Mobile Version
Desktop Version
STARK INSATS av det svenska mixade stafettlaget i Pokljuka, fr h: Peppe Femling, Jesper Nelin, Anna Magnusson och Elisabeth Högberg. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
STARK INSATS av det svenska mixade stafettlaget i Pokljuka, fr h: Peppe Femling, Jesper Nelin, Anna Magnusson och Elisabeth Högberg. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Stark blågul insats i mixedstafetten i Pokljuka:

Sverige 5:a utan bästa stafettlaget

Det reservbetonade svenska laget överraskade med att bli femma i lördagens mixstafett i Världscupen, efter fina insatser både i spåret och på vallen. I singel mixstafetten kom Sverige på 12:e plats. Frankrike hade en stor dag och vann båda tävlingarna.

Singel mixstafetten

Den här gången hade man vänt på ordningen och lät herrarna börja och för svensk del handlade det om Torstein Stenersen. Tack vare den fina startpositionen låg han långt fram under det inledande varvet och var fyra in till det liggande skyttet. Tyvärr fick han använda två extraskott och lämnade vallen på 14:e plats, 17 sekunder bakom Tyskland. På väg in till stående var Torstein ytterligare nio sekunder från täten, men tack vare fem snabba fullträffar på 20 sekunder växlade Sverige som 12:a, en knapp halvminut efter Ukraina som tog över ledningen, tätt före fyra andra lag. I spåret hade Torstein 11:e tid, 12 sekunder långsammare än norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

Johanna Skottheim tog in fem sekunder mot täten på sitt första varv och avancerade dessutom en placering. Trots ett extraskott i liggande var hon kvar på 11:e plats och minskade avståndet mot de ledande lagen även på den andra rundan. Johanna var en halvminut efter Frankrike och Norge in till det stående skyttet, men lyckades skjuta fullt på 23 sekunder och växlade som åtta, 27 sekunder bakom Frankrike som hade sensationen Estland tätt i hasorna - men Sverige var bara fem sekunder från femte plats. Johanna imponerade i spåret med femte åktid, fem sekunder långsammare än fransyskan Anais Bescond, men före både Lisa Theresa Hauser och Franziska Preuss - och hon hade även femte tid på själva sträckan.

På nästa varv höll Torstein Stenersen avståndet någorlunda mot täten och var nia in till det liggande skyttet, men efter ett extraskott lämnade han vallen på 11:e plats, 33 sekunder bakom Norge och Frankrike. På vägen till stående åkte de båda lagen snabbt och in till skjutvallen hade avståndet till Sverige ökat till drygt 40 sekunder. Tyvärr tvingades Torstein använda alla tre extraskotten vilket gjorde att han tappade både tid och placeringar. Vid växling låg Sverige på 14:e plats, en dryg minut efter Norge som hade fem sekunder tillgodo på Frankrike. Åkmässigt var Torstein 15:e man den här gången, 18 sekunder långsammare än Vetle Sjåstad Christiansen.

Det var ett besvärligt läge på slutsträckan för Johanna Skottheim som ändå tog in åtta sekunder mot de ledande lagen och avancerade till 13:e plats med bästa varvtid. Hon imponerade även på skjutvallen med fem nya fullträffar i liggande och var 52 sekunder från täten som 12:a in till det avslutande stående skyttet, den här gången med fjärde tid i spåret. Det fanns en liten chans att avancera till en plats bland de 10 främsta, men efter ett extraskott låg Johanna kvar på 12:e plats när hon lämnade vallen för sista gången. Det var drygt 10 sekunder upp till topp 10, men tyvärr var det för mycket och i mål blev Sverige just 12:a, 54 sekunder efter segrande Frankrike. Trots det trista utgångsläget gjorde Johanna en ny fin insats och var faktiskt snabbast i spåret - och dessutom fyra på själva sträckan.

Mixstafetten

Peppe Femling tog hand om startsträckan för det svenska laget och låg fint placerad under det inledande varvet, men utan att behöva göra dragjobbet själv. Han var fyra in till det liggande skyttet, men tvingades använda två extraskott och när serien dessutom tog lång tid lämnade Peppe vallen på 18:e plats, 23 sekunder från täten. På vägen till stående höll han avståndet bra och var tre placeringar bättre in på vallen. Där gick det betydligt bättre för Peppe som sköt fullt på 23 sekunder och avancerade till nionde plats. På slutvarvet tappade han sedan 23 sekunder mot tätlagen och växlade 52 sekunder efter Frankrike, men fortsatt som nia. Peppe hade även nionde tid i spåret, 33 sekunder långsammare än fransmannen Quentin Fillon Maillet.

På det första varvet åkte Jesper Nelin tillsammans med ryssen Alexander Loginov och höll avståndet till Frankrike med femte tid i spåret. I liggande lyckades Jesper skjuta fullt på 26 sekunder och avancerade till åttonde plats, drygt 40 sekunder bakom de ledande lagen. Därefter tappade han visserligen 11 sekunder mot norrmannen Johannes Thingnes Bö som höjde farten rejält, men hade ändå fjärde åktid - och efter en ny imponerande nolla i det stående skyttet lämnade Jesper vallen som femma. På slutvarvet tröttnade han något och blev passerad av österrikaren Dominik Landertinger, men växlade ändå på sjätte plats, 1,16 bakom Norge. Totalt hade Jesper sjunde tid i spåret, 35 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö - men tack vare det fina nollskyttet var han så bra som trea på själva sträckan.

Anna Magnusson tog sig förbi Slovenien på vägen till det liggande skyttet och plockade dessutom in 13 sekunder mot täten med tredje tid i spåret. Efter fem fullträffar lämnade hon vallen som fortsatt femma och tog sedan in ytterligare 10 sekunder på ledande norskan Synnöve Solemdal på det andra varvet, ännu en gång med fjärde tid i spåret. När det var dags för stående låg Anna fyra och trots ett extraskott var hon kvar på samma placering ut på det sista varvet. Det var bara 15 sekunder upp till Tyskland på tredje plats, ett avstånd som växte med ytterligare 10 sekunder på vägen till växling. Men Sverige var fortsatt på fjärde plats, 1,12 bakom Frankrike som hade ledningen med drygt 40 sekunder. Anna gjorde en imponerande insats med fjärde åktid, totalt 31 sekunder långsammare än tjeckiskan Marketa Davidova, men före snabba finländskan Mari Eder - och hon var även fyra på själva sträckan.

På sitt första varv tog Elisabeth Högberg in några sekunder på fransyskan Julia Simon med tredje tid i spåret och behöll sedan fjärdeplatsen, trots ett extraskott i liggande. Nu var det en knapp halvminut upp till pallen och åtta sekunder ner till Tjeckien på placeringen bakom. Bettan tappade sedan sex sekunder mot täten på mellanrundan och inför det avslutande stående skyttet var det 34 sekunder upp till pallen. Där sköt konkurrenterna starkt och lämnade vallen innan Bettan hade börjat - och dessutom tvingades hon ta till två extraskott. Hon behöll ändå fjärdeplatsen ut på slutvarvet, men tröttnade lite och blev passerad av ryskan Irina Starykh och förde Sverige i mål som femma, 1,34 bakom segrande Frankrike. Totalt hade Bettan sjunde åktid, en dryg minut långsammare än Kaisa Mäkärinen, men före norskan Ingrid Landmark Tandrevold - och hon var åtta på själva sträckan.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Pokljuka med masstarter. Herrarna startar kl. 12.15, tyvärr utan svenskt deltagande. Däremot hoppas vi mycket på Hanna Öberg som är en av favoriterna i damernas tävling kl. 15.00.

Del |
20200103, TAUBØL Håvard Solås001 (kopia)

Hur grejar norska förbundet krisen?

Det norska förbundet är i kris.
Inte nog med att man fått permittera storparten av dom anställda på grund av coronakrisen. Dessutom temporärt ställa in all landslagsverksamhet.
Nu står man också utan huvudsponsorer inför den kommande säsongen. Redan har 30 miljoner runnit ut ur kassan.

