Mobile Version
Desktop Version
BRITTA JOHANSSON NORGREN spurtar in till seger i Tjejvasan före Lina Korsgren. Foto: VASALOPPET
BRITTA JOHANSSON NORGREN spurtar in till seger i Tjejvasan före Lina Korsgren. Foto: VASALOPPET

Britta spurtade hem Tjejvasan före Lina

Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, spurtvann den 31:a Tjejvasan en sekund före Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, och fyra sekunder före Katerina Smutná, Tjeckien.
– Jag kände att det hade hänt grejor när jag körde lite hårt under loppet. Jag kände mig väldigt bra energimässigt idag, säger Britta efter sin tredje seger i Tjejvasan.

Det var 7 100 anmälda i Tjejvasan 2019. Minus 2 grader i starten kl 09.00.

Under hela loppet så var det kvartetten Johansson Norgren, Korsgren, Smutná och Laila Kveli som var starkast. Britta gjorde flera fartökningar under loppet för att känna på konkurrenterna och då var det bara den trion som riktigt kunde svara.

Tätklungan växlade mellan fyra och elva åkare under hela tävlingen. In i Hemusterrängen med cirka fem kilometer kvar var klungan elva åkare stor. Nedför en lite brantare utförskörning låg Laila Kveli i front och kröp ihop men tappade balansen och föll. Övriga i klungan klarade sig precis från att dras med i fallet. Snöpligt för Kveli som dock snabbt var på benen och ändå kunde ansluta innan upploppet och spurta in som femma.

In på upploppet på Vasagatan i Mora så höll Johansson Norgren i taktpinnen och låg först. Lina Korsgren var tvåa i slagläge men Britta var starkast över det långa upploppet.
– Jag kände att det hade hänt grejor när jag körde lite hårt. Jag kände mig väldigt bra energimässigt. Jag var pigg i musklerna och hade fått i mig bra med vätska, berättar Britta.

Du körde riktigt hårt flera gånger men slog sen av på tempot! Men du såg att många fick släppa då!
– Ja, varje gång jag gick fram så var det tre som var med: Lina, Smutnà och Laila. Men det var ingen av dom som var sådär jättesugna på att hålla fart. Så deras kanske var att det blir spurt så det gäller att spara så mycket kraft som möjligt.

– Sista fem kilometerna var jag riktigt taggad eftersom det var så. Då tänkte jag att då ska jag ta den spurten. Jag var beredd på spurt men ville ändå hålla hög fart så det skulle kosta för dom också.

– Jag kanske gick lite tidigt och gav Lina en väldigt bra resa in mot mål. Men jag tänkte att även om jag gör det så ska jag visa att jag är den starkare. När hon kom där tidigt på upploppet så kunde jag svara emot.

Lina Korsgren kommenterar avslutningen så här:
– Jag skulle hålla mig kall så länge som möjligt innan jag gick ut och utmanade. Jag kände när jag gick ut att det svarade inte riktigt som jag hoppades. Men jag är nöjd med andraplatsen.

Även Katerina Smutná var nöjd med sin insats även om hon inte kunde försvara segern från i fjol. Emma Wikén åkte in som fyra precis före Laila Kveli som femma.

Det var imponerande av Kveli att komma tillbaka trots vurpan så nära mål.
– Jag tänkte ”jäklar också” när jag satte mig där i backen. Tur att ingen annan drogs med. Vurpan var mitt eget fel, säger Kveli och fortsätter:
– Jag fick jobba hårt för att gå ikapp eftersom Britta åkte fort strax därefter. Det kändes som en väldigt bra dag fram till vurpan men också efter, eftersom jag kunde gå ikapp. Men jag fick ju betala för det på upploppet.

Loppets utveckling var så att Britta drog hårt direkt redan från start upp mot kontrollen i Oxberg och redan där var det nio åkare som hade lucka bakåt.

Vid spurtpriset i Hökberg var Lina Korsgren först tätt före Britta Johansson Norgren, Katerina Smutná, Laila Kveli, Elin Mohlin och Frida Erkers inom fem sekunder. Vid passeringen i Eldris var det åter elva åkare i klungan inom tio sekunder. Alla dessa elva var med i klungan ner till Moraparken innan upploppsstriden.

Resultat Tjejvasan 2019
1 Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 1.21.03
2 Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 1.21.04
2 Katerina Smutná, Tjeckien, 1.21.07
4 Emma Wikén, Åsarna IK, 1.21.09
5 Laila Kveli, Norge, 1.21.09
6 Elin Mohlin, Sockertoppen IF, 1.21.11
7 Frida Erkers, IFK Mora SK, 1.21.24
8 Sandra Olsson, Malungs IF, 1.21.29
9 Frida Hallqvist, Åsarna IK, 1.21.30
10 Ida Dahl, IFK Mora SK, 1.21.38

För övriga resultat, klicka på ”Resultat” på Vasaloppets hemsida vasaloppet.se

Priser
Förstapriset i Tjejvasan 2019 är 50 000 kronor.
ICA:s spurtpris i Hökberg: Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 29.59,2
DHL:s spurtpris i Eldris: Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 57.13.3
Totalt utdelas individuella priser i form av träningsstipendier på totalt 147 000 kr.

Några andra som också åkte till Mora
Bästa 60-talist: Anita Moen kom på 34:e plats på tiden 1.28.16 (bättre tid än när hon vann 2001)
Bästa tjej som tänker köra tio lopp denna vecka: Carina Hammarstrand, 2.04.47
Bästa häcklöpare: Susanna Kallur (startnummer 4170) 2.29.09 och Jenny Kallur (4612) 2.30.05.

Se SVT:s direktsändning i efterhand i SVT Play
https://www.svtplay.se/video/20992948/langdskidor-tjejvasan/langdskidor-tjejvasan-tjejvasan-1

Se spurtavgörandet och SVT:s intervjuer med de främsta
https://www.svt.se/sport/langdskidor/tjejvasan-3

Se alla tjejers målgångar
https://www.vasaloppet.tv
 

Del |
20220624, WC Rollerskis NOR kopiera

Värmen nära knäcka Linn i världscupen

Linn Sömskar gick ut stenhårt och var i en klar ledning på det första av dom tre varven när världscupen på rullskidor inleddes med 10 km fristil i norska Notodden under midsommaraftonen.
Men i den nästan 30-gradiga värmen höll hon på att ta helt slut. Den rutinerade IFK Umeå-åkaren kunde dock samla sig och slutade trea, 0,3 sekunder från ”silvret”.

 

Les mer
20220624, Calle-Junior kopia

Välkommen till världen Calle-Junior

– Det absolut häftigaste jag varit med om och ett minne för livet, skriver Calle Halfvarsson på Instagram sedan hans sambo Isabell fött parets första barn sent under torsdagskvällen.
Vi säger välkommen till världen Calle-Junior.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Novak i banbrytande längdsatsning

Krönika:

När Björn Dählie, 55, lägger sin hand över Max Novaks, 26, axel är det för att den gamla skidkungen vill lyfta sporten till en ny nivå. Tillsammans utgörs nya Team Aker Dählie av långloppsåkare, allroundåkare och funktionsnedsatta.
Novak har hamnat i en för längd världsunik satsning.


 

Les mer
X

Cykelvasan 2022 sänds direkt i SVT1

Att Sveriges Television direktsänder Vasaloppet den första söndagen i mars varje år är väl känt. Nytt för i år är att SVT även kommer att direktsända Sveriges största mountainbikelopp Cykelvasan 90, som körs den andra lördagen i augusti. – Äntligen kan vi bjuda upp till en ny tradition med tv-frukost och blåbärssoppa och visa upp Vasaloppsarenan i sommarskrud, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

 

Les mer
20220622, Marcialonga ny sträcka kopiera

Marcialonga fyller 50 och ändrar sträckan

”Mur de la Stria” med 20 procents stigning precis före mål:

Marcialonga – en av Ski Classics största tävlingar – fyller 50 år i vinter och i den anledningen gör man också stora ändringar på bansträckningen innan mål.
Den avsluttande Cascata-backen har varit en mardröm för många. Nu blir den kortare, men betydligt brantare. Dessutom kommer man in till mål från andra hållet än tidigare.

 

Les mer
20210527, SÖMSKAR Linn (kopia)

Liten blågul trupp till VC i Norge

Under midsommarhelgen är det dags för säsongens första deltävling i världscupen på rullskidor i vårt grannland Norge. Tävlingarna kommer att avgöras på tre orter i Telemarken och är en del av ”Telemarks Veka”.

 

Les mer
IMG_0450 kopiera

Full fart på Lycksele Sommarskidskola

En efterlängtad sommarskidskola i Lycksele genomförs i den gångna veckan, efter två års frånvaro när man tvingats ställa in pga coronapandemin.  

 

Les mer
220620-CK-juniorläger-pm kopiera

Charlotta Kalla hjälper juniorlandslaget

Charlotte Kalla blir ”sidekick” till Andreas Domeij, tränare för Team Svenska Spel Juniorlandslaget i sommar och höst. Stärker upp med en ovärderlig erfarenhet och kommer bidra till att inspirera en ny generationen skidåkare.

 

Les mer
20220130, VUKUEV, Ermilk kopiera

Ski Classics portar alla ryssar nästa säsong

Långloppscupen Ski Classics har beslutat att inga ryska åkare får starta i deras tävlingar kommande säsong. Det är givetvis på grund av kriget i Ukraina.

 

Les mer
20200103, TAUBØL Håvard Solås001 (kopia)

Slog Klæbo och Northug men fick stryk

Start av Emil och Johannes i Norge:

Emil Persson och Johannes Eklöf spurtade mycket bra och hade både Johannes Høsflot Klæbo och Petter Northug jr bakom sig i norska Totenrullen över 60 km under lördagen.
Det var bara ett problem: Håvard Solås Taugbøl hade en lucka och var fyra sekunder före dom båda svenskarna i mål.

 

Les mer
20220108, Pustertaler målgång kopiera

Här är hela Ski Classics-programmet

Säsong XIV av Ski Classics Pro Tour består av 14 evenemang på 10 evenemangshelger i 6 olika länder.

Den helt nya säsongen har 5 nya evenemang: Bad Gastein PTT och Bad Gastein Criterium i Österrike; Grönklitt Criterium och Grönklitt ITT på samma plats som förra året i Sverige men med nya evenemang och datum; och Ski Classics Finale Summit 2 Senja i Norge.

 

Les mer
20220618, Ernst Alm hylla 100 år kopiera

Första vasaloppssegraren hyllas i hembyn

Firar 100 år sedan Ernst Alm vann:

100 år har gått sedan Ernst Alm från Hemmingen vann det första Vasaloppet genom tiderna, det kommer Hemmingens byastugeförening uppmärksamma genom en folkfest och hemvändardag i sommar.

 

Les mer
20220617, Dæhlie o Novak (kopia)

Max Novak till Bjørn Dæhlies lag

Max Novak byter lag inför den kommande långdistanssäsongen. Han blir nu en del av en ny norsk storsatsning med Bjørn Dæhlie och storkoncernen Aker som sponsoerer.
Laget får flera toppåkare som Astrid Øyre Slind och Stian Hoelgaard och namnet blir Team Aker Dählie.

 

Les mer
20220107, WESTBER KJ segrare kopiera

Här går vinterns cup- och SM-tävlingar

Programmet inför vinterns Smart Energy Cup och BAUHAUS Cup är beslutat och redo att presenteras. Med nedslag i bland annat Idre, Ulricehamn och Lycksele kommer Sveriges juniorer och seniorer göra upp pе de svenska arenorna.

 

Les mer
20220614, ELVIRA Årets skidskytt (kopia)

Elvira Öberg blev Årets skidskytt

Det var föga överraskande, men Elvira Öberg har av Svenska skidskytteförbundet utsetts till Årets skidskytt.
Hon har haft sitt stora, internationella genombrott i vinter och hotade länge norskan Marte Olsbu Røiseland om totalsegern i världscupen. Dessutom tre OS-medaljer och flera topprestationer i världscupen.

 

Les mer
20220614, ny Pellegrino på väg (kopia)

En ny Pellegrino är på väg

En ny Pellegrino är på väg.
Men det kommer att ta tid innan det blir några resultat i skidspåret.
Sprintstjärnan Federico Pellegrino och hans nyblivna fru Greta Laurent väntar nämligen sitt första barn.

 

Les mer
20220312, ANGER Edvin kopiera

Sixten Jernbergpriset till Edvin Anger

Juryn för Sixten Jernbergpriset har enats om att tilldela 2022 års pris till Edvin Anger som därmed blir den yngste herrpristagaren sedan priset instiftades, 1965.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Öberg borde ha gjort som Bjervig

Krönika:

Medan den svenska längdchefen Lars Öberg satte hårt mot hårt mot sina stjärnor så valde hans norska motsvarighet Espen Bjervig att tillmötesgå Johannes Hösflot Kläbos krav på ett eget träningsupplägg. 
Jag hade gärna sett en liknande ”politisk”  lösning i Sverige.


 

Les mer
20220613, PERSSON Alicia till ÅIK (kopia)

Alicia Persson klar för Åsarna IK

Åsarna IK har gjort klart med ett starkt nyförvärv på damsidan:
24-åriga Alicia Persson med landslagsmeriter kommer från Stockviks SF i Sundsvall.

 

Les mer
20211219, PERSSON Emil kopiera

Nya Ski Classics-lopp till Orsa Grönklitt

Nu är det klart! Ski Classics och Orsa Grönklitt bjuder in till ny skidfest 18 - 19 februari 2023.
– Grönklitt Classics över 50 km blir huvudnumret, men det kommer också att bli en teamsprint på Orsas fantastiska skidanläggning, säger Grönklitts sportchef Urban Nilsson.

 

Les mer