Mobile Version
Desktop Version
Albin Gezelius och Alice LarssonFoto Nisse Schmidt
KRANSKULLA och KRANSMAS 2023. Alcie Larsson i Transtrandsdräkt och Albin Gezelius i Moradräkt. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet

Vasaloppet 2023:

Alice och Albin blir kulla och mas

I dag är det 101 dagar kvar till Vasaloppet den 5 mars 2023. För den som vill anmäla sig och åka Vasaloppet finns det fortfarande ett antal platser kvar.

Två som inte behöver anmäla sig är Alice Larsson från Sälens IF, som tävlingsledarna för Vasaloppet nu har utsett till den 99:e kranskullan i ordningen, samt Albin Gezelius från IFK Mora, som tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett till den 35:e kransmasen.

Det är de som har det som brukar kallas de två mest ärofyllda uppdragen bland alla tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang. Dessa funktionärer servar alla de som ska delta i Vasaloppets vintervecka respektive sommarvecka 2023 – just nu är drygt 40 000 deltagare redan anmälda.

Alice Larsson har utsetts till Vasaloppets kranskulla 2023 med följande motivering:


”Årets kranskulla är uppväxt mitt i Vasaloppsmiljön i Sälen och har sedan barnsben varit engagerad i Vasaloppsveckorna tillsammans med sin familj. Hon har efter sin elitsatsning inom alpin utförsåkning antagit rollen som ledare inom Sälens IF där hon ses som handlingskraftig och med starkt rättvisepatos. Hon är tydlig i sina åsikter och har en förmåga att få med sig gruppen på ett fantastiskt sätt. Alice Larsson är tävlingsledarnas val av kranskulla för Vasaloppet 2023 och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppsorganisationen det kommande året.”
 

Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet

 

Fakta Vasaloppets kranskulla 2023
Namn: 
Alice Larsson
Ålder: 22 år (född 29 april 2000)
Bor: Sälen
Familj: Mamma Camilla, pappa Jerker, bror Albin
Gör: Arbetar heltid på Leonarden i Sälen
Idrott: Alpin skidåkning
Främsta meriter: USM-guld i super-G 2015, topp tio i alla grenar i YJSM 2018 varav brons i super-G
Mål med idrotten: Inte längre aktiv, men målet var alltid att bli så bra jag kunde. Nu använder jag mina kunskaper från det alpina när jag testar andra sporter.
Intressen: Vara ute på fjället, åker längdskidor eller går med min hund, umgås med vänner, tränar crossfit ibland
Beskriv dig själv med tre ord: Social, ambitiös, bestämd

Från att ha satsat på alpint hela livet gjorde osäkerheten under pandemin att Alice Larsson valde att avsluta den alpina karriären och började arbeta istället. Nu har hon ett roligt serviceyrke på hemmaplan i sitt kära Sälen. Alice pappa har varit väldigt aktiv i Sälens IF och var tränare i alpingruppen, och familjen har i alla år hjälpt till som funktionärer på Vasaloppsstarten i Sälen både under vinterveckan och under sommarveckan.

Vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag förstod nog först inte att det var sant. Tävlingsledaren Bo Johansson ringde men jag hade inte en tanke på att han skulle fråga det. Den tanken fanns aldrig. Jag tänkte först att han skulle fråga om jag kunde hjälpa till med någonting. Men jag känner mig väldigt hedrad.

Hur såg din idrottskarriär ut?
– Jag började åka alpint när jag var sju år, tränade och gjorde några klubbtävlingar. Jag var väldigt duktig när jag var liten, lite tuff och så där. Jag hade en känsla för alpint och det var roligt med framgång så jag fortsatte. Sedan började jag på alpint skidgymnasium i Torsby när jag var 16 år. Det är mina absolut bästa år hittills; jag lärde mig så mycket om mig själv och ta ansvar. Då växer man som person. Det var tufft i början när man skulle åka tävlingar mot dem som var äldre, men det gick ändå rätt bra. Jag klarade mig från skador men det var tuffare mentalt i tävlingarna. 2020 tog jag studenten under coronan och det var jättetråkigt; vi fick inte träna eller tävla eller vara i skolan. Även om det är en individuell sport så är man ju en grupp som tränar tillsammans och sporrar varandra. Jag tänkte fortsätta, men med coronan visste man inte ens om det skulle bli något. Så då bestämde jag mig för att sluta. Det var ett jättejobbigt beslut att ta när det har varit ens livsstil hela livet. Så jag skaffade mig ett jobb här hemma. Jag var också tränare i Sälens IF en säsong.

Vilka mål har du framöver?
– Jag ville landa lite hemma först. Jag skulle ju fortsätta med skidåkningen var tanken, så det var ju målet. Men när det inte blev så, så skulle man tänka om… Jag är väldigt hemmakär och det kan vara väldigt positivt, men kan vara svårt att kombinera med annat längre bort som att plugga. Men man vill ändå göra någonting som man mår bra av och tycker är kul.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Det är som en högtid kan man säga. Man har sina tider på Vasaloppsmorgonen, först ställer man klockan på 03.00 och sedan åker man till starten och hjälper till. Sedan åker man hem och ser målgången på TV.

Så det blir premiär för dig att se målgången live, och då som kranskulla?
– Ja, nu har jag inget val. Det blir verkligen en premiär!

Har du åkt något lopp själv? Vilket skulle du vilja åka?
– Nej, men jag vill verkligen åka Vasaloppet. Dagen innan jag fick samtalaet om att vara kranskulla, var det faktiskt en annan person som frågade ”Ska inte du åka Vasaloppet, Alice?” Jo, det ska jag sa jag, men jag väntar med att anmäla mig för att se i vilken form jag är …

Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Jag kan ju fortfarande inte riktigt förstå det … Men det känns otroligt kul, men också spännande; för man vet inte riktigt vad som komma skall och hur det kommer att bli. Men det blir säkert supersuperkul och jag är taggad.

Vem vill du helst ge kransen i Vasaloppet den 5 mars?
– Jag hoppas på svensk seger, gärna någon dalaåkare.


 

Albin Gezelius har utsetts till Vasaloppets kransmas 2023 med följande motivering:
”Årets kransmas är en multitalang inom en rad olika idrotter där han representerar inte bara en utan fler av IFK Moras alliansföreningar. 

Oavsett om det är på skidor eller med löparskor på fötterna, på bana med eller utan hinder, i terräng eller i skogen med en karta i handen har han skördat stora framgångar både på svensk och internationell nivå. 

Hans starka tävlingshuvud tillsammans med en stor ödmjukhet och omtänksamhet gör årets kransmas till en god lagkamrat och en fin förebild för framtidens aktiva i IFK Moras färger. 

Årets kransmas är född och uppvuxen i Mora och tillhör en familj som alla har ett stort engagemang och hjärta för idrotten där de tillsammans har arbetat åtskilliga timmar som funktionärer i Vasaloppet, både sommar som vinter.

Som tävlingsledare för Tjejvasan ser vi att Albin Gezelius kommer att vara en utmärkt ambassadör för Vasaloppets vinter- och sommarvecka 2023.”

 

Helene Söderlund och Cathrine Mörk, tävlingsledare för Tjejvasan

Fakta Vasaloppets kransmas 2023
Namn: 
Albin Gezelius
Ålder: 19 år (född 19 juni 2003)
Bor: Mora
Familj: Mamma Katarina, pappa Peter, syster Elin
Gör: Går sista året på skidgymnasiet i Mora, har läst Natur
Idrotter: I dag håller han på med skidorientering, orientering, längdskidor och friidrott (banlöpning, terränglöpning, traillöpning), men har som yngre testat på de flesta idrotter…
Främsta meriter: Friidrott: JSM-guld på 2000 meter hinder, seger i Lidingöloppet P19. Orientering: JSM-guld i sprint H18. Skidorientering: 3 individuella JVM-silver och ett senior-SM-silver.
Mål med idrotten: Bli så bra som möjligt, förhoppningsvis bäst i världen
Intressen: Discgolf, fiske
Beskriv dig själv med tre ord: Målinriktad, nyfiken, påhittig

Albin Gezelius är en multitalang som tävlar för flera klubbar inom IFK Mora idrottsallians. Albins pappa Peter Fredricson var tidigare tävlingsledare i Ultravasan, och Albins kusin Wilma Björkman var kranskulla förra året och hans moster Helena Gezelius kranskulla 1993. Så här finns det en förnämlig idrottsförankring i bygden. Han har dessutom redan varit med och vunnit ett seniorlopp i Vasaloppsarenan: Löparstafetten Vasastafetten 2018 som 15-åring!

Vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Det var jättekul. Något som jag har sett fram emot. Jag trodde väl inte att jag skulle bli kransmas redan i år, men eftersom jag varit med så länge i många klubbar så har jag hoppats på att få frågan någon gång. Jag har ett ganska tufft schema, men jag såg att det ändå passade rätt så bra i år så då kände jag att jag ville göra det när jag kan ge det mycket tid.

Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag höll mest på med skidåkning och olika friidrottsgrenar när jag var ung. Ända sedan jag var sju år har vi i släkten åkt ned till Lidingöloppet varje år. Löpning höll jag mest på med som träning för skidåkningen. Sedan började jag med mer orientering när jag var runt 13 år, och då blev jag bättre på att springa och sprang även mitt första banlopp när jag var 15, då blev jag trea på 2000 meter på USM. 

Karriären har fortsatt uppåt för Albin, som verkligen är en mångsysslare. Det visar inte minst hans resultat under det gångna året: Under 2022 har han tagit två JSM-guld och tre JVM-silver i skidorientering. Under SM-veckan i Piteå tog han sin första senior-SM-medalj i skidorienteringens jaktstart, ett individuellt silver. På JSM i längdåkning tog han dessutom ett lagguld med IFK Mora. Sommaren bjöd på fortsatta tävlingar i andra sporter: På Världsungdomsspelen i Göteborg i juni vann han 3000 meter hinder för seniorer. I juni tog han också brons på ultralång-JSM i orientering. Därefter blev det JSM-guld på 2000 meter hinder. I augusti sprang han juniorklassen i det stora trailloppet UTMB i Frankrike och blev åtta. Hösten innebar sedan terränglöpning och där blev det ett JSM-brons.

Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Det har varit allt, för det har varit min klubb från början. Både inom orientering, skidåkning och friidrott har vi haft väldigt bra träningsgrupper som gjort att man fått upp intresset. Man har sparrat varandra och det har betytt mycket.

Vad är det mer som gjort att du nått de framgångar som du gjort? Vad har du för drivkraft?
– Att jag har hållit på med många idrotter har gjort att jag alltid varit motiverad. När jag är less på till exempel skidåkning kan jag köra skidorienteringstävlingar istället, och att kunna byta har gjort att jag alltid kunnat hålla uppe motivationen att träna hårt. De idrotter jag håller på med ligger inte så långt ifrån varandra, så är jag jättemotiverad att träna mycket löpning så gynnar det så klart också mina andra idrotter.

Steget från junior till senior, hur känns det?
– Det är lite olika åldersgränser i olika sporter, så det kommer att ske lite gradvis. Men oavsett så är det självklart att det säkert blir tufft men jag tror ändå det kommer att gå ganska bra. Även om det kan bli tufft tävlingsmässigt så kan jag ju ändå i friidrott ”persa” och se att jag tar steg framåt. Jag får väl fokusera på det och låta det ta något år.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Självklart har jag ju tävlat många år i Ungdomsvasan, men framför allt har man ju haft det här att ”nu ska vi gå in och göra ett bra arbete som funktionärer”. För håller vi igång Vasaloppet vet vi att det ger oss mycket i klubben, att vi kan åka på läger och så.

Albin Gezelius har åkt Ungdomsvasan, Kortvasan (numera Vasaloppet 30) och Stafettvasan, och 2018 fick han som blott 15-åring springa en sträcka tillsammans med flera elitorienterare i den 90 km långa Vasastafetten. Det blev seger för det tiomannalaget. Skulle du kunna tänka dig att åka Vasaloppet också?
– Jag minns att jag åkte Kortvasan ett år när jag var väldigt liten och jag sa till pappa att ”jag ska aldrig åka Vasaloppet när jag blir stor”, för det var så jobbigt då. Jo, men självklart ska jag åka Vasaloppet någon gång, men kanske inte som elitåkare för det är ju lite annorlunda skidåkning än den jag åker i dag. Men annars så skulle jag förstås gärna springa något av trailloppen under sommarveckan. Och säkert Ultravasan när jag blir äldre.

Vilka förväntningar har du på året som kransmas?
– Bara att det ska bli väldigt kul. Man har alltid sett vad mycket roligt de som varit kransmasar har fått göra. Och att få komma lite närmare in i Vasaloppets arbete och få lära sig mera. Det ska bli jättekul och intressant.

Vem hoppas du få ge kransen till i Tjejvasan lördag 25 februari och Vasaloppet söndag 5 mars?
– Förhoppningsvis en Moraåkare, det hade varit trevligt, kanske Ida Dahl.

 

Del |
20221204, HALFVARSSON Calle 001 kopiera

Rasande Calle efter masstarten

Tacklades av banan i Lillehammer, ingen diskades:

Calle Halfvarsson kom aldrig till mål i söndagens 20 km masstart i världscupen i Lillehammer. Han tvingades bryte 5 kilometer före mål då han kördes ut av spåret.
Efteråt var han rasande och mycket irriterad.
Han gillade inte alls sättet som en del av konkurrenterna tog sig fram på.

 

Les mer
20221203, KLÆBO Johannes Høsflot 001 kopiera

Klæbo åker heller inte i Beitostølen

Johannes Høsflot Klæbo åkte bara sprinten i den gångna helgens världscuptävlingar i Lillehammer. Den vann han och såg inte speciellt sjuk ut.
Men han är fortfarande förkyld och ställer inte upp i den kommande helgens världscup i Beitostølen.

 

Les mer
08.02.2020, Falun, Sweden (SWE):Linn Svahn (SWE), Jonna Sundling (SWE), (l-r)  - FIS world cup cross-country, individual sprint, Falun (SWE). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Linn och Jonna snart tillbaka i tävling

Sverige dominerar längdvärldscupens sprinter på damsidan.

Nu kan dominansen snart bli ännu kraftigare.

Både Linn Svahn och Jonna Sundling rapporteras på väg till tävling inom kort.

Les mer
20221202, RIBOM, Emma 012 kopiera

Svenska landslagstruppen till Beitostölen

Lillehammer bjöd på fart, fina resultat och dramatik. Nu är det åter igen dags att ladda inför världscuptävlingar i Norge – men i Beitostölen denna gång. Här är landslagstruppen som kommer att representera Sverige under helgens tävlingar.

Les mer
03.12.2022, Idre, Sweden (SWE):Alva  Skold, SWE - IBU Cup Biathlon, individual women, Idre (SWE). Foto: Per Danielsson/Projekt.P

Sverige med samma lag i Hochfilzen

Ingen plats i VC för Tilde Johansson eller Mona Brorsson:

Efter en succéstart, med sju pallplatser på 16 tävlingar i världscupen och IBU-cupen, rullar säsongen vidare för skidskyttarna och härnäst väntar världscup i Hochfilzen, 8-11 december. Nästa IBU-cup är i Ridnaun i Italien 15-18 december. Här kommer uttagningarna för dom svenska lagen.

Les mer
20221202, WENG, Tiril Udnes 001 kopiera

39 norska åkare till Beitostølen

Norge dominerade totalt i herrklassen under helgens världscup i Lillehammer. Nu har man tagit ut hela 39 åkare, 18 damer och 21 herrar, till den andra helgen med världscup på hemmaplan – den här gången i Beitostølen med tre dagars tävlande.

 

Les mer
20221205, NISKANEN, Iivo 002 kopiera

Iivo Niskanen blev pappa igår

Iivo Niskanen har missat dom två första helgerna i världscupen, men han har ändå fått guld.
Nu skriver den finska stjärnan på Instagram att han och frun Saana blivit föräldrar till en son.

 

Les mer
20221205, Ebba covid-19 kopiera

Ebba Andersson ute med covid-19

Ebba Andersson kommer inte till start i dom kommande världscuptävlingarna i norska Beitostølen till helgen. Hon har nämligen testat positivt för covid-19 efter söndagens pallplats i masstarten i Lillehammer.
Tråkigt för Ebba som har varit den hårdaste motståndaren till Frida Karlsson i säsongsinledningen.

 

Les mer
20221118, KARDIN, Oskar 001 kopiera

Oskar Kardin stark 2:a i Italien

Långlöparen Oskar Kardin var stark 2:a i söndagens OPA-cup över 10 km klassisk i italienska Sta Caterina Valfurva.
OPA-cupen motsvarar vår Skandinavisk cup för mellan-Europa.
Oskar hade bara den italienska landslagsåkaren Dietmar Noeckler före sig.

 

Les mer
03.12.2022, Idre, Sweden (SWE):Tilda  Johansson, SWE - IBU Cup Biathlon, individual women, Idre (SWE). Foto: Per Danielsson/Projekt.P

Tilde Johansson stark 2:a i IBU-cupen

Tilde Johansson från Anundsjö fick äntligen till ett lopp i toppklass när IBU-cupen i skidskytte avslutade tävlandet i Idre med ytterligare en sprint.
Tjejen som imponerade i den svenska säsongspremiären var tvåa efter den 18-åriga (!) tyskan Selina Grotian.

 

Les mer
SVERIGEPREMIÄR KORTDISTANS

Elvira fixade pallplats i jaktstarten

Sverige hade ingen maxdag, men Elvira Öberg kämpade sig in till en pallplats i damernas jaktstart i världscupen i skidskytte i finska Kontiolahti.
På herrsidan var åter igen Sebastian Samuelsson nära, men det blev en miss för mycket för pallen.
Norge och Frankrike vann i dom två jaktstarterna.

 

Les mer
20221204, GOLBERG mål 001 kopia

Stavarna borta – förbannad Wille 5:a

Bättre svensk herrinsats i Lillehammer, men:

William Poromaa var mycket aktiv hela vägen i herrarnas 20 km under världscupen i Lillehammer. Han spurtade in som stark 5:a, men det var en skugga över det hela som få visste om.
Någon hade nämligen tagit Willes stavar innan start och fick åka med ett par reservstavar som inte var rätt längd.

 

Les mer
20221204, FRIDA mål kopia

Frida spurtade hem ännu en seger

Frida Karlsson tog sin andra världscupseger för säsongen då hon vann en spännande masstart över 20 km klassisk stil i Lillehammer under söndagen.
Ebba Andersson var 3:a och Moa Ilar 6:a och dom svenska damerna dominerade tävlingen, även om Norges Tiril Udnes Weng fortfarande leder världscupen totalt.

 

Les mer
03.12.2022, Idre, Sweden (SWE):Mona  Brorsson, SWE happy over the third place today - IBU Cup Biathlon, individual women, Idre (SWE). www.biathlonworld.com © Danielsson/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Re

Felfri Mona på pallen i IBU-cupen

Mona Brorsson fick inte chansen i världscupen i Kontiolahti, men Koppom-tjejen slog till med felfritt skytte på 20 skott i IBU-cupen i Idre under lördagen.
Det gav en stark pallplats och hon var en av bara tre åkare som sköt fullt i distanstävlingen över 15 km.

 

Les mer
11.01.2020, Oberhof, Germany (GER):Linn Persson (SWE) -  IBU world cup biathlon, relay women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Thonfeld/IBU

Linn Perssons andra pallplats i världscupen

Sebastian Samuelsson 4:a i herrarnas sprint:

Linn Persson åkte för andra gången i sin karriär in till en individuell pallplats i världscupen då hon slutade trea i damernas sprint i finska Kontiolahti.
Hon har firat stora framgångar i stafett, men den här lördagen fick hon också glänsa individuellt som ensam svensk åkare på pallen.
Sebastian Samuelsson var nära i herrloppet men fick nöja sig med den sura 4:e platsen.

 

Les mer
20221203, ANGER Edvin 003 kopiera

Vilket genombrott av Edvin Anger

20-årige Edvin Anger hade ingen som helst respekt för Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Federico Pellegrino & co.
Han tog ledningen i världscupfinalen i Lillehammer och sålde sig dyrt. I mål var Åsarna-åkarna 4:a och skaffade sig ett namn bland dom stora på den allra högsta nivån.
Vilket genombrott – en 4:e plats i mål och bara en halv skostorlek från pallen.

 

Les mer
20221203, WC Lhmr dam 3 bästa kopiera

Emma Ribom vann igen – Maja säkerade dubbel

Hon vann igen, skidlivet leker för 25-åringen Emma Ribom som har klivit fram som den nya sprintdrottningen.
Sverige tog ännu en dubbelseger i världscupen då Maja Dahlqvist åkte in som tvåa i Lillehammer. Därmed har Sverige dominerat sprint både i klassisk och fristil.

 

Les mer
20221203, RIBOM Emma 001 kopiera

Emma Ribom vann prologen i Lillehammer

Dom svenska sprintdamerna fortsätter att imponera. Emma Ribom som vann i Ruka senast vann också prologen i Lillehammer under lördagsmorgonen.
Maja Dahlqvist följde upp som trea.
Tyvärr gick det inte lika bra för killarna där endast Edvin Anger lyckades.

 

Les mer
20221202, POROMAA William 002 kopia

”Norskt mästerskap” och svensk vallamiss

William Poromaa kallade det kukskidor. Calle Halfvarsson skakade bara huvudet och dom övriga svenskarna var inte i närheten av ”norska mästerskapen” över 10 km fristil i Lillehammer.
Okände Iver Tildheim Andersen chockade alla och vann en sensationsseger.
Vad som var värre: Norge tog hela pallen, hade 9 av dom 10 bästa och 12 åkare bland dom 19 bästa.

 

Les mer
20221202, Dampall utan SWE kopiera

Ebba missade tredje med en tiondel

Första tävlingen utan svenskt på pallen:

En märklig scen i målområdet på världscupen i Lillehammer:
Ebba Andersson åker i mål en tiondels sekund efter Heidi Weng och norskan jublar som om hon vunnit VM-guld.
Efter en historisk insats med 1:a och 2:a tre gånger i Finland förra veckan blev det för första gången i årets världscup ingen svensk på pallen.

 

Les mer