Mobile Version
Desktop Version
ELVIRA ÖBERG imponerade i sprinttävlingen och var mycket när att slå storsyster Hanna. Nu kommer en spännande distanstävling för den tidigare juniorvärldsmästarinnan. Foto: NORDIC FOCUS
ELVIRA ÖBERG imponerade i sprinttävlingen och var mycket när att slå storsyster Hanna. Nu kommer en spännande distanstävling för den tidigare juniorvärldsmästarinnan. Foto: NORDIC FOCUS

Världscupen i skidskytte i Östersund:

Laddade svenskar inför distanstävlingarna

Det var bara positiva tongångar när lagen till de kommande distansloppen i Världscupen presenterades på tisdagen i Östersund. Nästan alla var nöjda med sin åkning och överens om att det gäller att fokusera på skjutvallen.

 

Det var en glad Anders Byström som inledde presskonferensen och landslagschefen är nöjd med båda tävlingsdagarna.
- Det var viktigt att få den fina starten, vi får ett kvitto på att vi har tränat bra. Det är genomgående bra åkning och en fin laginsats av damerna - och så Elvira Öbergs sensationella 12:e plats i sprinten, säger Anders och fortsätter:
- Vi i ledningen är inte överraskade av insatsen. Vi visste att hon åker bra skidor, men det är starkt att hon lyckas hålla ihop skyttet på hemmaplan. Men hon är ung och vi måste ändå ha rimliga förväntningar på henne framöver.
Elvira Öberg är själv supernöjd med både skyttet och åkningen:
- Jag var mer nervös än vanligt, men försökte hålla fokus och göra som jag brukar.

Linn Persson gjorde en starkt stafettsträcka och var bästa svenska i sprinten där hon tangerade sitt personbästa som fin femma:
- Egentligen var båda loppen väldigt bra, trots att jag tappade känseln i fingrarna inför det andra skyttet i mixstafetten. Annars var det bra fart i spåret och det har svarat bra.
Hanna Öberg var 11:a i sprinten och är en av de stora favoriterna i torsdagens distanslopp, efter guld både i OS och VM. Så här sammanfattar hon helgens tävlingar:
- Det var roligt att få vinna den inledande singel mixstafetten där Sebastian gjorde en fantastiskt insats. Det har varit en stabil start på säsongen och vi har visat som lag att vi är med däruppe.

Både Emma Nilsson och Mona Brorsson var nöjda med sin åkning i sprinten men vet att de kan bättre på skjutvallen och detsamma gäller Ingela Andersson som startade starkt, men som mattades lite efterhand.
- Jag stressade genom hela loppet, det var mycket nerver. Det gäller att behålla lugnet för skyttet blir avgörande, men jag vet i alla fall att jag har en bra nivå i spåret.

Måndagen var vilodag för de svenska skidskyttarna, men idag är åkarna igång igen inför de kommande distanstävlingarna, berättar chefstränaren Johannes Lukas:
- Det blir en kort träning där vi framförallt kommer att fokusera på skyttet.
På presskonferensen fick Sebastian Samuelsson frågan hur han upplevde dramat i singel mixstafetten där det blev svensk seger till slut:
- Jag är glad över hur jag hanterade skyttet, framförallt i det avgörande läget, säger Sebastian och fortsätter:
- I sprinten är jag nöjd med hur jag agerar i liggserien. Tyvärr tappar jag fokus efter en första bommen i stående.

Martin Ponsiluoma och Jesper Nelin tyckte det var härligt att starta på pallen i mixstafetten, men båda hade problem med de växlande vindarna i sprinten, Däremot var Torstein Stenersen nöjd med sin insats:
- Det är en av de bästa inledningarna jag har haft och jag fick många bra svar att ta med mig framöver.
Peppe Femling tyckte däremot att han var lite för taggad och gick ut för fort i början:
- Jag ska åka lite jämnare i distansloppet och ta skytte för skytte.
 
Herrarnas distans avgörs på onsdag kl. 16.15. Det svenska laget utgörs av Sebastian Samuelsson, Torstein Stenersen, Jesper Nelin, Peppe Femling och Martin Ponsiluoma.
De svenska damerna som tävlar på torsdag kl. 16.20 är: Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg, Mona Brorsson, Emma Nilsson och Ingela Andersson.

 

Del |
20180902, ABRAHAMSSON Hanna 001 (kopia)

Hanna Abrahamsson till Ulricehamns IF

Hanna Abrahamsson, 20, kommer från och med kommande skidsäsong att tävla i längdskidor för Ulricehamns IF efter många år i moderklubben Eksjö SOK.

Les mer
Johan Eriksson tf vd 3 Foto Vasaloppet (kopia)

Johan tillförordnat vd för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad vd för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala varianten Hemmavasan, som över 11 000 anmälda cyklister och löpare ska genomföra på sin hemmaplan under perioden 15–22 augusti.

 

Les mer
HÃ¥kan Blidberg

Stinas möte med gamla kompisar

På läger samtidigt i Torsby den här veckan:

Många såg förvånad på när Stina Nilssons bil dök upp utanför skidtunneln i Torsby samtidigt som längdlandslaget är där på läger.
Men det var en tillfällighet och Stina är på plats tillsammans med skidskyttelandslaget som har läger samtidigt – men som inte tränar med längdåkarna.

 

Les mer
20180131, BYSTRÖM, Anders 006 (kopia)

Äntligen är landslaget på läger igen

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.

Les mer
20200802, COLOGNA bröllop (kopia)

Dario Cologna gift i helgen

Fyrfaldige OS-segraren Dario Cologna gifte sig i helgen med sin långvariga flickvän Laura Bucher. Schweizaren och hans tjej har varit ett par i tio år och i lördags blev dom alltså herr och fru i ett bröllop för dom närmaste i Tessin.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Anton Karlsson är tillbaka

Lager 157 Ski Team får en rejäl förstärkning kommande säsong. Sprintspecialisten Anton Karlsson är tillbaka efter att ha fått hela den förra vintern förstörd på grund av en skada.
Under söndagen vann han teamets drygt fyra och en halv mil långa träningstävling i Liared utanför Ulricehamn.

 

Les mer
Gianfranco Kasper VM2015-2

FIS-kongressen skjuts upp till 2021

Den 52:a FIS-kongressen som skulle hållits i Zürich i Schweiz den 4:e oktober skjuts upp till 5:e juni 2021 i Portoroz i Slovenien.
Det är givetvis pandemin och restriktionerna kring Covid-19 som gör att det internationella skidförbundet tvingas ta det här steget.

 

Les mer
Group

Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget

Ny bok av Grigoriy Rodenchkov med sensationella uppgifter:

Sensationella uppgifter kommer nu i den nya biografien till den ryske avhopparen Grigory Rodchenkov som ledde Moskvas antidopinglaboratorium och som senare hoppade av till USA och avslöjade systematisk doping i Ryssland.
Han skriver bland annat att den tyska skidskytten Evi Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget där hans uppgift var att se till att dom ryska atleterna inte fälldes för doping.

 

Les mer
20200718, GRÄFNINGS Maria (kopia)

Ny utmaning för Maria Gräfnings

Satsar igen efter att ha fått barn:

Maria Gräfnings satsar vidare efter att ha fått barn. Nu har hon klart med ett nytt långloppsteam och kommer troligen att dyka upp i Visma Ski Classics som en tuff konkurrent till Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren och dom andra damerna i långloppscirkusen.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Calle klar för fotboll i division 6

Calle Halfvarsson sadlar om på sommartid och är klar för att spela fotboll för Äppelbo AIK. Troligen debut hemma mot Gagnef på lördag klockan 15.
Det är en överraskning mitt i sommaren att skidstjärnan nu debuterar i division 6.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Nytt benbrott för Ingvild Flugstad Østberg

Oturen fortsätter för Ingvild Flugstad Østberg.
Den norska stjärnan hade precis kommit tillbaka i full träning efter ett benbrott från i vintras när man upptäckte ett nytt brott i foten.
Därmed ryker alla rullskidstävllingarna och det blir ytterligare veckor med alternativ träning och frustration.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Blir det här världscupen i 2020/2021?

