Mobile Version
Desktop Version
SEBASTIAN SAMUELSSON var överlägsen i distansloppet på SM i rullskidskytte i Sollefteå. Foto: PER DANIELSSON/Svenska Skidskytteförbundet
SEBASTIAN SAMUELSSON var överlägsen i distansloppet på SM i rullskidskytte i Sollefteå. Foto: PER DANIELSSON/Svenska Skidskytteförbundet

Linn och Sebbe vann distans-SM

Linn Persson klarade sig med en bom på fyra skjutningar i damernas distanstävling i Sollefteå och vann SM-guld med klar marginal. Det samma gäller Sebastian Samuelsson bland herrarna där Emil Nykvist tog ett imponerande brons under SM-avslutningen på söndag.

 

Damer 16/17
Moras Sara Andersson stod i en klass för sig bland de yngsta damjuniorerna även idag och tog dagens första dubbel när hon ledde från start till mål. Visserligen sköt hon totalt fem bom, men segern var aldrig i fara utan i mål var Sara 2,19 före Sofia Jonsson från Hede som stod för ett stabilt jobb på skjutvallen. Trots tre missade skott lyckades hon hålla undan för finländskan Rebecca Sandnäs med nästan 50 sekunder i mål som tvåa. Fyra blev Rebeccas landsmaninna Theodora Westerlund medan Thuva Andersson från OK Landehof kom på femte plats och fick sitt andra  SM-brons för helgen, 3,35 från segern efter fem bom.

Herrar 16/17
Sprintsegraren Victor Berglund från hemmaklubben I 19 hade en jobbig dag på skjutvallen med hela 11 missade skott och hamnade en bra bit utanför pallen. I stället var det norrmannen Noah Kolåsäter som tog hem segern i herrarnas yngsta juniorklass, efter fem bom. Han var 1,41 före Moras Samuel Dunder som därmed vann SM-guldet, trots sju missade skott. Två mer hade Vincent Grein från Tullus som ändå klarade silvermedaljen, 37 sekunder efter Samuel. Lucas Wanner var ytterligare 39 sekunder bakom och grejade ett brons till Ornäs IK, efter åtta bom.

Damer 18/19
Häverödals Erika Österman verkar vara i fin form redan nu och vann sitt andra SM-guld för helgen efter att ha skjutit ettor i de tre första skjutningarna och fullt i sista stående. Hennes segermarginal blev en dryg minut före norskan Hanne Kråkstad Johansen som lyckades skjuta fyra nollor! Lisa Melén Olsson från Häverödal var nära att upprepa den bedriften men åkte på en bom i det sista skyttet. Hon var åtta sekunder efter Hanne men klarade SM-silvret med 19 sekunder tillgodo på klubbkompisen Alva Sköld som hade tre missade skott och blev trea - en trippel till Häverödal alltså!

Herrar 18/19
Det blev en hård kamp mellan tre åkare i den här klassen som Moras Erik Larsson avgjorde med nollor i både det andra och tredje skyttet. Trots två missade skott i sista stående och totalt fyra hade han god marginal och tog hem SM-guldet en knapp minut före Oscar Andersson från Älvdalen, med samma skjutresultat. Tullus Anton Ivarsson kunde ha utmanat men sköt en bom i sista stående och hade åtta sekunder upp till Oscar på andra plats, efter fem bom. Gårdagens sprintsegrare, Alfred Eriksson från Dala Järna, hade det tufft på skjutvallen och fick nöja sig med fjärdeplatsen, efter totalt åtta missade skott.

Damer 20/22
Det syntes tydligt från start att Piteåas Elvira Öberg var ute efter revansch för hon inledde med stark åkning och ett fokuserat nollskytte i första liggande. Men det hade även sprintsegraren Amanda Lundström från I 19 som lämnade vallen bara 13 sekunder bakom. Men när hon missade ett skott i det andra skyttet medan Elvira nollade igen växte avståndet med en minut. Däremot åkte Elvira på en bom i andra liggande och släppte in Amanda i matchen. När hon sköt fullt minskade avståndet till 24 sekunder och efter att Amanda nollat även i stående medan Elvira missade ett skott var försprånget en halv minut till Boden-åkarens fördel. Amanda tog däremed sitt andra SM-guld, till sist med 27 sekunder tillgodo på Elvira. Norskan Benedicte Stien Schreiner var trea i mål, men SM-bronset gick till Tilda Johansson från Anundsjö, hela 7,37 från segern efter sex bom.

Herrar 20/22
Skyttet avgjorde i herrarnas äldsta juniorklass där Viktor Brandt från I 2 tog hem segern efter tre missade skott, 1,38 före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, som åke snabbt men som hade tre bom mer. Sprintvinnaren Malte Stefansson från Oxberg hade chansen att ta hem segern även i dag, men tre bom i sista stående gjorde att han fick nöja sig med tredje plats i mål. Han var 2,31 efter Viktor men hade inte mer än 53 sekunder fram till Henning, så med en bom mindre hade det blivit ett silver. Men efter sju bom är nog Malte ändå nöjd med ett SM-brons. Norrmannen Axel Rundhaug var närmast pallen som fyra,  nästan fyra minuter från segern efter tre missade skott.

Damer seniorer
Det blev en klang- och jubeldag för Värmland i damseniorernas distans där man lade beslag på hela prispallen. Bores Linn Persson imponerade med endast ett missat skott på fyra skjutningar och tog hem SM-guldet i säker stil. I mål var hon 1,24 före klubbkompisen Emma Nilsson som hade en bom mer och som i sin tur hade 12 sekunder tillgodo på Finnskogas Mona Brorsson som blev trea och fick ett brons, trots fyra bom. Både sprintsegraren Elisabeth Högberg från Biathlon Österund och Piteås Hanna Öberg hade problem på skjutvallen med fem missade skott var och hade även Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund före sig resultalistan. Felicia var 47 sekunder från pallen som fyra, efter tre bom.
- Det var brutalt, sa en nöjd Linn Persson efter segern. Jag kände att jag inte hade så mycket tryck i åkningen så jag var tvungen att skjuta bra idag - det fanns inte så mycket att välja på.
 
Herrar seniorer
Det var ingen som kunde utmana Sebastian Samuelsson från I 21 idag heller utan han fullkomligt utklassade konkurrenterna. Sebastian satte full fart direkt och sköt dessutom felfritt, förutom en bom i det tredje skyttet. Till sist tog han sitt andra SM-guld för helgen, hela 3,43 före Piteås Peppe Femling som fick ett silver att lägga till prissamlingen, trots fyra bom. I går överraskade Bores Emil Nykvist med fullt skytte och en fin femteplats, men idag blev det ännu bättre. Han inledde visserligen med ett missat skott men därefter var det idel nollor. Emil gick ut på slutvarvet två sekunder före Limas Tobias Arwidson och efter en rysare höll han undan med ynka två tiondelar, Lite surt för Tobbe, men kul för Emil att ta sin första seniormedalj.
- När jag väl körde kände jag mig pigg och skyttet var ju superbra. Jag är otroligt nöjd med dagens lopp och hela helgen egentligen, sa Sebastian Samuelsson efter sin SM-dubbel.

Resultat från tävlingarna finner ni på den här länken.

Del |
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer
x1000w-sares (kopia)

Johan Sares tar över i Grönklitt

Fd längdchefen har hittat nytt arbete:

Johan Sares blir ny anläggningschef för Orsa Grönklitt. Bakom sig har han en yrkeskarriär inom idrotten och ser nu fram emot att jobba inom besöksnäringen.
– Det ska bli både kul och spännande att prova något nytt. Både idrott och besöksnäringen gör folk glada och jag ser många likheter även på andra sätt. Jag kommer att bidra med mitt engagemang och passion och ser framförallt fram emot att få vara en del i att leda och utveckla både organisationen och anläggningen, säger Johan Sares.
Les mer
20190912, Ole o Dasha med Kina

Bjørndalen ny landslagstränare för Kina

Frun Darya Domracheva tar över damlaget:

Ole Einar Bjørndalen tar över Kinas landslag i skidskytte mot OS i Beijing 2022.
Frun Darya Domracheva blir damtränare.
Mer meriterade ledare kunde inte kineserna få på vägen mot sitt eget hemma-OS.

 

Les mer
20180316,MUSGRAVE, Andrew 006 (kopia)

Britten som nådde världstoppen

Nu jagar han sin första, stora seger:

I sommar har Andrew Musgrave varit världens bästa rullskidåkare på dom långa distanserna.
Men 29-åringen från Skottland har haft en annorlunda väg till världseliten där han också är på vintern.
I VM slog han till exempel samtliga svenska åkare i skiathlon där han var 7:a i Seefeld. Dessutom var han 8:a både på 15 km och 50 km.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Jonas blev en parentes i längdlandslaget

Får stöd av Charlotte Kalla:

Jonas Peterson, 44 hade stora planer för längdlandslaget.
Han antog utmaningen efter Rikard Grip som chef för vårt folkkära landslaget.
Det var innan sommarlovet.
Nu är han redan borta.
Jonas Peterson blev en parentes i längdlandslaget, men nu får han stöd bland annat av Charlotte Kalla.

 

Les mer
X

Hela Vasaloppets meny för 2020

År 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna, 1520–21, och 98 år sedan det första Vasaloppet arrangerades 1922. Det senaste decenniet har Vasaloppet noterat en fördubbling av antalet anmälda deltagare! De fem senaste åren har man kunnat glädja sig åt att antalet varit närmare 100 000 anmälda, även om den magiska gränsen ännu inte nåtts. Nu kan Vasaloppet stolt presentera Vasaloppsåret 2020, med fler utmaningar och fler lopp än någonsin att välja emellan. På söndag 15 september öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2020.

Les mer
20171119, LIE, Lotte 005 (kopia)

Norska Lotte tävlar för Belgien

Skidskytte:

Norska skidskytten Lotte Lie är på en nivå precis utanför det norska landslaget.
Nu väljer hon att tävla för Belgien för att få åka dom stora internationella tävlingarna.
Lotte har nämligen dubbla medborgarskap.

 

Les mer
20190909, medaljtrio (kopia)

Dessa åker VM-finalen på rullskidor

Den 12-15 september avslutas årets världscup på rullskidor i italienska orterna Trento och Val di Fiemme. Fyra svenska åkare ligger just nu på pallplats i den totala cupen före de avslutande tävlingarna.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

– Kommer inte ihåg något

En månad sedan hjärtat stannade:

Måndag var 26-åriga Sondre Turvoll Fossli tillbaka på Ullevål sjukhus i Oslo – en månad efter att hjärtat stannade och han dramatisk fördes dit i full fart.
Men till NRK säger nu skidstjärnan att han inte kommer ihåg något från episoden där han mirakulöst räddade livet.
Nu är han ute igen, men om det blir någon vidare idrottskarriär är osäkert.

 

Les mer
IMG_6746_2 (kopia)

Tom och Elin vann UVK-RULLEN 2019

Tom Fahlén Landsbro IF fortsätter att leverera toppresultat denna sommar. I ett mycket bra startfält på herrsidan blev det som en förlängning av Finnkampen. Tre åkare, Tom Fahlén, Isac Holmström från Åland (If Sibbo Vargarna och Vitava Fund Ski Team) samt Jonathan Hedbys Nusnäs IF, kunde efter 8 km åka ifrån en stor, samlad klunga i en lång slakmota. De ökade bara  farten, gled iväg och utökade avståndet till klungan med ca 1 minut vid varvningen efter 24 km.

 

 

Les mer
20170701, DYVIK, Anna 008 (kopia)

Anna och Frida åkte hem från lägret

Anna Dyvik och Frida Karlsson har båda fått avbryta landslagets höghöjdsläger i Frankrike i förtid. Men det är ingen dramatik kring det hela. Båda har blivit förkylda och menade att det var bäst att åka hem och bli frisk på hemmaplan.

 

Les mer