Mobile Version
Desktop Version
PETTER ELIASSEN skall försvara segern i Vasaloppet. Stak-experten från Norge har formen inne. Foto: NISSE SCHMIDT
PETTER ELIASSEN vann Vasaloppet för andra gången. Här från den första segern 2015. Foto: NISSE SCHMIDT

Petter och Lina vann Vasaloppet

Petter Eliassen och Lina Korsgren tog båda sin andra seger i Vasaloppet. Eliassen gjorde en överraskande manöver då han spurtade ner Stian Hoelgaard medan Lina var totalt överlägsen och hyllades av tvåan Britta Johansson Norgren som var över 6 minuter efter.

 

Andreas Holmberg, morakillen i Lager 157 tog täten uppför den första backen där det nu var ett spurtpris i Visma Ski Classics efter 3 km. Det gjorde att tempot gick upp och på toppen tog Morten Eide Pedersen, Team Kaffebryggeriet i bergatröjan maximala poäng.
Och efter den första backen bildades den 9-mannagrupp som körde hårt. Finländaren Viktor Mäenpää, Team Mäenpää var först i Smågan och vid spurtpriset i Mångsbodarna var man 7 minuter bättre än förra året. Norrmannen Stian Berg, Team Kaffebryggeriet spurtade hem maximala poäng och tog över ledningen i Ski Classics sprinttävling.

Fjolårets succélag Team Koteng var det enda storlaget utan åkare i tätgruppen och man skickade därför upp fjolårstrean Torleif Syrstad som tillsammans med den tidigare OS-tvåan i sprint, ryssen Alexander Panzinskiy åkte ikapp täten, som på väg mot Risberg nu var 11 åkare.
Dom bästa damerna höll sig i klungan precis bakom täten. Lina Korsgren, Team Ramudden var i ledningen i starten, men i trakten av Mångsbodarna fick hon sällskap av Britta Johansson Norgren, Lager 157 som inte var långt bakom i början.

I Risberg tog norrmannen Anders Malmen Høst i svenska Team Serneke spurtpriset och tempot var fortfarande bra i tätgruppen. Den stora gruppen som jagade täten var här i Risberg efter 34 km   en minut och 46 sekunder efter och både Lina och Britta fanns med i den gruppen.
Dom 11 i täten var i Risberg Anders Malmen Høst, Torleif Syrstad, Andreas Holmberg, Øystein Pettersen, Stian Berg, Joar Thele, Viktor Mäenpää, Jan Srail, Alexander Panzinskiy, Magnus Bleken och fransmannen Theo Deswaziere.

På väg mot bergspriset i Evertsberg decimerades tätklungan till 8 åkare som blev 7 då även fransmannen fick släppa. Tempot var fortfarande hårt och norrmannen Stian Berg, Team Kaffebryggeriet tog även det här spurtpriset. Nu före Torleif Syrstad och Øystein Pettersen. Ensam svensk i sjumannagruppen var Andreas Holmberg, Lager 157.
Klungan tappade mycket tid och passerade Evertsberg tre och en halv minut. Då kunde man se att dom stora favoriterna började placera sig längre fram i huvudklungan där också Britta och Lina fanns sida vid sida med Lina som först över sprintlinjen.

I vanlig ordning hände det mycket i Lundbäcksbacken och upp mot Oxberg. Flera fick problem i tätklungan och precis innan kontrollen föll Øystein Pettersen och drog med sig Torleif Syrstad. Joar Thele tog spurtpriset, men dom stora favoriterna bakom hade tagit in nästan tre minuter och både Stian Hoelgaard och Petter Eliassen var bara ett fåtal sekunder efter. Här började loppet skifta karaktär rejält.
I damklassen ryckte Lina Korsgren ifrån Britta Johansson Norgren och vid passeringen i Oxberg hade avståndet växt till 2,20 minuter.

Efter Oxberg gick Petter Eliassen till med hårt tempo. Han fick med sig Stian Hoelgaard och dom båda favoriterna kom loss i täten. Joar Thele och Torleif Syrstad bakom fick släppa men fick sällskap av Tord Asle Gjerdalen och glädjande Klas Nilsson från Team Igne som bäste svensk.
Eliassen tog spurtpriset i Hökberg och även om snöandet avtog var det fortfarande mycket snö och tungt att ligga först. Men Eliassen är kanske det starkaste lokomotivet man kan ha.

I damklassen ökade Lina till 4,17 minuter fram till Hökberg till en Britta som slet tungt och inte alls var lika pigg som i Tjejvasan för ett år sedan.

Stian Hoelgaard tog spurtpriset i Eldris före Eliassen. Bakom jagade nu trion med Gjerdalen, Klas Nilsson och Syrstad. Både Gjerdalen och Syrstad med varsin teamkompis framför och med 37 sekunder upp till duon i tät. Nästa grupp med flera av dom övriga favoriterna var nu över två minuter efter och utan snöväder såg dom segermöjligheterna segla iväg.

Hoelgaard och Eliassen växeldrog på hedarna från Eldris in mot målet i Mora. Lite överraskande lät Eliassen den spurtstarke Hoelgaard, fyra gånger i följd på pallen i Vasaloppet, dra in på upploppet. På dom sista 100 metrarna gick Eliassen ut till vänster och hade större fart och mera kraft. Därmed avgjorde han det 96:e Vasaloppet och tog sin andra seger efter att han vann första gången 2015.

– Normalt är Hoelgaard snabbare än mig, men han var tydligen väldigt sliten, säger segraren som också var rörd efter sin andra seger i tävlingen. Segertiden på det tunga föret blev starka 4.25,14.

Torleif Syrstad imponerade och var den sista kvar efter den långa utbrytningen. Han upprepade 3:e platsen från förra året och hade Tord Asle Gjerdalen precis bakom sig.
Bäste svensk blev Klas Nilsson, som trots att han fick släppa Syrstad och Gjerdalen på slutet imponerade stort med en 5:e plats. Hans bästa lopp och han var bara 59 sekunder från segern.
Klungspurten bakom vann favoriten Andreas Nygaard med Nils Persson som överraskande stark 6:a och bättre än brorsan Emil den här dagen.
Max Novak slutade 9:a, Marcus Johansson 12:a, Bob Impola 14:e, Johan Lövgren 15:e, Emil Persson 18:e och Niklas Henriksson 19:e som dom nästa svenska åkarna i mål.

Lina Korsgren verkade inte ha några svaghetsperioder undervägs. Hon drog ifrån Britta Johansson Norgren undan för undan och hade bra sällskap av starka herråkare hela tiden. I mål var hon 57:a och hade god tid att ta emot publikens jubel på upploppet.
Lina gick till exempel i mål samtidigt med OS-trean på femmilen från 2014, ryssen Ilia Chernousov.

– Jag hade sjukt bra skidor och jag tror jag hade lite bättre skidor än Britta. Det blev en bra grupp och det är skönt att ligga där, säger en mycket nöjd Lina som också tog sin andra seger i Vasaloppet. Den förra var för två år sedan.
– Det här var något annat, en bekräftelse på att jag är stark, säger Lina som uppnådde den bästa totalplaceringen som någon dam gjort. Justyna Kowalczyk hade tidigare den bästa placeringen som 71:a.
Segertiden blev 4.41,02 och Britta Johansson Norgren var drygt 6 minuter efter. En dag då Britta fick kämpa hela vägen från starten och i princip var chanslös att utmana Lina om segern.
Katerina Smutna blev trea och tjeckiskan var 8,23 efter Lina.
– Jag hoppas folk förstår vilken sjuk insats Lina har gjort idag, säger Britta.

 

Del |
20171201, PICHLER Wolfgang (kopia)

Wolfgang Pichler allvarligt sjuk

Sveriges fd succétränare i skidskytte Wolfgang Pichler har drabbats av en hjärtinfarkt under en cykeltur i närheten av hemmet Ruhpolding i Tyskland, meddelar tysk media.
Han ligger på intensivavdelingen och skall vara i konstgjord koma.

 

Les mer
FILLON MAILLET, Quentin 002 KinetiXx (kopia)

Dubbelt Frankrike i tyska Wiesbaden

Frankrike vann både dam- och herrklassen i City-biathlon i tyska Wiesbaden i helge.
Julia Simon och Quentin Fillon Maillet slog delar av världseliten i den något rumphuggna tävlingen som på grund av Covid-19 fick köras nästan utan publik och under stränga restriktioner vad gäller smittskyddet.

 

Les mer
SKIDSKYTTE VÄRLDSCUP ÖSTERSUND - SINGEL MIXSTAFETT

Ingen världscup i Östersund i december

Bara två världscuporter i skidskytte före jul:

Internationella skidskytteförbundet har vid ett sammanträde ikväll beslutat att världscupen i skidskytte ska starta som planerat. Däremot minskar höstens tävlingsorter från fyra till två och Östersund får inte möjlighet att stå värd som planerat i december. 

Det skriver världscupen i Östersund på sin hemsida.

 

Les mer
Biathlon_auf_Schalke_Start (kopia)

”Biathlon auf Schalke 2020” inställt

En av vinterns stora skidskyttefester är inställt. Det gäller populära ”Biathlon auf Schalke” i mellandagarna.
På grund av Covid-19-pandemin har arrangören bestämt att tävlingen, som normalt samlar flera åskådare än någon världscuptävling skjuts upp till 2021.

 

Les mer
20190215, ELIASSEN Petter i Alta 001 (kopia)

Vasalopps-segraren redan i god form

Vasalopps-segraren Petter Eliassen visar redan nu god form. För det var inte bara Therese Johaug, Marit Bjørgen och dom övriga damerna som åkte rullskidstävlingen upp till Tryvann i Oslo under torsdagskvällen.
Eliassen vann herrklassen och utklassade samtliga i ett tufft startfält.

 

Les mer
20151201, LAPSHIN, Timofey 003 (kopia)

Två skidskyttar dopingavstängda

Två ryska skidskyttar är avstängda av IBU, det internationella skidskytteförbundet för brott på dopingreglerna.
Det gäller veteranerna Ekaterina Glazyrina och Timofey Lapshin, sistnämnde dom senaste åren ett medlem i Koreas landslag.

 

Les mer
160306 Sälen-MoraVasaloppetFoto Nisse Schmidt

Vasaloppet beslutar om tävling i oktober

Enligt svt.se kommer Vasaloppet att besluta om det blir någon tävling nästa mars i oktober.
Det säger tillfälliga vd:n Johan Eriksson.

 

Les mer
20180406, BJØRGEN, Marit (kopia)

Bjørgen utmanade Johaug

Första tävlingen sedan skiddrottningen lade av:

Marit Bjørgen startade i sin första tävling efter att hon avslutade sin karriär i 2018.
Efter 11,5 km stenhård uppförsbacke från Sörkedalen till Tryvann i Oslo var hon två minuter efter Therese Johaug.
Det var den gamla skiddrottningen nöjd med, hon var närmare än dom flesta andra i världen skulle ha varit.

 

Les mer
18.12.2016, La Clusaz, France (FRA):  - FIS world cup cross-country, 4x7.5km men, La Clusaz (FRA). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Världscupen i längd nästan som normalt

Tävlingschefen Pierre Mignerey bekräftar:

Tävlingschefen för världscupen i längd, fransmannen Pierre Mignerey berättar för franska ski-nordique.net at vinterns världscup kommer att arrangeras nästan som planerat.
Den enda tävlingen som hittills är struken är den i Frankrike i februari. Öppning kommer enligt Mignerey att hållas som planerat i finska Ruka i slutet av november.

 

Les mer
20171202, AUDIENCE ÖSTERSUND 002 (kopia)

Inget blir sig lika för någon

Här är restriktionerna för världscupen i skidskytte:

Tänkt dig på världscupen i skidskytte?
Då bör du läsa det här.
För nu har IBU kommit med hur man tänker genomföra sina VC-tävlingar i vinter. Och inget kommer att vara sig lika när man nu inför restriktioner som man aldrig tidigare sett.
Allt för att förhindra smitta av Covid-19 i samband med tävlingarna.

 

Les mer
ECKHOFF, Tirill 004 KinetiXx

Eckhoff slog VM-drottningen dubbelt

30-åriga Tiril Eckhoff vann dubbelt i helgens norska mästerskap i rullskidskytte i Voss – båda gångerna med förra vinterns VM-drottning Marte Olsbu Røiseland på platsen bakom.
Bland herrarna var det flera uppstickare i sprinttävlingen, medan A-landslagsåkarna med Tarjei Bø i spetsen tog kommandot i masstarten.

 

Les mer
2016TIV, JESPERSEN, Chris 001 (kopia)

Chris Jespersen satsar på skidskytte

Ingen bra premiär i norska mästerskapen:

Norska veteranen Chris Jespersen, 36 gör som Stina Nilsson.
Han slänger på geväret och satsar på skidskyttet. Hans överraskande mål är att kvala in till OS i sin nya gren – men det är en lång väg fram. I helgen blev han 44:a i norska mästerskapen!

 

Les mer
FILLON MAILLET, Quentin 002 KinetiXx (kopia)

Fillon Maillet och Bescond i franska mästerskapen

Frankrike måste greja sig utan Martin Fourcade den kommande säsongen. Skidskyttekungen har lagt av och det var Quentin Fillon Maillet som tog upp handsken när fransmännen hade sina nationella mästerskap i sommarskidskytte i helgen.
Bland damerna övertygade veteranen Anais second som tog sitt 12:e nationella mästerskap.

 

Les mer
-Starten-019 (kopia)

Vasaloppet måste spara in

Både den snöfattiga vintern 2020 och coronapandemin har ställt Vasaloppet på prov på flera olika sätt under det gångna året. För att komma i balans genomförs nu därför ett besparingsprogram.

Les mer
20200828, BYSTRÖM, Anders 001 (kopia)

Landslaget samlade i Sollefteå

Det har blivit en annorlunda sommar för längdlandslaget. Istället för att åka utomlands på läger har det istället blivit träningsorter hemma i Sverige och idag ansluter åkarna till Sollefteå för en och en halv vecka tillsammans.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Håller Byströms offensiva utgångstempo?

Krönika:

Den nya svenska landslagschefen, Anders Byström, utropade redan i maj för media att hans lag är bäst i världen. Jag hoppas han får rätt.

Det var i alla fall inget fel på självförtroendet när Byström,  som förra säsongen höll en tämligen låg profil som skidskyttarnas landslagschef i Sverige, avfyrade sitt jungfrutal.


 

Les mer
20180318, KLÆBO, Johannes Høsflot podium 059 (kopia)

Ekonomisk guldgruva för Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo gör det ekonomiskt betydligt bättre än sitt eget förbund. VG meddelar att hans eget bolag nästan fördubblade inkomsterna under det förra räkenskapsåret.
Han har ju också gjort ett nytt storavtal med bensinjätten Uno-X.

 

Les mer
20200807, MYHLBACK, Petter 010 (kopia)

Så jobbar skidförbundet med fluorförbudet

Fortfarande mycket som är oklart:

Skidförbundet har skickat ut information till klubbarna och skrivit på sin hemsida vad som gäller angående det mycket omdiskuterade fluorförbudet. Men det går klart fram också från förbundets egen sida att dom är nästan lika osäkra som alla dom föräldrar, klubbledare och aktiva som tagit kontakt med oss.

Les mer
KEKs-kronika

Skjut upp fluorförbudet NU

Krönika:

Man skulle tro att osäkerheten kring om det blir någon skidsäsong eller inte är det som upptar folk som tillhör skidfamiljen i Sverige.
Men det är en annan fråga som verkar beröra flera:
FLUORFÖRBUDET rör upp känslorna och sällan har så många vänt sig till oss för att lyfta en fråga.

 

Les mer
Valltruck 001 (kopia)

Norge förlorar sin fördel utan fluor?

30 års forskning kan vara värdelöst:

Det är uppror i det norska landslagets vallateam i samband med fluorförbudet. Inte bara för att man får kasta ut valla för miljoner, men nu fruktar man att man skall förlora det försprång man under 30 år har byggt upp mot andre nationer med ett eget glidprojekt.

 

Les mer