Mobile Version
Desktop Version
TORSTEIN STENERSEN på väg i dimman på Idre Fjäll. Foto: PER DANIELSSON/SSSF
TORSTEIN STENERSEN på väg i dimman på Idre Fjäll. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

Chardine och Torstein bästa svenskar i dimman

Det var svårskjutet i söndagens kortdistans på Idre Fjäll, med sju nationer till start. Chardine Sloof tog lite överraskande hem SM-guldet bland damerna medan Torstein Stenersen var trea i den totala resultatlistan, men bäste svensk i herrklassen.

 

Damer seniorer (+ juniorer 20-22)
Det var många som hade svårigheter på vallen vilket ökade möjligheterna för duktiga skyttar - och en sådan är Chardine Sloof från SK Bore. Hon var visserligen drygt 40 sekunder långsammare än världsstjärnan Anais Bescond i spåret, men tack vare fyra bom mot fransyskans fem räckte det till en knapp seger med fyra sekunder, trots att avståndet krympte betänkligt på slutvarvet. Schweziskan Lena Häcki var en knapp minut bakom Chardine i mål men klarade tredjeplatsen med 18 sekunder tillgodo på Anna Magnusson, trots sex bom mot piteåkarens fem.

Anna tog alltså hem ett glädjande SM-silver efter sina skadeproblem och höll i sin tur Johanna Skottheim från Lima sex sekunder bakom sig. Johanna hade något riktigt stort på gång, men efter fyra bom i det andra skyttet och totalt sju missade skott fick hon nöja sig med en bronsmedalj och femte plats i den totala resultatlistan. Bakom henne hamnade Amanda Lundström, I 19, som var drygt två minuter från segern efter endast fyra bom och juniorkollegan Elvira Öberg från Piteå som missade 10 skott, men som imponerade på nytt i spåret, med klart bästa åktid.
- Jag har haft bra skidor, både igår och idag, och skyttet var bra. Första två skjutningarna var tuffa, jag fick kolla upp efter varje skott. Men på de sista två såg jag prickarna ganska bra, sa en lycklig Chardine Sloof som är tillbaka på allvar efter flera år av skador och sjukdomar.
Alla SM-medaljörerna från gårdagens sprint hade stora problem på skjutvallen och var långt ifrån segrande Chardine. Ingela Andersson från K4 åkte på 11 bom och blev sexa bland svenskorna medan SK Bores Emma Nilsson missade ytterligare ett skott och gick i mål på placeringen bakom henne - och Elisabeth Högberg från Biathlon Östersund bommade hela 13 gånger och fick nöja sig med nionde plats bland svenskorna och 22:a i den totala resultalistan.
 
Herrar seniorer (+ juniorer 20-22)
Precis som hos damerna duggade missarna tätt på den dimmiga skjutvallen och det främsta resultatet hos herrarna var faktiskt Limaveteranen Tobias Arwidsons fem bom. Det räckte till fjärde plats bland svenskarna och 10:e i den totala resultalistan. Norrmannen Emil Nyeng var den som var snabbast i mål efter sju bommade skott, 1,09 före Artem Pryma från Ukraina som hade ytterligare ett missat skott.

Sju sekunder bakom honom och med totalt sju bom hamnade Torstein Stenersen, Biathlon Östersund, som därmed vann SM-guldet. Han hade 1,23 tillgodo på landslagkollegan Peppe Femling från Piteå som var drygt 50 sekunder snabbare i spåret, men med tre bom mer. SK Bores förstaårssenior Emil Nykvist fick revansch från lördagens sprint genom att ta hem ett SM-brons efter nio missade skott, 21 sekunder bakom Peppe men med 13 sekunders marginal till Tobias Arwidson. Tobbes klubbkompis Simon Hallström sköt nio bom och var 10 sekunder bakom honom i mål som femma bland svenskarna, men 11:a i en totala resultatlistan.
SM-vinnaren Torstein Stenersen var väldigt nöjd med tanke på omständigheterna på skjutvallen och trots att han åkte av banan under det första varvet.
- Formen har varit lite upp och ner, men det känns som att kroppen är på uppgång. Det känns kul att bygga vidare på det här.
Gårdagens sensationella SM-guld påverkade säkert Oxbergs Malte Stefansson, för idag stod han inte att känna igen på skjutvallen. Igår sköt han fullt, men i dagens kortdistans blev det hela 17 bom och 12:e plats bland de svenska åkarna och 35:e totalt. Men unge och lovande Malte kommer säkert igen redan till nästa tävling.
 
Damer juniorer 18-19
Erika Österman från Häverödal följde upp gårdagens tredjeplats med att ha den snabbaste åktiden och ta en klar seger i dagens kortdistans, trots problem med skyttet i sista stående. Hon inledde annars med bara en bom i första liggande och lyckades sedan nolla i det andra skyttet. Två bom i andra liggande förstärkte hennes ledning och då gjorde det inget att det blev hela fyra bom i det avslutande skyttet. I mål var Erika 1,34 före SK Bores Wilma Björn som även hon hade sju missade skott och blev tvåa. Sara Andersson från Mora började bra med endast en bom i det inledande skyttet, men därefter hade hon det tuffare och efter totalt 11:a bom fick Sara nöja sig med tredje plats i mål, 2,26 från segern. Ännu värre var det för gårdagens sprintsegrare Alva Sköld från Häverödal som åkte på fem bom både i det tredje och fjärde skyttet och som hamnade utanför pallen som fyra, med totalt 13 missade skott. Däremot kan Alva glädja sig åt fortsatt fin fart i spåret där hon bara var tre sekunder långsammare än klubbkamraten Erika.
 
Herrar juniorer 18-19
Dagens ende dubbelsegrare blev Älvdalens Oscar Andersson som dessutom hade snabbaste åktid i startfältet. Han inledde även starkt på vallen med fullt i det första skyttet, följd av två ettor och därefter tre missade skott i sista stående. Fem bom räckte ändå till en klar seger med en dryg halvminut före Eric Westberg från SK Bore som imponerade på den dimmiga skjutvallen med totalt två bom, men som var drygt två minuter långsammare än Oscar i spåret. Eric klarade i alla fall andraplatsen med god marginal före William Moverare, Biathlon Östersund, som var 1,18 från segern med fyra missade skott.Victor Berglund från I 19 var trea i gårdagens sprint men gick i mål sex sekunder från en pallplats i dagens tävling, efter totalt sex bom.
 
Fullständiga resultat från Idre Fjäll hittar du här:

Senior

Junior

Del |
ROLF ZETTERBERG

Skandinaviska cupen drar igång i Finland

I helgen drar Skandinaviska cupen igång i Vuokatti mellersta Finland. Tre intensiva tävlingsdagar väntar och Sverige skickar i vanlig ordning många åkare till tävlingarna – både i landslaget och i klubbdräkter.
Dessa åkarna har faktisk ett tuffare tävlingsprogram i helgen än världscupsåkarna i Davos.

 

Les mer
20191208, OLSSON Moa 001 (kopia)

Flera debutanter med till Davos

Svenska Skidförbundet har tagit ut nio damer och elva herrar som ska representera det svenska landslaget på världscupen i Davos, Schweiz, den 14–15 december. Flera debutanter får chansen.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Frida också – nu får det vara nog!

Krönika:

Skidsäsongen har inte mer än börjat förrän två av världens bästa elittjejer är ute på grund av hälsoskäl.  Det är helt sjukt. Förbunden bär ett stort ansvar.
Nu får det vara nog!

Les mer
Rolf Zetterberg

Skidförbundet stoppar Frida Karlsson

Får inte tävla:

Vid en planerad hälsokontroll som genomfördes i förra veckan uppvisade Frida Karlsson resultat som innebär att hon under en tid måste dra ner på sin totala belastning.

Les mer
20191207, HÖGBERG, Elisabeth 007

Bettan in i världscuplaget i Hochfilzen

Elisabeth Högberg får chansen i världscupen i skidskytte kommande helg i österrikiska Hochfilzen. Hon vann IBU-cupen i Sjusjøen i Norge och ersätter nu Ingela Andersson som istället går in i IBU-cupen i italienska Ridnaun. Annars är det samma åkare som tävlade i Östersund som också är med till Hochfilzen.

Les mer
08.12.2019, Oestersund, Sweden, (SWE):Linn Persson (SWE), Elvira Oeberg (SWE), Mona Brorsson (SWE), Hanna Oeberg (SWE) - IBU world cup biathlon, relay women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Nico Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is

Sverige 3:a i spännande damstafett

Sverige kämpade i toppen genom hela världscupstafetten på hemmaplan i Östersund. Efter en spännande avslutning blev det blågula laget 3:a, bara 10 sekunder efter segrande Norge och en meter bakom sensationella tvåan Schweiz.
Hanna Öberg avslutade för Sverige där lillasystern Elvira gav Sverige ledningen efter halva stafetten.

 

Les mer
20191208, BÅNGMAN Tilde (kopia)

Tilde Bångman vann stenhård juniorduell

Tilde Bångman, Offerdal vann damjuniorernas 10 km fristil i Idre under söndagen. Men segern satt långt inne, jättetalangen Tove Ericsson från Stockvik var endast 0,6 sekunder efter.
Tove hade ledningen drygt halvvägs in i loppet, men Tildes avslutning var starkare.

 

Les mer
DSC_2467 (kopia)

Moa Olsson vann slitigt damlopp i Idre

– Det var slitigt, man fick inget gratis idag, säger Moa Olsson från Falun-Borlänge som vann damernas  millopp i Volkswagen Cup i Idre efter ett solid lopp. Hon hade 12,5 sekunder till godo på Linn Sömskar, IFK Umeå som såg till att det inte blev en dubble-Moa för Falun-Borlänge.
Trea var nämligen Moa Molander Kristiansen, också från dalaklubben.

 

Les mer
20191208, KJ WESTBERG (kopia)

”KJ” höll undan för dalaåkarna

Volkswagen Cup i Idre:

Karl-Johan Westberg, Borås SK vann herrarnas 15 km fristil i ett snöigt och blåsigt Idre Fjäll under söndagen. Han följdes av inte mindre än fyra dalaåkare, men den rödklädda ”KJ” hade god margin och var i ledningen det mesta av loppet.
I mål var han 14,6 sekunder före Jonas Eriksson, IFK Mora som såg klubbkompisen Gustaf Berglund som trea. Båda tillhörande U-landslaget, Team Svenska Spel.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Jens Burman (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Dubbelt Ryssland – monstersträcka av Burman

Världscupstafetten för herrar i Lillehammer:

Ryssland lurade åter igen Norge på segern i Lillehammer. Den här gången vann man i tillägg dubbelt.
Sverige slutade 6:a men Jens Burman levererade en monstersträcka då han krossade allt motstånd på den tredje sträckan.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Moa Lundgren (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svenskt B-lag på pallen i världscupen i Norge

Ett svenskt B-lag med dom unga åkarna Emma Ribom, Elena Rönnlund och Moa Lundgren tillsammans med rutinerade Charlotte Kalla gjorde en klart godkänt insats och åkte in som 3:a i världscupstafetten över 4x5 km i Lillehammer.
Norge vann som väntat medan USA passerade Sverige på slutsträckan.

