Mobile Version
Desktop Version
HEMRESAN FRÅN RYSSLAND blev allt annat än kul för norska världsmästarinnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som fick lägga om hela VM-uppladdningen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
HEMRESAN FRÅN RYSSLAND blev allt annat än kul för norska världsmästarinnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som fick lägga om hela VM-uppladdningen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Astrids mardrömsresa från Sochi

Att resa i Ryssland kan vara en mardröm för många.
För den norska världsmästarinnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen blev hemresan från för-OS i Sochi en sådan misär att hon tvingades lägga om hela uppladdningen inför VM i Val di Fiemme!

På sin hemsida berättar Astrid om mardrömsresan. Planen var att åka direkt på höghöjdsläger med landslaget i italienska Seiser Alm. Här skulle hon ansluta till resten av landslaget.
Måndag morgon efter tävlingarna var det dags för avfärd från Sochi 08,30 på morgonen. Astrid skulle flyga till München via Moskva, sedan vidare med bil till Italien. Hon skulle vara framme på kvällen och träna fem dagar i paradiset Seiser Alm innan hon återvände till Oslo.
Till flygplatsen i Sochi och in på flyget gick det förhållandevis bra. En timme i kö är vad man måste räkna med i Ryssland. Väl inne i flyget fick gänget sitta i en timme.
Sedan var det dåligt väder i Moskva och flyget sirklade runt länge innan man fick landa. Flyget till München var också försenat. Ny info skulle komma klockan 19.
Medan Astrid och kompisarna åt middag blev det besked om ny info 19,30, sedan 20,00, därefter 20,30 och 21,00.
Då ville tjejerna boka om, men det var svårt att komma ut genom säkerhetskontrollen och in i Ryssland igen!

Inget hotell i närheten

Efter mycket krångel gick det dock - och stor var förvåningen då man mötte resten av det norska laget, som skulle ha åkte direkt till Oslo. Dom hade landat på en flygplats i Moskvar och fick ta buss i 100 km och 5 timmar (!) till den andra flygplatsen i staden!
Närmsta hotell låg 45 minuter från flygplatsen och Astrid förstod att hon skulle få övernatta på flygplatsen. Därmed förstod hon att det skulle bli en natt på flygplatsen och hon bestämde i samråd med tränarna att skippa lägret i Seiser Alm.
Nu var den nya planen att åka tidigt till München och vidare till Oslo nästa morgon. Men sedan var det plötsligt slutsålt på sträckan München-Oslo. Därför blev det Moskva-Frankfurt-Oslo och avresa 07,45.
Sedan skickades skidstjärnan runt som en idiot på flygplatsen för att hitta bagaget från Siberian Airlines från Sochi för att få det över till Lufthansa. Dom allra flesta pratade bara ryska, men till slut hittade Astrid sitt bagage.
Klockan 02,00 försökte hon cheka in på Lufthansa, men då bestämde sig killen i inchekningen för att ta en matpaus. Astrid hade fått bekräftat biljetten via flera telefonsamtal till resebyrån i Norge, men hon höll på att smälla av där vid Lufthansa-skranken.
Som tur var kom en mera kompetent medarbetare och vid 02,45 kunde hon åter gå genom säkerhetskontrollen!

Missade också i Frankfurt
Efter några timmars sömn på några kuddar på flygplatsen såg hon flyget till Frankfurt vid gaten. Astrid boardade och somnade direkt. Hon vaknade efter en timme och stod fortfarande vid gaten!
Försenade ankomst i Frankfurt och fullt stress för att hinna flyget till Oslo. Då slog tyska polisen till med passkontroll och sedan snigelfart på bussen till nästa flyg.
Och trots en sprint i världsmästartempo till en gate på andra sidan flygplatsen missade Astrid flyget - som fortfarande stod vid gaten…
Så småningom om kom hon hem - utan att ha sovit mer än några sporadiska timmar på 40 timmar. VM-uppladdningen fick ändras och hon var både trött, svettig och totalt utan energi vid hemkomsten.
Därför: Det kan bli en överraskning för många som skall till Sochi och OS nästa år!!!
 