Ingen vet om det blir någon världscup som planerat kommande vinter.
Hur ser det ut med Covid-19-pandemin? Vem får resa över gränserna? Kan man tävla som normalt?
Hur som helst, det här är det världscupprogram som än så länge ligger på bordet hos FIS.

 

Les mer
poromaa_rosenberg_2020 (kopia)

Märta och William fick Mora-Nisses stipendium

Styrelsen för Mora-Nisses Jubileumsfond har utsett Märta Rosenberg, Duveds IF och William Poromaa, Åsarna IK till mottagare av Mora-Nisse stipendiet för 2020. De får 11800 kronor vardera i stipendium för sin fortsatta satsning mot elitkarriär inom längdskidåkningen.

Styrelsen består av Marianne Karlsson-Eriksson, Åsa Mattsson och Erik Svensson.

Les mer
Tunnel2_800x533 (kopia)

Torsbylägret för skidskyttar och längdåkare

Stjerneskolan Torsby idrottsgymnasium arrangerar Torsbylägret 11-14:e oktober 2020 för skidskyttar och längdåkare födda 2005 och 2006.

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Sverige åker inte till VC på rullskidor

Sverige kommer inte att skicka åkarna till världscupen på rullskidor i Estland, Lettland och Ryssland. Det skriver skidförbundet i ett pressmeddelande och orsaken är givetvis den pågående pandemin med Covid-19 där skidförbundet följer dom rekommendationer som ges av myndigheterna.

Les mer
HÃ¥kan Blidberg

Stina: – Var färdig med längdåkningen

Stina Nilsson ångrar inte att hon bytte från längdåkningen till skidskyttet. Det medger hon i en intervju med Sportbladet.
– Inget fysiskt stoppade mig men jag var klar med att åka längd. Jag kan inte göra något halvhjärtat, det var skidskytte eller inget, säger Stina Nilsson till Sportbladet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Norsk stjärna med fraktur i axeln

Norska mästaren i sprint från 2019 har ramlat på cykel och ådragit sig en fraktur i axeln.
23-åriga Lotta Udnes Weng tillhör det norska A-landslaget för damer men missar nu dom första tävlingarna i Blink-festivalen i början av augusti och hon måste träna alternativt ett tag framöver.

 

Les mer
20200717, RUUD HOFSTAD sjukhuset (kopia)

Norska VM-hjälten mycket nära att förolyckas

Bröt nacken och kraniet, flögs till sjukhuset:

Han har fyra VM-guld i stafett, men när en bil krockade med hans cykel hade inte den norska VM-hjälten en chans.
40-årige Tore Ruud Hofstad bröt nacken och kraniet, spräckte mjälten och slogs över hela kroppen. Han flögs med luftambulans från Lillehammer till sjukhuset i Oslo.
Troligen räddades han av hjälmen och nu – 5 veckor senare – är han på väg ut från rehab och skall sakta återgå till ett normalt liv.

 

Les mer
20180131, STEWART-JONES, Katherine 005 (kopia)

Överklagade – fick plats i landslaget

Katherine Stewart-Jones är med i Kanadas landslag inför den kommande längdsäsongen.
Men hon kom först med efter en överklagan av den lite mer ovanliga sorten. Landslagsledningen hade nämligen missat att deras kriterier för att komma med också gäller för sträcktiderna i en jaktstart i en tour.

 

Les mer
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer