Mobile Version
Desktop Version
OLA STRÖMBERG är ny förbundsdirektör i Svenska Skidförbundet. Foto: SKIDFÖRBUNDET
FÖRBUNDSDIREKTÖR Ola Strömberg har tillsammans med ordförande Karin Mattsson skickat brevet till regeringen. Foto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET

Skidförbundet med brev till regeringen:

Vill öppna upp för tävlingar

Skidförbundet har skickat ett brev till regeringen där man önskar att flera restriktioner lämpas på så det blir lättare att arrangera skidtävlingar den kommande säsongen.
Samtidigt som SSF skriver at man vill bidra till minskad smittspridning och virusets framfart önskar man att flera får vara med på tävlingar och att verksamheten långsamt kan börja närma sig normalen.

Brevet är signerat ordförande Karin Mattsson och förbundsdirektör Ola Strömberg och det är skickat till inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind under måndagen.

 

 

Det står bland annat:
”Svenska Skidförbundet (SSF) har stor respekt för den situation vårt samhälle befinner oss i gällande coronavirusets spridning och effekter. Det finns ingen avvikande uppfattning inom svensk skidsport om angelägenheten att bidra till minskad smittspridning eller på andra sätt bekämpa virusets framfart. Med det sagt vill vi på SSF uttrycka vår oro över den osäkerhet under vilken skid- och snowboardidrotterna för närvarande verkar, med en snar säsongsstart för dörren. SSF organiserar tio grenar, varav samtliga är utomhusidrotter. SSF har förtroende för det arbete som gjorts och görs för att påverka idrottens förutsättningar, och är väl medvetna om att Riksidrottsförbundet (RF) hemställt om möte med Inrikesministern gällande inreseförbudet. Vi understryker betydelsen av att ett sådant möte skyndsamt kommer till stånd.

… Under säsongen 2020/2021 arrangerar SSF tillsammans med berörda föreningar sex världscuptävlingar (vc): puckelpist i Idre i december, skicross i Idre, längdskidor i Ulricehamn och längdskidor i Falun (samtliga i januari), dessutom speedski i Idre och alpint i Åre (båda två i mars). Samtliga dessa tävlingar är av stor strategisk betydelse för såväl SSF som för arrangerande föreningar och aktiva. Vidare är dessa internationella tävlingar viktiga även för de arrangerande orternas besöksnäring, restaurang och handel. Tävlingarna är direkt påverkade av det s.k . inreseförbudet.”

SSF skriver också att det förutom dessa tävlingar arrangeras ett stort antal större och mindre tävlingar med Vasaloppet som den mest kända. Dessa är en grundläggandet del i att upprätthålla en hälsofrämjande och inspirerande verksamhet för förbundets 140.000 medlemmer i 1.200 föreningar skriver man vidare.
Nu känner dom många ideella ledare i landet en oro på att dom inte kan bedriva verksamheten.

Vill ha bort ”50-gränsen”
Angående förbudet mot att samla mer än 50 personer skriver man:
”Svenska Skidförbundet bedriver uteslutande idrott som sker utomhus, inte sällan över stora ytor och/eller vidsträckta spår i skogen. Tillämpningen av ordningslagen i dessa sammanhang, med tillhörande begränsning i antal, får stora konsekvenser för våra grenar på ett sätt som aldrig kan ha varit avsikten med lagstiftningen.
… Svenska Skidförbundet vill även påtala det orimliga i att tävlande, även när de är utspridda över ytor som omfattar åtskilliga hektar och i spår som kan vara flera mil långa, räknas in i denna ”50-gräns” (något som inte gäller vid slutna arenor där antalet deltagare kan överstiga 50 personer).”

Östersund förlorade sin världscup i skidskytte bland annat för att regeringen inte öppnade upp för dom utländska åkarna att komma till Sverige utan karantän. Förra veckan bestämde sig den norska regeringen för att klassa internationella elitidrottare som yrkesmän och kvinnor som måste få inresetillstånd för att kunna deltaga i bland annat världscupen.

Att den svenska regeringen inte gett ett sådant klartecken oroar Svenska Skidförbundet. Utan ett inresetillstånd kan man inte arrangera världscup.
I brevet står bland annat:
”Det handlar om en till antalet liten grupp personer men som är viktiga för tävlingarnas fullständighet – och som dessutom kan vara helt avgörande för möjligheten att ens få arrangera tävlingarna ( enligt internationella FIS-regler måste minst sju nationer delta).”

SSF påpekar också att man var bland dom första som stängde ner verksamheten när pandemin kom. Världscupen i Åre i mars var det första internationella evenemanget i Sverige som ställdes in och JSM i längd i Åsarna avbröts till exempel efter bara en tävlingsdag.

”Detta ledde till stora ekonomiska och verksamhetsmässiga konsekvenser för såväl förbundet, berörda föreningar och aktiva, men det var självklart för oss att ta detta ansvar. Under våren har vi inom SSF arbetat fram detaljerade protokoll samt anpassat verksamheten för att kunna utöva våra grenar på ett så smittsäkert sätt som möjligt, för såväl träning som tävling. Hösten 2020 vet världen och Sverige betydligt mer om pandemin. Vi är också väl införstådda med nödvändigheten av att förhålla oss till den fortsatta utvecklingen av pandemi. Dock måste anpassningar göras för att inte skapa allt för långtgående skadeverkningar för idrottsverksamhet, för folkhälsan och för ekonomin.”

”Nuvarande begränsningar påverkar idrottsrörelsen, näringslivet och folkhälsan på ett sätt som inte är möjligt att fullt ut kompensera för med statliga bidrag. Ett pragmatiskt förhållningssätt från Riksdag, Regering och myndigheter har varit vägledande under hela pandemin, och bör kunna tillämpas i betydligt högre utsträckning än nu även inom idrottens verksamhet. SSF, liksom övriga idrottsrörelsen, är beredda och vill ta ansvar och genom s mittskyddande-anpassningar kunna bedriva vår verksamhet på det ansvarsfulla sätt som vi som stor samhällsaktör kan och ska göra.Vi vill också betona att ovan beskrivna beslut och klargöranden är tidskritiska. Planeringshorisonten för skidsportens stora och komplexa evenemang är lång, varför besluten behöver fattas skyndsamt. Risken är annars stor att evenemang tvingas ställa in på grund av oklara förutsättningar”, heter det bland annat i brevet.

Därför menar skidförbundet att man måste tillåta publik på ett ansvarsfullt sätt på större utomhusanläggningar.

Läs hela skrivelsen från Svenska Skidförbundet till ministrarna här.

Del |
20131130, USTYUGOV, Evgeny 004 (kopia)[1]

Ustiugovs resultat stryks mellan 2010-2014

Sveriges herrar får ett OS-brons i stafett:

Den ryske skidskytten Evgeniy Ustiugov överklagade sin dopingdom till CAS, men överklagan avslogs och ryssens alla resultat mellan 2010 och 2014 stryks. Det betyder en hel del ändringar i resultatlistorna och Ustiugov förlorar sitt OS-guld i masstart från 2010 och Ryssland förlorar stafettguldet från OS 2014.
Sverige får också ett OS-brons i herrstafetten från 2010!

 

Les mer
20171201, FALLA, Maiken Caspersen 001 (kopia)

Massiv norsk kritik mot VC-programmet

– Utsätter oss för extremt stor risk

– FIS utsätter oss för en extrem stor risk.
Sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla, 30 är bara en av flera norska åkare och ledare som nu kommer med skarp kritik mot det världscupprogram som FIS har presenterat.
41 tävlingar  på fyra månader mitt under pandemin har fått det norska landslaget att reagera.

 

Les mer
20191104, INGESSON, Magnus 001 (kopia)

Tränaren Magnus Ingesson måste operera

Landslagets tränare Magnus Ingesson måste lägga sig på operationsbordet och missar tävlingspremiären den här vintern, meddelar Aftonbladet.
Även om Magnus just nu är med landslaget i Vålådalen så kommer han att bli borta när dom första tävlingarna körs om inte lång tid.

