Mobile Version
Desktop Version
DANIEL DUHLBO (tv) och Fanny Axelsson är kransmas respektive kranskulla i Tjejvasan och Vasaloppet 2020. Foto: VASALOPPET
DANIEL DUHLBO (tv) och Fanny Axelsson är kransmas respektive kranskulla i Tjejvasan och Vasaloppet 2020. Foto: VASALOPPET

Fanny och Daniel kulla o mas i Vasaloppet

En målmedveten alpin utförsåkare och en engagerad orienterare, båda två lika förvånade och lika glada över utnämningen. 2020 års kranskulla och kransmas heter Fanny Axelsson, IFK Mora Alpina, och Daniel Duhlbo, IFK Mora Orienteringsklubb. Här presenterar vi dem!

Under fredagsförmiddagen – med exakt 100 dagar kvar till Vasaloppet den 1 mars 2020 – presenterades den 96:e kranskullan och den 32:a kransmasen vid en presskonferens på Café Zorn i Mora. Fanny Axelsson och Daniel Duhlbo, båda från Mora, har nu det som brukar kallas för det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Det är intensiva veckor som väntar kranskullan och kransmasen med många lopp och flera olika segrare att bekransa. I nuläget är över 58 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2020 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2020. Vasaloppet är helt fulltecknat men till alla övriga lopp går det fortfarande bra att anmäla sig.

Fanny Axelsson har utsetts till 2020 års kranskulla med följande motivering:

”2020 års kranskulla är en nyfiken och orädd ’Morakulla’ som älskar fart och tillhör toppskiktet av svenska alpina åkare. Genom sitt eget och familjens engagemang inom Vasaloppsorganisationen är hon väl förtrogen med kranskullans uppgift och med sin positiva personlighet uppfyller hon alla kriterier som förväntas. Fanny Axelsson är ett självklart val och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”

Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet.

Fakta Fanny Axelsson

Ålder: 21 år (född 3 mars 1998)

Bor: Åre

Familj: mamma Sara, pappa Peter, lillasyster Clara och lillebror Lukas

Gör: satsar på en alpin karriär på Åre Skiduniversitet och studerar enstaka kurser

Idrotter: alpint, mountainbike på sommaren som kompletterande träning

Meriter: brons i super-G i Vinteruniversiaden (”Universitets-OS”) 2019, brons i störtlopp i SM 2019, guld i störtlopp i äldre junior-SM 2019

Mål med din idrott: att så småningom få köra världscup, jag vill bli en så bra alpinåkare som jag kan

Intressen: finns inte så mycket tid till annat än sport, men jag gillar att träna crossfit och att cykla

Beskriv dig själv med tre ord: målmedveten, tävlingsinriktad och ganska envis

– Jag har alltid sett att kranskullan har ett ärofyllt uppdrag men aldrig tänkt att jag en dag skulle bli en av dem. Nu är jag väldigt tacksam att jag får chansen att dela ut segerkransen, säger Fanny Axelsson.

Hon blir den 15:e (!) kranskullan i släkten, på pappas sida, och ser fram emot att kombinera vinterns tävlingar med att dela ut segrarkransen under Vasaloppet. För vintrarna är en hektisk tid för Fanny Axelsson som satsar stenhårt på en alpin karriär.

– Jag är väldigt målmedveten, jag vill hela tiden utvecklas och bli bättre. Och jag älskar att tävla, säger Fanny Axelsson.

Med en aktiv familj där pappa Peter främst ägnat sig åt löpning och mamma Sara åt simning, fick Fanny testa sig fram med många olika idrotter under uppväxten men fastnade för alpint. – Det gick bra under ungdomsåren och det var kul att tävla. Sen kom jag in på alpina gymnasiet i Malung och sedan dess har det varit full satsning.

Sedan våren 2016 ingår Fanny Axelsson i Svenska Skidförbundets fartsatsning på unga utförsåkare och målet i vinter är att få åka och prestera på Europacuptävlingar. Vasaloppets vintervecka och sommarvecka har alltid inneburit funktionärsjobb för både Fanny och familjen men i år ser arbetsuppgifterna lite annorlunda ut för henne.

– Framför allt ser jag fram emot att hänga kransen runt vinnaren. Jag älskar veckorna med Vasaloppet. Att få träffa alla glada deltagare är så himla kul. I hela livet har vecka 9 och sportlovsveckan handlat om jobb och nu ska det bli kul att få vara på plats hela perioden. Annars brukar jag alltid åka i väg och tävla på junior-SM men från och med i år är jag senior så det passar väldigt bra, säger Fanny Axelsson.

Av förklarliga skäl har det inte blivit så många lopp under vinterveckan för Fanny. Vasaloppet 30 (f d Kortvasan) och Ungdomsvasan har hon dock hunnit med när hon var yngre men annars är det sommarveckan och Cykelvasan som gäller.

– Jag har nog cyklat alla år utom ett eller två, första gången Cykelvasan 30 men på senare år Cykelvasan 90.

Vem hoppas du få ge kransen till på Vasaloppet söndagen den 1 mars? – Jag har inte så bra koll på långloppsåkarna men helst en svensk och ett extra plus om det skulle vara någon från Mora.

… och är det något speciellt du är extra nervös för? – Nej, jag tror att det kommer att gå bra, jag tar det som det kommer!

 

Daniel Duhlbo har utsetts till 2020 års kransmas med följande motivering:

”Årets kransmas är uppvuxen och fostrad i både IFK Moras skidklubb och orienteringsklubb. Vid sidan av en egen orienteringskarriär upp i junior- och senioråldern har han funnits med för att stötta klubbens aktiva på såväl ungdoms- som elitnivå, både som ungdomstränare och som medlem i elitkommittén. Lägg där till ett stort ansvar som banläggare på distriktsnivå och vi hittar en eldsjäl med ett stort hjärta för idrotten. Hans omtänksamma och positiva personlighet tillsammans med den genuina kärleken till idrotten gör Daniel Duhlbo till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet och ett självklart val som 2020 års kransmas.”

Cathrine Mörk och Helene Söderlund, tävlingsledare för Tjejvasan.

Fakta Daniel Duhlbo

Ålder: 23 år (född 28 februari 1996)

Bor: Falun

Familj: sambo Sara, mamma Ulla, pappa Håkan, syster Erika

Gör: pluggar på Lantmätarprogrammet i Gävle

Idrotter: orientering, tränar även cykling och löpning

Meriter: några distriktsmästerskapsmedaljer i orientering från ungdomsåren, ungdomstränare i IFK Mora Orienteringsklubb

Mål med din idrott: på min nivå är det största att hjälpa klubben att springa bra på stafetterna, bland annat på Tiomila. Och att fortsätta mitt engagemang inom klubben

Intressen: sport överlag, både att titta på och att utöva, cykling, discgolf (frisbee-golf), sen gillar jag att laga mat

Beskriv dig själv med tre ord: snäll, ganska glad och omtänksam

– Jag kan inte nog säga vilken oerhörd stor ära det här är. Det kommer att bli ett jättespännande år, säger Daniel Duhlbo.

2020 års kransmas är uppvuxen i Gesunda, strax utanför Mora. Sedan tre år tillbaka bor han i Falun tillsammans med sin sambo och pluggar till lantmätare i Gävle. Skidor har Daniel Duhlbo åkt sedan barnsben men när han väl fick prova på orientering fastnade han för sporten direkt. – Mamma och pappa har alltid hjälpt till, pushat och skjutsat, men morfar har nog varit mest drivande. Tagit med sig kartor hem och visat och pratat gamla orienteringshistorier, berättar Daniel Duhlbo.

Efter avslutat orienteringsgymnasium i Uppsala pluggade Daniel Duhlbo ett år på idrottstränarprogrammet i Falun och fick därefter jobb som ungdomstränare i IFK Mora Orienteringsklubb. I dag sitter han även med i elitkommittén och jobbar med att bemanna klubbens olika arbetsuppgifter under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.

Vasaloppet har funnits med hela uppväxten, precis som för många andra aktiva inom IFK Mora och Sälens IF. Genom åren har Daniel Duhlbo hunnit med funktionärsuppdrag som drickalangare, föråkare, plockat chip av deltagare och de senaste åren även som kontrollant sedan Vasaloppet infört tidstraff för deltagare som blir påkomna med att kasta skräp ute i arenan där det inte är tillåtet.

– Jag har haffat några men de allra flesta sköter sig väldigt bra. Nu ser jag dock väldigt mycket fram emot att få se loppet från ett annat håll, det ska bli sjukt spännande, säger Daniel Duhlbo som nu alltså tar sig an det som räknas som det absolut finaste funktionärsuppdraget, att bekransa segraren.

När tävlingsledaren för Tjejvasan, Helene Söderlund, först ringde upp förstod dock Daniel ingenting. Den första tanken var att hon kanske ville ha hjälp med att dra orienteringsbanor på jobbet.

– Frågan kom som en total överraskning. Jag har ju aldrig varit särskilt framstående inom min sport även om jag är väldigt engagerad men självklart sa jag ja, det är oerhört smickrande att få frågan.

Vem hoppas du få ge kransen till, både under Tjejvasan lördagen den 22 februari och Vasaloppet söndagen den 1 mars?

– Jag har inte jättebra koll. Men jag följer Lager 157 mycket och lyssnar på deras podd. Sen är det kanske ingen högoddsare att säga Britta Johansson Norgren men så klart vore det extra kul om det kan bli en hemmaåkare. I Tjejvasan borde det väl inte vara omöjligt?

… och är det något speciellt du är extra nervös för?

– Det är ju något tal där som ska hållas, det känns lite nervöst men annars inget. Än i alla fall.

 

Del |
20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.
 

20240407, NORGREN Tove 001 kopiera

Stark juniorseger till Tove Norgren

En mycket positiv insats stod Domnarvets Tove Norgren för i finalen av BAUHAUS cup i Sollefteå. Dalatjejen vann D18-klassen efter ett mycket bra lopp. 
I dom övriga tre juniorklasserna blev det jaktstartssegrar för favoriterna Evelina Crüsell, Eddie Pettersson och Anton Grahn.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

Surt då Frida slog Ebba i jaktstarten

Johan Häggström höll undan och vann herrklassen:

Frida Karlsson spurtade in till seger i jaktstarten i cupfinalen på hemmaplan i Sollefteå och bugade till publiken.
Två och en halv sekund bakom följde Ebba Andersson som inte alls var lika glad efter tävlingen.

20240407, Summit2Senja herrar kopiera

Max Novak utmanade om Ski Classics-seger

Max Novak slutade tvåa och utmanade rejält om segern i söndagens Ski Classics-tävling Summit2Senja i norra Norge. Team Aker Dæhlie-åkaren fick se den norska världsstjärnan Martin Løwstrøm Nyenget passera i den sista, hårda stigningen och ta sin andra raka seger i det 60 km långa loppet.
Men det var ändå den bästa placeringen i årets Ski Classics för Max Novak.
 

20240406, OSCARSSON, Hjalmar 001 kopiera

Hjalmar slog världsmästaren i sprint

Hjalmar Oscarsson, Ås blev det stora överraskningen i BAUHAUS cup-sprinten i Sollefteå under lördagen. Men minsta möjliga margin – 1 hundradels sekund – slog han juniorvärldsmästaren Anton Grahn från Mora i finalen i H20.
Inte bare det, han slog också JVM-trean Jonatan Lindberg, Mora som slutade tre också här.
 

20210414, Stadaas och Hoel

Johan Hoel tog första segern i Ski Classics

Johan Hoel är inte känd som någon sprinter, men han imponerade och slog både Martin Løwstrøm Nyenget och Eirik Sverdrup Augdal på upploppet i Reistadløpet i Bardufoss i norra Norge.
Med segern tog han också över ledningen i Ski Classics med två tävlingar kvar.
Där har nu redan Emilie Fleten avgjort även om Astrid Øyre Slind var överlägsen i lördagen 50 km långa tävling.
 

20240406, KARLSSON, Frida 002 kopiera

Frida tog revansch i sprinten

Frida Karlsson var överlägsen i lördagens klassiska sprint i cuptävlingen i Sollefteå och fick revansch för förlusten mot Ebba Andersson dagen innan.
Adam Persson vann herrklassen där Marcus Grate åter igen vann prologen men hade otur i kvartsfinalen.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Ida och Alvar missar helgens Ski Classics

Mot mycket spännande avslutning i herrklassen:

Det går mot en av tidernas mest spännande avslutningar i långloppscupen Ski Classics. Bland herrarna skiljer bara en futtig poäng mellan teamkompisarna Kasper Stadaas och Johan Hoel inför dom tre sista tävlingar.
Tyvärr fattas två av Sveriges största hopp i lördagens Reistadløpet: Ida Dahl och Alvar Myhlback finns inte på startlinjen i Setermoen i norra Norge.
 

20240215, TÄNGLANDER, Elsa 003 kopiera

Fyra favoritsegrar i juniorcupen

Det var inte plats för några överraskningar i fredagens klassiska enkelstart över 3,3 km i BAUHAUS cup för våra bästa juniorer.
Elsa Tänglander, Evelina Crüsell, Måns Ravald och Anton Grahn gav låga odds i Sollefteå.