 

Les mer
20191208, EKBERG Johan 001 (kopia)

Nytt bra lopp av Johan Ekberg

Stockholmaren Johan Ekberg från Nacka Värmdö har haft en fin tävlingshelg i Idre, nu på söndag vann  han juniorernas 15 kilometerslopp.
Det var endast sprintsegrarren Truls Gisselman från Rehns BK i Bollnäs som kunde ge Johan en rejäl match om segern.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Johaug kör sönder både konkurrenter och publikintre

Krönika:

Ingemar Stenmark vann 83 gånger i världscupen med hundradelar, tiondelar och i bland med någon sekund.
Det var spännande nästan jämt för världens tv-tittare. När segermaskinen Therese Johaug tog sin 53 VC-seger här i Lillehammer var det kamp i 800 meter och tävlingen avgjord, trots att 14 200 meter återstod.
Suveräna Johaug dödar spänningen och håller på att köra sönder intresset.

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Moa Lundgren (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Moa från doldis till svenskt ankare

Moa Lundgren var en doldis för många inför den här säsongen – trots att hon vunnit både JVM och U23-VM.
Men nu är hon plötsligt ett svenskt ankare i världscupstafetten i Lillehammer efter lördagens sensationella 9:e plats i skiathlon.

 

Les mer
07.12.2019, Oestersund, Sweden, (SWE):Martin Ponsiluoma (SWE), Sebastian Samuelsson (SWE), (l-r) - IBU world cup biathlon, relay men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Straffrundor förstörde för Sverige

Det svenska laget var i ledningen i världscupstafetten inför storpublik på hemmaplan i Östersund efter halva tävlingen.
Men när både Martin Ponsiuloma och Sebastian Samuelsson sköt på sig varsin straffrunda försvann dom svenska hoppen om en seger. Istället tog Norge segern före Frankrike och Italien.

 

Les mer
20191207, GISSELMANN upplopp (kopia)

Så gick det i juniorernas sprint i Idre

Även juniorerna körde sprinttävling i Idre Fjäll under lördagen. Här är bilder och text från dom fyra juniorklasserna som såg Truls Gisselman, Rehns BK, Edvin Anger, Hedemora, Maja Årebäck, Boliden och Märta Rosenberg, Duve3d som segrare.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Alexander Bolshunov (RUS) - FIS world cup cross-country, skiathlon men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Bolshunov slog norrmännen – Burman 7:a

Alexander Bolshunov tvålade dit hela den norska eliten på deras egen hemmaplan.
Jens Burman imponerade och tog en stark 7:e plats efter ett lopp i tätgruppen genom nästan hela tremilen i Lillehammer.
En mycket tung och tuff tävling där Burman tyvärr var helt ensam om att prestera av dom blågula åkarna.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Therese Johaug (NOR) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Therese Johaug i en övermänsklig klass

Bra svenskdag med Kalla, Lundgren och Ribom:

Therese Johaug använde en kilometer till att värma upp. Sedan lämnade hon konkurrenterna och visade en övermänsklig klass som ingen var i närheten av att kunna följa.
I mål var hon en minut och 8 sekunder före Jessica Diggins som knäckte Heidi Weng på slutvarvet på damernas 15 km skiathlon.

 

Les mer
20191207, GRATE Marcus (kopia)

Marcus Grate gjorde som Linn Svahn

Marcus Grate verkade ha studerat damernas sprintfinal i Idre.
För IFK Umeå-åkaren ryckte på exakt samma plats som sin tidigare klubbkompis Linn Svahn och fick också han en lucka som höll hela vägen in i mål.
Grate vann också kvalet och levererade en stark sprintade i Volkswagen Cup.

 

Les mer
20191207, SVAHN Linn (kopia)

Imponerande ryck av Linn Svahn avgjorde

– Det var planerat att rycka just där. Jag sparade rycket till finalen, säger Linn Svahn som med explosiv kraft lämnade alla andra långt bakom sig i damfinalen i söndagens Volkswagen Cup-sprint i Idre.
I mål var hon över 5 sekunder före tvåan Johanna Hagström.

 

Les mer