 

Les mer
Snöhög_2020 (kopia)

Ulricehamn klarar snön till världscupen 2021

Vintern 2019/2020 går till historien som en av de mildaste på många år. Möjligheter till längdskidåkning har varit begränsade i stora delar av Sverige och Europa. Arrangörer för världscupen i längdåkning har under säsongen kämpat med snön och kortare tävlingsbanor har varit mer regel än undantag.

 

Les mer
JSM Åsarna D19-20 3 bästa (kopia)

Förslag till svenskt stomprogram 2020/2021

Det är dags att planera och att ansöka huvudtävlingar i längdskidor för säsongen 2020/2021.

Tävlingsprogramgruppens förslag till stomprogram för längdskidor 2020/2021 är klart.
Kom ihåg att programmet ett förslag och justeringar kan göras fram till att programmet fastställs i månadsskiftet maj/juni.

 

Les mer
27.02.2020, Minsk-Raubichi, Belarus (BLR):Kristina Reztsova (RUS) - IBU Open European Championships Biathlon, relay mixed, Minsk-Raubichi (BLR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Norskt skidskytte-team söker åkare

Kanske något för Stina Nilsson?

Är du en lovande skidskytte och har lust på nya utmaningar?
Här är en chans att utvecklas i en annan miljö.
Norska Team Woodcon söker nu nya skidskyttar till ett team som redan har nått långt och tagit flera medaljer på norska mästerskapen.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Landslagets herrtränare slutar

Efter flera år som landslagstränare har de båda herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo bestämt sig för att lämna sina roller i landslagsverksamheten.

 

Les mer
20160402, AUKLAND, Anders 005 ÅF16 (kopia)

Anders Aukland smällde till med 321 km

47-årige Anders Aukland ville inte vara sämre än världsmästaren Hans Christer Holund som i helgen åkte 204 km på 11 timmar och 23 minuter i Oslo.
Aukland tog med sonen Oliver och lagkompisen Joar Thele och smällde till med 321 kilometer på 18 timmar i Nordmarka utanför Oslo under måndagen.

 

Les mer
20180316,BRANDSDAL, Eirik 009 (kopia)

Sprintstjärnan Eirik Brandsdal lägger av

En av dom bästa sprintåkarna i världen dom senaste tio åren lägger av.
Norges Eirik Brandsdal har bestämt sig för att gå nya vägar i livet och 33-åringen med 9 världscupsegrar avslutar sin aktiva karriär.

 

Les mer
KEKs-kronika

Bra val, Stina – men en krånglig väg

Krönika:

Jag medger också att jag tittade på daton för att se om det var första april när jag nåddes av nyheten om att Stina Nilsson byter till skidskyttet.
Men med facit i hand så tycker jag det är ett bra byte – modigt och tufft av Stina.
Vägen till toppen är inte omöjlig men säkert krångligare än hon kan tänka sig.

 

Les mer
20191201, NORGREN Britta Johansson (kopia)

Britta fortsätter också nästa vinter

Britta Johansson Norgren har fått frågan många gånger om när hon tänker avsluta sin karriär.
Och visst har hon funderat på om det är dags nu.
Men hon fortsätter ett år till – något av det lilla vi kan tacka coronaviruset för!

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Kritiskt också i finska skidförbundet

Medan Sverige är ett land där man inte på långa vägar har infört samma hårda restriktioner som i dom flesta andra europeiska länder pga coronaviruset sliter skidförbunden i våra grannland.
Vi har skrivit om hur norska förbundet har permitterat anställda, stoppat verksamheten och där det för tillfället inte pågår någon landslagsverksamhet.
Nu höjer också Finland ett varningens finger. Också där är ekonomin i ett kritiskt tillstånd.

 

Les mer
20200322, Holund 204 km-tur (kopia)

Världsmästaren tränade över 200 km

Världsmästaren på femmilen Hans Christer Holund använder coronaledigheten väl. I lördags åkte han 204,3 km på en enda träningstur som tog 11 timmar och 23 minuter!
Det gjorde han tillsammans med kompisarna Sjur Obrestad Gabrielsen och Johan Tjelle som också är elitåkare.

 

Les mer
20190316, NILSSON Stina 001 (kopia)

Sensation: Stina satsar på skidskytte!

Efter sju år i längdlandslaget väljer Stina Nilsson en ny inriktning på karriären. Från och med nu är det skidskytte som gäller.

– Jag har alltid vetat att jag kommer göra en satsning mot skidskytte, just för att det ser så himla kul ut, berättar Stina.

Les mer
23.02.2020, Trondheim, Norway (NOR):Heidi Weng (NOR), Therese Johaug (NOR), Ingvild Flugstad Oestberg (NOR), (l-r) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Trondheim (NOR). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee

Norska skidförbundet blöder ekonomiskt

Personalen permitterad, landslagsverksamheten ligger nere:

Coronakrisen har slagit hårt i Norge där restriktionerna är betydligt hårdare än i Sverige.
Det norska skidförbundet har permitterat många anställda och har så här långt förlorat nästan 30 miljoner kronor. Därför ligger hela landslagsverksamheten för närvarande nere och ingen resor får genomföras.
Också skidskytteförbundet har permitterat dom flesta anställda och förlorar massor med pengar.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Starka slutsegrare i Scandic Cup

Också juniorernas Scandic Cup fick avslutas i förtid. Dom två sista tävlingarna ströks pga coronaviruset, men det var inga sensationssegrare i dom fyra klasserna.
Tove Ericsson, Edvin Anger, Louise Lindström och William Poromaa vann varsin klass och det är ju fyra toppnamn i sina klasser genom hela säsongen.

 

Les mer
20180323, JONSSON, Fredrik 007 (kopia)

Moa och Fredrik vann förkortad VW Cup

På grund av att tävlingssäsongen är inställd så avslutas de nationella junior- och seniorcuperna i förtid. För seniorerna slutade Volkswagen Cup med segrar till Moa Olsson, Falun Borlänge SK och Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF.

Les mer
20200318, KORSGREN Lina VL20 (kopia)

Summering av Vasaloppet 2020

Klockan 09.00 på söndag den 15 mars öppnade Vasaloppet möjligheten att anmäla sig till skidloppen i Vasaloppets vintervecka 2021, som arrangeras 26 februari till 7 mars. Här blickar vi tillbaka och sammanfattar siffror och annat intressant från den nyss avslutade vinterveckan 2020. Hur många startade? Hur många såg Sveriges Televisions sändningar? Och vilka kändisar tog sig i mål?

Les mer
Visma Ski Classics total 2020 (kopia)

Svenska segrare i Visma Ski Classics

Långloppscupen Visma Ski Classics fick liksom världscupen ett abrupt slut med tre inställda tävlingar i slutet av säsongen.
Men man har korat segrare i dom olika kategorierna och Sverige tog flera ledartröjor än normalt. Och givetvis vann Britta Johansson Norgren damklassen totalt – för femte gången i rad!

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Tack för alla upplevelser, Teodor!

Krönika:

En skidornas gentleman tackar för sig. Jag kommer aldrig glömma Teodor Petersons OS-silver från tidernas kanske mest dramatiska sprintfinal i Sotji 2014.


 

Les mer
KARLSSON, Daniel 001 (kopia)

Sök Daniel Karlssons Minnesfond

Daniel Karlsson föddes 3 augusti 1991. I hans liv kretsade mycket kring idrott och längdskidåkning. Daniel miste livet i en skoterolycka 26 februari 2012, endast 20 år gammal. Nu kan du söka hans stipendium igen.

Les mer
14.03.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Kaisa Makarainen (FIN) -  IBU world cup biathlon, pursuit women, Kontiolahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Wierer höll undan i världscupen totalt

Stark svensk insats i damernas jaktstart:

Också bland damerna blev den tuff kamp om totalsegern i världscupen i skidskytte. Tiril Eckhoff från Norge hade chansen i sista stående skyttet men sprack och tappade hela cupen med tre rundor.
Istället höll Dorothea Wierer undan och vann cupen med en 11:e plats. Hon blev slagen av både Mona Brorsson (6:a) och Johanna Skottheim (7:a).

 

Les mer