Mobile Version
Desktop Version
STARK INSATS av det svenska mixade stafettlaget i Pokljuka, fr h: Peppe Femling, Jesper Nelin, Anna Magnusson och Elisabeth Högberg. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
STARK INSATS av det svenska mixade stafettlaget i Pokljuka, fr h: Peppe Femling, Jesper Nelin, Anna Magnusson och Elisabeth Högberg. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Stark blågul insats i mixedstafetten i Pokljuka:

Sverige 5:a utan bästa stafettlaget

Det reservbetonade svenska laget överraskade med att bli femma i lördagens mixstafett i Världscupen, efter fina insatser både i spåret och på vallen. I singel mixstafetten kom Sverige på 12:e plats. Frankrike hade en stor dag och vann båda tävlingarna.

Singel mixstafetten

Den här gången hade man vänt på ordningen och lät herrarna börja och för svensk del handlade det om Torstein Stenersen. Tack vare den fina startpositionen låg han långt fram under det inledande varvet och var fyra in till det liggande skyttet. Tyvärr fick han använda två extraskott och lämnade vallen på 14:e plats, 17 sekunder bakom Tyskland. På väg in till stående var Torstein ytterligare nio sekunder från täten, men tack vare fem snabba fullträffar på 20 sekunder växlade Sverige som 12:a, en knapp halvminut efter Ukraina som tog över ledningen, tätt före fyra andra lag. I spåret hade Torstein 11:e tid, 12 sekunder långsammare än norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

Johanna Skottheim tog in fem sekunder mot täten på sitt första varv och avancerade dessutom en placering. Trots ett extraskott i liggande var hon kvar på 11:e plats och minskade avståndet mot de ledande lagen även på den andra rundan. Johanna var en halvminut efter Frankrike och Norge in till det stående skyttet, men lyckades skjuta fullt på 23 sekunder och växlade som åtta, 27 sekunder bakom Frankrike som hade sensationen Estland tätt i hasorna - men Sverige var bara fem sekunder från femte plats. Johanna imponerade i spåret med femte åktid, fem sekunder långsammare än fransyskan Anais Bescond, men före både Lisa Theresa Hauser och Franziska Preuss - och hon hade även femte tid på själva sträckan.

På nästa varv höll Torstein Stenersen avståndet någorlunda mot täten och var nia in till det liggande skyttet, men efter ett extraskott lämnade han vallen på 11:e plats, 33 sekunder bakom Norge och Frankrike. På vägen till stående åkte de båda lagen snabbt och in till skjutvallen hade avståndet till Sverige ökat till drygt 40 sekunder. Tyvärr tvingades Torstein använda alla tre extraskotten vilket gjorde att han tappade både tid och placeringar. Vid växling låg Sverige på 14:e plats, en dryg minut efter Norge som hade fem sekunder tillgodo på Frankrike. Åkmässigt var Torstein 15:e man den här gången, 18 sekunder långsammare än Vetle Sjåstad Christiansen.

Det var ett besvärligt läge på slutsträckan för Johanna Skottheim som ändå tog in åtta sekunder mot de ledande lagen och avancerade till 13:e plats med bästa varvtid. Hon imponerade även på skjutvallen med fem nya fullträffar i liggande och var 52 sekunder från täten som 12:a in till det avslutande stående skyttet, den här gången med fjärde tid i spåret. Det fanns en liten chans att avancera till en plats bland de 10 främsta, men efter ett extraskott låg Johanna kvar på 12:e plats när hon lämnade vallen för sista gången. Det var drygt 10 sekunder upp till topp 10, men tyvärr var det för mycket och i mål blev Sverige just 12:a, 54 sekunder efter segrande Frankrike. Trots det trista utgångsläget gjorde Johanna en ny fin insats och var faktiskt snabbast i spåret - och dessutom fyra på själva sträckan.

Mixstafetten

Peppe Femling tog hand om startsträckan för det svenska laget och låg fint placerad under det inledande varvet, men utan att behöva göra dragjobbet själv. Han var fyra in till det liggande skyttet, men tvingades använda två extraskott och när serien dessutom tog lång tid lämnade Peppe vallen på 18:e plats, 23 sekunder från täten. På vägen till stående höll han avståndet bra och var tre placeringar bättre in på vallen. Där gick det betydligt bättre för Peppe som sköt fullt på 23 sekunder och avancerade till nionde plats. På slutvarvet tappade han sedan 23 sekunder mot tätlagen och växlade 52 sekunder efter Frankrike, men fortsatt som nia. Peppe hade även nionde tid i spåret, 33 sekunder långsammare än fransmannen Quentin Fillon Maillet.

