Mobile Version
Desktop Version
Albin Gezelius och Alice LarssonFoto Nisse Schmidt
KRANSKULLA och KRANSMAS 2023. Alcie Larsson i Transtrandsdräkt och Albin Gezelius i Moradräkt. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet

Vasaloppet 2023:

Alice och Albin blir kulla och mas

I dag är det 101 dagar kvar till Vasaloppet den 5 mars 2023. För den som vill anmäla sig och åka Vasaloppet finns det fortfarande ett antal platser kvar.

Två som inte behöver anmäla sig är Alice Larsson från Sälens IF, som tävlingsledarna för Vasaloppet nu har utsett till den 99:e kranskullan i ordningen, samt Albin Gezelius från IFK Mora, som tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett till den 35:e kransmasen.

Det är de som har det som brukar kallas de två mest ärofyllda uppdragen bland alla tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang. Dessa funktionärer servar alla de som ska delta i Vasaloppets vintervecka respektive sommarvecka 2023 – just nu är drygt 40 000 deltagare redan anmälda.

Alice Larsson har utsetts till Vasaloppets kranskulla 2023 med följande motivering:


”Årets kranskulla är uppväxt mitt i Vasaloppsmiljön i Sälen och har sedan barnsben varit engagerad i Vasaloppsveckorna tillsammans med sin familj. Hon har efter sin elitsatsning inom alpin utförsåkning antagit rollen som ledare inom Sälens IF där hon ses som handlingskraftig och med starkt rättvisepatos. Hon är tydlig i sina åsikter och har en förmåga att få med sig gruppen på ett fantastiskt sätt. Alice Larsson är tävlingsledarnas val av kranskulla för Vasaloppet 2023 och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppsorganisationen det kommande året.”
 

Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet

 

Fakta Vasaloppets kranskulla 2023
Namn: 
Alice Larsson
Ålder: 22 år (född 29 april 2000)
Bor: Sälen
Familj: Mamma Camilla, pappa Jerker, bror Albin
Gör: Arbetar heltid på Leonarden i Sälen
Idrott: Alpin skidåkning
Främsta meriter: USM-guld i super-G 2015, topp tio i alla grenar i YJSM 2018 varav brons i super-G
Mål med idrotten: Inte längre aktiv, men målet var alltid att bli så bra jag kunde. Nu använder jag mina kunskaper från det alpina när jag testar andra sporter.
Intressen: Vara ute på fjället, åker längdskidor eller går med min hund, umgås med vänner, tränar crossfit ibland
Beskriv dig själv med tre ord: Social, ambitiös, bestämd

Från att ha satsat på alpint hela livet gjorde osäkerheten under pandemin att Alice Larsson valde att avsluta den alpina karriären och började arbeta istället. Nu har hon ett roligt serviceyrke på hemmaplan i sitt kära Sälen. Alice pappa har varit väldigt aktiv i Sälens IF och var tränare i alpingruppen, och familjen har i alla år hjälpt till som funktionärer på Vasaloppsstarten i Sälen både under vinterveckan och under sommarveckan.

Vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag förstod nog först inte att det var sant. Tävlingsledaren Bo Johansson ringde men jag hade inte en tanke på att han skulle fråga det. Den tanken fanns aldrig. Jag tänkte först att han skulle fråga om jag kunde hjälpa till med någonting. Men jag känner mig väldigt hedrad.

Hur såg din idrottskarriär ut?
– Jag började åka alpint när jag var sju år, tränade och gjorde några klubbtävlingar. Jag var väldigt duktig när jag var liten, lite tuff och så där. Jag hade en känsla för alpint och det var roligt med framgång så jag fortsatte. Sedan började jag på alpint skidgymnasium i Torsby när jag var 16 år. Det är mina absolut bästa år hittills; jag lärde mig så mycket om mig själv och ta ansvar. Då växer man som person. Det var tufft i början när man skulle åka tävlingar mot dem som var äldre, men det gick ändå rätt bra. Jag klarade mig från skador men det var tuffare mentalt i tävlingarna. 2020 tog jag studenten under coronan och det var jättetråkigt; vi fick inte träna eller tävla eller vara i skolan. Även om det är en individuell sport så är man ju en grupp som tränar tillsammans och sporrar varandra. Jag tänkte fortsätta, men med coronan visste man inte ens om det skulle bli något. Så då bestämde jag mig för att sluta. Det var ett jättejobbigt beslut att ta när det har varit ens livsstil hela livet. Så jag skaffade mig ett jobb här hemma. Jag var också tränare i Sälens IF en säsong.

Vilka mål har du framöver?
– Jag ville landa lite hemma först. Jag skulle ju fortsätta med skidåkningen var tanken, så det var ju målet. Men när det inte blev så, så skulle man tänka om… Jag är väldigt hemmakär och det kan vara väldigt positivt, men kan vara svårt att kombinera med annat längre bort som att plugga. Men man vill ändå göra någonting som man mår bra av och tycker är kul.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Det är som en högtid kan man säga. Man har sina tider på Vasaloppsmorgonen, först ställer man klockan på 03.00 och sedan åker man till starten och hjälper till. Sedan åker man hem och ser målgången på TV.

Så det blir premiär för dig att se målgången live, och då som kranskulla?
– Ja, nu har jag inget val. Det blir verkligen en premiär!

Har du åkt något lopp själv? Vilket skulle du vilja åka?
– Nej, men jag vill verkligen åka Vasaloppet. Dagen innan jag fick samtalaet om att vara kranskulla, var det faktiskt en annan person som frågade ”Ska inte du åka Vasaloppet, Alice?” Jo, det ska jag sa jag, men jag väntar med att anmäla mig för att se i vilken form jag är …

Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Jag kan ju fortfarande inte riktigt förstå det … Men det känns otroligt kul, men också spännande; för man vet inte riktigt vad som komma skall och hur det kommer att bli. Men det blir säkert supersuperkul och jag är taggad.

Vem vill du helst ge kransen i Vasaloppet den 5 mars?
– Jag hoppas på svensk seger, gärna någon dalaåkare.


 

Albin Gezelius har utsetts till Vasaloppets kransmas 2023 med följande motivering:
”Årets kransmas är en multitalang inom en rad olika idrotter där han representerar inte bara en utan fler av IFK Moras alliansföreningar. 

Oavsett om det är på skidor eller med löparskor på fötterna, på bana med eller utan hinder, i terräng eller i skogen med en karta i handen har han skördat stora framgångar både på svensk och internationell nivå. 

Hans starka tävlingshuvud tillsammans med en stor ödmjukhet och omtänksamhet gör årets kransmas till en god lagkamrat och en fin förebild för framtidens aktiva i IFK Moras färger. 

Årets kransmas är född och uppvuxen i Mora och tillhör en familj som alla har ett stort engagemang och hjärta för idrotten där de tillsammans har arbetat åtskilliga timmar som funktionärer i Vasaloppet, både sommar som vinter.

Som tävlingsledare för Tjejvasan ser vi att Albin Gezelius kommer att vara en utmärkt ambassadör för Vasaloppets vinter- och sommarvecka 2023.”

 

Helene Söderlund och Cathrine Mörk, tävlingsledare för Tjejvasan

Fakta Vasaloppets kransmas 2023
Namn: 
Albin Gezelius
Ålder: 19 år (född 19 juni 2003)
Bor: Mora
Familj: Mamma Katarina, pappa Peter, syster Elin
Gör: Går sista året på skidgymnasiet i Mora, har läst Natur
Idrotter: I dag håller han på med skidorientering, orientering, längdskidor och friidrott (banlöpning, terränglöpning, traillöpning), men har som yngre testat på de flesta idrotter…
Främsta meriter: Friidrott: JSM-guld på 2000 meter hinder, seger i Lidingöloppet P19. Orientering: JSM-guld i sprint H18. Skidorientering: 3 individuella JVM-silver och ett senior-SM-silver.
Mål med idrotten: Bli så bra som möjligt, förhoppningsvis bäst i världen
Intressen: Discgolf, fiske
Beskriv dig själv med tre ord: Målinriktad, nyfiken, påhittig

Albin Gezelius är en multitalang som tävlar för flera klubbar inom IFK Mora idrottsallians. Albins pappa Peter Fredricson var tidigare tävlingsledare i Ultravasan, och Albins kusin Wilma Björkman var kranskulla förra året och hans moster Helena Gezelius kranskulla 1993. Så här finns det en förnämlig idrottsförankring i bygden. Han har dessutom redan varit med och vunnit ett seniorlopp i Vasaloppsarenan: Löparstafetten Vasastafetten 2018 som 15-åring!

Vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Det var jättekul. Något som jag har sett fram emot. Jag trodde väl inte att jag skulle bli kransmas redan i år, men eftersom jag varit med så länge i många klubbar så har jag hoppats på att få frågan någon gång. Jag har ett ganska tufft schema, men jag såg att det ändå passade rätt så bra i år så då kände jag att jag ville göra det när jag kan ge det mycket tid.

Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag höll mest på med skidåkning och olika friidrottsgrenar när jag var ung. Ända sedan jag var sju år har vi i släkten åkt ned till Lidingöloppet varje år. Löpning höll jag mest på med som träning för skidåkningen. Sedan började jag med mer orientering när jag var runt 13 år, och då blev jag bättre på att springa och sprang även mitt första banlopp när jag var 15, då blev jag trea på 2000 meter på USM. 

Karriären har fortsatt uppåt för Albin, som verkligen är en mångsysslare. Det visar inte minst hans resultat under det gångna året: Under 2022 har han tagit två JSM-guld och tre JVM-silver i skidorientering. Under SM-veckan i Piteå tog han sin första senior-SM-medalj i skidorienteringens jaktstart, ett individuellt silver. På JSM i längdåkning tog han dessutom ett lagguld med IFK Mora. Sommaren bjöd på fortsatta tävlingar i andra sporter: På Världsungdomsspelen i Göteborg i juni vann han 3000 meter hinder för seniorer. I juni tog han också brons på ultralång-JSM i orientering. Därefter blev det JSM-guld på 2000 meter hinder. I augusti sprang han juniorklassen i det stora trailloppet UTMB i Frankrike och blev åtta. Hösten innebar sedan terränglöpning och där blev det ett JSM-brons.

Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Det har varit allt, för det har varit min klubb från början. Både inom orientering, skidåkning och friidrott har vi haft väldigt bra träningsgrupper som gjort att man fått upp intresset. Man har sparrat varandra och det har betytt mycket.

Vad är det mer som gjort att du nått de framgångar som du gjort? Vad har du för drivkraft?
– Att jag har hållit på med många idrotter har gjort att jag alltid varit motiverad. När jag är less på till exempel skidåkning kan jag köra skidorienteringstävlingar istället, och att kunna byta har gjort att jag alltid kunnat hålla uppe motivationen att träna hårt. De idrotter jag håller på med ligger inte så långt ifrån varandra, så är jag jättemotiverad att träna mycket löpning så gynnar det så klart också mina andra idrotter.

Steget från junior till senior, hur känns det?
– Det är lite olika åldersgränser i olika sporter, så det kommer att ske lite gradvis. Men oavsett så är det självklart att det säkert blir tufft men jag tror ändå det kommer att gå ganska bra. Även om det kan bli tufft tävlingsmässigt så kan jag ju ändå i friidrott ”persa” och se att jag tar steg framåt. Jag får väl fokusera på det och låta det ta något år.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Självklart har jag ju tävlat många år i Ungdomsvasan, men framför allt har man ju haft det här att ”nu ska vi gå in och göra ett bra arbete som funktionärer”. För håller vi igång Vasaloppet vet vi att det ger oss mycket i klubben, att vi kan åka på läger och så.

Albin Gezelius har åkt Ungdomsvasan, Kortvasan (numera Vasaloppet 30) och Stafettvasan, och 2018 fick han som blott 15-åring springa en sträcka tillsammans med flera elitorienterare i den 90 km långa Vasastafetten. Det blev seger för det tiomannalaget. Skulle du kunna tänka dig att åka Vasaloppet också?
– Jag minns att jag åkte Kortvasan ett år när jag var väldigt liten och jag sa till pappa att ”jag ska aldrig åka Vasaloppet när jag blir stor”, för det var så jobbigt då. Jo, men självklart ska jag åka Vasaloppet någon gång, men kanske inte som elitåkare för det är ju lite annorlunda skidåkning än den jag åker i dag. Men annars så skulle jag förstås gärna springa något av trailloppen under sommarveckan. Och säkert Ultravasan när jag blir äldre.

Vilka förväntningar har du på året som kransmas?
– Bara att det ska bli väldigt kul. Man har alltid sett vad mycket roligt de som varit kransmasar har fått göra. Och att få komma lite närmare in i Vasaloppets arbete och få lära sig mera. Det ska bli jättekul och intressant.

Vem hoppas du få ge kransen till i Tjejvasan lördag 25 februari och Vasaloppet söndag 5 mars?
– Förhoppningsvis en Moraåkare, det hade varit trevligt, kanske Ida Dahl.

 

Del |
20240326, BURMAN, Jens 023 kopiera

En SM-femmil helt i Burmans smak

En hård SM-femmil. Individuell start. Hårda spår och jämnt före. Många trötta åkare på slutet av säsongen.
Det gillar Jens Burman.
Åsarna-åkaren var i ledningen från start till mål i den sista SM-tävlingen på Pagla skidstadion i Boden under tisdagen. Närmast följde unge Truls Gisselman från Rehns BK.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba vände och vann SM-tremilen

Linn Svahn öppnade bäst och hade ledningen i SM-tremilen i Boden.
Men på andra halvan vände Ebba Andersson på steken och tog sitt första guld under årets SM-vecka i Norrbotten.
Avståndet i mål blev dock bara 8 sekunder.
 

20240325, FBSK SM-guld dam kopiera

Jonna sjuk – Falun-Borlänges första guld

Jonna Sundling blev sjuk och kom aldrig till start. Storfavoriten Piteå Elit försvagades avsevärt och Falun Borlänge SK tog chansen och vann sitt första stafettguld på damsidan.
SM-stafetten för damer i Boden blev en duell mellan dessa två klubbar, dom övriga var långt efter.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

”Häggis” blev Piteås stafetthjälte

Johan Häggström hade dom nödvändiga hundradelarna på sin sida och säkrade stafettguldet för Piteå Elit på Pagla skidstadion i Boden.
Samtidigt var det ett besviket Åsarna-gäng som fick se Edvin Anger förlora upploppsstriden med minsta möjliga margin.
 

20240325, FEMLING Peppe kopiera

Perfekt avslutning för Peppe Femling

Vann SM-guld med sambon Anna Magnusson:

Peppe Femling åkte sin sista tävling.
Och vilken avslutning det blev på karriären.
Tillsammans med sambon Anna Magnusson blev det SM-guld i single mixed på Pagla skidstadion i Boden.
 

kine-og-nils-2-1536x1021 kopiera

Nils Dahlsten vann spurten i Gäddede

Lager 157 också i Flyktningerennet:

Lager 157 Ski Team har haft en mycket bra månad. Under söndagen fortsatte framgångarna då Nils Dahlsten spurtade hem segern i Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede. Han vann precis före teamkollegan Marcus Johansson.
Bland damerna imponerade Hedda Bångman, Offerdals SK som vann klart.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Alvar firade 18 år med seger

Alvar Myhlback har äntligen hunnit bli 18 år. Killen som imponerade som 8:a i Vasaloppet som 16-åring och 3:a som 17-åring.
Han fyllde år i fredags och firade med att vinna Lofsdalen Epic under lördagen efter en tuff fight mot lagkompisen Nils Dahlsten i Lager 157 samt Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus och Max Novak, Team Aker Dæhlie.
 

20240324, SM masstart damer kopiera

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.
 

20240324, SVAHN, Linn 030 kopiera

Linn bröt Jonnas segersvit på mållinjen

Edvin Anger tog nytt guld på skid-SM:

Linn Svahn bröt Jonna Sundlings segersvit på skid-SM i Boden med en millimeterseger i damernas sprintfinal. 
I herrenes final var Edvin Anger i tät från start till mål och fick segern som han ville före Johan Häggström.
 

20240323, KARDIN Oskar kopiera

Lager 157 dominerade i Jokkmokk

Nordeskiöldsloppet 220 km:

Det blev seger både i dam- och herrklassen i det 220 km långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk under lördagen.
Oskar Kardin och Linnea Johansson vann varsin klass i den kanske största kraftmätningen bland dom svenska längdtävlingarna.
 

20240323, NM 50 km 3 bästa kopiera

Team Eksjöhus-skräll på NM 50 km

Doldis slog Klæbo och vann norska mästerskapen:

Eirik Sverdrup Augdal brukar åka långlopp för svenska Team Eksjöhus.
Men under lördagens körde han femmilen på norska mästerskapen i Lillehammer.
Och vann – före Johannes Høsflot Klæbo.
 

3V4A7914 kopiera

Jesper och Hanna sprintsegrare på SM

Skidskytte:

Det var snöigt med tungt före och viss vind på vallen under lördagens sprint vid SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden. Jesper Nelin försvarade guldet från förra året med fullt skytte och snabbaste åktid i herrarnas lopp, medan Hanna Öberg vann överlägset bland damerna.
 

20240323, NM dam 3 bästa 30 km kopiera

Therese Johaug krossade alla i comebacken

Fråga inte om Therese Johaug är klar för femmilen på VM i Trondheim 2025.
I sin comeback över 30 km fristil i norska mästerskapen i Lillehammer var hon totalt överlägsen och krossade allt motstånd.
35-åringen vann med två minuter och 49 sekunder!
 

20240322, ANGER, Edvin 001 kopiera

Trippel Åsarna och Jonna SM-drottning

Skid-SM i Boden:

Åsarna tog revansch från masstarten och vann tredubbel på herrarnas 10 km klassisk på skid-SM i Boden – precis det samma som IFK Mora gjorde i masstarten. Edvin Anger vann före William Poromaa och Jens Burman.
Jonna Sundling tog en överlägsen seger bland damerna och har nu tre SM-guld på tre dagar.
 

20240321, NORTHUG NM-silver (kopia)

Petter Northug chockade med NM-silver

Petter Northug jr chockade alla då han tillsammans med lillebror Even vann silver i teamsprint på norska mästerskapen i Lillehammer.
– Jag såg dubbelt och ville spy, säger Northug som visade upp sitt gamla fighting face.
 

20240321, Emma o Jonna SM-guld kopiera

Piteå och Åsarna vann SM-teamsprinten

Favoritsegrar till Piteå Elit och Åsarna IK i dam- respektive herrklassen i torsdagens SM i teamsprint.
Piteås damer var överlägsna medan Åsarnas herrar fick spurta för guldet.
 

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

Trippel IFK Mora i herrarnas SM-masstart

IFK Mora SK stod kvar som den stora segraren efter herrarnas 20 km masstart i fristil vid skid-SM i Boden. Tredubbelt var full pott för dalaklubben efter att fem åkare gjort upp om medaljerna på slutet.
Anmärkningsvärt är att A-landslagsåkarna inte fanns med i tätkampen.
 

Picasa

Jonna vann spurten om SM-guldet

Jonna Sundling vann den dramatiska avslutningen på damernas 20 km masstart när skid-SM inleddes i Boden under onsdagen.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog dom andra medaljerna från en 7-mannagrupp som innehöll alla dom största favoriterna.
– Jag tänkte redan på det näst sista varvet att det skulle bli en spurt, säger Sundling till SVT. 
 

20230331, SM 3 bästa damlag kopiera

Klart för SM i längd och skidskytte

Onsdag startar skid-SM i Boden med ett mäktigt program både med längdåkning och skidskytte. Tävlingarna går i samband med SM-veckan där tävlingar också äger rum i Luleå.
Först ut på onsdag är längdåkarna med 20 km masstart i fristil.
 

svegskidan3 kopiera

Svegsskidan i strålande sol

Strålande sol och perfekta förhållanden bjöds det på när Svegsskidan kördes under söndagen med både individuella tävlingar och stafetter.
- Nu hade vi knappt 100 deltagare men till nästa år hoppas vi på det dubbla, sa tävlingsledaren Håkan Degselius