Mobile Version
Desktop Version
pistmaskin Snow Rabbit

Miljoninvestering för ny pistmaskin till Offerdals SK

På måndagen levererades en ny pistmaskin till Offerdals SK i Änge. Investeringen uppgår till dryga miljonen varav 800 000 kronor utgör stöd från kommun och länsstyrelse. Den nya pistmaskinen är ett lyft för föreningen och bygden.

– Vi utvecklar längdåkningen i allt vårt arbete i Offerdals SK. Vi är en av endast tre föreningar i länet som tar helhetsansvar med  bredd verksamhet. Vi har parasportare, barn, ungdomar och junior- och seniorelit som ges möjlighet att utvecklas i idrotten. Dessutom att vi varje vecka under vintern får ut 15 procent av invånarna i hela Offerdal på skidor i samband med ”Byakampen” är helt unikt i sitt slag i Sverige, säger Karin Bångman, styrelseordförande i Offerdals SK. Hon pekar på att det länge funnits behov av ett ett smidigt spårverktyg som lyfter spårkvalitén,  ger bättre arbetsmiljö och minskar tidsåtgången för de spårkörare som arbetar ideellt med detta i föreningen. 

Den efterlängtade pistmaskinen som anlände till Änge på måndagen är en Snow Rabbit 3 tillverkad i Italien. Den finns redan på några fler ställen i Norden,  bland annat i skidtunneln i Göteborg, hos Oslo kommun, ett tiotal  skidföreningar i Norge använder Snow Rabbit 3 för sina spår.

– Vi är väldigt glada för att Offerdals SK valt vår pistmaskin för sin verksamhet. Trots sitt läge på landsbygden är föreningen väldigt framgångsrik både när det gäller elit och motion. Snow Rabbit 3 kommer att underlätta och minimera tiden för spårbearbetning och bidra till att utveckla längdåkningen i bygden, säger Ivan Kuzmin, på Snow First AB som är general agent i Norden för Snow Rabbitpistmaskinen.

 

# Snow Rabbit har utvecklats av familjeföretaget Favero Lorenzo i Dolomiterna i Italien. Företaget har tillverkat pistmaskiner och snöskoterslädar sen 1982.

#  – Det unika med Snow Rabbit är att den enkelt kan transporteras på en biltrailer mellan olika arbetsplatser och att den är enkel i sin konstruktion så ingen auktoriserad service behövs, man kan serva Snow Rabbit på en vanlig bil- eller traktorverkstad,  säger Ivan Kuzmin, som själv är tidigare världsmästare i skidorientering.   

# I samverkan med Almåsa Fritid kommer man med den nya pistmaskinen att kunna koppla ihop spårområdet i Änge med spårområdet i Almåsa och utöka möjligheterna för längdåkning. Nytt för säsongen är också samarbetet med Offerdals Motorklubb, som har förare med kompetens att köra pistmaskiner, en resurs som nu kan delas mellan de båda föreningarna under vintern. 

# – Nu väntar vi bara på natursnön så kan vi börja köra spåren, avslutar Karin Bångman.

Del |
20181214, STENSETH, Ane Appelkvist 003 (kopia)

Överraskningar i norska sprintpremiären

Världsmästarna Maiken Caspersen Falla och Johannes Hösflot Kläbo kunde inte vinna i den norska sprintpremiären i Beitostölen under fredagen.
Istället heter vinnarna Ane Appelkvist Stenseth och Erik Valnes.
Flera storstjärnor försvann på vägen till finalen och bredden är fortfarande grym i Norge.

 

Les mer
20171029, BÅNGMAN, Tilde 006 (kopia)

Tilde Bångman tvåa i damjuniorklassen

Tilde Bångman var ensam från juniorlandslaget i fredagens 5 km fristil i Gällivare. Motståndet var dock tufft från utlandet och Tildes lopp räckte till en 2:a plats efter lettiskan Patricia Éiduka.
Offerdal-tjejen Bångman hade dock ledningen vid mellantiden efter 2 kilometer, men hon tappade lite på sista halvan av loppet.

 

Les mer
20191122, FRIDA i rampljuset (kopia)

Frida trivs i rampljuset – seger direkt

Frida Karlsson trivs i rampljuset.
Och hon levererade när hon skulle.
Seger i premiären – 6 sekunder före Charlotte Kalla över 10 km fristil.
– Jag var inte nervös, mera tävlingssugen, säger Frida, som numera skall göra sin första hela världscupsäsong.

 

Les mer
20191122, H21 3 bästa (kopia)

Jens Burmans avslutning var starkast

Johan Häggström öppnade hårdast, men när Jens Burman skruvade gasen i botten kunde ingen hänga med Åsarna-expressen som vann för andra helgen veckan i rad och fick ett fint kvitto inför världscuppremiären i Finland.
Häggström grejade precis Dario Cologna, så det blev dubbelt svenskt över 15 km fristil i Gällivare.

 

Les mer
20191122, H17-20 3 bästa 001 (kopia)

Perfekt premiär för ”Wille” i H17-20

Favoriten William Poromaa fick en perfekt säsongsöppning i Gällivare och hade inga som helst problem med att vinna herrarnas juniorklass över 10 km fristil på Hellnerstadion.
Landslagskollegan Pål Jonsson öppnade lite försiktigt men åkte upp sig på det andra varvet och grejade andra platsen.

 

Les mer
20191025, Dario_Cologna (kopia)

Startlistor Gällivarepremiären fredag

Nu drar det igång.
Fredag är första tävlingsdag i Gällivarepremiären. Det handlar om distanslopp i fristil, 5 km för damer och 10 km för herrar. SVT direktsänder.
Nu är dessutom startlistorna klara.

 

Les mer
20180326, ERIKSSON, Jens 013 (kopia)

Jens Eriksson tackar för sig i eliten

Han vann SM-femmilen i sin karriär:

Dala-Flodas stolthet i längdspåren har i flera år varit Jens Eriksson. Men nu väljer den sympatiske dalmasen att avsluta sin karriär och satsa vidare i livet på familj och en civil karriär.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Stina Nilsson missar också Gällivare

Imorgon, fredag, inleds tävlingssäsongen 2019/2020 med den nationella tävlingspremiären i Gällivare. En åkare som väljer att inte ställa sig på startlinjen är Stina Nilsson, IFK Mora SK.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Ingvild Flugstad Östberg nekas start

Vann världscupen och Tour de Ski förra vintern:

Det är inte bara Ebba Andersson som fattas i säsongspremiären för längdåkarna.
I Norge meddelar Ingvild Flugstad Östberg under torsdagen att hon inte får tävla den här helgen i Beitostölen och hon kommer heller inte att åka världscupspremiären i Ruka helgen efter.
Därmed är Therese Johaugs kanske två största konkurrenter borta innan det hela börjar.

 

Les mer
20190228, målgång 001 (kopia)

Dom 11 nominerade till Jerringpriset

Två längdåkare och en skidskytt har chansen:

Två längdåkare och en skidskytt är bland dom 11 kandidaterna som kämpar om Radiosportens Jerringpris där lyssnarna bestämmer genom att rösta på sina favoriter.
Frida Karlsson och Stina Nilsson slog båda till på skid-VM i Seefeld och Hanna Öberg stod emot pressen och vann VM på hemmaplan i Östersund.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Landslagslägret slutade på sjukhuset

Tour de Ski-sensationen fick blindtarmsinflammation:

Tour de Ski-sensationen Moa Molander Kristiansen, 24 fick en avslutning på träningslägret i Bruksvallarna som hon gärna varit förutan:

Övernattning på Östersunds sjukhus med blindtarmsinflammation var knappast den perfekta uppladdningen inför säsongpemiären.

Men hon tävlar i Gällivare i helgen!

Les mer
20190331, ANDERSSON Ebba 001 (kopia)

Ebba borta till efter nyår

Svenska Skidförbundet har  idag skickat  ut ett  pressmeddelande om Ebba Anderssons knäskada. Hon behöver ingen operation men tyvärr kommer inte Ebba att kunna tävla före efter nyår, skriver förbundet.

Les mer
20180317, ANDERSSON, Ebba finish 004 (kopia)[1]

Ebba Andersson missar premiären

Ebba Andersson tvingas stå över helgens premiärtävlingar i Gällivare. Ett tråkigt besked för arrangören och för den svenska skidpubliken framför TV-rutan.
Det är knäskadan hon ådrog sig i Bruksvallarna som gör att Ebba inte kan åka.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Gällivare ett strålande ljus i norr


Krönika:

Gällivare har en speciell plats i mitt skidhjärta. Det var där jag och Gunde fick bära Hellner från målfållan efter hans första världscupseger 20 november 2008, timmarna efter Charlotte Kallas första VC-triumf. Tiden går men Gällivare som skidarrangör består. Stort!

 

Les mer
20171203, OLSBU, Marte 103 (kopia)

EU-kommisionen kan stoppa skidskyttet

Totalförbud mot bly i utomhusidrott från och med 2022?

Skidskyttet kan få allvarliga problem i åren som kommer.
EU-kommisionen jobbar nämligen för ett totalförbud mot bly i utomhusidrott. Det kan vara slutet för skidskyttet där ju patronerna är gjorde av bly.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Ustiugov och Retivykh vann i Rovaniemi

Ryska åkare dominerade också helgens tävlingar i finska Rovaniemi.
Landslagsstjärnorna Sergey Ustiugov och Gleb Retivykh vann distans respektive sprint då man körde helgens Santasport Race.
Distanstävlingen gick i fristil medan sprinten kördes i klassisk.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tredje raka segern för Nepryaeva

Iivo Niskanen vann också i fristil:

Lite överraskande vann Iivo Niskanen också när man övergick till fristil i söndagens tävling i finska Olos/Muonio.
Lika överraskande var det inte att Natalia Nepryaeva vann damklassen. Den ryska stjärnan tog sin tredje raka seger på tre dagar.

 

Les mer
MARTIN FOURCADE är storfavorit på herrarnas 20 km distans i Östersund under torsdagskvällen. Han vann fyra VM-guld förra säsongen. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Wierer och Fourcade vann i Norge

Världsstjärnorna Dorothea Wierer och Martin Fourcade vann dam- respektive herrklassen när den norska skidskyttepremiären i Sjusjøen utanför Lillehammer avslutades med masstarter under söndagen.
Båda imponerade och hade en lucka till konkurrenterna på slutvarvet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa och Johan bästa juniorer i sprint

Bruksvallsloppet söndag:

Moa Hansson, Landsbro och Johan Ekberg, Nacka Värmdö vann dom båda juniorklasserna i söndagens sprint i Bruksvallarna.
Ingen stor överraskning.
Moa var bäst hela vägen och vann också kvalet, där var Johan trea men han var snabbast i finalen.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Olof Jonsson sprintade bäst i Bruksvallarna

Olof Jonsson var den snabbaste i herrfinalen i söndagens fristilssprint i Bruksvallarna. Han var den ende som kunde rå på Even Northug, medan SK Bore också hade en bra dag med tre man i finalen och tre bland dom fyra bästa i prologen.
Estniskan Stine Lise Truu som bor och tävlar i Sverige vann bland damerna.

 

Les mer