Mobile Version
Desktop Version
null
VM-brons till Jesper Nelin i helgen. Foto: NICKLAS OLAUSSON/SSSF

Brons till Jesper i VM-sprinten

Jesper Nelin tog Sveriges första medalj när han blev trea efter en sen diskning i lördagens spännande sprint vid VM i rullskidskytte, i ett grått och regnigt Brezno-Osrblie. Dessutom blev Peppe Femling sexa, medan Mona Brorsson hamnade på sjunde plats i damernas tävling.

Damer sprint
Mona Brorsson var nio sekunder från täten inför det liggande skyttet. När hon lyckades nolla lämnade hon vallen som tvåa, en dryg sekund bakom tjeckiskan Lucie Charvatova. På mellanrundan växte avståndet med ytterligare nio sekunder, men Mona åkte snabbt och hade näst bästa varvtid. Hon låg fortfarande tvåa och var i högsta grad med och slogs om en medalj, men två bom i stående gjorde att värmländskan föll till fjärde plats. Hon fick dessutom släppa ytterligare några åkare förbi sig på slutvarvet till sjunde plats i mål, 36 sekunder bakom segrande Tuuli Tomingas från Estland. Mona hade femte åktid totalt, 22 sekunder långsammare än Lucie Charvatova.

Efter en offensiv start var Johanna Skottheim trea på väg in till det liggande skyttet, bara några sekunder från täten. Tyvärr fick hon stora problem på vallen och missade alla fem skotten. Johanna avancerade ändå sex placeringar till 43:e plats trots ytterligare två bom i stående. På slutvarvet putsade hon till resultatet ytterligare till 36:e plats i mål, knappt tre minuter från segern. Åkmässigt var Johanna nio sekunder långsammare än Mona med sjunde tid sammanlagt.

Herrar sprint
Jesper Nelin öppnade i ett högt tempo och var näst snabbast in till det liggande skyttet, men åkte på en bom och lämnade vallen som 10:a, 13 sekunder bakom rumänen Dmitrii Shamaev. På mellanrundan avancerade Jesper tre placeringar och lyckade sedan nolla i stående. Tack vare det fina jobbet på vallen klättrade han vidare till fjärde plats, men tog sig dessutom förbi en man på slutvarvet och spurtade i mål som trea och bronsmedaljör - detta efter att loppets tvåa, lettländaren Andrejs Rastorgeujevs, blivit diskad. Jesper var 29 sekunder bakom segrande nollskytten Florent Claude från Belgien - och han hade fjärde åktid sammanlagt, 16 sekunder efter tjecken Tomas Mikyska. Grattis Jesper till en stark insats!

Det blev även ett missat skott i liggande för Peppe Femling som gick ut på mellanvarvet som 21:a, 26 sekunder från täten. Han var fem placeringar bättre inför det stående skyttet där han imponerade med fem fullträffar på 22 sekunder och avancerade till sjätte plats. Peppe fick också samma placering i mål, 34 sekunder från segern men bara fem sekunder bakom Jesper på bronsplatsen. Precis som för landslagskompisen var det en skön revansch för alla bommarna i supersprinten. Dessutom hade Peppe så bra som åttonde åktid totalt, 26 sekunder efter snabbaste åkare - och han var sjua på skjutvallen efter två serier på 48 sekunder.

Alfred Eriksson inledde med en bom i liggande och lämnade vallen som 37:a. Han fick sedan samma resultat även i det stående skyttet, men avancerade ändå nio placeringar och hamnade till sist på 27:e plats i mål, 1,36 bakom Florent Claude. Åkmässigt var Alfred sammanlagt 48 sekunder långsammare än Tomas Mikyska.

Trots en lovande start med femte åktid på det första varvet åkte Oskar Brandt på två bom i liggande. Han klättrade ändå 15 placeringar till 24 plats med tredje åktid på mellanrundan, men missade ytterligare tre skott i stående och blev 37:a i mål. Trots bommarna åkte Oskar fortsatt starkt med sjunde tid totalt, 25 sekunder efter snabbaste man.
I morgon avslutas VM-tävlingarna i Slovakien med dubbla masstarter. Herrarna kör kl.14.15 och damerna två timmar senare.

Jesper sjua i masstarten
Jesper Nelin var återigen med i medaljmatchen, men avslutade med två bom och hamnade på sjunde plats i söndagens masstart vid VM i rullskidskytte, i ett varmt och soligt Brezno-Osrblie. Johanna Skottheim hade också medaljläge inför sista skyttet, men blev åtta i damernas lopp.

