Mobile Version
Desktop Version
EMIL PERSSON (th) jublar för sin andra seger för säsongen i Visma Ski Classics. Andreas Nygaard (tv) måste nöja sig med en andra plats. Foto: VISMA SKI CLASSICS
EMIL PERSSON (th) jublar för sin andra seger för säsongen i Visma Ski Classics. Andreas Nygaard (tv) måste nöja sig med en andra plats. Foto: VISMA SKI CLASSICS
IMPONERANDE SEGER till Lina Korsgren i Kaiser Maximilian Lauf. Hon parkerade både Britta Johansson Norgren och Astrid Øyre Slind med flera minuter. Foto: VISMA SKI CLASSICS
IMPONERANDE SEGER till Lina Korsgren i Kaiser Maximilian Lauf. Hon parkerade både Britta Johansson Norgren och Astrid Øyre Slind med flera minuter. Foto: VISMA SKI CLASSICS

Dubbelt Sverige i Kaiser Maximilian Lauf:

Lina och Emil med övertygande segrar

Sverige hade en stor dag när Visma Ski Classics fortsatte med det 60 km långa Kaiser Maixmilian Lauf i VM-orten Seefeld i Österrike under lördagen.
Lina Korsgren åkte ifrån allt och alla i damklassen och var tre minuter före Britta Johansson Norgren. Och Emil Persson spurtslog självaste Andreas Nygaard och vann herrarnas lopp.

 

I damernas lopp bildades snabbt en trio i täten med Lina Korsgren, Team Ramudden, Britta Johansson Norgren, Lager 157 och Astrid Øyre Slind, Team Koteng. Dom hämtades av herrarna med 15 minuter vid den andra spurten i Leutasch.
Lina pushade hårt för att följa herrarna och fick direkt en lucka på dom två andra. Hon ökade i den påföljande stigningen och hade en två minuters lucka på toppen. Sedan var det mest utför till mål och där hade Lina alltså tre minuter på Britta som slutade tvåa.
– Det är otroligt. Det var en riktigt bra dag för mig. Det var en bra möjlighet att haka på med herrarna och betalade sig ju. Jag har gjort en hel del bra träning hemma i Åre under jul och nyår. Jag kände mig stark i början av säsongen också men något funkade inte hundra procent. Nu har jag jobbat med tekniken och det känns bra, säger en mycket nöjd Lina Korsgren.

I herrarnas lopp var en stor grupp tillsammans det mesta av loppet. I Leutasch försökte Joar Thele, Team Ragde Eiendom och Magnus Vesterheim, Team Kaffebryggeriet att sticka ifrån innan den första stigningen upp från dalen.
I den jagande gruppen drog Marcus Johansson, Lager 157 och Morten Eide Pedersen med ledartröjan för Team Kaffebryggeriet. I den branta backen tog ryssarna Alexey Shemiakin och Emil Vokuev över men båda föll i utförsbacken efter toppen.
Därmed blev det en spurt i en större grupp.
Och här var Emil Persson, Lager 157 – precis som i premiären i Livigno – starkast och vaann före Andreas Nygaard och lagkompisen Marcus Johansson.
– Jag hade bara en sådan bra dag. Det kändes att jag hade en perfekt form. Jag har tränat mycket den här sommaren och jag har varit riktigt stark, säger Emil Persson som menar att La Diagonela, som är den nästa tävlingen i Visma Ski Classics, passar honom ännu bättre.
– Där är det plattare så jag ser fram till nästa helg, säger den glade segraren som blir att räkna med också i det 60 km långa loppet i Engadin-dalen.

– Jag är nöjd över att vara tillbaka på pallen men jg är inte nöjd med hur det gick på dom sista 500 metrarna. Men det är så det är. Emil var bara snabbare idag och han visade i Livgino att han är jättesnabb och idag var han bara snabbare, säger tvåan Andreas Nygaard som sällan får stryk i en sprint till mållinjen.

I damklassen leder fortfarande Britta Johansson Norgren totalt medan Emil Persson också tog över den gula ledartröjan bland herrarna. Max Novak, Team Ramudden förlorade sprinttröjan till Stian Berg, Team Kaffebryggeriet medan Britta också har den gröna tröjan på damsidan.
Astrid Øyre Slind och Morten Eide Pedersen leder i kampen om bergatröjan. Ida Dahl, Team Ramudden tog över ungdomströjan på damsidan. Hon var stark fyra i Kaiser Maximilian Lauf.
Bland herrarna var Max Novak, Team Ramussen 7:a. Andreas Holmberg, Lager 157 slutade 11:a och Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom 16:a.

Resultaten hittar du här.

 

 

Del |
20180902, ABRAHAMSSON Hanna 001 (kopia)

Hanna Abrahamsson till Ulricehamns IF

Hanna Abrahamsson, 20, kommer från och med kommande skidsäsong att tävla i längdskidor för Ulricehamns IF efter många år i moderklubben Eksjö SOK.

Les mer
Johan Eriksson tf vd 3 Foto Vasaloppet (kopia)

Johan tillförordnat vd för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad vd för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala varianten Hemmavasan, som över 11 000 anmälda cyklister och löpare ska genomföra på sin hemmaplan under perioden 15–22 augusti.

 

Les mer
HÃ¥kan Blidberg

Stinas möte med gamla kompisar

På läger samtidigt i Torsby den här veckan:

Många såg förvånad på när Stina Nilssons bil dök upp utanför skidtunneln i Torsby samtidigt som längdlandslaget är där på läger.
Men det var en tillfällighet och Stina är på plats tillsammans med skidskyttelandslaget som har läger samtidigt – men som inte tränar med längdåkarna.

 

Les mer
20180131, BYSTRÖM, Anders 006 (kopia)

Äntligen är landslaget på läger igen

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.

Les mer
20200802, COLOGNA bröllop (kopia)

Dario Cologna gift i helgen

Fyrfaldige OS-segraren Dario Cologna gifte sig i helgen med sin långvariga flickvän Laura Bucher. Schweizaren och hans tjej har varit ett par i tio år och i lördags blev dom alltså herr och fru i ett bröllop för dom närmaste i Tessin.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Anton Karlsson är tillbaka

Lager 157 Ski Team får en rejäl förstärkning kommande säsong. Sprintspecialisten Anton Karlsson är tillbaka efter att ha fått hela den förra vintern förstörd på grund av en skada.
Under söndagen vann han teamets drygt fyra och en halv mil långa träningstävling i Liared utanför Ulricehamn.

 

Les mer
Gianfranco Kasper VM2015-2

FIS-kongressen skjuts upp till 2021

Den 52:a FIS-kongressen som skulle hållits i Zürich i Schweiz den 4:e oktober skjuts upp till 5:e juni 2021 i Portoroz i Slovenien.
Det är givetvis pandemin och restriktionerna kring Covid-19 som gör att det internationella skidförbundet tvingas ta det här steget.

 

Les mer
Group

Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget

Ny bok av Grigoriy Rodenchkov med sensationella uppgifter:

Sensationella uppgifter kommer nu i den nya biografien till den ryske avhopparen Grigory Rodchenkov som ledde Moskvas antidopinglaboratorium och som senare hoppade av till USA och avslöjade systematisk doping i Ryssland.
Han skriver bland annat att den tyska skidskytten Evi Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget där hans uppgift var att se till att dom ryska atleterna inte fälldes för doping.

 

Les mer
20200718, GRÄFNINGS Maria (kopia)

Ny utmaning för Maria Gräfnings

Satsar igen efter att ha fått barn:

Maria Gräfnings satsar vidare efter att ha fått barn. Nu har hon klart med ett nytt långloppsteam och kommer troligen att dyka upp i Visma Ski Classics som en tuff konkurrent till Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren och dom andra damerna i långloppscirkusen.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Calle klar för fotboll i division 6

Calle Halfvarsson sadlar om på sommartid och är klar för att spela fotboll för Äppelbo AIK. Troligen debut hemma mot Gagnef på lördag klockan 15.
Det är en överraskning mitt i sommaren att skidstjärnan nu debuterar i division 6.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Nytt benbrott för Ingvild Flugstad Østberg

Oturen fortsätter för Ingvild Flugstad Østberg.
Den norska stjärnan hade precis kommit tillbaka i full träning efter ett benbrott från i vintras när man upptäckte ett nytt brott i foten.
Därmed ryker alla rullskidstävllingarna och det blir ytterligare veckor med alternativ träning och frustration.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Blir det här världscupen i 2020/2021?

Ingen vet om det blir någon världscup som planerat kommande vinter.
Hur ser det ut med Covid-19-pandemin? Vem får resa över gränserna? Kan man tävla som normalt?
Hur som helst, det här är det världscupprogram som än så länge ligger på bordet hos FIS.

 

Les mer
poromaa_rosenberg_2020 (kopia)

Märta och William fick Mora-Nisses stipendium

Styrelsen för Mora-Nisses Jubileumsfond har utsett Märta Rosenberg, Duveds IF och William Poromaa, Åsarna IK till mottagare av Mora-Nisse stipendiet för 2020. De får 11800 kronor vardera i stipendium för sin fortsatta satsning mot elitkarriär inom längdskidåkningen.

Styrelsen består av Marianne Karlsson-Eriksson, Åsa Mattsson och Erik Svensson.

Les mer
Tunnel2_800x533 (kopia)

Torsbylägret för skidskyttar och längdåkare

Stjerneskolan Torsby idrottsgymnasium arrangerar Torsbylägret 11-14:e oktober 2020 för skidskyttar och längdåkare födda 2005 och 2006.

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Sverige åker inte till VC på rullskidor

Sverige kommer inte att skicka åkarna till världscupen på rullskidor i Estland, Lettland och Ryssland. Det skriver skidförbundet i ett pressmeddelande och orsaken är givetvis den pågående pandemin med Covid-19 där skidförbundet följer dom rekommendationer som ges av myndigheterna.

Les mer
HÃ¥kan Blidberg

Stina: – Var färdig med längdåkningen

Stina Nilsson ångrar inte att hon bytte från längdåkningen till skidskyttet. Det medger hon i en intervju med Sportbladet.
– Inget fysiskt stoppade mig men jag var klar med att åka längd. Jag kan inte göra något halvhjärtat, det var skidskytte eller inget, säger Stina Nilsson till Sportbladet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Norsk stjärna med fraktur i axeln

Norska mästaren i sprint från 2019 har ramlat på cykel och ådragit sig en fraktur i axeln.
23-åriga Lotta Udnes Weng tillhör det norska A-landslaget för damer men missar nu dom första tävlingarna i Blink-festivalen i början av augusti och hon måste träna alternativt ett tag framöver.

 

Les mer
20200717, RUUD HOFSTAD sjukhuset (kopia)

Norska VM-hjälten mycket nära att förolyckas

Bröt nacken och kraniet, flögs till sjukhuset:

Han har fyra VM-guld i stafett, men när en bil krockade med hans cykel hade inte den norska VM-hjälten en chans.
40-årige Tore Ruud Hofstad bröt nacken och kraniet, spräckte mjälten och slogs över hela kroppen. Han flögs med luftambulans från Lillehammer till sjukhuset i Oslo.
Troligen räddades han av hjälmen och nu – 5 veckor senare – är han på väg ut från rehab och skall sakta återgå till ett normalt liv.

 

Les mer
20180131, STEWART-JONES, Katherine 005 (kopia)

Överklagade – fick plats i landslaget

Katherine Stewart-Jones är med i Kanadas landslag inför den kommande längdsäsongen.
Men hon kom först med efter en överklagan av den lite mer ovanliga sorten. Landslagsledningen hade nämligen missat att deras kriterier för att komma med också gäller för sträcktiderna i en jaktstart i en tour.

 

Les mer
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer