Mobile Version
Desktop Version
OSKAR BRANDT var bäste svensk i herrklassen i IBU-cupen i Sjusjöen under torsdagen. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
OSKAR BRANDT var bäste svensk i herrklassen i IBU-cupen i Sjusjöen under torsdagen. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Bettan fyra och Oskar femma i IBU-premiären

Sverige fick en bra start på IBU-cupen i skidskytte i norska Sjusjöen under fredagen. I sprinttävlingen slutade Elisabeth Högberg fyra bland damerna medan Oskar Brandt var stark femma i herrklassen som tysken Lucas Fratzscher vann.

 

Ingen sköt fullt i herrklassen där Oskar Brandt endast fick två bom i svåra förhållanden.
Oskar gjorde inget större väsen av sig i säsongspremiären på Idre Fjäll förra helgen, men idag visade han helt andra takter. Han var bara 20 sekunder från täten in till det liggande skyttet och efter fem fullträffar lämnade han vallen som sensationell trea, 14 sekunder efter snabbaste åkare.

Oskar tappade visserligen två placeringar och en del tid på det andra varvet, men hade ändå 20:e åktid och var fortfarande i slagläge inför det stående skyttet. Där blev det två bom och Oskar gick ut på slutrundan som fyra, men fick släppa norrmannen Fredrik Gjesbakk förbi sig på vägen till mål. Men femte plats är en riktigt stark inledning på säsongen och ett rejält personligt rekord, för tidigare har Oskar faktiskt bara tagit poäng vid två tillfällen, med 37:e plats som bästa resultat. I spåret hade han 24:e tid totalt, 1,29 efter norrmannen Aleksander Fjeld Andersen, men bara 15 sekunder långsammare än ukrainske världscupåkaren Sergej Semenov.
- Det känns inte som det har gått fort, men det har gått fort. Det var blåsigt, men skyttet gick bra, säger svensken..

Veteranen i det unga svenskgänget är Simon Hallström som var ute efter att förbättra den 23:e plats som han nådde i fjolårets IBU-inledning. Han startade också hyfsat på det första varvet där han var två sekunder långsammare än Oskar, men tyvärr gjorde två bom i det liggande skyttet att Simon lämnade skjutvallen som 42:a.
Han fick ändå upp farten på det andra varvet med 14:e åktid, men missade ytterligare två skott i stående och gick ut på den sista rundan som 45:e man. Simon avslutade sedan riktigt starkt med sjunde tid i spåret och avancerade till 30:e plats i mål, 2,40 från segern.

Skyttet är också akilleshälen än så länge för junioren Oskar Ohlsson för i spåret hänger han med de flesta, vilket han visade senast i Idre. Idag inledde han med 17:e tid på det första varvet, bara en halv sekund långsammare än Oskar Brandt. Tyvärr blev det hela fyra bom i det liggande skyttet och när Oskar lämnade vallen var det som 78:e man.
På mellanvarvet avancerade han 13 placeringar och klarade sig sedan med endast ett missat skott i stående. Det gjorde att Oskar gick ut på slutrundan som 33:a och hamnade på 29:e plats till slut, sju tiondelar före Simon som tog in 20 sekunder på vägen till mål. Totalt var Oskar 23 sekunder långsammare än Limaåkaren med 18:e tid i spåret.

Redan från början gick det tyngre än väntat för Emil Nykvist som imponerade med ett SM-brons förra helgen. Totalt var han 2,33 efter snabbaste man och en dryg minut långsammare än Oskar Brandt. Emil kan bättre och förhoppningsvis ser vi det i nästa tävling. För unge Malte Stefansson som överraskade med SM-guld i Idre var det ingen rolig dag, vare sig i spåret eller på vallen. I mål var han 88:a, nästan sex minuter bakom vinnaren Lucas Fratzscher, och över tre minuter långsammare än snabbaste man i spåret. Det är bara för Malte att glömma den här tävlingen fortast

Bettan stark fyra
Det var fortsatt svårt på skjutvallen under damernas sprint i Sjusjöen, där två bom var det bästa resultatet. Elisabeth Högberg blev fyra, mindre än två sekunder från en pallplats. Norskan Karoline Erdal tog sin första seger i IBU-cupen.

Idag inledde Bettan lite avvaktande och var 14 sekunder från täten in till det liggande skyttet, men lämnade vallen som trea efter ett missat skott. På mellanvarvet fick hon upp farten och var i ledningen in till det stående skyttet.
Tyvärr blev det ytterligare tre bom i det blåsiga vädret och hon gick ut på slutrundan som trea, en halvminut bakom ledande Karoline Erdal. Där hade Bettan fjärde åktid, men trots att hon närmade sig åkarna framför fick hon släppa tyskan Maren Hammerschmidt förbi sig och gick i mål som fyra, endast nio sekunder från segern och med1,8 sekunder upp till en åtråvärd pallplats.
Bettan kommenterade den jobbiga vinden:
- Ja, det var sjukt svårt på vallen idag, men också i spåret. Det yrde igen hela tiden och blåste så hårt att man ibland stannade upp helt ute på spåret. Jag hoppas att vi får riktigt bra förhållande till helgen.

Amanda Lundström nådde 15:e plats i polska Dusznimi Zdroj förra säsongen och idag var det inte långt ifrån att hon slog sitt personliga rekord. Den lovande Bodenjunioren var 18:e, 1,32 från segern. I spåret hade hon 22:a tid, 54 sekunder efter snabbaste åkare och drygt 40 sekunder långsammare än Bettan - en imponerande start för Amanda som har höjt sig en nivå åkmässigt till den här säsongen.

Förra helgen tog Chardine Sloof SM-guld i kortdistans efter fullt skytte i mycket dimmiga förhållanden, men idag gick det inte riktigt lika bra på vallen. Hon sköt hela fyra bom redan i det liggande skyttet. Däremot tog hon revansch i stående med endast ett missat skott. Trots totalt fem bom avancerade Chardine till 23:e plats och blev 25:a i mål, knappt två minuter bakom segrande Karoline Erdal.

Johanna Skottheim tog stora steg åkmässigt förra säsongen och var fem gånger bland de 10 främsta i IBU-cupen. Johanna gick ut på slutvarvet som 22:a, placeringen före Chardine, men fick släppa henne och fem åkare till förbi sig på vägen till mål som 29:a.

Förstaårssenioren Anna Hedström är en stor talang i skidspåret men har fortfarande en del kvar när det gäller skyttessäkerheten. Anna Magnusson var tillbaka snabbare än väntat efter sin handledsoperation i somras, men fick ändå starta i IBU-cupen för att förhoppningsvis vara färdig för världscupen efter jul. I mål var hon 59:a, 3,37 från segern, efter ett slutvarv där Anna naturligtvis tappade en hel del av motivationen. Totalt var hon ändå näst snabbast av svenskorna, 34 sekunder efter bästa åkare och 22 långsammare än Bettan.
På lördag fortsätter IBU-cupen med ännu en sprint i norska Sjusjöen.

Resultaten hittar du här.

Del |
ROLF ZETTERBERG

Vad kan Linn Svahn göra i Davos?

Det kan smälla på riktigt i lördagens VC-sprint:

Det snackas om Stina Nilssons återkomst i världscupen.
Och om att Maja Dahlqvist är på väg tillbaka till formen igen.
Eller att Moa Lundgren är den nya, stora stjärnan.
Själv är jag mest fundersam på vad Linn Svahn kan uträtta i Davos i helgen. Jag tror nämligen att 20-åringen (fyllde i måndags) från Östersund blir en obehaglig överraskning för konkurrenterna.

 

Les mer
20191213, inför La Venosta damer (kopia)

La Venosta – helt ny Ski Classics-tävling

Redan klockan 08,30 på lördagsmorgonen smäller startskottet på den helt nya Visma Ski Classics-tävlingen La Venosta i norra Italien, en 34 km lång tävling där damernas lopp startar klockan 10,15.
Och dom svenska åkarna dominerar för första gången efter prologen i Livigno.

 

Les mer
13.12.2019, Hochfilzen, Austria (AUT):Simon Desthieux (FRA), Johannes Thingnes Boe (NOR), Alexander Loginov (RUS) - IBU world cup biathlon, sprint men, Hochfilzen (AUT). www.nordicfocus.com. © Nico Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-li

Johannes Thingnes Bø vann herrarnas sprint

Johannes Thingnes Bø var tillbaka på segerspåret i herrarnas världscupsprint i skidskytte i Hochfilzen i Österrike under fredagen. Men han fick kämpa hört mot sent startande Simon Desthieux från Frankrike.
Det blev en helsvart dag för det svenska herrlaget.

 

Les mer
13.12.2019, Hochfilzen, Austria (AUT):Hanna Oeberg (SWE) - IBU world cup biathlon, sprint women, Hochfilzen (AUT). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Wierer vann igen – Hanna Öberg stark 5:a

Världscupledaren Dorothea Wierer från Italien följde upp sprintsegern från Östersund med ytterligare en sprintseger när skidskyttarnas världscup fortsatte med samma distans i österrikiska Hochfilzen under fredagen.
Hanna Öberg gjorde ett starkt lopp och slutade stark 5:a i en tävling där det var lite småluriga  vindar på skjutvallen.

 

Les mer
20180128, HAGSTRÖM, Johanna 029 (kopia)

Norge dominerade totalt – Johanna 3:a

Skandinaviska cupen i sprint:

Norges herrar dominerade som väntat totalt i Skandinaviska cupens sprinttävling i finska Vuokatti under fredagen.
Men  också i damklassen tog Norge dubbelt, även om Johanna Hagström där bärgade Sveriges enda pallplacering i premiärtävlingen då hon var 3:a.

 

Les mer
20191213, Poromaa i Daniel Karlsson (kopia)

William Poromaa snabbast i Daniel Karlssons Minne

Under torsdagskvällen arrangerades längdtävlingen Daniel Karlssons Minne.
Tävlingen arrangeras av Östersunds SK till minne av ÖSK-åkaren Daniels Karlsson för att hedra honom och hans familj. Halva nettot från tävlingsintäkterna går till Daniel Karlssons Minnesfond som varje år delar ut stipendium till skidåkare.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Utmana norrmännen nu, Sverige!

Krönika:

Under fredagen inleds den 16:e Skandinaviska cupen med sprinttävlingar i finska Vuokatti. Frågan är om Sverige kan bryta den norska dominansen på herrsidan och behålla greppet bland tjejerna?
Jag tror och hoppas det.

Les mer
20191212, IBU-cup Ridnaun 001 (kopia)

Ingela Andersson vann i IBU-cupen

Dom svenska damerna fortsätter att dominera i IBU-cupen, nivån under världscupen. Under torsdagen vann Ingela Andersson supersprinten i italienska Ridnaun och tog över efter Elisabeth Högberg som vann senast i Sjusjøen utanför Lillehammer.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skandinaviska cupen drar igång i Finland

I helgen drar Skandinaviska cupen igång i Vuokatti mellersta Finland. Tre intensiva tävlingsdagar väntar och Sverige skickar i vanlig ordning många åkare till tävlingarna – både i landslaget och i klubbdräkter.
Dessa åkarna har faktisk ett tuffare tävlingsprogram i helgen än världscupsåkarna i Davos.

 

Les mer
20191208, OLSSON Moa 001 (kopia)

Flera debutanter med till Davos

Svenska Skidförbundet har tagit ut nio damer och elva herrar som ska representera det svenska landslaget på världscupen i Davos, Schweiz, den 14–15 december. Flera debutanter får chansen.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Frida också – nu får det vara nog!

Krönika:

Skidsäsongen har inte mer än börjat förrän två av världens bästa elittjejer är ute på grund av hälsoskäl.  Det är helt sjukt. Förbunden bär ett stort ansvar.
Nu får det vara nog!

Les mer
Rolf Zetterberg

Skidförbundet stoppar Frida Karlsson

Får inte tävla:

Vid en planerad hälsokontroll som genomfördes i förra veckan uppvisade Frida Karlsson resultat som innebär att hon under en tid måste dra ner på sin totala belastning.

Les mer
20191207, HÖGBERG, Elisabeth 007

Bettan in i världscuplaget i Hochfilzen

Elisabeth Högberg får chansen i världscupen i skidskytte kommande helg i österrikiska Hochfilzen. Hon vann IBU-cupen i Sjusjøen i Norge och ersätter nu Ingela Andersson som istället går in i IBU-cupen i italienska Ridnaun. Annars är det samma åkare som tävlade i Östersund som också är med till Hochfilzen.

Les mer
08.12.2019, Oestersund, Sweden, (SWE):Linn Persson (SWE), Elvira Oeberg (SWE), Mona Brorsson (SWE), Hanna Oeberg (SWE) - IBU world cup biathlon, relay women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Nico Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is

Sverige 3:a i spännande damstafett

Sverige kämpade i toppen genom hela världscupstafetten på hemmaplan i Östersund. Efter en spännande avslutning blev det blågula laget 3:a, bara 10 sekunder efter segrande Norge och en meter bakom sensationella tvåan Schweiz.
Hanna Öberg avslutade för Sverige där lillasystern Elvira gav Sverige ledningen efter halva stafetten.

 

Les mer
20191208, BÅNGMAN Tilde (kopia)

Tilde Bångman vann stenhård juniorduell

Tilde Bångman, Offerdal vann damjuniorernas 10 km fristil i Idre under söndagen. Men segern satt långt inne, jättetalangen Tove Ericsson från Stockvik var endast 0,6 sekunder efter.
Tove hade ledningen drygt halvvägs in i loppet, men Tildes avslutning var starkare.

 

Les mer
DSC_2467 (kopia)

Moa Olsson vann slitigt damlopp i Idre

– Det var slitigt, man fick inget gratis idag, säger Moa Olsson från Falun-Borlänge som vann damernas  millopp i Volkswagen Cup i Idre efter ett solid lopp. Hon hade 12,5 sekunder till godo på Linn Sömskar, IFK Umeå som såg till att det inte blev en dubble-Moa för Falun-Borlänge.
Trea var nämligen Moa Molander Kristiansen, också från dalaklubben.

 

Les mer
20191208, KJ WESTBERG (kopia)

”KJ” höll undan för dalaåkarna

Volkswagen Cup i Idre:

Karl-Johan Westberg, Borås SK vann herrarnas 15 km fristil i ett snöigt och blåsigt Idre Fjäll under söndagen. Han följdes av inte mindre än fyra dalaåkare, men den rödklädda ”KJ” hade god margin och var i ledningen det mesta av loppet.
I mål var han 14,6 sekunder före Jonas Eriksson, IFK Mora som såg klubbkompisen Gustaf Berglund som trea. Båda tillhörande U-landslaget, Team Svenska Spel.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Jens Burman (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Dubbelt Ryssland – monstersträcka av Burman

Världscupstafetten för herrar i Lillehammer:

Ryssland lurade åter igen Norge på segern i Lillehammer. Den här gången vann man i tillägg dubbelt.
Sverige slutade 6:a men Jens Burman levererade en monstersträcka då han krossade allt motstånd på den tredje sträckan.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Moa Lundgren (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svenskt B-lag på pallen i världscupen i Norge

Ett svenskt B-lag med dom unga åkarna Emma Ribom, Elena Rönnlund och Moa Lundgren tillsammans med rutinerade Charlotte Kalla gjorde en klart godkänt insats och åkte in som 3:a i världscupstafetten över 4x5 km i Lillehammer.
Norge vann som väntat medan USA passerade Sverige på slutsträckan.

 

Les mer
20191208, EKBERG Johan 001 (kopia)

Nytt bra lopp av Johan Ekberg

Stockholmaren Johan Ekberg från Nacka Värmdö har haft en fin tävlingshelg i Idre, nu på söndag vann  han juniorernas 15 kilometerslopp.
Det var endast sprintsegrarren Truls Gisselman från Rehns BK i Bollnäs som kunde ge Johan en rejäl match om segern.

 

Les mer