Herrar masstart
Jesper Nelin tog täten direkt och var också först in till vallen för det inledande skyttet. Tack var fem fullträffar på 23 sekunder behöll han ledningen ut på nästa varv, men fick sällskap av tre andra åkare på vägen till andra liggande. Där åkte Jesper på två bom och föll till 10:e plats, men tog revansch direkt med ytterligare en nolla i första stående och avancerade två placeringar. Med hjälp av tredje varvtid var svensken bara 17 sekunder från täten som femma när det var dags för det avslutande skyttet och hade slagits om en medalj med en snabb nolla, men missade i stället två av skotten. Jesper plockade ändå tre placeringar på slutvarvet till sjunde plats i mål, 57 sekunder bakom den överraskande vinnaren Taras Lesiuk från Ukraina som sköt fullt. Åkmässigt hade han så bra som tredje tid totalt, 33 sekunder långsammare än lettländaren Andrejs Rastorgujevs.

Det blev två bom redan i det första skyttet för Peppe Femling som lämnade vallen som 20:e man - och efter samma resultat även i andra liggande föll han ytterligare fyra placeringar. Däremot hade han fjärde åktid på det tredje varvet och lyckades dessutom nolla på 22 sekunder i första stående, vilket gjorde att han avancerade till 15:e plats. Peppe klättrade sedan ytterligare fyra placeringar trots en femte bom i det sista skyttet och spurtade även i mål som 11:a, 1,09 från segern. Piteåkaren hade sjunde åktid sammanlagt, 37 sekunder efter snabbaste åkare men bara fyra sekunder långsammare än Jesper. Dessutom hade han sjätte skjuttid efter fyra serier på 1,39.

Oskar Brandt inledde också med två missade skott, men lyckades därefter skjuta fullt på 26 sekunder i andra liggande och avancerade nio placeringar till 13:e plats. Tack vare näst snabbaste åktid på det tredje varvet plockade han ytterligare fyra placeringar, men föll till 12:e plats efter en bom i det tredje skyttet. Oskar avslutade sedan med två nya bommar i sista stående och hamnade till sist på 14:e plats i mål, 13 sekunder bakom Peppe. Däremot var han tre sekunder snabbare på banan än landslagskompisen med fjärde tid totalt, bara sju tiondelar efter Jesper efter ännu en stark insats åkmässigt.

Det blev en trist start för Alfred Eriksson med tre bom i första liggande, ytterligare en i det andra skyttet och en plats långt ner i listan. Tack vare fullt på 26 respektive 24 sekunder i tredje och fjärde skyttet och en stark sistarunda där han avancerade fyra placeringar snyggade 22-åringen från Dala-Järna ändå till slutresultatet till 21:a plats i mål, 2,28 bakom Taras Lesiuk. Det var annars lite tyngre på banan idag för Alfred som var sammanlagt 1,48 långsammare än Andrejs Rastorgujevs.

Damer masstart
Johanna Skottheim inledde med en bom i första liggande och lämnade vallen på 17:e plats, men avancerade därefter tre placeringar trots ytterligare ett missat skott i det andra skyttet. Tack vare fjärde varvtid och en nolla på 23 sekunder i första stående klättrade svenskan vidare till sjunde plats och var bara 10 sekunder från pallen som sexa när det var dags för det avslutande skyttet. Men medan konkurrenterna framför lyckades skjuta fullt missade Johanna ett av skotten och gick ut på slutvarvet som åtta - och den placeringen fick hon även i mål, 1,01 bakom segrande tjeckiskan Marketa Davidova. Åkmässigt hade hon sjätte tid totalt, en knapp halvminut långsammare än Tuuli Tomingasfrån Estland. Johanna var däremot snabbast av alla på skjutvallen efter fyra serier på 1,38.

På det första varvet tog sig Mona Brorsson fram rejält från sin startposition och var fyra inför det inledande skyttet. Men precis som Johanna åkte hon på en bom och låg på 13:e plats ut på den andra rundan. Där avancerade hon två placeringar, men var tillbaka på 13:e plats efter ytterligare ett missat skott i andra liggande. Däremot lyckades Mona nolla på 24 sekunder i det tredje skyttet, vilket gjorde att hon klättrade fyra placeringar - och hon låg kvar på nionde plats inför sista stående. Trots en tredje bom lämnade värmländskan vallen som fortsatt nia, men fick släppa en åkare förbi sig till 10:e plats i mål - 1,28 från segern. Idag var det lite tyngre för Mona på banan med 10:e tid sammanlagt, 54 sekunder efter snabbaste åkare.

 

Del |
20230926, Alliansloppet start herrar kopiera

Stora prispenger på Lugnet i oktober

Siste tävlingshelgen i Svenska Spel Summer Tour:

Den 7-8 oktober arrangeras Kopparskidan av Falun Borlänge SK på Lugnet i Falun. Tävlingen är den sista av tre som ingår i Svenska Spel Summer Tour och det är 50.000 kronor i prispengar per tävlingsdag.
Arrangören meddelar att flera toppåkare redan har aviserat att dom kommer.

Les mer
20230924, COLOGNA maraton kopiera

Stark maraton-debut av Dario Cologna

Dario Cologna måste ha slutat åka skidor på världsnivå, men den 37-årige schweizaren har definitivt inte slutat träna.
Under söndagen debuterade han på Berlin maraton och sprang på en mycket bra tid.
Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Ingen världscup nu, men ger inte upp

Jonas Peterson i ny roll i Ulricehamn:

När skidsäsongen närmar sig lägger bolaget bakom World Cup Ulricehamn i en ny växel och presenterar Jonas Peterson som ny Affärsutvecklare och Event Manager för World Cup Ulricehamn. Trots att det ännu inte finns några besked om nya världscuptävlingar i Ulricehamn satsar arrangören nu på att bygga en organisation för att utveckla verksamheten framåt.
Les mer
20230921, BJERVIG, Espen 004 kopiera

Norges längdchef Espen Bjervig avgår

Norska skidförbundets längdchef Espen Bjervig, 51 avgår. Han har inte längre motivationen.
Det händer mitt i en mycket turbulent period där skidförbundet har många svåra saker att lösa. Bland annat står stjärnan Johannes Høsflot Klæbo utan ett landslagsavtal, sprintkometen Kristine Stavaas Skistad är också utanför landslaget och fd vallaren Frode Pedersen har anklagat vallateamet för att ha en arbetsmiljö där han har mobbats och haft svårt att anpassa sig.
Dessutom är ekonomin kass och det är kanske det största problemet.
Les mer
BOLGER, Kevin 002 kopiera

Kevin får inte återvända till Sverige

Visumkrångel för Falun Borlänges landslagsåkare:

Falun Borlänges amerikanska landslagsåkare Kevin Bolger får inte komma tillbaka till Sverige i tid för säsongen. Han får nämligen inte visum om inget ändrar sig snabbt.
Just nu tränar Kevin i USA tillsammans med sambon Maja Dahlqvist, som liksom sin amerikanska pojkvän är chockad över beslutet.

Les mer
20221203, KLÆBO Johannes Høsflot 001 kopiera

Blev Klæbos skidor saboterade?

Fd vallaren berättar om mobbning i norska vallateamet:

Blev Johannes Høsflot Klæbos skidor saboterade på VM? Försvann viktig valla inför viktiga tävlingar?
Skidstjärnans fd vallare Frode Pedersen kommer nu med hårda ord mot vad han menar är ren mobbning i den norska vallatrailern. Han får inte fortsätta och menar han är orättvist behandlat av skidförbundet.
Nu behandlas det här som ett anmälningsärende i norska skidförbundet.
Les mer
20230918, Klarälvsloppet på TV kopiera

Klarälvsloppet live på SVT och NRK

Nu är det klart att SVT och norska NRK livesänder Klarälvsloppet söndagen den 1 oktober. Rullskidloppet benämns bland många som “sommarens Vasalopp” och är Sveriges längsta rullskidlopp, hela 90 km från Uddeholm till Karlstad. På startlinjen står världseliten i långlopp tillsammans med åkare från både svenska längdlandslaget och svenska skidskyttelandslaget.
Les mer
20230915, Maja o Klæbo i Utah kopiera

Maja tränar med Klæbo i USA

Maja Dahlqvist finns inte med på landslagets läger i Livigno. Hon är i USA med pojkvännen Kevin Bolger och där tränar den svenska sprintstjärnan bland annat tillsammans med Johannes Høsflot Klæbo i Utah.
29-åringen från Falun-Borlänge SK har också instruerat lokala ungdomar tillsammans med Norges skidkung.
Les mer
ALVAR blev Årets bjursing kopiera

Alvar Myhlback blev ”Årets Bjursing”

Supertalangen Alvar Myhlback har fått en fin utmärkelse.
Han har nämligen korats till ”Årets Bjursing 2023” av Bjursås Sparbank.
Bara 16 år gammal blev han sensationellt 8:a i Vasaloppet och nu menar den lokala banken att skidtalangen har satt Bjursås på kartan.
Les mer
null

Här förbereder sig längdlandslaget på höjd

Delar av A-landslaget och Team BAUHAUS är samlade i italienska Livigno för två träningsveckor på höjd. Här tränar och förbereder sig till exempel Linn Svahn, Jonna Sundling och William Poromaa inför kommande världscupsäsong.
Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Olle besökte Ukrainas anläggningar

IBU vill hjälpa till att bygga upp skidskytteanläggningarna:

IBU:s svenske president Olle Dahlin besökte nyligen Ukraina tillsammans med förbundets generalsekreterare Max Cobb för att se på skidskytteanläggningarna och diskutera hur det internationelle skidskytteförbundet kan fortsätta att stödja Ukraina.
Les mer
Newspower.itTrentowww.newspower.it

Linn säkrade världscupen totalt

Två svenska juniorsegrare också i Val di Fiemme:

Linn Sömskar kan kyssa världscupbucklan efter helgens tävlingar i Italien. Det har aldrig varit spännande om vem som skall vinna damklassen i årets världscup på rullskidor.
För trots en förlust i den sista motbackstävlingen i Val di Fiemme har veteranen från IFK Umeå vunnit det mesta internationellt i år.

Les mer
20230908, SÖMSKAR Linn 001 kopiera

Linn vann igen i världscupen

Linn Sömskar vann igen i världscupen på rullskidor när man under fredagen körde 10 km masstart i fritil i italienska Ziano di Fiemme i Val di Fiemme.
Efter att ha fått stryk i några tävlingar här hemma var veteranen från IFK Umeå åter igen på topp i världscupen.

Les mer
20230907, KÖLD, Linda-Louise 001 kopiera

Skidtalangen Linda-Louise i Finnkampen

Initierade skidfans kände kanske igen namnet Linda-Louise Köld Johansson i Finnkampens gångtävling.
Hon är nämligen en talang både inom längdåkningen och skidskyttet, men hon har tagit upp gångsporten där Sverige sliter med att få upp aktiva på nivåa med VM-medaljören Perseus Karlström.

Les mer
null

Daniel tar över paralandslaget

Nu är det klart att Daniel Rickardsson kliver in som förbundskapten för paralandslaget i längdskidor och skidskytte.
– Parasport har en extra dimension som jag tycker är spännande, säger Rickardsson om sitt nya uppdrag.

Les mer
null

Fartfyllt landslagsläger i Meråker

Längdlandslagets sprintherrar har samlats i Meråker för nio dagars träningsläger med fart i fokus. Därmed är ett av höstens två specifika sprintläger i gång – en satsning som fortsätter från i fjol.

Les mer
null

Förbunden samarbetar om världscupen

Unikt arrangement väntar i Östersund:

Svenska Skidförbundet inleder unikt samarbete med Svenska Skidskytteförbundet kring världscupen i Östersund den 9–10 december 2023. Svenska Skidskytteförbundet får ansvar för arrangemanget och med stöttning från Östersunds SK med siktet inställt på att skapa ett fantastiskt evenemang för såväl deltagare som publik.

Les mer
null

Therese Johaug öppnar för comeback

Therese Johaug på startlinjen vid skid-VM i Trondheim 2025?
Ja, helt omöjligt är det inte.
I en intervju med NRK lämnar hon dörren på glänt och säger inte nej till en möjlig comeback. 35-åringen avslutade sin karriär efter OS i Beijing i 2022 men kan alltsåkomma tillbaka.

Les mer
20230902, PERSSON Emil kopiera

Emil och Alvar spurtslog Petter Northug

Värnamorullen:

Petter Northug jr är mest känd för att han alltid var starkast i spurten. Han var fruktad av alla när det kom till en upploppsstrid.
Men i lördagens Värnamorullen fick han se både Emil Persson och Alvar Myhlback några centimeter före sig efter 40 km rullskidor.

Les mer
20190316, NEPRYAEVA, Natalia 002 (kopia)

Natalia Nepryaeva byter namn

Får inte tävlia i vinter heller, men:

Natalia Nepryaeva heter numera Natalia Terentieva.

Den 27-åriga ryska stjärnan har nyligen gift sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev och har tagit hans efternamn.

Men den starka damåkare och hennes man blir inte att se i vinter heller. FIS kommer inte att ta upp avstängningen av dom ryska åkarna på sitt nästa möte.

Les mer