Mobile Version
Desktop Version
ANNIE LINDH vann Sverige-cupen i masstart i Lima. Foto: PER DANIELSSON
ANNIE LINDH vann Sverige-cupen i masstart i Lima. Foto: PER DANIELSSON

Skidskytte:

Annie och Emil vann i svenska cupen

Annie Lindh (bilden) och Emil Nykvist tog hem seniorklasserna när Swe Cup fortsatte med masstarter under lördagen, i något decimerade startfält. Tävlingen genomfördes ännu en gång i Lima, på grund av snöbrist i Torsby.  

 

När vinterns stora dominant Sara Andersson uteblev för att i stället förbereda sig för Ungdoms-OS var damernas yngsta juniorklass en öppen och oviss historia på förhand. Sofia Jonsson från Hede inledde bäst med fullt både i första och andra liggande skjutningarna, vilket gav henne ledningen med hela 1,18. Men efter två bom i första stående minskade avståndet till en dryg minut före Kimstads Alice Pettterson. Trots ytterligare tre missade skott i det avslutande skyttet hade Sofia ändå en dryg straffrunda tillgodo ut på slutvarvet och tog hem segern med 24 sekunders marginal före Alice. Thuva Andersson från OK Landehof var bara femma efter det tredje skyttet, men avslutade med fullt i sista stående och lämnade vallen strax före IF Hallbys Olivia Grönkvist. På slutvarvet drygade Thuva ut avståndet ordentligt och var 41 sekunder före i mål som trea, medan Olivia hamnade utanför pallen.

William Grip från Sveg hade ledningen i H 16/17 efter fullt i första liggande och när han nollade även i det andra skyttet lämnade han vallen en knapp halvminut före Loke Sköld från Häverödal  - och med Limas Karl Grönland ytterligare två sekunder bakom. På grund av tre missade skott i första stående minskade Williams försprång till 15 sekunder före Karl och på väg in till det avslutande skyttet hade hemmaåkaren tagit över täten. När Karl sedan lyckades nolla i sista stående var han i ledningen med 45 sekunder ut på slutvarvet och hade ungefär samma segermarginal i mål. William var 14 sekunder före Loke ut på slutvarvet där avståndet minskade oroväckande - och i mål hade William bara en sekund tillgodo som tvåa, medan Loke fick nöja sig med tredje plats. Victor Berglund som ledde Swe Cup inför dagen ska också tävla i Ungdoms-OS och står över tävlingarna i helgen.

Häverödals Alva Sköld hade oväntat svaga resultat förra helgen i Lima, men idag var hon tillbaka högst upp på pallen igen i D 18/19. Hon tog ledningen redan efter första liggande, men föll tillbaka till fjärde plats efter tre missade skott i det andra skyttet. Tack vare snabb åkning och endast en bom i första stående avancerade hon två placeringar och var tätt bakom ledande klubbkompisen Lisa Melén Olsson in till det avslutande skyttet. Där sköt båda fullt, men Alva var något snabbare på vallen och tog tillbaka täten med åtta sekunder och var sedan obönhörlig på slutvarvet. I mål var hon 42 sekunder före, medan Lisa klarade andraplatsen med en dryg halvminut tillgodo på Mathilda Evaldsson från Finnskoga som tappade tätkänningen efter två bom i det tredje skyttet. Erika Österman som vann båda tävlingarna i Lima förra helgen kom tyvärr inte till start.

I H 18/19 har  Älvdalens Oscar Andersson vunnit tre av fyra tävlingar i vinter och ska också delta i Ungdoms-OS senare i januari. Idag laddade han upp med att ta ännu en seger, även om han bara var tvåa efter en bom i första liggande. I stället var det nollskytten Lucas Höiby från OK Landehof som tog täten med 15 sekunder, men när båda missade ett skott i det andra skyttet var Oscar sex sekunder före. Dessutom åkte han betydligt snabbare och utökade ledningen till nästan 40 sekunder efter fullt i första stående. Trots en tredje bom i det avslutande skyttet lämnade Oscar vallen med en ledning med 37 sekunder och var ytterligare sju sekunder före i mål. Lucas kunde ändå glädja sig åt en meriterande andraplats - och dessutom dagens bästa resultat av alla på skjutvallen. Han hade i sin tur en minut tillgodo på Dala-Järnas Alfred Eriksson som var snabbast i spåret men som fick nöja sig med tredje plats i mål, efter totalt sju bom.

Det blev en omväxlande masstart i damernas äldsta juniorklass där Josefine Augustsson från Biathlon Östersund ledde efter första liggande. Därefter tog Johanna Nordkvist från I 2 över täten, men sköt sedan alltför många bom och blev fyra i mål, en dryg halvminut från pallen. I stället var det Häverödals Cordelia Melén Olsson som drog det längsta strået. Hon var tvåa efter två missade skott i liggande, men sköt sedan fullt i första stående och gick upp i ledningen - och lyckades även nolla i det avslutande skyttet. I mål var Cordelia en dryg minut före Anna-Karin Heijdenberg från Tullus som bara var fyra efter sista stående. Men tack vare en stark avslutning i spåret lyckade hon passera två åkare och bli tvåa, fem sekunder före SK Bores Moa Olsson som tog hand om den sista pallplatsen. Tilda Johansson har vunnit de fyra tidigare tävlingarna i vinter, men står över i helgen inför sin debut i IBU-cupen.

Trots en bom i första liggande hade Tullus Oskar Ohlsson ledningen med några sekunder i H 20/22, men när han tvingades åka hela tre varv i straffrundan efter det andra skyttet föll han till tredje plats. I stället tog Malte Stefansson från Oxberg över täten med drygt 40 sekunder före Henning Sjökvist,  Biathlon Östersund. När Malte sedan nollade i första stående växte avståndet och efter fem fullträffar även i det avslutande skyttet kunde han defilera i mål med dagens största segermarginal - hela 1,38. Oskar och Henning kom in samtidigt till det avslutande skyttet där Tullusåkaren klarade sig med en bom, medan Henning åkte på tre straffrundor. I mål var Oskar en dryg minut före som tvåa. Här saknades Viktor Brandt som precis som Tilda Johansson får chansen att debutera på seniornivå i IBU-cupen kommande vecka.

På grund av att många damer ska tävla internationellt nästa vecka kom bara sex åkare till start i seniorklassen. Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund hade ledningen med 19 sekunder efter första liggande och drygade ut avståndet ytterligare, tack vare fullt i det andra skyttet. Men när hon missade ett skott i första stående tog Finnskogas Annie Lindh över täten och efter två bom vardera i det avslutande skyttet lämnade hon vallen en dryg halvminut före - och trots att Nicolina närmade sig med fem sekunder på slutvarvet var Annies seger aldrig fara. Chardine Sloof från SK Bore fick en jobbig inledning på skjutvallen med tre missade skott redan i första liggande, men därefter gick det bättre och i mål var hon 26 sekunder efter Nicolina som trea, efter totalt fem bom.

Gabriel Stegmayr får en ny chans i IBU-cupen i Osrblie nästa vecka och står över helgens tävlingar. I hans frånvaro blev herrarnas seniorklass en kamp mellan SK Bores Emil Nykvist och Johan Stridsman från I 19. Den senare hade en knapp ledning efter fem fullträffar i första liggande medan Emil sköt en bom. Men när båda lyckades skjuta fullt i det andra skyttet tog Emil över täten med nio sekunder och det var ungefär samma avstånd även efter första stående där båda nollade på nytt. Det hela avgjordes sedan i det avslutande skyttet där Emil klarade sig med en bom och lämnade vallen drygt 50 sekunder före Johan som åkte på två straffrundor. I mål var Emils segermarginal 52 sekunder medan Johan lyckades hålla undan för hemmaåkaren Simon Hallström som tog in 12 sekunder på slutvarvet, men som var tre sekunder bakom i mål som trea.
I morgon fortsätter Swe Cup i Lima med sprint, både för juniorer och seniorer.

Fullständiga resultat hittar du här.

Del |
18.02.2020, Are, Sweden (SWE):Federico Pellegrino (ITA), Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), Renaud Jay (FRA), (l-r) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Are (SWE). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-lia

Klæbo tillbaka med stil – vann klart

Johannes Høsflot Klæbo hade mest lust att bryta Ski Tour 2020 i Östersund i helgen.
Sedan tog hen en snabb tur hem till Trondheim och kollade sitt brutna finger.
När han kom tillbaka till Åre var det som en vinnare igen. Klæbo var helt överlägsen i finalen där han parkerade samtliga motståndare.

 

Les mer
18.02.2020, Are, Sweden (SWE):Jonna Sundling (SWE) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Are (SWE). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Jonna och Linn i final – men Johaug vann

Spektakulär uppförssprint i Åre:

– I love uphills, sade Therese Johaug och berättade hur mycket det betyder för henne att äntligen få vinna en sprinttävling.
Fast för att få till det var man tvungen att åka i en slalombacke – åt fel håll!
Jonna Sundling och Linn Svahn försökte utmana dom omöjliga norskorna men kunde inte undvika att det blev tredubbelt igen till grannlandet i väster.

 

Les mer
18.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Hanna Oeberg (SWE) - IBU World Championships Biathlon, individual women, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna fick den sura 4:e platsen

Dorothea Wierer vann VM-guld igen:

Sverige står fortfarande utan medalj i årets skidskytte-VM i Antholz.
Men Hanna Öberg krigade på i distansloppet och såg länge ut att ha en medaljchans. Men den regerande mästarinnan från Östersund 2019 fick nöja sig med den sura 4:e platsen.
Dorothea Wierer vann guld igen, två sekunder före överraskningen Vanessa Hinz från Tyskland.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vasalopp med eller utan bön till gud?

Krönika:

Folket i Ovan-Siljan regionen kommer göra allt för att det ska bli ett Vasalopp även 2020. Blir det ”kris” får Vd:n Eva-Lena Frick och Sportchefen Tommy Höglund göra som Olle Wiklund gjorde 1942. Be till gud!

Les mer
20200217, SWE damlag VM distans (kopia)

Dags för Hannas favoritdistans på VM

Är det äntligen dags för svenska medalj på skidskytte-VM i Antholz under tisdagen?
Damernas distans är tävlingen där Hanna Öberg vann både OS-guldet 2018 och VM-guldet 2019.
Därför är det med förhoppningar som Sverige kommer till start på tisdag.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Iivo Niskanen (FIN) - FIS world cup cross-country, pursuit men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Norge på lyxhotell – Finland i militärläger

Hot om vallastrejk och kaos med boendet i ”Ski Tour 2020”:

Den pågående ”Ski Tour 2020” har fått tåla mycket skit under vilodagen måndag.
För i utländsk och svensk media handlar inte rapporterna om Johaug, Bolshunov eller skidprestationer.
Nej, rubrikerna går på risk för vallastrejk och ett boende som påminner om ett scoutläger och som nationerna vägrar använda.

 

Les mer
170305 Sälen-Mora VasaloppetFoto Nisse Schmidt

Kämpar för att rädda Vasaloppet

Ny startplats för Vasaloppet 45 och Nattvasan 45:

På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 som kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. Samtidigt pågår just nu arbetet för att snösäkra Vasaloppsspåret inför vinterveckan 2020.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Ny seger till Moras Gabriel Höjlind

Bessemerloppet gick i Harsa:

En kille som verkligen hittat formen på sistone är IFK Moras Gabriel Höjlind. I helgen vann han sitt andra raka långlopp då han körde hem det 43,5 km långa Bessemerloppet.
Det traditionsrika loppet i Gästrikland hade flyttats till Harsa i Hälsingland på grund av vädret. Det hindrade inte Gabriel att spurta hem segern före Ludwig Tärning från SK Bore/Team Serneke och Tom Fahlén från Landsbro.

 

Les mer
20180326, NILSSON, Klas 013 SM18 (kopia)

Klas Nilsson överlägsen i 7-mila

Team Ignes Klas Nilsson var överlägsen när 7-mila i Västerbotten 50-årsjubilerade i helgen. Skellefteå-åkaren vann med fyra minuter och gjorde ett mycket starkt lopp i ett riktigt skitväder.
Segertiden blev 3.45.03 och Klas Nilsson har också visat mycket fin form i Visma Ski Classics på dom sista tävlingarna.

 

Les mer
SKIDSKYTTE SM SPRINT - IDRE

Bettan höll undan - vann igen

Medan Sverige fortfarande väntar på första medaljen i skidskytte-VM i Antholz försvarade Elisabeth Högberg sin ledning i IBU-cupen i Martell då damerna körde jaktstart under söndagen.
Hon vann med nästan en minut och gjorde ett mycket fint lopp som följde upp lördagens sprintseger.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Frida Karlsson (SWE) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. ©THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Frida slog Johaug på andra etappen

Snövädret gjorde jaktstarten till en gruppresa för många:

När regnet övergick i snö blev det nästan omöjligt att åka ifrån i jaktstarten för damer i ”Ski Tour 2020”. Therese Johaug hade ingen fördel av att åka först över dom 10 kilometrarna i klassisk stil, men hon ökade ändå försprånget och är nu nästan en minut före dom andra.
Frida Karlsson slog dock Johaug i sträcktid och blev endast slagen av en imponerande Anamarija Lampic från Slovenien.

 

Les mer
16.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Emilien Jacquelin (FRA) - IBU World Championships Biathlon, pursuit men, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Emilien Jacquelin överraskande världsmästare

Bra svensk laginsats igen i VM jaktstart:

Sverige stod åter igen för en bra laginsats med Jesper Nelin som bäst på en 11:e plats i VM:s jaktstart i italienska Antholz.
Och det blev en mycket spännande tävling där fransmannen Emilien Jacquelin lyckades avgöra mot självaste Johannes Thingnes Bø när lagkompisarna Fillon Maillot och Fourcade misslyckades.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Paal Golberg (NOR) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. ©THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Golberg vann ”norska mästerskapen” i Östersund

Pål Golberg var starkast och vann det som bäst kan kallas ”norska mästerskapen med inblandning av en ryss” på skidstadion i Östersund.
Alexander Bolshunov såg nämligen ut som om han deltog i ett norskt lagtempo. Trots det hade den ryske världscupledaren bara Golberg före sig över mållinjen.
Sverige var åter igen helt utanför händelsernas centrum.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Starka juniorsegrare i Scandic Cup

Alla fyra juniorklasserna såg starka segrare när Scandic Cup-tävlingarna i Lycksele avslutades med klassiska distanstävlingar.
Måns Skoglund, Täby, William Poromaa, Åsarna, Märta Rosenberg, Duved och Louise Lindström, Högbo gav inga högoddsare om man spelat på dom fyra klasserna.

 

Les mer
16.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Dorothea Wierer (ITA) - IBU World Championships Biathlon, pursuit women, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna Öberg utmanade om medaljerna

Hanna Öberg var ett skytte från att riktigt utmana om VM-guldet i jaktstart. För i det första stående skyttet sköt hon två bom och det kostade en medalj – kanske ett VM-guld.
Nu slutade Hanna – som startade som 18:e dam – 4:a i jaktstarten i Antholz där Dorothea Wierer säkrade guldet för hemmanationen Italien.

 

Les mer
20181214, PANISI, Gilberto 003 (kopia)

Italiensk seger i Volkswagen Cup i Lycksele

Gilberto Panisi fixade italiensk seger i minitouren i Volkswagen Cup i Lycksele sedan han spurtat ner totalledaren Fredrik Jonsson efter 15 km klassisk jaktstart.
Den långe Falun-Borlänge-åkaren från Milano gör sin femte säsong i Sverige och förra helgen fick han också åka världscup i Falun.

 

Les mer
20181214, ÖHRN, Rebecca 010 (kopia)

Rebecca överraskade i svåra förhållanden

Inte många hade tippat Rebecca Öhrn som segrare i minitouren i Volkswagen Cup i Lycksele.
Men Vilhelmina-tjejen i IFK Umeås dräkt tog in 47 sekunder på ledande Moa Olsson och var starkast i avslutningen av dom fyra damer som gjorde upp om segern.
Ett ymnigt snöfall gjorde förhållandena svåra och det var tungt att åka först i spåret.

 

Les mer
15.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Calle Halfvarsson (SWE) - FIS world cup cross-country, 15km men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Calle sjuk – bryter ”Ski Tour 2020”

Motgångarna fortsätter för dom svenska herrarna i ”Ski Tour 2020”.
Under söndagsmorgonen meddelar FIS att Calle Halfvarsson blivit sjuk och inte kommer till start i söndagens jaktstart.
Därmed är han också ute ur hela touren.

 

Les mer
20191207, HÖGBERG, Elisabeth 007

Ny seger i IBU-cupen till Bettan

Elisabeth Högberg tog ännu en seger i IBU-cupen i skidskytte under lördagen. Med felfritt skytte var hon 19 sekunder före Norges Synnøve Solemdal. Båda sköt felfritt, något som alla dom fyra första gjorde.

 

Les mer
15.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Simen Hegstad Krueger (NOR), Sjur Roethe (NOR), Finn Haagen Krogh (NOR), (l-r) - FIS world cup cross-country, 15km men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture i

”Ski Tour Norway 2020” har startat

Katastrofal start för Sveriges herrar:

Sveriges chanser för en topplacering i ”Ski Tour 2020” försvann redan under 15 km i Östersund.
Det blev en katastrofal start för hemmanationen i herrklassen.
Istället tapetserade Norge den översta delen av prislistan och inte ens Alexander Bolshunov hade en chans.

 

Les mer