Mobile Version
Desktop Version
MAGDALENA PAJALA provade sig på långlopp på slutet av karriären, men det var som sprintåkare hon uppnådde dom stora framgångarna. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com
MAGDALENA PAJALA provade sig på långlopp på slutet av karriären, men det var som sprintåkare hon uppnådde dom stora framgångarna. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Magdalena Pajala tackar också för sig

Fd landslagsåkaren Magdalena Pajala tackar också för sig på toppnivå. Hon var i flera år en av Sveriges bästa sprintåkare. Sedan hon fick barn har hon satsat på långlopp i Team Serneke, dock utan den helt stora succén.
Nu väljer pitetjejen att kliva åt sidan vad gäller elitsatsning.

 

Så här skriver Magdalena på sin blogg:

”För fyra veckor sen satt jag i badet och lekte med min dotter. Vi lekte med badskum, gjorde tomteskägg och skrattade. Från ingenstans dök tanken upp i mitt huvud. Gör jag det som mitt hjärta längtar efter? Svaret kändes i hela kroppen. Jag bara visste. Det är nu dags att tacka elitidrotten för allt det har gett mig och våga ta nästa steg. Veckorna därefter har varit omvälvande. Inte enbart för krisen som härjar i vårt samhälle, i min värld har det nog varit mer turbulent inombords. Jag har gett mig tid till att marineras i tanken på vem jag är utan mitt idrottande, vad som gör mig lycklig och vad jag vill skapa med mitt liv. Känslorna under denna tid har vibrerat högt och lågt. Men magkänslan säger mig att jag är på rätt väg. Ett nytt lugn börjar lägga sig och ny kreativitet börjar gro. Jag är redo att lämna min vardag som präglats av många timmar med träning och stort fokus på återhämning. Där jag också gjort mitt bästa för att kombinera det med familjelivet. Vilket varit utmanande, men också gett idrotten en ny dimension jag aldrig velat vara utan.

Jag blev överraskad att beslutet kom nu. För jag hade först bestämt mig för att köra ytterligare en säsong till då just den här vintern har varit den roligaste och mest utvecklande på länge. Att få ge sig in i långloppsvärlden med Team Serneke och utforska ännu en del av längdskidåkningens skatter. Men jag är inte personen som kan blunda för det jag känner, stoppa huvudet i sanden och bara köra på. Jag vet att det inte blir bra. Att lyssna inåt är min styrka och jag har lärt mig att det inte fungerar att göra något som inte känns rätt hela vägen. Det dränerar mig på energi. Och då blir jag varken den mamma, människa eller idrottare jag vill vara. Att vara sann mot sig själv är något av det viktigaste i livet.

Elitidrotten har gett mig så mycket. Alla upplevelser jag bär med mig från träningar, läger, resor och tävlingar. Några av mina stoltaste och största ögonblick i min karriär är SM-guldet på hemmaplan i Piteå med 10.000 pitebor på läktaren som jublade, Minnet av det upploppet ger mig rysningar av bara tanken. En magisk energi! När jag i vintras åkte Marcialonga och var i känslan av hur jag blev starkare för varje mil jag tog mig an. Hela upplevelsen av OS i Vancouver, all framgång som jag och laget fick möta. Och framförallt hur jag njöt av hela min själ av att få vara där. Alla sprintlopp i Drammen på min favoritbana med den festligaste av stämningar. Hur jag gav allt för att ta mig till VM i Falun och klarade det. Jag har lärt mig att vi sitter på en enorm potential bara vi tror på det vi gör. Och att inte låta rädslan styra utan påminna sig själv om att välja att göra det av glädjens kraft. Då blir det så mycket bättre och enklare!

Jag har lärt mig mycket om träning och om vad jag behövt för att utvecklas. Av vikten av att må bra kan vara av större betydelse än x-antal träningstimmar för att prestera. Hur man arbetar målinriktat och betydelsen av att ha både resultatmål, prestationsmål, delmål och känslomässiga målsättningar. Jag har också upplevt vad priset kan bli av att pressa sig själv för hårt både mentalt och fysiskt. Och att finna sitt lugn i återhämtningen är en guldgruva. Hur fantastiskt det är att nå dit man jobbat hårt för. Hur det är att längta efter barn och vara elitidrottare. Att få känna lyckan i att bli mamma. Att vägen tillbaka inte alltid går så snabbt som man tänkt sig. Att vi alla människor/idrottare är stöpta i olika form och aldrig kan kopiera någon annans upplägg för att nå toppen, istället inspireras och se vad som funkar för en själv. Att det vi gör blir bäst om det kommer inifrån istället för att försöka prestera för att man har fantasier om vad man tror kan förväntas av en. Att det kan vara svårt att be om hjälp, men att vägen framåt är lättare att gå tillsammans med människor man har förtroende för. Jag har lärt mig vad som är viktigt i ledarskap och vad som bör undvikas. Hur betydelsefullt ord av omtanke kan vara. Att vi alla elitidrottare är människor och idrotten en metod för att uppleva någonting större.

Min tacksamhet är enorm inför den kunskap och de upplevelser jag fått med mig av elitidrotten. Och kanske ännu större känns den inför alla människor jag mött på vägen. Gemenskapen har varit speciell och stark. Alla vänner jag lärt känna och allt stöd jag haft under resans gång. Sponsorer som gjort det möjligt för mig att ha idrotten som mitt yrke. Tack till er. Allt engagemang från ledare, förening, landslag, team och coacher. Och familjen som alltid funnits där. Som jublat med mig när lyckan infunnit sig och torkat mina tårar när jag famlat i mörker. Det är kärlek.

Det är med nyfikenhet på livet jag stänger min elitsatsning och startar min glädjesatsning. Träna kommer jag alltid att göra och kanske till och med tävla om det känns lustfyllt. Nu får glädjen och lusten ta över kommandot i min träning och det jag tar mig för. Jag ser fram emot att öppna nya dörrar och ge mig möjlighet att få utvecklas inom andra områden. Exakt vad eller hur vet jag inte än. Men jag vet att jag gärna vill möta människor, dela min kunskap eller göra något kreativt. Vi får se, Jag behöver inte ha bråttom utan vill ge mig tid att stanna där jag är en stund.”
 
Kramar
Magdalena

 

Del |
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter snabbast till Sveriges tak

Satte rekord upp och ner till Kebnekaise:

Petter Engdahl, 25 från Falun-Borlänge SK är en av världens bästa på att springa uppför långa och branta berg. Han har flera topplaceringar i världscupen i trialrunning, men i brist på tävlingar i Covid 19-tiden passade han på att sätta ett lite speciellt rekord:
Snabbaste tiden upp och ner till Kebnekaise – Sveriges högsta erg på 2.098 meters höjd.

 

Les mer
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Edvin Anger går till Åsarna IK

18-årige Edvin Anger från Hedemora är en av Sveriges mest lovande längdåkare.
Nu meddelar Åsarna IK att segraren från ungdoms-OS i vintras är klar för ”guldklubben”.
Ett viktigt steg för Edvin som därmed lämnar moderklubben IFK Hedemora i Dalarna.

 

Les mer