Mobile Version
Desktop Version
CHARDINE SLOOF vann damernas jaktstart i Sverige-cupen i skidskytte i Lima. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet
CHARDINE SLOOF vann damernas jaktstart i Sverige-cupen i skidskytte i Lima. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet

Swe Cup i skidskytte i Lima:

Chardine och Gabriel vann jaktstarten

Det var tungt i spåret och många missade skott i söndagens jaktstarter i Lima. Fem av åtta åkare försvarade sina sprintsegrar från gårdagen - bland dem Gabriel Stegmayr i herrklassen. Chardine Sloof (bilden) vann damernas jaktstart.

 

Vincent Grein från Tullus hade ett försprång på 45 sekunder mot de närmaste förföljarna i herrarnas yngsta juniorklass. Men när han åkte på en bom i första liggande medan Victor Berglund från I 19 sköt fullt minskade avståndet till fyra sekunder - och efter två bom vardera i de följande två skjutningarna övertog Victor ledningen. In till sista stående var Vincent tätt i rygg, men sköt något snabbare och lämnade vallen sex sekunder före - ett avstånd som han utökade till 26 sekunder i mål. Victor fick nöja sig med ännu en andraplats medan Sundsvalls Alexander Danneskog passerade gårdagens trea, Karl Grönland från Lima, tack vare bättre skytte och tog hand om den tredje pallplatsen, 2,37 från segern.

Moras Sara Andersson hade ett stor ledning redan från start och gav aldrig konkurrenterna någon som helst chans i D 16/17. Efter ett missat skott i båda de liggande skjutningarna var hon mer än två och en halv minut före och trots tre bom i första stående och ytterligare två i det avslutande skyttet tog hon hem segern med hela 2,28. Det var överlag stora avstånd i klassen. Thuva Andersson från OK Landehof lyckades nämligen försvara andraplatsen lika lätt efter totalt tre bom och detsamma gäller Kimstads Alice Pettersson som blev trea precis som i går, men hela 5,41 bakom Sara med samma skjutresultat, totalt sju missade skott.

I H 18/19 var Oscar Andersson från Älvdalen en minut från täten när loppet började, men efter fullt i det första skyttet lämnade han vallen tätt bakom gårdagens segrare, Anton Ivarsson från Tullus. När båda sköt en bom i andra liggande tog Oscar över ledningen med några sekunder och fick sedan ett ordentligt försprång efter en bom i det tredje skyttet medan Anton tvingades åka tre varv i straffrundan. I sista stående lyckades båda nolla, vilket gjorde att Oscar gick ut från vallen i fortsatt ledning med 40 sekunder och fast Anton tog in halva avståndet på slutvarvet var segern aldrig i fara. Däremot blev det en hård och omväxlande kamp om tredjeplatsen där Tullus Emanuel Westberg till sist var fyra sekunder före Erik Larsson från Mora, båda med totalt sju bom.

Häverödals Erika Österman hade inga problem att försvara sprintsegern från igår i D 18/19. Hon inledde loppet med en ledning på 1,19 och utökade avståndet med ytterligare en halvminut efter en bom på de liggande skjutningarna. I mål var Erika 2,16 före Mathilda Evaldsson från Finnskoga, båda med totalt fyra missade skott. Tullus Bente Skåle startade som trea, men fick släppa Häverödals Alva Sköld förbi sig direkt efter en bom i första liggande och var fortfarande 12 sekunder bakom in till sista stående. Men när hon klarade sig med två bom medan Alva tvingades åka tre varv i straffrundan var Bente 28 sekunder före när hon lämnade vallen. Visserligen tog Alva in en hel del tid på slutvarvet men i mål hade Bente ändå 10 sekunder tillgodo som trea.

I herrarnas äldsta juniorklass hade Oxbergs Malte Stefansson nästan en halvminuts ledning före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, från start. Men när han inledde med tre missade skott redan i första liggande minskade avståndet till 13 sekunder och var ytterligare tre sekunder mindre efter det tredje skyttet. I sista stående åkte Malte på ytterligare tre bom medan Henning klarade sig med två varv i straffrundan. Det gjorde att Malte lämnade vallen i knapp ledning, men efter ett trist fall på slutvarvet kunde Henning ta hem segern utan kamp. I mål var han hela 37 sekunder före efter totalt åtta bom, medan Malte missade tre skott mer och fick nöja sig med andra plats. Viktor Brandt från I 2 försvarade tredjeplatsen från sprinten, men var två och en halv minut bakom Henning i mål, även han med åtta bom.

Anundsjös Tilda Johansson hade ett försprång på 1,22 före Ella Halvarsson, Biathlon Östersund, i D 20/22 och drygade ut avståndet till över två minuter, efter två bom i det liggande skjutningarna mot Ellas tre. Trots två missade skott även i stående tog Tilda en överlägsen seger med hela 2,34 i mål, efter en imponerande insats där hon även var klart snabbast i spåret. Ella lyckades i alla fall klara andraplatsen, men hon fick hårt motstånd från Cordelia Melén Olsson. Häverödalsåkaren var nämligen fem sekunder före henne efter det avslutande skyttet, men på slutvarvet fick hon ge sig och var drygt 20 sekunder bakom Ella i mål som trea. Däremot var hon klart bäst i startfältet på skjutvallen och en av totalt tre skidskyttar med endast en bom på fyra skjutningar.

Precis som Sara Andersson och Tilda Johansson bland juniorerna tog Dala-Järnas Gabriel Stegmayr sin fjärde Swe Cup-seger för säsongen i herrarnas seniorklass. Han hade ledningen med 18 sekunder före Emil Nykvist, SK Bore, från start, men utökade till två minuter efter fullt i de tre första skjutningarna, medan Emil tvingades åka totalt fyra varv i straffrundan. Båda avslutade sedan med varsin bom i sista stående och i mål var Gabriels segermarginal 2,06. Emil hade i sin tur över en minut tillgodo på trean, Tobias Arwidson. Limaveteranen missade tre skott i andra liggande, men lyckades nolla i de tre övriga skjutningarna. I mål var Tobbe 3,11 bakom Gabriel.

Johanna Skottheim vann gårdagens sprint, men kom inte till start i dagens jaktstart och detsamma gällde tvåan Nicolina Lindqvist. Det gjorde att SK Bores Chardine Sloof fick starta först med en ledning på över en minut. Efter fullt i första liggande och en bom i det andra skyttet hade avståndet ökat till nästan två minuter före Annie Lindh från Finnskoga som hade två bom så långt i tävlingen. Båda avslutade sedan med två missade skott vardera i de stående skjutningarna och när Chardine lämnade vallen för sista gången var hennes ledning 2,05 före Moras Anna Wikström som tog över andraplatsen efter en enda bom - och med Annie ytterligare två sekunder bakom. På slutvarvet tog sig Annie förbi Anna och blev tvåa i mål, 1,57 bakom segrande Chardine.

Swe Cup fortsätter närmast med masstart och sprint 4-5 januari 2020, även då i Lima.

Fullständiga resultat hittar du här.

Del |
ROLF ZETTERBERG

Linn Sömskar till finskt långloppsteam

Linn Sömskar hade en fin säsong i vintras men var en av dom åkare som inte fick plats i någon landslagsgrupp. Nu gör hon istället en intressant nysatsning i det nya finska långloppsteamet Team Nordic Athlete.

Dit går också den norska stjärnan Morten Eide Pedersen.

 

Les mer
WIERER, Dorothea 008 (kopia)

Coronoa-krisen får Wierer att fortsätta

Efter VM-guld på hemmaplan i vinter hade Dorothea Wierer, 30 tänkt avsluta sin skidskytte-karriär.
Men med Corona-pandemin blev den förra säsongen kortare än beräknad och nu har åkaren från Antholz bestämt sig för att fortsätta. Det var pandemin som fick henne att ändra på beslutet.

 

Les mer
20190904, LINDSTRÖM, Louise 006 (kopia)

Juniorvärldsmästarinnan till Falun-Borlänge SK

20-åriga Louise Lindström byter klubb från Högbo GIF till Falun-Borlänge SK, som därmed får ett starkt nyförvärv.
Gästriketjejen vann nämligen sprinten i årets junior-VM i tyska Oberwiesenthal.
Nu blir hon klubbkompis med en annan världsmästare i sprint, nämligen Maja Dahlqvist som vann teamsprinten i Seefeld 2019.

 

Les mer
20200318, KORSGREN Lina VL20 (kopia)

Vasaloppssegraren ska stoppa Björgen

Anställer proffstränare i cykel:

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France tränaren i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger.
 
- Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team Ramudden, säger Lina.

 

Les mer
BETTAN EM-fyra (kopia)

”Årets prestation” stod Bettan för

Fick utmärkelse av skidskytteförbundet:

Varje år har Skidskytteförbundet ett antal utmärkelse i form av ‘‘Årets ….’’-priser att dela ut. Tidigare denna månad har Årets Skidskytteförening och Årets Ledare presenteras och nu är det dags för årets prestation.
Nu har Elisabeth ”Bettan” Högberg fått priset som Årets prestation.

 

Les mer
Vasaloppet 120304Starten i SälenFoto Nisse Schmidt

”The Grand Classics” – ny morot i långloppen

Nu kommer långloppens egen Champions League:

Dagen efter avslöjandet att världens genom tiderna främsta längdskidåkerska Marit Björgen, med 26 OS- och VM-guldmedaljer i bagaget, gör comeback och satsar på Vasaloppet kommer nästa nyhet: Från och med säsongen 2020/21 kommer Vasaloppet att ingå som en av fyra tävlingar i ”The Grand Classics” som kommer att bestå av de fyra största långloppen i världen.


 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Therese Johaug blir Bjørgens träningspartner

Är också nyfiken på Vasaloppet och långlopp:

När Marit Bjørgen, 40 gör en seriös satsning mot Vasaloppet får hon den bästa träningskompisen som är möjlig:
Therese Johaug, 31 bekräftar att hon kommer att träna med Bjørgen och Team Ragde Eiendom när det är möjligt och hon är också nyfiken på långloppen.

 

Les mer
20180111, BJØRGEN, Marit 007 (kopia)

Marit Bjørgen gör comeback i Vasaloppet

En sensationell nyhet för arrangören i Dalarna:
Skiddrottningen Marit Bjørgen, 40 gör comeback och satsar mot Vasaloppet 2021.
– Och jag har ambitioner, säger Bjørgen som kommer att göra sin satsning med Team Ragde Eiendom, teamet till bröderna Aukland.

 

Les mer
20200526, valla 001 (kopia)

FIS sade ja till fluor-förbudet

Vill stegvis närma sig slutmålet:

Det internationella skidförbundet FIS sade ja till det omstridda fluorförbudet i vallor.
Men inte direkt utan stegvis med ett mål att ha nolltolerans för fluorprodukter från och med 2022-2023-säsongen.
Det beslutades under videomötet som FIS hade under måndagen.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Norge och Sverige utvecklar samarbetet

I tävlingsspåret är svenskar och norrmän konkurrenter, men vid sidan av sker ett allt djupare samarbete mellan de två nationerna. Inför vinterns VM kommer det norska evenemangsföretaget KOMENT hjälpa både de svenska och norska förbunden att planera resor och uppehälle åt sina partners inom längdskidverksamheten.

Les mer
20180419, JOHAUG Therese-RZ (kopia)

Therese Johaug springer på Bislett

Det blir ingen vanlig Diamond League på Bislett stadion i Oslo i sommar, men arrangören ger sig inte. Nu arrangerar man ”Impossible Games” med dom möjligheter man har i Corona-tider.
Bröderna Ingebrigtsen, Karsten Warholm och dom norska friidrottsstjärnorna ställer upp den 11 juni.
Och Therese Johaug.

Les mer
20200104, AMUNDSEN, Harald Østberg 002 (kopia)

Här är Norges U- och juniorlandslag

Det är en tuff kamp om att komma med i Norges landslagsgrupper. Men nu har skidförbundet tagit ut nästa års landslag för juniorer och rekryt.
Det är många bra namn i alla lagen även om stortalangen Helene Marie Fossesholm flyttades direkt upp i A-laget för seniorer.

 

Les mer
KEKs-kronika

FIS-beslut omöjliggör normal världscup?

Krönika:

FIS hade ett digitalt möte om världscupen den gångna veckan.
Ett beslut från mötet kan mycket väl betyda att det blir omöjligt att arrangera en normal världscup som planerat den nästa säsongen.
FIS vill nämligen ha besked senast 15 juni om Norge kan arrangera världscup i december.
Det kommer dom inte att få.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Svårare att få åka världscup nästa år

Dom näst bästa åkarna i dom största längdnationerna kommer att få svårare att åka världscup nästa säsong (om det nu blir någon världscup).
FIS har nämligen sänkt det maximala antalet åkare från hemmanationen från 15 till 10 + två U23-åkare. Det slår hårdast mot Norge, som ofta har haft 15 mycket starka herråkare i sina egna världscuptävlingar.

 

Les mer
HATTESTAD, Ola Vigen 002 Sunne (kopia)[1]

OS-segraren tar över Norges damer

Ola Vigen Hattestad är ny damtränare för det norska längdlandslaget tillsammans med Ole Morten Iversen, den förra damtränaren i Sverige.
38-åriga Hattestad är både världsmästare och olympisk mästare i sprint och kommer närmast från jobbet som landslagstränare för Slovenien.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Vad händer med dom som petades?

11 åkare försvann från landslaget:

Hela 11 åkare har försvunnit från förra årets landslag.
Vad händer med dom när dom nu kastas ut i ett skidliv där man inte vet om det blir någon riktig säsong, när sponsorsmarknaden troligen kommer att torka helt bort och när klubbarna kommer att få slita hårt för att greja sin ekonomi?

 

Les mer
FALUN 2020-05-18 Invigning nya asfaltbanan lugnet  falu kommun
Foto: Ulf Palm  kod 71515

Äntligen asfaltsbana på Lugnet

Det har länge varit stor efterfrågan på en rullskidbana på Lugnet i Falun. Riksskidstadion har inte haft det, men nu är första etappen av Lugnets asfaltsbana invigd.
Och här fanns både rullskidsåkare, cyklister och inlines-åkare när man öppnade för första gången.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Ännu en sprintstjärna lägger av

Stina Nilsson har redan bytt till skidskytte.
Norska VM-trean Mari Eide ramlade ur landslagsgruppen och nu meddelar också Sloveniens rutinerade sprintstjärnan Katja Visnar, 36 att hennes aktiva karriär är över.

 

Les mer
anna-westerlund (kopia)

Anna är årets skidskytte-ledare

Årets ledare är en inspiratör och pådrivare som fokuserar på såväl individens som föreningens utveckling. Till Årets ledare utses Anna Westerlund, Tullus SG.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Varför duger inte Jocke Abrahamsson?

Krönika:

Tränare efter tränare presenteras som ska leda och utveckla A-landslaget, Team Bauhaus och Team Svenska Spel. Men ingen av de åtta tränarna på landslagets digitala presskonferens visade sig vara en av de bästa vi har i skid-Sverige -  Joakim Abrahamsson. Obegripligt, tycker jag.

 

Les mer