Mobile Version
Desktop Version
STARK INSATS av det svenska mixade stafettlaget i Pokljuka, fr h: Peppe Femling, Jesper Nelin, Anna Magnusson och Elisabeth Högberg. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
STARK INSATS av det svenska mixade stafettlaget i Pokljuka, fr h: Peppe Femling, Jesper Nelin, Anna Magnusson och Elisabeth Högberg. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Stark blågul insats i mixedstafetten i Pokljuka:

Sverige 5:a utan bästa stafettlaget

Det reservbetonade svenska laget överraskade med att bli femma i lördagens mixstafett i Världscupen, efter fina insatser både i spåret och på vallen. I singel mixstafetten kom Sverige på 12:e plats. Frankrike hade en stor dag och vann båda tävlingarna.

Singel mixstafetten

Den här gången hade man vänt på ordningen och lät herrarna börja och för svensk del handlade det om Torstein Stenersen. Tack vare den fina startpositionen låg han långt fram under det inledande varvet och var fyra in till det liggande skyttet. Tyvärr fick han använda två extraskott och lämnade vallen på 14:e plats, 17 sekunder bakom Tyskland. På väg in till stående var Torstein ytterligare nio sekunder från täten, men tack vare fem snabba fullträffar på 20 sekunder växlade Sverige som 12:a, en knapp halvminut efter Ukraina som tog över ledningen, tätt före fyra andra lag. I spåret hade Torstein 11:e tid, 12 sekunder långsammare än norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

Johanna Skottheim tog in fem sekunder mot täten på sitt första varv och avancerade dessutom en placering. Trots ett extraskott i liggande var hon kvar på 11:e plats och minskade avståndet mot de ledande lagen även på den andra rundan. Johanna var en halvminut efter Frankrike och Norge in till det stående skyttet, men lyckades skjuta fullt på 23 sekunder och växlade som åtta, 27 sekunder bakom Frankrike som hade sensationen Estland tätt i hasorna - men Sverige var bara fem sekunder från femte plats. Johanna imponerade i spåret med femte åktid, fem sekunder långsammare än fransyskan Anais Bescond, men före både Lisa Theresa Hauser och Franziska Preuss - och hon hade även femte tid på själva sträckan.

På nästa varv höll Torstein Stenersen avståndet någorlunda mot täten och var nia in till det liggande skyttet, men efter ett extraskott lämnade han vallen på 11:e plats, 33 sekunder bakom Norge och Frankrike. På vägen till stående åkte de båda lagen snabbt och in till skjutvallen hade avståndet till Sverige ökat till drygt 40 sekunder. Tyvärr tvingades Torstein använda alla tre extraskotten vilket gjorde att han tappade både tid och placeringar. Vid växling låg Sverige på 14:e plats, en dryg minut efter Norge som hade fem sekunder tillgodo på Frankrike. Åkmässigt var Torstein 15:e man den här gången, 18 sekunder långsammare än Vetle Sjåstad Christiansen.

Det var ett besvärligt läge på slutsträckan för Johanna Skottheim som ändå tog in åtta sekunder mot de ledande lagen och avancerade till 13:e plats med bästa varvtid. Hon imponerade även på skjutvallen med fem nya fullträffar i liggande och var 52 sekunder från täten som 12:a in till det avslutande stående skyttet, den här gången med fjärde tid i spåret. Det fanns en liten chans att avancera till en plats bland de 10 främsta, men efter ett extraskott låg Johanna kvar på 12:e plats när hon lämnade vallen för sista gången. Det var drygt 10 sekunder upp till topp 10, men tyvärr var det för mycket och i mål blev Sverige just 12:a, 54 sekunder efter segrande Frankrike. Trots det trista utgångsläget gjorde Johanna en ny fin insats och var faktiskt snabbast i spåret - och dessutom fyra på själva sträckan.

Mixstafetten

Peppe Femling tog hand om startsträckan för det svenska laget och låg fint placerad under det inledande varvet, men utan att behöva göra dragjobbet själv. Han var fyra in till det liggande skyttet, men tvingades använda två extraskott och när serien dessutom tog lång tid lämnade Peppe vallen på 18:e plats, 23 sekunder från täten. På vägen till stående höll han avståndet bra och var tre placeringar bättre in på vallen. Där gick det betydligt bättre för Peppe som sköt fullt på 23 sekunder och avancerade till nionde plats. På slutvarvet tappade han sedan 23 sekunder mot tätlagen och växlade 52 sekunder efter Frankrike, men fortsatt som nia. Peppe hade även nionde tid i spåret, 33 sekunder långsammare än fransmannen Quentin Fillon Maillet.

På det första varvet åkte Jesper Nelin tillsammans med ryssen Alexander Loginov och höll avståndet till Frankrike med femte tid i spåret. I liggande lyckades Jesper skjuta fullt på 26 sekunder och avancerade till åttonde plats, drygt 40 sekunder bakom de ledande lagen. Därefter tappade han visserligen 11 sekunder mot norrmannen Johannes Thingnes Bö som höjde farten rejält, men hade ändå fjärde åktid - och efter en ny imponerande nolla i det stående skyttet lämnade Jesper vallen som femma. På slutvarvet tröttnade han något och blev passerad av österrikaren Dominik Landertinger, men växlade ändå på sjätte plats, 1,16 bakom Norge. Totalt hade Jesper sjunde tid i spåret, 35 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö - men tack vare det fina nollskyttet var han så bra som trea på själva sträckan.

Anna Magnusson tog sig förbi Slovenien på vägen till det liggande skyttet och plockade dessutom in 13 sekunder mot täten med tredje tid i spåret. Efter fem fullträffar lämnade hon vallen som fortsatt femma och tog sedan in ytterligare 10 sekunder på ledande norskan Synnöve Solemdal på det andra varvet, ännu en gång med fjärde tid i spåret. När det var dags för stående låg Anna fyra och trots ett extraskott var hon kvar på samma placering ut på det sista varvet. Det var bara 15 sekunder upp till Tyskland på tredje plats, ett avstånd som växte med ytterligare 10 sekunder på vägen till växling. Men Sverige var fortsatt på fjärde plats, 1,12 bakom Frankrike som hade ledningen med drygt 40 sekunder. Anna gjorde en imponerande insats med fjärde åktid, totalt 31 sekunder långsammare än tjeckiskan Marketa Davidova, men före snabba finländskan Mari Eder - och hon var även fyra på själva sträckan.

På sitt första varv tog Elisabeth Högberg in några sekunder på fransyskan Julia Simon med tredje tid i spåret och behöll sedan fjärdeplatsen, trots ett extraskott i liggande. Nu var det en knapp halvminut upp till pallen och åtta sekunder ner till Tjeckien på placeringen bakom. Bettan tappade sedan sex sekunder mot täten på mellanrundan och inför det avslutande stående skyttet var det 34 sekunder upp till pallen. Där sköt konkurrenterna starkt och lämnade vallen innan Bettan hade börjat - och dessutom tvingades hon ta till två extraskott. Hon behöll ändå fjärdeplatsen ut på slutvarvet, men tröttnade lite och blev passerad av ryskan Irina Starykh och förde Sverige i mål som femma, 1,34 bakom segrande Frankrike. Totalt hade Bettan sjunde åktid, en dryg minut långsammare än Kaisa Mäkärinen, men före norskan Ingrid Landmark Tandrevold - och hon var åtta på själva sträckan.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Pokljuka med masstarter. Herrarna startar kl. 12.15, tyvärr utan svenskt deltagande. Däremot hoppas vi mycket på Hanna Öberg som är en av favoriterna i damernas tävling kl. 15.00.

Del |
20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.