Mobile Version
Desktop Version
DARIO COLOGNA har tävlat i Gällivare förut. Nu kommer han tillbaka och blir en av attraktionerna i Gällivarepremiären 22-24 november.
DARIO COLOGNA har tävlat i Gällivare förut. Nu kommer han tillbaka och blir en av attraktionerna i Gällivarepremiären 22-24 november.

Dario Cologna kör Gällivarepremiären

Fyrfaldiga OS-guldmedaljören Dario Cologna är klar för start i Gällivarepremiären 22-24 november!
Cologna och det schweiziska laget kommer att finslipa formen inför världscupstarten med ett läger i Gällivare och få ett första kvitto på formen i den officiella svenska säsongspremiären.

- Vi har varit i Gällivare många gånger, där vet vi att vi alltid får riktigt bra träningsförhållanden och en tävling med bra konkurrens och det värdesätter vi högt, säger tränaren Ivan Hudac.

Med bara fyra veckor kvar till säsongspremiären riktas skidfolkets blickar nu mot Gällivare och vinterns första riktiga kraftmätning. Förutom hela den svenska skideliten kommer ett flertal andra länder att ansluta för att göra en sista finslipning av formen i Gällivare inför starten på världscupen i finska Ruka sista helgen i november.

Sedan tidigare är det klart att både det polska herr- och damlaget kommer till Gällivare och nu aviserar det schweziska laget med Dario Cologna i spetsen att de också kommer att köra Gällivarepremiären.

33-årige Colognoa är en av de riktiga veteranerna i skidcirkusen med sina fyra OS-guld och lika många totalsegrar i världscupen och Tour de Ski, men fortfarande lika hungrig.
Dario och alla andra i laget ser verkligen fram emot att komma till Gällivare, här laddade vi upp inför senaste OS och det var mycket lyckat.  Dario har fortfarande en mycket stark motivation för att vara med i toppen av världseliten och fightas, målet är inriktat mot OS 2022 i Peking, säger Ivan Hudac.

Vintern har gjort ett tidigt intåg i Gällivare, redan 20 oktober öppnades sju kilometer spår på natursnö och det är bäddat för riktigt bra förhållanden till premiären. Snölagret där mer än 20 000 kubikmeter snö finns är en garanti för eventuella blidväder i november inte ska orsaka några problem utan tävlingen kan köras på den tuffa världscup-femman.

Inför premiären har även en ombyggnation av sprintbanan skett, en befintlig backe har höjts med två meter på krönet och klassas nu som A-backe. Målsättningen är att den klassiska sprinttävlingen inte ska gå att vinna på blanka skidor.
- Vi har en mycket högt ställd målbild för premiären där vi ska erbjuda riktigt bra spår och tävlingar av hög internationell klass. Det känns som att vi ligger mycket bra i fas med planeringen och det är jättekul att stjärnåkare som Cologna väljer att komma hit för att öppna säsongen, han är mycket populär hos skidpubliken, säger tävlingsledaren Leif Johansson.

Gällivarepremiären inleds 22 november med tävlingar i fristil, herrseniorerna kör 15 km och damerna 10. Även juniorerna får chansen att tävla redan första dagen men på lite kortare distanser, 10 respektive 5 km.
Sedan väntar klassiska lopp 15/10 km på lördag och helgen avslutas med klassisk sprint. Alla tre tävlingsdagar direktsänds i SVT.

Allt om Gällivarepremiären på: https://www.sporteventgellivare.com/gallivarepremiaren/

 

Del |
20180131, STEWART-JONES, Katherine 005 (kopia)

Överklagade – fick plats i landslaget

Katherine Stewart-Jones är med i Kanadas landslag inför den kommande längdsäsongen.
Men hon kom först med efter en överklagan av den lite mer ovanliga sorten. Landslagsledningen hade nämligen missat att deras kriterier för att komma med också gäller för sträcktiderna i en jaktstart i en tour.

 

Les mer
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter snabbast till Sveriges tak

Satte rekord upp och ner till Kebnekaise:

Petter Engdahl, 25 från Falun-Borlänge SK är en av världens bästa på att springa uppför långa och branta berg. Han har flera topplaceringar i världscupen i trialrunning, men i brist på tävlingar i Covid 19-tiden passade han på att sätta ett lite speciellt rekord:
Snabbaste tiden upp och ner till Kebnekaise – Sveriges högsta erg på 2.098 meters höjd.

 

Les mer
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer