Mobile Version
Desktop Version
DET TOG 5 minuter att fylla Vasaloppet 2018. Här från den mäktiga starten i år. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet
BLIR DET ett Vasalopp i 2021? Det är en av dom frågor som skidförbundet får oftast nu i coronapandemin. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet

Informerar om arbetet kring den kommande säsongen:

Skidförbundet om coronapandemin

Mycket är oklart om den kommande skidsäsongen och hur man skall hantera coronapandemin. Skidförbundet har nu informerat sina distrikt och klubbar genom ett brev där man redogör för situationen.
Och som tidigare är det enda som är klart: Att inget är klart just nu…

 

Så här står det i brevet från skidförbundet om coronapandemin:

Det finns mycket som händer, både inom Svenska Skidförbundet och i vår omvärld, inte minst kring hanteringen av coronapandemin. Därför vill vi ge er en större inblick i det vi jobbar med för tillfället, speciellt kring hur coronapandemin och andra aktuella ämnen påverkar vår verksamhet.
 
Så här kommer ett första veckobrev med information till dig som är distriktsordförande, för att vidarebefordras inom förbundet och till era föreningar. Ev frågor som inkommer till er, som ni inte direkt kan svara på, är bara att sammanställa och skicka vidare till oss. Vår förhoppning är dock att ni genom informationen i dessa veckobrev själva kommer kunna besvara många av frågorna.
 
När det gäller just coronapandemin vill vi börja med att uppmärksamma dig på att vi löpande samlar information på vår webbplats www.skidor.com/corona. Där finns bland annat aktuella beslut från RF, FIS, med flera och även SSFs kompletterande råd/riktlinjer, som uppdateras allteftersom läget ändras. Besök gärna sidan regelbundet, viktiga beslut publiceras även i vår Facebook-kanal, så följ gärna den.
 
Så här jobbar vi med hanteringen av corona
SSF har redan från början av pandemin deltagit i dialogmöten tillsammans med kulturministern, RF och fokusgrupperingar där vi driver frågor som är viktiga just för vår verksamhet. För att hantera detta internt finns tre arbetsgrupper som har digitala möten varje vecka. Under mötet lyfts aktuella frågor och eventuella åtgärder diskuteras.
 
De tre grupperna har olika fokusområden:
 
Övergripande ledning (måndagar)
Hanterar övergripande frågor för SSF.
 
Gruppen består av: Förbundsdirektör Ola Strömberg, Anders Olofsson (puckel), Stefan Karlsson (snowboard/freeski), Tommy Eliasson Winter (alpint/skicross), Daniel Fåhraeus (längd/rullskidor), Johan Gräfnings (ekonomi), Ulrika Back Eriksson (HR), Lotte Jernberg (kommunikation), Elisabeth Egnell (koordinator).
 
Landslagsverksamhet (onsdagar)
Hanterar frågor rörande träning och tävling för landslagsgrupper i och utom Sverige.
 
Gruppen består av: Anders Byström, Lars Melin, Stefan Karlsson, Anders Olofsson och Tommy Eliasson Winter.
 
Nationell verksamhet (onsdagar)
Hanterar frågor som berör rekommendationer, protokoll och påverkansarbete för distrikt och föreningsverksamhet.
 
Gruppen består av: Karin Sundberg, Ludvig Remb, Anders Sundqvist, Jenny Limby, Stefan Karlsson, Anders Olofsson och Tommy Eliasson Winter.
 
Vilka frågor driver vi?
Redan från första början var vi en av de drivande förbunden inom RF i många frågor gällande den faktiska verksamheten och även vikten av ekonomiskt stöd. Vårt första fokus var exempelvis att få igång barn- och ungdomsverksamheten så fort som möjligt.
 
Just nu driver vi bland annat frågan om att begränsningen på antal deltagande personer måste ändras. Detta för att ta större hänsyn till respektive anläggnings storlek och om verksamheten sker inom- eller utomhus. Det går inte att jämföra ytan på en sluten anläggning jämfört med en skidanläggning, som har en betydligt större yta. Vi vill även förändra att det föreslagna avståndet på två meter mellan deltagare minskas till en meter, vilket är tillräcklig för att uppnå syftet med att förhindra smittspridning.
 
LÄS MER: https://www.skidor.com/foljoss/nyhetsflode/aktuelltfranssf/2020/sffstarbakomrfsremissvaromriktlinjervidsammankomster/
 
Vi håller även på att uppdatera våra riktlinjer för genomförande av landslagsverksamhet. Alla landslagens läkare håller nu på att säkerställa att våra protokoll är korrekta ur medicinskt perspektiv, när detta är gjort publiceras riktlinjerna på skidor.com.
 
Nytt stöd till idrotten – en miljard att fördela
Det som hänt senast är att Regeringen har skjutit till en miljard kronor som ska fördelas. Just nu håller RF, tillsammans med en referensgrupp där Karin Mattson ingår, på att se över om justeringar behöver göras inför ansökan och fördelning av det nya stödet. Planen är att stödet kommer kunna börja betalas ut i slutet av oktober. Vi återkommer med information så snart vi vet mer.
 
Hur blir det med tävlingssäsongen?
Vi har kontinuerliga dialoger med FIS, RF och tävlingsarrangörer kring detta. När det gäller världscuptävlingar är prognosen relativt god då det finns resurser på denna nivå, men när det gäller kontinentalcuper (Europacup, NorAm, Far East Cup etc) är läget desto mer osäkert.
 
När det gäller nationella, regionala och lokala tävlingar har vi goda förväntningar på att dessa kommer vara möjliga att genomföra i och med nya lagstiftningen (som utlovats vara klar och i bruk senast 1 oktober), dock med särskilda protokoll och regelverk. Viktigt att förstå är att denna förändring inte är presenterad och på plats i dag och därför har vi valt att avvakta med att gå ut med rekommendationer för genomförande tills denna är på plats. Vi återkommer så snart vi har mer att rapportera.
 
Vi har även fått frågor om Vasaloppet kommer att genomföras eller inte. Vår förhoppning är så klart att det kommer gå att genomföra, det är ett mycket viktigt arrangemang för många längdåkare, inom både bredd och elit. Men när det gäller själva beslutet hänvisar vi till Vasaloppsorganisationen. Vi vet dock att de för tillfället genomför en analys om hur de skulle kunna genomföra loppen, alltifrån ett Vasalopp med bara elitåkare till intervallstart. De planerar att släppa en första information i oktober, för att vid årsskiftet återkomma med ett slutligt besked.
 
Hoppas att denna information rätar ut några funderingar som ni har haft, vi återkommer med mer information nästa vecka.
 
Bästa hälsningar
Svenska Skidförbundet

Del |
20171201, PICHLER Wolfgang (kopia)

Wolfgang Pichler allvarligt sjuk

Sveriges fd succétränare i skidskytte Wolfgang Pichler har drabbats av en hjärtinfarkt under en cykeltur i närheten av hemmet Ruhpolding i Tyskland, meddelar tysk media.
Han ligger på intensivavdelingen och skall vara i konstgjord koma.

 

Les mer
FILLON MAILLET, Quentin 002 KinetiXx (kopia)

Dubbelt Frankrike i tyska Wiesbaden

Frankrike vann både dam- och herrklassen i City-biathlon i tyska Wiesbaden i helge.
Julia Simon och Quentin Fillon Maillet slog delar av världseliten i den något rumphuggna tävlingen som på grund av Covid-19 fick köras nästan utan publik och under stränga restriktioner vad gäller smittskyddet.

 

Les mer
SKIDSKYTTE VÄRLDSCUP ÖSTERSUND - SINGEL MIXSTAFETT

Ingen världscup i Östersund i december

Bara två världscuporter i skidskytte före jul:

Internationella skidskytteförbundet har vid ett sammanträde ikväll beslutat att världscupen i skidskytte ska starta som planerat. Däremot minskar höstens tävlingsorter från fyra till två och Östersund får inte möjlighet att stå värd som planerat i december. 

Det skriver världscupen i Östersund på sin hemsida.

 

Les mer
Biathlon_auf_Schalke_Start (kopia)

”Biathlon auf Schalke 2020” inställt

En av vinterns stora skidskyttefester är inställt. Det gäller populära ”Biathlon auf Schalke” i mellandagarna.
På grund av Covid-19-pandemin har arrangören bestämt att tävlingen, som normalt samlar flera åskådare än någon världscuptävling skjuts upp till 2021.

 

Les mer
20190215, ELIASSEN Petter i Alta 001 (kopia)

Vasalopps-segraren redan i god form

Vasalopps-segraren Petter Eliassen visar redan nu god form. För det var inte bara Therese Johaug, Marit Bjørgen och dom övriga damerna som åkte rullskidstävlingen upp till Tryvann i Oslo under torsdagskvällen.
Eliassen vann herrklassen och utklassade samtliga i ett tufft startfält.

 

Les mer
20151201, LAPSHIN, Timofey 003 (kopia)

Två skidskyttar dopingavstängda

Två ryska skidskyttar är avstängda av IBU, det internationella skidskytteförbundet för brott på dopingreglerna.
Det gäller veteranerna Ekaterina Glazyrina och Timofey Lapshin, sistnämnde dom senaste åren ett medlem i Koreas landslag.

 

Les mer
160306 Sälen-MoraVasaloppetFoto Nisse Schmidt

Vasaloppet beslutar om tävling i oktober

Enligt svt.se kommer Vasaloppet att besluta om det blir någon tävling nästa mars i oktober.
Det säger tillfälliga vd:n Johan Eriksson.

 

Les mer
20180406, BJØRGEN, Marit (kopia)

Bjørgen utmanade Johaug

Första tävlingen sedan skiddrottningen lade av:

Marit Bjørgen startade i sin första tävling efter att hon avslutade sin karriär i 2018.
Efter 11,5 km stenhård uppförsbacke från Sörkedalen till Tryvann i Oslo var hon två minuter efter Therese Johaug.
Det var den gamla skiddrottningen nöjd med, hon var närmare än dom flesta andra i världen skulle ha varit.

 

Les mer
18.12.2016, La Clusaz, France (FRA):  - FIS world cup cross-country, 4x7.5km men, La Clusaz (FRA). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Världscupen i längd nästan som normalt

Tävlingschefen Pierre Mignerey bekräftar:

Tävlingschefen för världscupen i längd, fransmannen Pierre Mignerey berättar för franska ski-nordique.net at vinterns världscup kommer att arrangeras nästan som planerat.
Den enda tävlingen som hittills är struken är den i Frankrike i februari. Öppning kommer enligt Mignerey att hållas som planerat i finska Ruka i slutet av november.

 

Les mer
20171202, AUDIENCE ÖSTERSUND 002 (kopia)

Inget blir sig lika för någon

Här är restriktionerna för världscupen i skidskytte:

Tänkt dig på världscupen i skidskytte?
Då bör du läsa det här.
För nu har IBU kommit med hur man tänker genomföra sina VC-tävlingar i vinter. Och inget kommer att vara sig lika när man nu inför restriktioner som man aldrig tidigare sett.
Allt för att förhindra smitta av Covid-19 i samband med tävlingarna.

 

Les mer
ECKHOFF, Tirill 004 KinetiXx

Eckhoff slog VM-drottningen dubbelt

30-åriga Tiril Eckhoff vann dubbelt i helgens norska mästerskap i rullskidskytte i Voss – båda gångerna med förra vinterns VM-drottning Marte Olsbu Røiseland på platsen bakom.
Bland herrarna var det flera uppstickare i sprinttävlingen, medan A-landslagsåkarna med Tarjei Bø i spetsen tog kommandot i masstarten.

 

Les mer
2016TIV, JESPERSEN, Chris 001 (kopia)

Chris Jespersen satsar på skidskytte

Ingen bra premiär i norska mästerskapen:

Norska veteranen Chris Jespersen, 36 gör som Stina Nilsson.
Han slänger på geväret och satsar på skidskyttet. Hans överraskande mål är att kvala in till OS i sin nya gren – men det är en lång väg fram. I helgen blev han 44:a i norska mästerskapen!

 

Les mer
FILLON MAILLET, Quentin 002 KinetiXx (kopia)

Fillon Maillet och Bescond i franska mästerskapen

Frankrike måste greja sig utan Martin Fourcade den kommande säsongen. Skidskyttekungen har lagt av och det var Quentin Fillon Maillet som tog upp handsken när fransmännen hade sina nationella mästerskap i sommarskidskytte i helgen.
Bland damerna övertygade veteranen Anais second som tog sitt 12:e nationella mästerskap.

 

Les mer
-Starten-019 (kopia)

Vasaloppet måste spara in

Både den snöfattiga vintern 2020 och coronapandemin har ställt Vasaloppet på prov på flera olika sätt under det gångna året. För att komma i balans genomförs nu därför ett besparingsprogram.

Les mer
20200828, BYSTRÖM, Anders 001 (kopia)

Landslaget samlade i Sollefteå

Det har blivit en annorlunda sommar för längdlandslaget. Istället för att åka utomlands på läger har det istället blivit träningsorter hemma i Sverige och idag ansluter åkarna till Sollefteå för en och en halv vecka tillsammans.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Håller Byströms offensiva utgångstempo?

Krönika:

Den nya svenska landslagschefen, Anders Byström, utropade redan i maj för media att hans lag är bäst i världen. Jag hoppas han får rätt.

Det var i alla fall inget fel på självförtroendet när Byström,  som förra säsongen höll en tämligen låg profil som skidskyttarnas landslagschef i Sverige, avfyrade sitt jungfrutal.


 

Les mer
20180318, KLÆBO, Johannes Høsflot podium 059 (kopia)

Ekonomisk guldgruva för Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo gör det ekonomiskt betydligt bättre än sitt eget förbund. VG meddelar att hans eget bolag nästan fördubblade inkomsterna under det förra räkenskapsåret.
Han har ju också gjort ett nytt storavtal med bensinjätten Uno-X.

 

Les mer
20200807, MYHLBACK, Petter 010 (kopia)

Så jobbar skidförbundet med fluorförbudet

Fortfarande mycket som är oklart:

Skidförbundet har skickat ut information till klubbarna och skrivit på sin hemsida vad som gäller angående det mycket omdiskuterade fluorförbudet. Men det går klart fram också från förbundets egen sida att dom är nästan lika osäkra som alla dom föräldrar, klubbledare och aktiva som tagit kontakt med oss.

Les mer
KEKs-kronika

Skjut upp fluorförbudet NU

Krönika:

Man skulle tro att osäkerheten kring om det blir någon skidsäsong eller inte är det som upptar folk som tillhör skidfamiljen i Sverige.
Men det är en annan fråga som verkar beröra flera:
FLUORFÖRBUDET rör upp känslorna och sällan har så många vänt sig till oss för att lyfta en fråga.

 

Les mer
Valltruck 001 (kopia)

Norge förlorar sin fördel utan fluor?

30 års forskning kan vara värdelöst:

Det är uppror i det norska landslagets vallateam i samband med fluorförbudet. Inte bara för att man får kasta ut valla för miljoner, men nu fruktar man att man skall förlora det försprång man under 30 år har byggt upp mot andre nationer med ett eget glidprojekt.

 

Les mer