Del |
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Nytt VM-guld till Linn Sömskar

Linn Sömskar höll för favorittrycket och tog ännu ett VM-guld på rullskidor när årets mästerskap inleddes med 10 km fristil i italienska Trento under torsdagen.
Och motståndet gick inte av för hackor.
Ryska världsstjärnan Natalia Nepryaeva var tvåa, men hade 10,5 sekunder upp till rullskidsdrottningen från IFK Umeå.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Torneklint, Knotten, äntligen en kvinna...?

Krönika:

Karin Torneklints namn känns onekligen spännande i spekulationerna om vem som ska bli ny längdchef, men också mycket vågat mot bakgrund av hur det gick för en annan friidrottsledare - Ulf Karlsson – som hamnade i en ”kulturkrock” och blev  kortvarig landslagschef i skidförbundet.

 

Les mer
Vasaloppets segrare 1922 Ernst Alm (kopia)

Var är Vasaloppets första segertrofé?

I februari och mars 2022 firar Vasaloppets sitt 100-årsjubileum då man, förutom ordinarie Vasaloppets vintervecka med tolv olika skidlopp, även arrangerar det historiska loppet ”Jubileumsvasan”, som med 139 deltagare ska återskapa 1922 års lopp. Nu efterlyser Vasaloppet ett av de främsta prisen från 1922, en bronsskulptur av en skidåkande Gustav Vasa, vars öde är okänt sedan den fyrfaldige Vasaloppssegraren Arthur Häggblad i Stockholm sålde sin prissamling strax före sin död 1989. Var finns priset?

 

Les mer
20180111, NYENGET, Martin Løwstrøm 010 (kopia)

Ett höghöjdsläger enbart på hotellrummet

Den norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget fick ett något annourlunda höghöjdsläger i Italien än sina landslagskollegor.
Eller vad sägs om två veckor isolerad på hotellrummet hela tiden.

 

Les mer
20210913, SÖMSKAR, Linn 001 (kopia)

Sveriges trupp till VM på rullskidor

På torsdag inleds VM på rullskidor i italienska Val di Fiemme. Svenska skidförbundet har tagit ut nio åkare att representera Sverige under mästerskapet.

 

Les mer
20101018, Ante o W

We & Sports - finalist i Årets Eldsjäl i kategorin Hälsa

Årets Eldsjäl är en hyllning till föreningslivets eldsjälar. Eldsjälar nomineras i kategorierna Inkludering, Hälsa, Ledare och Årets Idrottsförening. I år är We & Sports nominerad i kategorin Hälsa. I mars avgörs vem som blir vinnare.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Makt och prestige i förbunden påverkar det sportsliga


Krönika:

Skidförbunden i Sverige och Norge lever inte längre som de lär. Högsta ledningarna skyddar varandra istället för att vara lösningsorienterade. Makt och prestige tycks betyda mer för topparna än att värna arbetsmiljön och det sportsliga utmaningarna.

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Lyckad operation för Linn Svahn

I onsdags morse opererades Linn Svahn för sin axelskada som hon ådrog sig på världscuptävlingen i Ulricehamn i vintras. Operationen gick bra och nu påbörjar Sveriges sprintstjärna kampen tillbaka.

 

Les mer
JEMTEBORN, Patrik 026 (kopia)

Patrik får toppjobb i Trondheims-VM 2025

Patrik Jemteborn blir arrangemangschef för skid-VM i Trondheim 2025.
Hans namn var kanske det mest överraskande när Trondheim idag presenterade ledningsgruppen för det kommande skid-VM’et i Norge.
Men Patrik har lång erfarenhet som ledare för VM- och världscuporganisationen i skidskytte i Östersund.

 

Les mer
jens_oskar_teamengcon (kopia)

Jens och Oskar till Team Engcon

Landslagsåkarna Jens Burman och Oskar Svensson kommer att förstärka Teanm Engcon kommande vinter när dom hr möjligheten att åka långlopp.
Därmed förstärker Jerry Ahrlin sitt team ytterligare efter den lyckade värvningen av norrmannen Torgeir Sulen Hovland och flera andra.
Men för Jens och Oskar är det givetvis OS som är det stora målet den kommande vintern.

 

Les mer
20200208, SVAHN, Linn 017 (kopia)

Linn Svahn tvingas till operation

Rehabiliteringen har inte gett det resultat som önskat och det står nu klart att Linn Svahn tvingas till operation för att komma till rätta med axelproblematiken.

 

Les mer
20210905, NOVAK Max 001 (kopia)

Ännu en seger till Max Novak

Precis som Emma Ribom på damsidan så flyter Max Novak på en segervåg på rullskidorna nu i sommar. Han vann helgens första upplaga av OnePartnerGroup-loppet i Östersund efter att ha spurtbesegrat Oskar Kardin.
Lina Korsgren vann damklassen och såg till att Team Ramudden tog båda klasserna.

 

Les mer
20210905, Ribom vann i Frankrike (kopia)

Emma Ribom vann också i Frankrike

Emma Ribom vann tre gånger under Trollhättan Action Week förra veckan, och i helgen visade hon att det inte var någon tillfällighet.
Piteå-åkaren från Kalix segrade också i Martin Fourcade Nordic Festival i Annecy i Frankrike.

 

Les mer
20210102, SVAHN Linn (kopia)

Längdlandslaget till höjden igen

Satsningen mot OS i Peking fortsätter när längdlandslaget nu åker på sitt andra läger på hög höjd. Denna gång Font Romeu i Frankrike, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.

 

Les mer
20210904, Värnamorullen (kopia2)

Norsk spurtseger i Värnamorullen

Hanna Falk bäst bland damerna:

Norrmannen Torgeir Sulen Hovland från svenska Team Engcon spurtade hem segern i elitklassen i lördagens Värnamorullen över 40 km. Han tog dessutom det inlagda bergspriset och fick 40.000 kronor för segern.
I damklassen vann Hanna Falk enkelt i avslutningen mot lagkompisen Britta Johansson Norgren och Laila Kveli.

 

Les mer
X

Dessa 398 klarade Vasaloppstrippeln

Vasaloppsåret 2021 lider mot sitt slut och det blev ännu ett år med anpassade arrangemang på grund av pandemin. Detta till trots har 398 deltagare lyckats med prestationen att slutföra en Vasaloppstrippel när de i tre olika lopp åkt skidor, sprungit och cyklat – i den fysiska eller i den virtuella Vasaloppsarenan. Här presenterar vi namnen, län för län.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Iversens omoderna kvinnosyn

Krönika:

Norges landslagstränare Ole Morten Iversen säger i en NRK-intervju att den bästa jämtställdheten för skidsportens utveckling är att kvinnorna inte tävlar på lika långa distanser som män i VM, OL och världscup. Hjälp!

Les mer
05.12.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Johannes Thingnes Boe (NOR) -  IBU World Cup Biathlon, pursuit men, Kontiolahti (FIN). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or dis

Lægreid triggar Johannes Thingnes Bø

Skidskytte-kungen Johannes Thingnes Bø fick något att tänka på vid senaste VM’et i Pokljuka i Slovenien. För 28-åringen tvingades stå i skuggan av den tills då betydligt mindre kända landsmannen Sturla Holm Lægreid, 24.
Nu medger Johannes att situationen triggar honom inför den kommande OS-vintern.

 

Les mer
20210828, RIBOM vinner (kopia2)

Emma Ribom vann allt i Trollhättan

Emma Ribom gav inte bort något alls under Trollhättan Action Week. Efter seger både över 15 km och i sprint fortsatte hon med att också vinna Alliansloppet över 48 km, dessutom tog hon båda spurtpriserna.
Men hon pressades hårt på upploppet av Hanna Falk, som verkligen har tagit steget från sprinter till långlöpare på kort tid.

 

Les mer
20210828, NOVAK Max 001 (kopia)

Max Novak imponerade åter igen

Team Ramudden-åkaren vann också Alliansloppet:

Max Novak, Team Ramudden är lite av sommarens man på rullskidor. Under lördagen imponerade han igen och med en mycket stark avslutning vann han Alliansloppet över 48 km i mycket stark konkurrens i Trollhättan.
Tidigare har han också utklassat den norska eliten i ett långlopp i Toppidrettsveka.

 

Les mer