Mobile Version
Desktop Version

Prioritet Finans möjliggör lokal elitsatsning

Efter en omfattande analys av vad svensk längdskidåkning behöver för att nå fortsatta framgångar kan Svenska Skidförbundet nu presentera en utökad satsning på lokala elitmiljöer. Satsningen möjliggörs genom finansiell stöttning av bolaget Prioritet Finans.
– Skidåkning har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag känner ett stort engagemang för att hjälpa till att stärka möjligheterna för både killar och tjejer att satsa på sin idrott. Därför blir satsningen den hittills största avseende vårt åtagande i att finansiera svensk idrott, säger Nils Wiberg, vd Prioritet Finans. 

PRIORITET FINANS har ingått ett nytt avtal med skidlandslaget där Jens Burman, Charlotte Kalla och Stina Nilsson är bland dom största fixstjärnorna. Foto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET
PRIORITET FINANS har ingått ett nytt avtal med skidlandslaget där Jens Burman, Charlotte Kalla och Stina Nilsson är bland dom största fixstjärnorna. Foto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET

Under våren 2019 genomförde Svenska Skidförbundet ett grundligt analysarbete för att identifiera de mest framträdande utvecklingsområdena för att svensk längdskidåkning ska kunna växa sig ännu starkare. Även externa experter tillförde kunskap till den omfattande slutrapporten. Nu kan SSF presentera hur man strategiskt ska arbeta med resultatet.
– Rapporten visar bland annat att förutsättningarna på hemmaplan har stor betydelse för enskilda individers utveckling. Detta vill vi så klart följa upp och har därför beslutat att ytterligare förstärka våra elitmiljöer i Falun, Östersund och Umeå. De aktiva kommer på dessa orter att få ökad tillgång till spetskompetens som exempelvis tränare, fysiologisk support, samt rådgivning inom kost, nutrition och mental hälsa, berättar förbundsdirektör och t.f. längdchef Ola Strömberg. 

Förstärkningen av elitmiljöerna kan genomföras tack vare finansiellt stöd från bolaget Prioritet Finans. Satsningen, som inkluderar miljonbelopp varje säsong, går under namnet Prio tillväxt och sträcker sig över flera år. Via sin grundare och ägare, Nils Wiberg, går Prioritet Finans in som Presenting Partner för projektet, som bland annat inkluderar fler elittränare i de tre elitmiljöerna.
– Vi inser att det är nödvändligt att tillsätta ytterligare resurser för att säkerställa återväxt och internationell konkurrenskraft inom längdskidåkningen. Med det stöd som Prioritet Finans ger oss kan vi få bästa möjliga kompetens på plats på ett flertal ställen i landet för att ge maximala förutsättningar för våra skidåkare att försöka nå sina idrottsliga drömmar, säger Ola Strömberg.

Satsningen på utökade resurser i elitmiljöerna är kopplad till landslagsåkare och de åkare som är på gränsen till att bli uttagna till landslaget. Därutöver inkluderar Prio tillväxt även mindre satsningar på ett antal utvecklingsmiljöer runt om i landet.
– Distrikt och föreningar kommer ges möjlighet att få medfinansiering och projektstöd till sportsliga satsningar. Varje år får dessutom tio stipendiater över hela Sverige erhålla ett stipendium på 10 000 kr var för sin elitsatsning. Först ut vad gäller satsningen i utvecklingsmiljöer är väst-Sverige. Här finns det bland annat en ambitionen att komplettera idrottsanläggningen Prioritet Serneke Arena i Kviberg, Göteborg, med en utomhusslinga för längdskidåkning. Snö ska garanteras från den 1 december till 31 mars varje år, berättar Strömberg.

Det är med andra ord en stor satsning som Svenska Skidförbundets längdverksamhet initierar utifrån den rapport som tagits fram. En satsning som inte hade varit möjlig utan det stora engagemanget från Prioritet Finans.
– Svenska Skidförbundet har som uppgift att främja idrottande i föreningar och vårt arbete underlättas avsevärt med positiva krafter liknande familjen Wiberg, som via sitt bolag Prioritet Finans visar en stor passion för idrott. Vi ser mycket fram emot att tillsammans hjälpa ännu fler av våra hårt satsande aktiva att nå sin fulla potential, säger Ola Strömberg.

Nils Wiberg förklarar varför bolaget väljer att satsa så stort på längdskidåkningen.
– Idrott ger fantastiskt många goda erfarenheter som man bär med sig hela livet. Om Prioritet Finans kan stödja Svenska Skidförbundet så att fler skidåkare håller på längre med sin idrott så har vi bidragit till något gott, avslutar Wiberg.

Del |