Mobile Version
Desktop Version
DET TOG 5 minuter att fylla Vasaloppet 2018. Här från den mäktiga starten i år. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet
BLIR DET ett Vasalopp i 2021? Det är en av dom frågor som skidförbundet får oftast nu i coronapandemin. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet

Informerar om arbetet kring den kommande säsongen:

Skidförbundet om coronapandemin

Mycket är oklart om den kommande skidsäsongen och hur man skall hantera coronapandemin. Skidförbundet har nu informerat sina distrikt och klubbar genom ett brev där man redogör för situationen.
Och som tidigare är det enda som är klart: Att inget är klart just nu…

 

Så här står det i brevet från skidförbundet om coronapandemin:

Det finns mycket som händer, både inom Svenska Skidförbundet och i vår omvärld, inte minst kring hanteringen av coronapandemin. Därför vill vi ge er en större inblick i det vi jobbar med för tillfället, speciellt kring hur coronapandemin och andra aktuella ämnen påverkar vår verksamhet.
 
Så här kommer ett första veckobrev med information till dig som är distriktsordförande, för att vidarebefordras inom förbundet och till era föreningar. Ev frågor som inkommer till er, som ni inte direkt kan svara på, är bara att sammanställa och skicka vidare till oss. Vår förhoppning är dock att ni genom informationen i dessa veckobrev själva kommer kunna besvara många av frågorna.
 
När det gäller just coronapandemin vill vi börja med att uppmärksamma dig på att vi löpande samlar information på vår webbplats www.skidor.com/corona. Där finns bland annat aktuella beslut från RF, FIS, med flera och även SSFs kompletterande råd/riktlinjer, som uppdateras allteftersom läget ändras. Besök gärna sidan regelbundet, viktiga beslut publiceras även i vår Facebook-kanal, så följ gärna den.
 
Så här jobbar vi med hanteringen av corona
SSF har redan från början av pandemin deltagit i dialogmöten tillsammans med kulturministern, RF och fokusgrupperingar där vi driver frågor som är viktiga just för vår verksamhet. För att hantera detta internt finns tre arbetsgrupper som har digitala möten varje vecka. Under mötet lyfts aktuella frågor och eventuella åtgärder diskuteras.
 
De tre grupperna har olika fokusområden:
 
Övergripande ledning (måndagar)
Hanterar övergripande frågor för SSF.
 
Gruppen består av: Förbundsdirektör Ola Strömberg, Anders Olofsson (puckel), Stefan Karlsson (snowboard/freeski), Tommy Eliasson Winter (alpint/skicross), Daniel Fåhraeus (längd/rullskidor), Johan Gräfnings (ekonomi), Ulrika Back Eriksson (HR), Lotte Jernberg (kommunikation), Elisabeth Egnell (koordinator).
 
Landslagsverksamhet (onsdagar)
Hanterar frågor rörande träning och tävling för landslagsgrupper i och utom Sverige.
 
Gruppen består av: Anders Byström, Lars Melin, Stefan Karlsson, Anders Olofsson och Tommy Eliasson Winter.
 
Nationell verksamhet (onsdagar)
Hanterar frågor som berör rekommendationer, protokoll och påverkansarbete för distrikt och föreningsverksamhet.
 
Gruppen består av: Karin Sundberg, Ludvig Remb, Anders Sundqvist, Jenny Limby, Stefan Karlsson, Anders Olofsson och Tommy Eliasson Winter.
 
Vilka frågor driver vi?
Redan från första början var vi en av de drivande förbunden inom RF i många frågor gällande den faktiska verksamheten och även vikten av ekonomiskt stöd. Vårt första fokus var exempelvis att få igång barn- och ungdomsverksamheten så fort som möjligt.
 
Just nu driver vi bland annat frågan om att begränsningen på antal deltagande personer måste ändras. Detta för att ta större hänsyn till respektive anläggnings storlek och om verksamheten sker inom- eller utomhus. Det går inte att jämföra ytan på en sluten anläggning jämfört med en skidanläggning, som har en betydligt större yta. Vi vill även förändra att det föreslagna avståndet på två meter mellan deltagare minskas till en meter, vilket är tillräcklig för att uppnå syftet med att förhindra smittspridning.
 
LÄS MER: https://www.skidor.com/foljoss/nyhetsflode/aktuelltfranssf/2020/sffstarbakomrfsremissvaromriktlinjervidsammankomster/
 
Vi håller även på att uppdatera våra riktlinjer för genomförande av landslagsverksamhet. Alla landslagens läkare håller nu på att säkerställa att våra protokoll är korrekta ur medicinskt perspektiv, när detta är gjort publiceras riktlinjerna på skidor.com.
 
Nytt stöd till idrotten – en miljard att fördela
Det som hänt senast är att Regeringen har skjutit till en miljard kronor som ska fördelas. Just nu håller RF, tillsammans med en referensgrupp där Karin Mattson ingår, på att se över om justeringar behöver göras inför ansökan och fördelning av det nya stödet. Planen är att stödet kommer kunna börja betalas ut i slutet av oktober. Vi återkommer med information så snart vi vet mer.
 
Hur blir det med tävlingssäsongen?
Vi har kontinuerliga dialoger med FIS, RF och tävlingsarrangörer kring detta. När det gäller världscuptävlingar är prognosen relativt god då det finns resurser på denna nivå, men när det gäller kontinentalcuper (Europacup, NorAm, Far East Cup etc) är läget desto mer osäkert.
 
När det gäller nationella, regionala och lokala tävlingar har vi goda förväntningar på att dessa kommer vara möjliga att genomföra i och med nya lagstiftningen (som utlovats vara klar och i bruk senast 1 oktober), dock med särskilda protokoll och regelverk. Viktigt att förstå är att denna förändring inte är presenterad och på plats i dag och därför har vi valt att avvakta med att gå ut med rekommendationer för genomförande tills denna är på plats. Vi återkommer så snart vi har mer att rapportera.
 
Vi har även fått frågor om Vasaloppet kommer att genomföras eller inte. Vår förhoppning är så klart att det kommer gå att genomföra, det är ett mycket viktigt arrangemang för många längdåkare, inom både bredd och elit. Men när det gäller själva beslutet hänvisar vi till Vasaloppsorganisationen. Vi vet dock att de för tillfället genomför en analys om hur de skulle kunna genomföra loppen, alltifrån ett Vasalopp med bara elitåkare till intervallstart. De planerar att släppa en första information i oktober, för att vid årsskiftet återkomma med ett slutligt besked.
 
Hoppas att denna information rätar ut några funderingar som ni har haft, vi återkommer med mer information nästa vecka.
 
Bästa hälsningar
Svenska Skidförbundet

Del |
Bruksvallsloppet 2020 (kopia)

Juniorklasserna stryks från Bruksvallsloppet

Bruksvallsloppet har genom åren förutom att vara TV-sänd Sverigepremiär och viktig uttagningstävling för senioreliten blivit en stor säsongsöppning för Sveriges bästa juniorer. I år stryks juniorklasserna från tävlingshelgen pga. den pandemi vi befinner oss i.

 

Les mer
20191221, POROMAA vinner i Osd (kopia)

BAUHAUS sponsor för juniorcupen

Byggvarukedjan BAUHAUS utökar samarbetet med Svenska Skidförbundet och går in som sponsor för den nationella juniorcupen i längdskidåkning. Cupen får namnet BAUHAUS Cup.

 

Les mer
20201020, Whistler CC-stadium (kopia)

Kanada fick JVM och U23-VM 2023

Det blir Kanada som skall arrangera JVM och U23-VM i nordiska grenar i 2023. Det kommer att ske i dom gamla olympiska spåren från 2010, i Whistler Olympic Park norr om Vancouver.
Här firade Sverige triumfer med tre guld, två silver och två brons för drygt tio år sedan.

 

Les mer
20201020, Idre-spår 002 (kopia)

Sista frist för helgens premiär

Nu åker man skidor på Idre Fjäll:

Idag går anmälningsfristen ut för helgens längdpremiär Tjuvstarten” i Idre Fjäll. Spåren är utlagda och redan den här veckan finns landslagsåkare både i längd och skidskytte på plats för att träna.
Falun-Borlänge SK har alltså beslutat sig för en rekordtidig tävlingspremiär och det tävlas både lördag och söndag.

Les mer
20160131, LINDBÄCKSSTADION PITEÅ 002 (kopia)

Ingen Scan-cup men VW Cup i Piteå

Efter samråd med Svenska Skidförbundet och den lokala medicinska myndigheten har Piteå Skidallians har beslutat att inte genomföra Skandinaviska Cupen i Piteå den 11-13 december. Tävlingarna i Piteå kommer därmed endast innefatta Volkswagen Cup.

 

Les mer
20201019, ny Scania til SSF (kopia)

Ny Scania till svenska längdlandslaget

För 13e året i rad samarbetar Scania med det svenska längdlandslaget och stöttar med en ny vallabil. Fordonet bygger på nya generationen Scania med förbättrad förarmiljö och som mer än någonsin bidrar till landslagets hållbara transporter.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter Engdahl krossade Niklas Dyrhaug

Petter Engdahl är en av världens bästa att sprint uppför. Under söndagen vann han överlägset det 7,5 km långa Gråkallen Opp i Trondheim och krossade bland annat den norska stafettvärldsmästaren Niklas Dyrhaug som slutade trea.

 

Les mer
08.03.2020, Nove Mesto, Czech Republic (CZE):Hanna Oeberg (SWE), Tiril Eckhoff (NOR), Franziska Preuss (GER), (l-r) - IBU world cup biathlon, mass women, Nove Mesto (CZE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liabl

Och så här är skidskyttarnas program

Skidskyttarna har gjort större ändringar i sitt internationella program än längdåkarna. Östersund har förlorat sina världscuptävlingar och Sverige är per idag utan tävlingar i IBU:s världscup i skidskytte den kommande vintern.
Det stora målet för dom flesta är VM i Pokljuka i Slovenien i februari.

 

Les mer
07.03.2020, Oslo, Norway (NOR):Therese Johaug (NOR), Frida Karlsson (SWE), (l-r)  - FIS world cup cross-country, mass women, Oslo (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Så är världscup- och VM-programmet i längd

Kommer man kunna genomföra det här?

Mycket är osäkert inför den speciella säsong som väntar. Men FIS har nu kommit med både världscup- och VM-programmet som man vill försöka genomföra.
Frågan är hur mycket som går att arrangera med en Covid-19-pandemi på stark frammarsch igen i Europa. Det blir spännande att se.

 

Les mer
KEKs-kronika

Ovanligt hårda ord från FIS

Krönika:

FIS sparkar sin generalsekreterare genom 20 år, brittiska Sarah Lewis på dagen.
Och i pressmeddelandet använder man extremt hårda ord för att vara FIS, men ingen kommenterar beslutet i eftertid.
– Det är en personalsak, säger den norska skidpresidenten Erik Röste.

 

Les mer
20191122, FRIDA i rampljuset (kopia)

SVT sänder premiärerna i längd och skidskytte

Vintersäsongen startar på hemmaplan – både för skidskyttar och längdskidåkare. Den 14 november är det skidskyttepremiär i Idre Fjäll, och veckan efter är det dags för längdskidorna i Bruksvallarna.
Nu står det klart att SVT kommer sända både skidskyttepremiärerna i Idre och längdpremiärerna i Bruksvallarna/Gällivare i flera år framöver.

 

Les mer
8ce278d1d46c11e8_org (kopia)

Vill öppna upp för tävlingar

Skidförbundet med brev till regeringen:

Skidförbundet har skickat ett brev till regeringen där man önskar att flera restriktioner lämpas på så det blir lättare att arrangera skidtävlingar den kommande säsongen.
Samtidigt som SSF skriver at man vill bidra till minskad smittspridning och virusets framfart önskar man att flera får vara med på tävlingar och att verksamheten långsamt kan börja närma sig normalen.

Brevet är signerat ordförande Karin Mattsson och förbundsdirektör Ola Strömberg och det är skickat till inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind under måndagen.

 

Les mer
29.02.2020, Minsk-Raubichi, Belarus (BLR):Elisabeth Hoegberg (SWE) - IBU Open European championships biathlon, sprint women, Minsk-Raubichi (BLR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Stora ändringar för IBU-cupen

Också IBU-cupen, nivån under världscupen i skidskytte, kommer att ändras rejält kommande vinter på grund av Covid-19-pandemin.
Öppningen skulle vara i Idre följt av norska Sjusjöen, men nu blir det endast tre orter i mellan-Europa som får tävlingar.

 

Les mer
20180128, BRONSFIGHT DAMER 001 (kopia)

JVM och U23-VM till Italien

FIS sparkade generalsekreteraren och:

OS-orten från 2006 Pragelato tar över JVM och U23-VM från Zakopane i Polen, som istället kommer att arrangera tävlingarna i 2022.
FIS’ generalsekreterare fick sparken efter ”total brist på förtroende”.
Det är dom viktigaste besluten från styrelsemötet i FIS, det internationella skidförbundet.

 

Les mer
Vallatrailern 002 (kopia)

Både FIS och IBU skjuter upp fluorförbudet

Som väntat röstade både FIS och IBU under fredagen ja till att skjuta upp det varslade fluorförbudet för vallor i ytterligare ett år.
Det är inte klart med testutrustningen och därför kan man inte införa förbudet än. Många jublar över det, då man menar att det hade blivit ren bingo i internationella tävlingar och förutsättningarna var oklara för vad som gäller.

 

Les mer
20200311, H17-18 3 bästa JSM mass (kopia)

Nordiska J-landskampen och EYOF ställs in

Flera ändringar i tävlingsprogrammet den kommande vintern:
Det blir inget av den Nordiska Juniorlandskampen för 17-18-åringar och EYOF (ungdoms-OS i Europa) skjuts upp till nästa säsong.
Vad som händer med JVM och U23-VM vet ingen än så länge. Som vi tidigare meddelat har Polen tackat nej till att stå som arrangör.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Modernaste rullskidbanan invigs i Borås

Borås GIF fortsätter sin utveckling och tar nu ytterligare ett steg mot att bli Borås mest uppskattade idrottsförening. Genom allmänna arvsfonden och Borås Stads stöttning har Borås GIF:s medlemmar, sponsorer och samarbetspartners arbetat hela sommaren med att färdigställa en ny rullskidbana, multisportyta och två padeltennisbanor vid GIF-stugan på Knektås. Lördagen den 17 oktober är det stor invigningsfest och alla besökare hälsas välkomna.

Les mer
20181117, JANATOVA Katerina 001 (kopia)

Tjeckisk toppsprinter fick Covid-19

23-åriga Katerina Janatova från Tjeckien är en av toppåkarna i världen som fått Covid-19. Hon berättar för dailyskier.com om erfarenheten av smittan och hur hon märkte att hon var sjuk.
Janatova är rankad som världens 17:e bästa sprintåkare efter den förra säsongen och räknas som en kommande stjärna.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Moa Lundgren (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Elitidrottsstipendiet till tre längdåkare

Får 50.000 kronor vardera:

Alexandra Edebo, Emma Ribom, Moa Lundgren, Moa Olsson, Sara Rask och Sara Hector satsar alla på elitnivå samtidigt som de förbereder ett liv efter idrottskarriären. Nu har de erhållit RFs och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2020/2021.

 

Les mer
Hellnerstadion (kopia)

Nytt TV-avtal klart för Gällivarepremiären

SportEvent Gällivare Lapland har tecknat ett avtal med Sveriges Television som säkrar TV-sändningar från Gällivarepremiären fram till 2025!
– Fantastiskt roligt. TV-avtalet är grunden för att kunna skapa bra ekonomi kring premiären och med ett avtal som sträcker sig så långt fram som till 2025 kan vi planera långsiktigt vilket känns riktigt bra, säger Leif Johansson, styrelseordförande för SportEvent Gällivare Lapland AB.

 

Les mer