På det första varvet åkte Jesper Nelin tillsammans med ryssen Alexander Loginov och höll avståndet till Frankrike med femte tid i spåret. I liggande lyckades Jesper skjuta fullt på 26 sekunder och avancerade till åttonde plats, drygt 40 sekunder bakom de ledande lagen. Därefter tappade han visserligen 11 sekunder mot norrmannen Johannes Thingnes Bö som höjde farten rejält, men hade ändå fjärde åktid - och efter en ny imponerande nolla i det stående skyttet lämnade Jesper vallen som femma. På slutvarvet tröttnade han något och blev passerad av österrikaren Dominik Landertinger, men växlade ändå på sjätte plats, 1,16 bakom Norge. Totalt hade Jesper sjunde tid i spåret, 35 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö - men tack vare det fina nollskyttet var han så bra som trea på själva sträckan.

Anna Magnusson tog sig förbi Slovenien på vägen till det liggande skyttet och plockade dessutom in 13 sekunder mot täten med tredje tid i spåret. Efter fem fullträffar lämnade hon vallen som fortsatt femma och tog sedan in ytterligare 10 sekunder på ledande norskan Synnöve Solemdal på det andra varvet, ännu en gång med fjärde tid i spåret. När det var dags för stående låg Anna fyra och trots ett extraskott var hon kvar på samma placering ut på det sista varvet. Det var bara 15 sekunder upp till Tyskland på tredje plats, ett avstånd som växte med ytterligare 10 sekunder på vägen till växling. Men Sverige var fortsatt på fjärde plats, 1,12 bakom Frankrike som hade ledningen med drygt 40 sekunder. Anna gjorde en imponerande insats med fjärde åktid, totalt 31 sekunder långsammare än tjeckiskan Marketa Davidova, men före snabba finländskan Mari Eder - och hon var även fyra på själva sträckan.

På sitt första varv tog Elisabeth Högberg in några sekunder på fransyskan Julia Simon med tredje tid i spåret och behöll sedan fjärdeplatsen, trots ett extraskott i liggande. Nu var det en knapp halvminut upp till pallen och åtta sekunder ner till Tjeckien på placeringen bakom. Bettan tappade sedan sex sekunder mot täten på mellanrundan och inför det avslutande stående skyttet var det 34 sekunder upp till pallen. Där sköt konkurrenterna starkt och lämnade vallen innan Bettan hade börjat - och dessutom tvingades hon ta till två extraskott. Hon behöll ändå fjärdeplatsen ut på slutvarvet, men tröttnade lite och blev passerad av ryskan Irina Starykh och förde Sverige i mål som femma, 1,34 bakom segrande Frankrike. Totalt hade Bettan sjunde åktid, en dryg minut långsammare än Kaisa Mäkärinen, men före norskan Ingrid Landmark Tandrevold - och hon var åtta på själva sträckan.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Pokljuka med masstarter. Herrarna startar kl. 12.15, tyvärr utan svenskt deltagande. Däremot hoppas vi mycket på Hanna Öberg som är en av favoriterna i damernas tävling kl. 15.00.

Del |
18.02.2020, Are, Sweden (SWE):Federico Pellegrino (ITA), Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), Renaud Jay (FRA), (l-r) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Are (SWE). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-lia

Klæbo tillbaka med stil – vann klart

Johannes Høsflot Klæbo hade mest lust att bryta Ski Tour 2020 i Östersund i helgen.
Sedan tog hen en snabb tur hem till Trondheim och kollade sitt brutna finger.
När han kom tillbaka till Åre var det som en vinnare igen. Klæbo var helt överlägsen i finalen där han parkerade samtliga motståndare.

 

Les mer
18.02.2020, Are, Sweden (SWE):Jonna Sundling (SWE) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Are (SWE). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Jonna och Linn i final – men Johaug vann

Spektakulär uppförssprint i Åre:

– I love uphills, sade Therese Johaug och berättade hur mycket det betyder för henne att äntligen få vinna en sprinttävling.
Fast för att få till det var man tvungen att åka i en slalombacke – åt fel håll!
Jonna Sundling och Linn Svahn försökte utmana dom omöjliga norskorna men kunde inte undvika att det blev tredubbelt igen till grannlandet i väster.

 

Les mer
18.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Hanna Oeberg (SWE) - IBU World Championships Biathlon, individual women, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna fick den sura 4:e platsen

Dorothea Wierer vann VM-guld igen:

Sverige står fortfarande utan medalj i årets skidskytte-VM i Antholz.
Men Hanna Öberg krigade på i distansloppet och såg länge ut att ha en medaljchans. Men den regerande mästarinnan från Östersund 2019 fick nöja sig med den sura 4:e platsen.
Dorothea Wierer vann guld igen, två sekunder före överraskningen Vanessa Hinz från Tyskland.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vasalopp med eller utan bön till gud?

Krönika:

Folket i Ovan-Siljan regionen kommer göra allt för att det ska bli ett Vasalopp även 2020. Blir det ”kris” får Vd:n Eva-Lena Frick och Sportchefen Tommy Höglund göra som Olle Wiklund gjorde 1942. Be till gud!

Les mer
20200217, SWE damlag VM distans (kopia)

Dags för Hannas favoritdistans på VM

Är det äntligen dags för svenska medalj på skidskytte-VM i Antholz under tisdagen?
Damernas distans är tävlingen där Hanna Öberg vann både OS-guldet 2018 och VM-guldet 2019.
Därför är det med förhoppningar som Sverige kommer till start på tisdag.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Iivo Niskanen (FIN) - FIS world cup cross-country, pursuit men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Norge på lyxhotell – Finland i militärläger

Hot om vallastrejk och kaos med boendet i ”Ski Tour 2020”:

Den pågående ”Ski Tour 2020” har fått tåla mycket skit under vilodagen måndag.
För i utländsk och svensk media handlar inte rapporterna om Johaug, Bolshunov eller skidprestationer.
Nej, rubrikerna går på risk för vallastrejk och ett boende som påminner om ett scoutläger och som nationerna vägrar använda.

 

Les mer
170305 Sälen-Mora VasaloppetFoto Nisse Schmidt

Kämpar för att rädda Vasaloppet

Ny startplats för Vasaloppet 45 och Nattvasan 45:

På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 som kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. Samtidigt pågår just nu arbetet för att snösäkra Vasaloppsspåret inför vinterveckan 2020.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Ny seger till Moras Gabriel Höjlind

Bessemerloppet gick i Harsa:

En kille som verkligen hittat formen på sistone är IFK Moras Gabriel Höjlind. I helgen vann han sitt andra raka långlopp då han körde hem det 43,5 km långa Bessemerloppet.
Det traditionsrika loppet i Gästrikland hade flyttats till Harsa i Hälsingland på grund av vädret. Det hindrade inte Gabriel att spurta hem segern före Ludwig Tärning från SK Bore/Team Serneke och Tom Fahlén från Landsbro.

 

Les mer
20180326, NILSSON, Klas 013 SM18 (kopia)

Klas Nilsson överlägsen i 7-mila

Team Ignes Klas Nilsson var överlägsen när 7-mila i Västerbotten 50-årsjubilerade i helgen. Skellefteå-åkaren vann med fyra minuter och gjorde ett mycket starkt lopp i ett riktigt skitväder.
Segertiden blev 3.45.03 och Klas Nilsson har också visat mycket fin form i Visma Ski Classics på dom sista tävlingarna.

 

Les mer
SKIDSKYTTE SM SPRINT - IDRE

Bettan höll undan - vann igen

Medan Sverige fortfarande väntar på första medaljen i skidskytte-VM i Antholz försvarade Elisabeth Högberg sin ledning i IBU-cupen i Martell då damerna körde jaktstart under söndagen.
Hon vann med nästan en minut och gjorde ett mycket fint lopp som följde upp lördagens sprintseger.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Frida Karlsson (SWE) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. ©THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Frida slog Johaug på andra etappen

Snövädret gjorde jaktstarten till en gruppresa för många:

När regnet övergick i snö blev det nästan omöjligt att åka ifrån i jaktstarten för damer i ”Ski Tour 2020”. Therese Johaug hade ingen fördel av att åka först över dom 10 kilometrarna i klassisk stil, men hon ökade ändå försprånget och är nu nästan en minut före dom andra.
Frida Karlsson slog dock Johaug i sträcktid och blev endast slagen av en imponerande Anamarija Lampic från Slovenien.

 

Les mer
16.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Emilien Jacquelin (FRA) - IBU World Championships Biathlon, pursuit men, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Emilien Jacquelin överraskande världsmästare

Bra svensk laginsats igen i VM jaktstart:

Sverige stod åter igen för en bra laginsats med Jesper Nelin som bäst på en 11:e plats i VM:s jaktstart i italienska Antholz.
Och det blev en mycket spännande tävling där fransmannen Emilien Jacquelin lyckades avgöra mot självaste Johannes Thingnes Bø när lagkompisarna Fillon Maillot och Fourcade misslyckades.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Paal Golberg (NOR) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. ©THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Golberg vann ”norska mästerskapen” i Östersund

Pål Golberg var starkast och vann det som bäst kan kallas ”norska mästerskapen med inblandning av en ryss” på skidstadion i Östersund.
Alexander Bolshunov såg nämligen ut som om han deltog i ett norskt lagtempo. Trots det hade den ryske världscupledaren bara Golberg före sig över mållinjen.
Sverige var åter igen helt utanför händelsernas centrum.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Starka juniorsegrare i Scandic Cup

Alla fyra juniorklasserna såg starka segrare när Scandic Cup-tävlingarna i Lycksele avslutades med klassiska distanstävlingar.
Måns Skoglund, Täby, William Poromaa, Åsarna, Märta Rosenberg, Duved och Louise Lindström, Högbo gav inga högoddsare om man spelat på dom fyra klasserna.

 

Les mer
16.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Dorothea Wierer (ITA) - IBU World Championships Biathlon, pursuit women, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna Öberg utmanade om medaljerna

Hanna Öberg var ett skytte från att riktigt utmana om VM-guldet i jaktstart. För i det första stående skyttet sköt hon två bom och det kostade en medalj – kanske ett VM-guld.
Nu slutade Hanna – som startade som 18:e dam – 4:a i jaktstarten i Antholz där Dorothea Wierer säkrade guldet för hemmanationen Italien.

 

Les mer
20181214, PANISI, Gilberto 003 (kopia)

Italiensk seger i Volkswagen Cup i Lycksele

Gilberto Panisi fixade italiensk seger i minitouren i Volkswagen Cup i Lycksele sedan han spurtat ner totalledaren Fredrik Jonsson efter 15 km klassisk jaktstart.
Den långe Falun-Borlänge-åkaren från Milano gör sin femte säsong i Sverige och förra helgen fick han också åka världscup i Falun.

 

Les mer
20181214, ÖHRN, Rebecca 010 (kopia)

Rebecca överraskade i svåra förhållanden

Inte många hade tippat Rebecca Öhrn som segrare i minitouren i Volkswagen Cup i Lycksele.
Men Vilhelmina-tjejen i IFK Umeås dräkt tog in 47 sekunder på ledande Moa Olsson och var starkast i avslutningen av dom fyra damer som gjorde upp om segern.
Ett ymnigt snöfall gjorde förhållandena svåra och det var tungt att åka först i spåret.

 

Les mer
15.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Calle Halfvarsson (SWE) - FIS world cup cross-country, 15km men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Calle sjuk – bryter ”Ski Tour 2020”

Motgångarna fortsätter för dom svenska herrarna i ”Ski Tour 2020”.
Under söndagsmorgonen meddelar FIS att Calle Halfvarsson blivit sjuk och inte kommer till start i söndagens jaktstart.
Därmed är han också ute ur hela touren.

 

Les mer
20191207, HÖGBERG, Elisabeth 007

Ny seger i IBU-cupen till Bettan

Elisabeth Högberg tog ännu en seger i IBU-cupen i skidskytte under lördagen. Med felfritt skytte var hon 19 sekunder före Norges Synnøve Solemdal. Båda sköt felfritt, något som alla dom fyra första gjorde.

 

Les mer
15.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Simen Hegstad Krueger (NOR), Sjur Roethe (NOR), Finn Haagen Krogh (NOR), (l-r) - FIS world cup cross-country, 15km men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture i

”Ski Tour Norway 2020” har startat

Katastrofal start för Sveriges herrar:

Sveriges chanser för en topplacering i ”Ski Tour 2020” försvann redan under 15 km i Östersund.
Det blev en katastrofal start för hemmanationen i herrklassen.
Istället tapetserade Norge den översta delen av prislistan och inte ens Alexander Bolshunov hade en chans.

 

Les mer