om det skulle bli en säsong som normalt.

Team Svenska Spel är inte uttaget än, men tränarna för junior- och U-laget är klara. Martina Höök har varit mammaledig i vinter och hon har ersatts av Ida Ingemarsdotter. Nu är båda med vidare och dom kommer att dela på jobbet.
– Jag kommer i tillägg att sätta mig på skolbänken och göra klar min utbildning som idrottsvetare, säger Ida, som i princip tog steget direkt från aktiv landslagsåkare till tränare.
Med sig får dom den tidigare A-landslagstränare Mattias Nilsson, som gör som sin föregångare Johan Granath och tar steget från A-laget till U-laget.
– Det var oerhört roligt att träna A-laget, men jag har två små barn och det här passar bättre nu. Jag kommer i första hand att jobba för att stärka åkarnas vardagsmiljö, säger Mattias som kommer att ha sin bas i Falun.

Ytterligare ett namn på tränarsidan är Anders Domeij från Ö-vik. Han kommer att jobba med Team Bauhaus-åkarna som är baserade i Umeå. Han är ödmjuk inför uppgiften och dom som följer svensk längdåkning vet att Anders har många år bakom sig som aktiv åkare i Sverige.

– Det viktigaste har varit att hitta rätt kompetens och att få till samarbetet som en bärande faktor, säger längdchefen Daniel Fåhreus om arbetet med att snickra ihop den nya landslagsorganisationen och dom nya landslagsgrupperna.

– Vi kommer att jobba mera integrerat med damer och herrar och vi skall bli världens bästa landslag, säger en ny landslagschef Anders Byström som andas framtidstro.

– Det är en väldigt liten grupp, kanske runt 10 personer i Sverige, som har dom egenskaper som skall till för att platsa i vårat team. Därför måste det bli succé när vi nu får tillbaka Perry OIsson efter 17 år i Norge, säger den nye vallachefen Petter Myhlback, som redan hart 2-3 veckors testarbete med sitt team bakom sig och som också säger att det viktiga nu är att bilda ett perfekt team där dom personliga egenskaperna passar.

Del |
20180131, STEWART-JONES, Katherine 005 (kopia)

Överklagade – fick plats i landslaget

Katherine Stewart-Jones är med i Kanadas landslag inför den kommande längdsäsongen.
Men hon kom först med efter en överklagan av den lite mer ovanliga sorten. Landslagsledningen hade nämligen missat att deras kriterier för att komma med också gäller för sträcktiderna i en jaktstart i en tour.

 

Les mer
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter snabbast till Sveriges tak

Satte rekord upp och ner till Kebnekaise:

Petter Engdahl, 25 från Falun-Borlänge SK är en av världens bästa på att springa uppför långa och branta berg. Han har flera topplaceringar i världscupen i trialrunning, men i brist på tävlingar i Covid 19-tiden passade han på att sätta ett lite speciellt rekord:
Snabbaste tiden upp och ner till Kebnekaise – Sveriges högsta erg på 2.098 meters höjd.

 

Les mer
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer