Mobile Version
Desktop Version
DANIEL DUHLBO (tv) och Fanny Axelsson är kransmas respektive kranskulla i Tjejvasan och Vasaloppet 2020. Foto: VASALOPPET
DANIEL DUHLBO (tv) och Fanny Axelsson är kransmas respektive kranskulla i Tjejvasan och Vasaloppet 2020. Foto: VASALOPPET

Fanny och Daniel kulla o mas i Vasaloppet

En målmedveten alpin utförsåkare och en engagerad orienterare, båda två lika förvånade och lika glada över utnämningen. 2020 års kranskulla och kransmas heter Fanny Axelsson, IFK Mora Alpina, och Daniel Duhlbo, IFK Mora Orienteringsklubb. Här presenterar vi dem!

Under fredagsförmiddagen – med exakt 100 dagar kvar till Vasaloppet den 1 mars 2020 – presenterades den 96:e kranskullan och den 32:a kransmasen vid en presskonferens på Café Zorn i Mora. Fanny Axelsson och Daniel Duhlbo, båda från Mora, har nu det som brukar kallas för det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Det är intensiva veckor som väntar kranskullan och kransmasen med många lopp och flera olika segrare att bekransa. I nuläget är över 58 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2020 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2020. Vasaloppet är helt fulltecknat men till alla övriga lopp går det fortfarande bra att anmäla sig.

Fanny Axelsson har utsetts till 2020 års kranskulla med följande motivering:

”2020 års kranskulla är en nyfiken och orädd ’Morakulla’ som älskar fart och tillhör toppskiktet av svenska alpina åkare. Genom sitt eget och familjens engagemang inom Vasaloppsorganisationen är hon väl förtrogen med kranskullans uppgift och med sin positiva personlighet uppfyller hon alla kriterier som förväntas. Fanny Axelsson är ett självklart val och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”

Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet.

Fakta Fanny Axelsson

Ålder: 21 år (född 3 mars 1998)

Bor: Åre

Familj: mamma Sara, pappa Peter, lillasyster Clara och lillebror Lukas

Gör: satsar på en alpin karriär på Åre Skiduniversitet och studerar enstaka kurser

Idrotter: alpint, mountainbike på sommaren som kompletterande träning

Meriter: brons i super-G i Vinteruniversiaden (”Universitets-OS”) 2019, brons i störtlopp i SM 2019, guld i störtlopp i äldre junior-SM 2019

Mål med din idrott: att så småningom få köra världscup, jag vill bli en så bra alpinåkare som jag kan

Intressen: finns inte så mycket tid till annat än sport, men jag gillar att träna crossfit och att cykla

Beskriv dig själv med tre ord: målmedveten, tävlingsinriktad och ganska envis

– Jag har alltid sett att kranskullan har ett ärofyllt uppdrag men aldrig tänkt att jag en dag skulle bli en av dem. Nu är jag väldigt tacksam att jag får chansen att dela ut segerkransen, säger Fanny Axelsson.

Hon blir den 15:e (!) kranskullan i släkten, på pappas sida, och ser fram emot att kombinera vinterns tävlingar med att dela ut segrarkransen under Vasaloppet. För vintrarna är en hektisk tid för Fanny Axelsson som satsar stenhårt på en alpin karriär.

– Jag är väldigt målmedveten, jag vill hela tiden utvecklas och bli bättre. Och jag älskar att tävla, säger Fanny Axelsson.

Med en aktiv familj där pappa Peter främst ägnat sig åt löpning och mamma Sara åt simning, fick Fanny testa sig fram med många olika idrotter under uppväxten men fastnade för alpint. – Det gick bra under ungdomsåren och det var kul att tävla. Sen kom jag in på alpina gymnasiet i Malung och sedan dess har det varit full satsning.

Sedan våren 2016 ingår Fanny Axelsson i Svenska Skidförbundets fartsatsning på unga utförsåkare och målet i vinter är att få åka och prestera på Europacuptävlingar. Vasaloppets vintervecka och sommarvecka har alltid inneburit funktionärsjobb för både Fanny och familjen men i år ser arbetsuppgifterna lite annorlunda ut för henne.

– Framför allt ser jag fram emot att hänga kransen runt vinnaren. Jag älskar veckorna med Vasaloppet. Att få träffa alla glada deltagare är så himla kul. I hela livet har vecka 9 och sportlovsveckan handlat om jobb och nu ska det bli kul att få vara på plats hela perioden. Annars brukar jag alltid åka i väg och tävla på junior-SM men från och med i år är jag senior så det passar väldigt bra, säger Fanny Axelsson.

Av förklarliga skäl har det inte blivit så många lopp under vinterveckan för Fanny. Vasaloppet 30 (f d Kortvasan) och Ungdomsvasan har hon dock hunnit med när hon var yngre men annars är det sommarveckan och Cykelvasan som gäller.

– Jag har nog cyklat alla år utom ett eller två, första gången Cykelvasan 30 men på senare år Cykelvasan 90.

Vem hoppas du få ge kransen till på Vasaloppet söndagen den 1 mars? – Jag har inte så bra koll på långloppsåkarna men helst en svensk och ett extra plus om det skulle vara någon från Mora.

… och är det något speciellt du är extra nervös för? – Nej, jag tror att det kommer att gå bra, jag tar det som det kommer!

 

Daniel Duhlbo har utsetts till 2020 års kransmas med följande motivering:

”Årets kransmas är uppvuxen och fostrad i både IFK Moras skidklubb och orienteringsklubb. Vid sidan av en egen orienteringskarriär upp i junior- och senioråldern har han funnits med för att stötta klubbens aktiva på såväl ungdoms- som elitnivå, både som ungdomstränare och som medlem i elitkommittén. Lägg där till ett stort ansvar som banläggare på distriktsnivå och vi hittar en eldsjäl med ett stort hjärta för idrotten. Hans omtänksamma och positiva personlighet tillsammans med den genuina kärleken till idrotten gör Daniel Duhlbo till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet och ett självklart val som 2020 års kransmas.”

Cathrine Mörk och Helene Söderlund, tävlingsledare för Tjejvasan.

Fakta Daniel Duhlbo

Ålder: 23 år (född 28 februari 1996)

Bor: Falun

Familj: sambo Sara, mamma Ulla, pappa Håkan, syster Erika

Gör: pluggar på Lantmätarprogrammet i Gävle

Idrotter: orientering, tränar även cykling och löpning

Meriter: några distriktsmästerskapsmedaljer i orientering från ungdomsåren, ungdomstränare i IFK Mora Orienteringsklubb

Mål med din idrott: på min nivå är det största att hjälpa klubben att springa bra på stafetterna, bland annat på Tiomila. Och att fortsätta mitt engagemang inom klubben

Intressen: sport överlag, både att titta på och att utöva, cykling, discgolf (frisbee-golf), sen gillar jag att laga mat

Beskriv dig själv med tre ord: snäll, ganska glad och omtänksam

– Jag kan inte nog säga vilken oerhörd stor ära det här är. Det kommer att bli ett jättespännande år, säger Daniel Duhlbo.

2020 års kransmas är uppvuxen i Gesunda, strax utanför Mora. Sedan tre år tillbaka bor han i Falun tillsammans med sin sambo och pluggar till lantmätare i Gävle. Skidor har Daniel Duhlbo åkt sedan barnsben men när han väl fick prova på orientering fastnade han för sporten direkt. – Mamma och pappa har alltid hjälpt till, pushat och skjutsat, men morfar har nog varit mest drivande. Tagit med sig kartor hem och visat och pratat gamla orienteringshistorier, berättar Daniel Duhlbo.

Efter avslutat orienteringsgymnasium i Uppsala pluggade Daniel Duhlbo ett år på idrottstränarprogrammet i Falun och fick därefter jobb som ungdomstränare i IFK Mora Orienteringsklubb. I dag sitter han även med i elitkommittén och jobbar med att bemanna klubbens olika arbetsuppgifter under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.

Vasaloppet har funnits med hela uppväxten, precis som för många andra aktiva inom IFK Mora och Sälens IF. Genom åren har Daniel Duhlbo hunnit med funktionärsuppdrag som drickalangare, föråkare, plockat chip av deltagare och de senaste åren även som kontrollant sedan Vasaloppet infört tidstraff för deltagare som blir påkomna med att kasta skräp ute i arenan där det inte är tillåtet.

– Jag har haffat några men de allra flesta sköter sig väldigt bra. Nu ser jag dock väldigt mycket fram emot att få se loppet från ett annat håll, det ska bli sjukt spännande, säger Daniel Duhlbo som nu alltså tar sig an det som räknas som det absolut finaste funktionärsuppdraget, att bekransa segraren.

När tävlingsledaren för Tjejvasan, Helene Söderlund, först ringde upp förstod dock Daniel ingenting. Den första tanken var att hon kanske ville ha hjälp med att dra orienteringsbanor på jobbet.

– Frågan kom som en total överraskning. Jag har ju aldrig varit särskilt framstående inom min sport även om jag är väldigt engagerad men självklart sa jag ja, det är oerhört smickrande att få frågan.

Vem hoppas du få ge kransen till, både under Tjejvasan lördagen den 22 februari och Vasaloppet söndagen den 1 mars?

– Jag har inte jättebra koll. Men jag följer Lager 157 mycket och lyssnar på deras podd. Sen är det kanske ingen högoddsare att säga Britta Johansson Norgren men så klart vore det extra kul om det kan bli en hemmaåkare. I Tjejvasan borde det väl inte vara omöjligt?

… och är det något speciellt du är extra nervös för?

– Det är ju något tal där som ska hållas, det känns lite nervöst men annars inget. Än i alla fall.

 

Del |
ROLF ZETTERBERG

Skandinaviska cupen drar igång i Finland

I helgen drar Skandinaviska cupen igång i Vuokatti mellersta Finland. Tre intensiva tävlingsdagar väntar och Sverige skickar i vanlig ordning många åkare till tävlingarna – både i landslaget och i klubbdräkter.
Dessa åkarna har faktisk ett tuffare tävlingsprogram i helgen än världscupsåkarna i Davos.

 

Les mer
20191208, OLSSON Moa 001 (kopia)

Flera debutanter med till Davos

Svenska Skidförbundet har tagit ut nio damer och elva herrar som ska representera det svenska landslaget på världscupen i Davos, Schweiz, den 14–15 december. Flera debutanter får chansen.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Frida också – nu får det vara nog!

Krönika:

Skidsäsongen har inte mer än börjat förrän två av världens bästa elittjejer är ute på grund av hälsoskäl.  Det är helt sjukt. Förbunden bär ett stort ansvar.
Nu får det vara nog!

Les mer
Rolf Zetterberg

Skidförbundet stoppar Frida Karlsson

Får inte tävla:

Vid en planerad hälsokontroll som genomfördes i förra veckan uppvisade Frida Karlsson resultat som innebär att hon under en tid måste dra ner på sin totala belastning.

Les mer
20191207, HÖGBERG, Elisabeth 007

Bettan in i världscuplaget i Hochfilzen

Elisabeth Högberg får chansen i världscupen i skidskytte kommande helg i österrikiska Hochfilzen. Hon vann IBU-cupen i Sjusjøen i Norge och ersätter nu Ingela Andersson som istället går in i IBU-cupen i italienska Ridnaun. Annars är det samma åkare som tävlade i Östersund som också är med till Hochfilzen.

Les mer
08.12.2019, Oestersund, Sweden, (SWE):Linn Persson (SWE), Elvira Oeberg (SWE), Mona Brorsson (SWE), Hanna Oeberg (SWE) - IBU world cup biathlon, relay women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Nico Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is

Sverige 3:a i spännande damstafett

Sverige kämpade i toppen genom hela världscupstafetten på hemmaplan i Östersund. Efter en spännande avslutning blev det blågula laget 3:a, bara 10 sekunder efter segrande Norge och en meter bakom sensationella tvåan Schweiz.
Hanna Öberg avslutade för Sverige där lillasystern Elvira gav Sverige ledningen efter halva stafetten.

 

Les mer
20191208, BÅNGMAN Tilde (kopia)

Tilde Bångman vann stenhård juniorduell

Tilde Bångman, Offerdal vann damjuniorernas 10 km fristil i Idre under söndagen. Men segern satt långt inne, jättetalangen Tove Ericsson från Stockvik var endast 0,6 sekunder efter.
Tove hade ledningen drygt halvvägs in i loppet, men Tildes avslutning var starkare.

 

Les mer
DSC_2467 (kopia)

Moa Olsson vann slitigt damlopp i Idre

– Det var slitigt, man fick inget gratis idag, säger Moa Olsson från Falun-Borlänge som vann damernas  millopp i Volkswagen Cup i Idre efter ett solid lopp. Hon hade 12,5 sekunder till godo på Linn Sömskar, IFK Umeå som såg till att det inte blev en dubble-Moa för Falun-Borlänge.
Trea var nämligen Moa Molander Kristiansen, också från dalaklubben.

 

Les mer
20191208, KJ WESTBERG (kopia)

”KJ” höll undan för dalaåkarna

Volkswagen Cup i Idre:

Karl-Johan Westberg, Borås SK vann herrarnas 15 km fristil i ett snöigt och blåsigt Idre Fjäll under söndagen. Han följdes av inte mindre än fyra dalaåkare, men den rödklädda ”KJ” hade god margin och var i ledningen det mesta av loppet.
I mål var han 14,6 sekunder före Jonas Eriksson, IFK Mora som såg klubbkompisen Gustaf Berglund som trea. Båda tillhörande U-landslaget, Team Svenska Spel.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Jens Burman (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Dubbelt Ryssland – monstersträcka av Burman

Världscupstafetten för herrar i Lillehammer:

Ryssland lurade åter igen Norge på segern i Lillehammer. Den här gången vann man i tillägg dubbelt.
Sverige slutade 6:a men Jens Burman levererade en monstersträcka då han krossade allt motstånd på den tredje sträckan.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Moa Lundgren (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svenskt B-lag på pallen i världscupen i Norge

Ett svenskt B-lag med dom unga åkarna Emma Ribom, Elena Rönnlund och Moa Lundgren tillsammans med rutinerade Charlotte Kalla gjorde en klart godkänt insats och åkte in som 3:a i världscupstafetten över 4x5 km i Lillehammer.
Norge vann som väntat medan USA passerade Sverige på slutsträckan.

 

Les mer
20191208, EKBERG Johan 001 (kopia)

Nytt bra lopp av Johan Ekberg

Stockholmaren Johan Ekberg från Nacka Värmdö har haft en fin tävlingshelg i Idre, nu på söndag vann  han juniorernas 15 kilometerslopp.
Det var endast sprintsegrarren Truls Gisselman från Rehns BK i Bollnäs som kunde ge Johan en rejäl match om segern.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Johaug kör sönder både konkurrenter och publikintre

Krönika:

Ingemar Stenmark vann 83 gånger i världscupen med hundradelar, tiondelar och i bland med någon sekund.
Det var spännande nästan jämt för världens tv-tittare. När segermaskinen Therese Johaug tog sin 53 VC-seger här i Lillehammer var det kamp i 800 meter och tävlingen avgjord, trots att 14 200 meter återstod.
Suveräna Johaug dödar spänningen och håller på att köra sönder intresset.

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Moa Lundgren (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Moa från doldis till svenskt ankare

Moa Lundgren var en doldis för många inför den här säsongen – trots att hon vunnit både JVM och U23-VM.
Men nu är hon plötsligt ett svenskt ankare i världscupstafetten i Lillehammer efter lördagens sensationella 9:e plats i skiathlon.

 

Les mer
07.12.2019, Oestersund, Sweden, (SWE):Martin Ponsiluoma (SWE), Sebastian Samuelsson (SWE), (l-r) - IBU world cup biathlon, relay men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Straffrundor förstörde för Sverige

Det svenska laget var i ledningen i världscupstafetten inför storpublik på hemmaplan i Östersund efter halva tävlingen.
Men när både Martin Ponsiuloma och Sebastian Samuelsson sköt på sig varsin straffrunda försvann dom svenska hoppen om en seger. Istället tog Norge segern före Frankrike och Italien.

 

Les mer
20191207, GISSELMANN upplopp (kopia)

Så gick det i juniorernas sprint i Idre

Även juniorerna körde sprinttävling i Idre Fjäll under lördagen. Här är bilder och text från dom fyra juniorklasserna som såg Truls Gisselman, Rehns BK, Edvin Anger, Hedemora, Maja Årebäck, Boliden och Märta Rosenberg, Duve3d som segrare.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Alexander Bolshunov (RUS) - FIS world cup cross-country, skiathlon men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Bolshunov slog norrmännen – Burman 7:a

Alexander Bolshunov tvålade dit hela den norska eliten på deras egen hemmaplan.
Jens Burman imponerade och tog en stark 7:e plats efter ett lopp i tätgruppen genom nästan hela tremilen i Lillehammer.
En mycket tung och tuff tävling där Burman tyvärr var helt ensam om att prestera av dom blågula åkarna.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Therese Johaug (NOR) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Therese Johaug i en övermänsklig klass

Bra svenskdag med Kalla, Lundgren och Ribom:

Therese Johaug använde en kilometer till att värma upp. Sedan lämnade hon konkurrenterna och visade en övermänsklig klass som ingen var i närheten av att kunna följa.
I mål var hon en minut och 8 sekunder före Jessica Diggins som knäckte Heidi Weng på slutvarvet på damernas 15 km skiathlon.

 

Les mer
20191207, GRATE Marcus (kopia)

Marcus Grate gjorde som Linn Svahn

Marcus Grate verkade ha studerat damernas sprintfinal i Idre.
För IFK Umeå-åkaren ryckte på exakt samma plats som sin tidigare klubbkompis Linn Svahn och fick också han en lucka som höll hela vägen in i mål.
Grate vann också kvalet och levererade en stark sprintade i Volkswagen Cup.

 

Les mer
20191207, SVAHN Linn (kopia)

Imponerande ryck av Linn Svahn avgjorde

– Det var planerat att rycka just där. Jag sparade rycket till finalen, säger Linn Svahn som med explosiv kraft lämnade alla andra långt bakom sig i damfinalen i söndagens Volkswagen Cup-sprint i Idre.
I mål var hon över 5 sekunder före tvåan Johanna Hagström.

 

Les mer