 

Les mer
20181117, ERIKSSON, Gustav 018 (kopia)

”Gurra” grejade precis Eide Pedersen

”Tjuvstarten” i Idre i fristil:

Morten Eide Pedersen kämpade på för en dubbelseger i ”Tjuvstarten” i Idre Fjäll, men när man nu ändrade till fristil fick den starke norrmannen ge sig med minsta möjliga margin.
Gustav Eriksson, IFK Mora avslutade nämligen väldig starkt och slog lördagens segrare med en futtig sekund över 10 km.

 

Les mer
SÖMSKAR, Linn 001 (kopia)[1]

Långloppsåkarna imponerade i Idre Fjäll

Dubbelseger till Team Nordic Athlete i ”Tjuvstarten”:

Nya teamet Team Nordic Athlete imponerade med överlägsna segrar både i dam- och herrklassen när Falun-Borlänge SK tjuvstartade säsongen med just tävlingen ”Tjuvstarten” i Idre Fjäll under lördagen.
Linn Sömskar och Morten Eide Pedersen från Team Nordic Athlete var överlägsna segrare och båda gjorde mycket starka lopp trots att vi bara skriver den 24:e oktober.

 

Les mer
KALLA Ulricehamn 002 (kopia)

Landslaget på snö i Vålådalen

Samtidigt som de första snöflingorna faller på flera ställen i Sverige åker längdlandslaget på sitt första läger på snö. Landslaget kommer på sparad konstsnö från förra vintern träna i en och halv vecka i Vålådalen.

 

Les mer
Bruksvallsloppet 2020 (kopia)

Juniorklasserna stryks från Bruksvallsloppet

Bruksvallsloppet har genom åren förutom att vara TV-sänd Sverigepremiär och viktig uttagningstävling för senioreliten blivit en stor säsongsöppning för Sveriges bästa juniorer. I år stryks juniorklasserna från tävlingshelgen pga. den pandemi vi befinner oss i.

 

Les mer
20191221, POROMAA vinner i Osd (kopia)

BAUHAUS sponsor för juniorcupen

Byggvarukedjan BAUHAUS utökar samarbetet med Svenska Skidförbundet och går in som sponsor för den nationella juniorcupen i längdskidåkning. Cupen får namnet BAUHAUS Cup.

 

Les mer
20201020, Whistler CC-stadium (kopia)

Kanada fick JVM och U23-VM 2023

Det blir Kanada som skall arrangera JVM och U23-VM i nordiska grenar i 2023. Det kommer att ske i dom gamla olympiska spåren från 2010, i Whistler Olympic Park norr om Vancouver.
Här firade Sverige triumfer med tre guld, två silver och två brons för drygt tio år sedan.

 

Les mer
20201020, Idre-spår 002 (kopia)

Sista frist för helgens premiär

Nu åker man skidor på Idre Fjäll:

Idag går anmälningsfristen ut för helgens längdpremiär Tjuvstarten” i Idre Fjäll. Spåren är utlagda och redan den här veckan finns landslagsåkare både i längd och skidskytte på plats för att träna.
Falun-Borlänge SK har alltså beslutat sig för en rekordtidig tävlingspremiär och det tävlas både lördag och söndag.

Les mer
20160131, LINDBÄCKSSTADION PITEÅ 002 (kopia)

Ingen Scan-cup men VW Cup i Piteå

Efter samråd med Svenska Skidförbundet och den lokala medicinska myndigheten har Piteå Skidallians har beslutat att inte genomföra Skandinaviska Cupen i Piteå den 11-13 december. Tävlingarna i Piteå kommer därmed endast innefatta Volkswagen Cup.

 

Les mer
20201019, ny Scania til SSF (kopia)

Ny Scania till svenska längdlandslaget

För 13e året i rad samarbetar Scania med det svenska längdlandslaget och stöttar med en ny vallabil. Fordonet bygger på nya generationen Scania med förbättrad förarmiljö och som mer än någonsin bidrar till landslagets hållbara transporter.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter Engdahl krossade Niklas Dyrhaug

Petter Engdahl är en av världens bästa att sprint uppför. Under söndagen vann han överlägset det 7,5 km långa Gråkallen Opp i Trondheim och krossade bland annat den norska stafettvärldsmästaren Niklas Dyrhaug som slutade trea.

 

Les mer
08.03.2020, Nove Mesto, Czech Republic (CZE):Hanna Oeberg (SWE), Tiril Eckhoff (NOR), Franziska Preuss (GER), (l-r) - IBU world cup biathlon, mass women, Nove Mesto (CZE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liabl

Och så här är skidskyttarnas program

Skidskyttarna har gjort större ändringar i sitt internationella program än längdåkarna. Östersund har förlorat sina världscuptävlingar och Sverige är per idag utan tävlingar i IBU:s världscup i skidskytte den kommande vintern.
Det stora målet för dom flesta är VM i Pokljuka i Slovenien i februari.

 

Les mer
07.03.2020, Oslo, Norway (NOR):Therese Johaug (NOR), Frida Karlsson (SWE), (l-r)  - FIS world cup cross-country, mass women, Oslo (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Så är världscup- och VM-programmet i längd

Kommer man kunna genomföra det här?

Mycket är osäkert inför den speciella säsong som väntar. Men FIS har nu kommit med både världscup- och VM-programmet som man vill försöka genomföra.
Frågan är hur mycket som går att arrangera med en Covid-19-pandemi på stark frammarsch igen i Europa. Det blir spännande att se.

 

Les mer
KEKs-kronika

Ovanligt hårda ord från FIS

Krönika:

FIS sparkar sin generalsekreterare genom 20 år, brittiska Sarah Lewis på dagen.
Och i pressmeddelandet använder man extremt hårda ord för att vara FIS, men ingen kommenterar beslutet i eftertid.
– Det är en personalsak, säger den norska skidpresidenten Erik Röste.

 

Les mer
20191122, FRIDA i rampljuset (kopia)

SVT sänder premiärerna i längd och skidskytte

Vintersäsongen startar på hemmaplan – både för skidskyttar och längdskidåkare. Den 14 november är det skidskyttepremiär i Idre Fjäll, och veckan efter är det dags för längdskidorna i Bruksvallarna.
Nu står det klart att SVT kommer sända både skidskyttepremiärerna i Idre och längdpremiärerna i Bruksvallarna/Gällivare i flera år framöver.

 

Les mer
8ce278d1d46c11e8_org (kopia)

Vill öppna upp för tävlingar

Skidförbundet med brev till regeringen:

Skidförbundet har skickat ett brev till regeringen där man önskar att flera restriktioner lämpas på så det blir lättare att arrangera skidtävlingar den kommande säsongen.
Samtidigt som SSF skriver at man vill bidra till minskad smittspridning och virusets framfart önskar man att flera får vara med på tävlingar och att verksamheten långsamt kan börja närma sig normalen.

Brevet är signerat ordförande Karin Mattsson och förbundsdirektör Ola Strömberg och det är skickat till inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind under måndagen.

 

Les mer
29.02.2020, Minsk-Raubichi, Belarus (BLR):Elisabeth Hoegberg (SWE) - IBU Open European championships biathlon, sprint women, Minsk-Raubichi (BLR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Stora ändringar för IBU-cupen

Också IBU-cupen, nivån under världscupen i skidskytte, kommer att ändras rejält kommande vinter på grund av Covid-19-pandemin.
Öppningen skulle vara i Idre följt av norska Sjusjöen, men nu blir det endast tre orter i mellan-Europa som får tävlingar.

 

Les mer
20180128, BRONSFIGHT DAMER 001 (kopia)

JVM och U23-VM till Italien

FIS sparkade generalsekreteraren och:

OS-orten från 2006 Pragelato tar över JVM och U23-VM från Zakopane i Polen, som istället kommer att arrangera tävlingarna i 2022.
FIS’ generalsekreterare fick sparken efter ”total brist på förtroende”.
Det är dom viktigaste besluten från styrelsemötet i FIS, det internationella skidförbundet.

 

Les mer